Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zarządzanie domową biblioteką.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 07:18

Cześć, szukam softu do katalogowania książek (tak, takich papierowych). Bezpłatnego, bo to nie jest aż tak ważne (a i pozycji nie jest tak dużo), żebym płacił kilkadziesiąt dolców za coś, co od biedy zrobię sam w byle Excelu. No, ewentualnie za _kilka_ tych dolców. Miłymi dodatkami byłyby: - moduł 'wypożyczalni', w którym mógłbym notować sobie, kiedy i komu daną pozycję pożyczyłem; - trzymanie informacji w chmurze (żebym nie musiał pamiętać o backupowaniu); - jakiś sensowny wygląd (okładki itp. - mogę ściągać i wrzucać ręcznie). Oczywiście googlałem i dostałem mnóstwo wyników, ale proszę o _polecenie_ czegoś dobrego z własnego doświadczenia, bo niezbyt mam czas i ochotę testować 40 aplikacji ;-)

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 15:32

nie znam softu, ale widzę że temat dałeś jak Ci po których często jedziesz, przydało by się dodać "...bibioteką książek" i by było super, a tak to wyszło typu "Help pomocy".

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 sierpnia 2010 - 15:37

ja wiem? biblioteka = książki. tak tradycyjnie, normalnie, zgodnie ze znaczeniem. nie biblioteczką mutlimedialną, czy wideoteką, czy płytoteką. biblioteką. biblioteka książek to trochę jak masło maślane.

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 15:58

może i tak, ale ja jestem bardziej techniczny i ftpd też, dlatego "biblioteka" mi się tutaj absolutnie nie skojarzyła z książkami. Zresztą forum jest też bardziej techniczne, jakby to było "forum książki" to wtedy na pewno bym pomyślał o bibliotece książek. A tak to kliknąłem tutaj bo pomyślałem "ftpd coś ciekawego napisał", a tu kupa, o jakichś książkach pisze :)

#5 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 25 sierpnia 2010 - 18:50

Z darmowych opcji godnym polecenia jest Books
Przy odrobinie szczęścia da się wprowadzać nowe tytuły via iSight :) - skanujemy (pewną, nietrzęsącą się ręką) kod kreskowy lub wpisujemy z palca kod ISBN.
Jest zakładka z historią wypożyczeń, okładki można wrzucać ręcznie bądź po wyszukaniu w zasobach bibliotek (m.in. Biblioteki Narodowej)

Gorzej sprawa wygląda z przechowywaniem info w chmurze, albo ja tego jeszcze nie obczaiłam :]

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 22:09

@maciek: biblioteka to takie coś z książkami ;-) @exquinoxe: dziękuję, obadam. A to skanowanie/wpisywanie z palca łapie polskie książki? ;-) Mimo to nadal czekam na propozycje, bo screen tego Books jest taki-sobie, a ja jestem ostatnio estetą :P

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 22:25

@ftpd, sorry miałem zły dzień, dzisiaj dużo tego typu postów nasadziłem ;) Aczkolwiek i tak słowo "biblioteka" z książkami mi się nie kojarzy.

#8 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 25 sierpnia 2010 - 22:38

Więc tak:
Zainstalowałam dzisiaj Books po ponad rocznej przerwie (zmiana kompa i takie tam), i trochę zmian przyuważyłam.
Po pierwsze, jest Plugin Manager, gdzie można sobie wybrać bazy z dość dużej listy bibliotek (m.in. wspomniana już Biblioteka Narodowa)
Dołączona grafika

Po drugie, żeby zadziałała opcja "quick fill", trzeba ją ręcznie odpalić (kiedyś była domyślnie włączona):
Dołączona grafika

Po trzecie, w celach testów wrzuciłam jedną książkę - nawet udało mi się zeskanować kod kreskowy. Jednak baza Biblioteki Narodowej nie widziała tej pozycji, dopiero Amazon UK coś znalazł. Nie wszystkie ściągnięte dane są prawdziwe, ale spokojnie można z palca wyedytować.
Masz tu parę zrzutów:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Jak na darmową aplikację, daje radę mimo swych niedoskonałości (czasem potrafi wynaleźć zupełnie inny tytuł z identycznym ISBN) :)

P.S. Okładka "sama" się załadowała :)
P.S2. Jak chcesz ładnie graficznie, to np. Delicious Library , ale to już nie będzie darmowe.

#9 donat2000

donat2000
  • 1 postów

Napisano 16 stycznia 2021 - 12:10

Mam pytanie czy macie może instalkę tego programu?

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 354 postów

Napisano 16 stycznia 2021 - 14:01

Brawo, wygrałeś Złotą Łopatę, ten wątek ma 10 lat.

Tak czy tak, nigdy finalnie nie użyłem Books. Mam Libip (na komputerze w przeglądarce, na telefonie w aplikacji) i mogę polecić z czystym sumieniem.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych