Różnice pomiędzy Ipadem (Polska - USA )
Posted 16 September 2010 - 12:30
Posted 16 September 2010 - 12:39
Posted 16 September 2010 - 12:42
Cło jest, ale stawka wynosi 0%. Jest tylko VAT, ale... wracałem w piątek z USA i w ogóle nie było kontroli.
Łeeeee, szkoda, że nie wiedziałem wcześniej, bym Cię wykorzystał

Posted 16 September 2010 - 13:14
A czemu nie ma cła? Wszystkie towary spoza Unii o wartości powyżej 150$ podlegają ocleniu. Do tego dochodzi wspomniany VAT i chyba jeszcze akcyza.
2600 to znośna cena, o ile dają FV i ktoś kupuje na firmę. Sam kupiłem za podobną cenę, tyle że na allegro. Ale dla prywatnych oczywiście da się taniej...
Dokladnie napisal to Wojtkow, bardzo precyzyjnie, na komputery z US stawka wynosi zero, podobnie jak na telefony komorkowe.
Posted 16 September 2010 - 15:24
Zapewne bedzie co roku jak iphone.
Na rynku telefonów komórkowych poprzeczka jest co chwilę podnoszona i iPhone musi sprostać konkurencji. Rynek tabletów jest w zasadzie zdominowany przez iPada, więc z ekonomicznego punktu widzenia, nie ma potrzeby wypuszczania jego ulepszonej. Myślę, że iPad 2 nie wyjdzie, dopóki nie pojawi się jakiś poważny konkurent iPada 1.
Posted 16 September 2010 - 15:49
Posted 17 September 2010 - 10:31
Posted 17 September 2010 - 10:39
Posted 17 September 2010 - 11:41
widzę że moje stwierdzenie wywołało potok niepotrzebnych komentarzy w stylu po co wogóle kupwać sprzęt skoro i tak się kiedyś zdeaktualizuje wiadomo że nie o to chodziło..naszczęście później było kilka bardzo sensownych za co dziękuję, nie chciałabym po prostu powtórki sytuacji jaka miała miejsce w Polsce z iphonami i tyle, ale argument że ipady trochę dłużej się amortyzują i że nie trzeba ich tak szybko wymieniać na ver.2 jak telefonów ze względu na konkurencje są sensowne..
Mam wrażenie, że obawy czy kupować sprzęt, skoro za chwilę będzie następna wersja, pochodzą od Ciebie.
mi w ispocie powiedzieli że najszybciej połowa listopada..powoli mija się z celem kupowanie ipada ver.1, bo pewnie w styczniu/lutym będzie ipad ver. 2 ...
Nie odbierz tego osobiście, ale fakt co Ty chcesz, mając na myśli sytuację iPhone w Polsce ma się nijak do rzeczywistości. Jak często wymieniasz dany sprzęt, zależy od Ciebie i tylko od Ciebie, Twoich potrzeb i zamożności. Nikt nie narzuci Ci konieczności, jeżeli tego nie zechcesz.
Do dnia dzisiejszego sporo jest posiadaczy wiekowych komputerów od Apple, sam posiadam wysłużonego, ponad pięcioletniego Maca. Do dnia dzisiejszego sporo jest jeszcze iPhone'ów, iPodów, których posiadacze nie wymieniają.
Jeżeli jednak, będziesz chciała być "na topie" - no cóż, wtedy nie zostaje nic innego, jak cierpliwie czekać, aż wielki SJ zlituje się i łaskawie zgodzi się na wypuszczenie sprzętu na polski rynek, jeżeli nie zawsze pozostają "rozwiązania bazarowe":
(Dyskusja na temat iPhone 4 w Polsce, w sieci Plus) Małe ciekawostki, które mnie rozbawiły - iPhone z dystrybucji z Wielkiej Brytanii (pudełko duże), widać miejsce na ichniejszą ładowarkę, na jej miejsce wepchana ładowarka polska, pudełko się nie domyka bo nasza ładowarka jest za długa i jest pod ukosem - leży na kablu USB. Na górze zamiast zdjęcia iPhone - przyklejona w kopercie płyta ze spolszczeniem instrukcji. Co lepsze, płyta wygląda jak CD z chińskiego bazarku, pod nadrukiem, widać napis Verbatim
Nadruk jakością dorównuje płytą CD, które są dodawane do podróbek iPhonów. Pozdrowienia dla sieci Plus
Ogólnie to bez porównania do iPhona, którego kupiłem w Apple Store Kanada.
Posted 17 September 2010 - 11:44
Do dnia dzisiejszego sporo jest posiadaczy wiekowych komputerów od Apple, sam posiadam wysłużonego, ponad pięcioletniego Maca. Do dnia dzisiejszego sporo jest jeszcze iPhone'ów, iPodów, których posiadacze nie wymieniają.
A mój kolega wręcz dopiero kilka miesięcy temu kupił sobie pierwszy model iPhonea, bo doszedł do wniosku, że cena mu dopiero teraz odpowiada. I jest bardzo zadowolony.
Posted 17 September 2010 - 12:02
Posted 17 September 2010 - 12:58
Posted 17 September 2010 - 13:17
Posted 17 September 2010 - 13:52
chodzi mi o to czy w momencie zakupu w połowie listopada ma sens (jeśli oczywiście odpowiedź ludzi z ispotu jest rzetelna) skoro w ~styczniu mogłaby wyjść nowsza wersja a co za tym ceny byłyby zupełnie inne.. (...) chodzi mi tylko o przewidywania i poglądy innych z tego forum czy z punktu widzenia ceny w połowie listopada kupno ipada ma sens i tyle..
A jaka jest pewność, że po wyjściu iPada Bis, cena pierwszego modelu stanieje? Popatrz, że nie ma właściwie żadnych powodów, żeby tak sądzić. Po co obniżać cenę czegoś, co i tak jest już na poziomie konkurencji? Samsung Tab kosztuje 800$, Toshiba 100 kosztuje bodaj 540, a iPad 500. Jeśli ktoś patrzy na cenę, to i tak na obecną chwilę wybierze iPada. Dlatego podejrzewam, że jak wyjdzie nowy model, to pierwszy nie tyle stanieje, co drugi będzie droższy. I w związku z tym zakupi iPada w listopadzie jak najbardziej ma sens.
Posted 17 September 2010 - 13:55
Posted 17 September 2010 - 14:02
ok jedno pytanie (zaznaczam że kompletnego laika ale to od razu będzie widać w treści pytania) co z zasilaniem tj czy nie ma przypadkiem urządzenia dedykowane innym krajom oprócz innych wtyczek nie mają przypadkiem innego napięcia a co za tym idzie nie ma jakiś problemów z późniejszym ładowaniem?..pytam o Europę np Niemcy czy Wlk BrytaniaPolski rynek traktowany jest przez Apple tak, nie inaczej i naprawdę trudno prognozować co stanie się w styczniu, pod warunkiem dostępności iPada oficjalnie w listopadzie.
Nie chodzi tu o złe intencje osób się tu wypowiadajacych, w tym moje, ale o fakt jednej wielkiej niewiadomej. Jeżeli chcesz czekać niewiadomego, oczywiście możesz, jednak Europa Zachodnia stoi otworem, co stoi na przeszkodzie aby kupić iPada tańszego?
Posted 17 September 2010 - 14:10

Posted 17 September 2010 - 14:15
Posted 17 September 2010 - 21:32
jednak chyba się wstrzymam i w momencie premiery drugiej wersji ściągnę sobie z Europy żeby znowu nie czekać bez sensu ale przynajmniej od początku będzie lokacja Polski itp..jednak miałam przeczucie że skoro wszystkie produkty ze znakiem jabłuszka są mniej więcej co rok updatowane to czemu ipad miałby być wyjątkiem..
ale kończę już niepotrzebną dyskusję dowiedziałam się ważnej rzeczy że nie ma sensu czekać na premierę w Polsce..zwłaszcza jeśli nie ma problemu z napięciem i wtyczką co mnie na początku zniechęcało
Posted 17 September 2010 - 23:20

Posted 18 September 2010 - 09:23

Posted 18 September 2010 - 09:50
Posted 18 September 2010 - 10:45
jeśli ram i kamera to ok gorzej jeśli zmieni matrycę (wtedy lepszy byłby ipad 2) lub jej wielkość (wtedy lepszy byłby ipad 1)
![]()
ale zobaczę bo już mam powoli dosyć czekania:)
pozdrawiam,
Ania
W ten sposób to się w jakąś frustrację wpakujesz... ;-) Zawsze będzie coś nowszego i "lepszego", ale czy lepszego dla Ciebie, to już kwestia Twoich potrzeb i podejścia do tematu...
Faktycznie, chcąc mieć zawsze sprzęt naj- należałoby go wymieniać co chwilę na nowszy model, ale jeśli ma się on pojawiać co roku, to czy Twoje potrzeby też tak szybko się zmienią?
Popatrz na to jeszcze z innej strony - kupisz sobie iPada, no ale dokupisz też zapewne jakieś etui, folię ochronną i inne dodatkowe akcesoria, np. Camera Connection Kit lub kabelek VGA lub zewnętrzny modem/router 3G (do wersji bez 3G) lub cokolwiek innego. I co będzie jak któreś z tych akcesoriów nie będzie pasowało do kolejnego modelu lub kolejny model będzie miał w każdej wersji moduł 3G? Okaże się, że oprócz utraty wartości "starego" iPada stracisz też na akcesoriach...
Ja stosuję metodę kupowania co drugiego modelu sprzętu, który mnie interesuje - teraz mam iPada 1/3G ze wspomnianymi wcześniej akcesoriami (oryginalne etui, CCK, kabel VGA, dock) i zupełnie się nie podniecam wirtualnymi (póki co) parametrami jego następcy - teraz w najlepsze korzystam i jestem zadowolony z tego co mam. Jeśli na wiosnę pojawi się ver. 2, to będę z ciekawością przyglądał się jego możliwościom, nowym akcesoriom, przysłuchiwał narzekaniom użytkowników, itd. A potem ze spokojem przymierzę się do zakupu ver. 3 :-)
A bywa też tak, że druga wersja sprzętu bywa gorsza (obiektywnie lub subiektywnie) od pierwszej - bo producent na fali sukcesu zastosował jakieś oszczędnościowe rozwiązanie lub wprowadził znaczącą modyfikację, która niekoniecznie wszystkim odpowiada (np. zmniejszył/zwiększył wielkość ekranu) lub poszedł na jakiś kompromis (np. nowszy i lepszy typ ekrany, ale z racji wyższej ceny kosztem np. baterii). Może być też tak, że ver. 2 to będzie tylko taki face-lifting (podobnie jak z iPhone 3G i 3GS).
Pamiętaj też, że z finansowego punktu widzenia zawsze traci się najbardziej zaraz po zakupie - tak jak w przypadku samochodów. A więc, czym dłużej używasz swój sprzęt, tym strata mniejsza!
Posted 18 September 2010 - 12:58
jeśli ram i kamera to ok gorzej jeśli zmieni matrycę (wtedy lepszy byłby ipad 2) lub jej wielkość (wtedy lepszy byłby ipad 1)
![]()
ale zobaczę bo już mam powoli dosyć czekania:)
Wybacz... ale nie trzyma to się kupy. Analizujesz, zastanawiasz się, wręcz martwisz się porównaniami sprzętu w wersji pierwszej, ze sprzętem w wersji drugiej, który nie dość, że nie powstał, nie dość, że nie jest dostępny na jakimkolwiek rynku, to nawet nie pojawiły się pierwsze realne przesłanki na jego temat.
Można sobie gdybać, co by było... Może będzie dodana kamera, a może będzie można z kolejnego iPada 2 3G dzwonić (patrz Dell Streak). A może okazać się, że w nowej wersji dadzą tylko 3G a nie dadzą WiFi, a może będzie ekran panoramiczny, a może będzie mniejszy. Może będzie Retina, a może gorsza Retina jak w przypadku iPoda Touch nowej generacji.
Nie możesz zdecydować się? Przede wszystkim rynek polski nie oferuje Ci nawet pierwszej wersji. MOŻE, wielkie MOŻE... będzie to za miesiąc, dwa... a może nigdy. Może najpierw iPad trafi na Wyspy Dziewicze i Przylądek Czterdziestoletnich Kawalerów, a dopiero wtedy pojawi się oficjalnie w Polsce. Może wszystkie zwroty z Konga, Bangladeszu oraz Pakistanu zostaną "refurbished" i wtedy trafią do polskich sklepów, gdzie rozpęta się kolejny raz piekło z pękającymi obudowami.
A może tak naprawdę nie potrzebujesz iPada? Może kup sobie iPoda Touch, a może po prostu zainteresuj się notebookiem / netbookiem? Może obawiając się tak znacznego wydatku, zastanów się nad jakimś chińskim tabletem na Androidzie, gdzie obecny wydatek to rząd około 100$? No ale chiński tablet, to też trudny wybór, przecież za chwilę może pojawić się kolejny, bardziej udany klon iPada, i co wtedy?

Posted 19 September 2010 - 21:40
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users