Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zarządzanie domową biblioteką.

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 25 August 2010 - 07:18

Cześć, szukam softu do katalogowania książek (tak, takich papierowych). Bezpłatnego, bo to nie jest aż tak ważne (a i pozycji nie jest tak dużo), żebym płacił kilkadziesiąt dolców za coś, co od biedy zrobię sam w byle Excelu. No, ewentualnie za _kilka_ tych dolców. Miłymi dodatkami byłyby: - moduł 'wypożyczalni', w którym mógłbym notować sobie, kiedy i komu daną pozycję pożyczyłem; - trzymanie informacji w chmurze (żebym nie musiał pamiętać o backupowaniu); - jakiś sensowny wygląd (okładki itp. - mogę ściągać i wrzucać ręcznie). Oczywiście googlałem i dostałem mnóstwo wyników, ale proszę o _polecenie_ czegoś dobrego z własnego doświadczenia, bo niezbyt mam czas i ochotę testować 40 aplikacji ;-)

#2 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 August 2010 - 15:32

nie znam softu, ale widzę że temat dałeś jak Ci po których często jedziesz, przydało by się dodać "...bibioteką książek" i by było super, a tak to wyszło typu "Help pomocy".

#3 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 August 2010 - 15:37

ja wiem? biblioteka = książki. tak tradycyjnie, normalnie, zgodnie ze znaczeniem. nie biblioteczką mutlimedialną, czy wideoteką, czy płytoteką. biblioteką. biblioteka książek to trochę jak masło maślane.

#4 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 August 2010 - 15:58

może i tak, ale ja jestem bardziej techniczny i ftpd też, dlatego "biblioteka" mi się tutaj absolutnie nie skojarzyła z książkami. Zresztą forum jest też bardziej techniczne, jakby to było "forum książki" to wtedy na pewno bym pomyślał o bibliotece książek. A tak to kliknąłem tutaj bo pomyślałem "ftpd coś ciekawego napisał", a tu kupa, o jakichś książkach pisze :)

#5 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 25 August 2010 - 18:50

Z darmowych opcji godnym polecenia jest Books
Przy odrobinie szczęścia da się wprowadzać nowe tytuły via iSight :) - skanujemy (pewną, nietrzęsącą się ręką) kod kreskowy lub wpisujemy z palca kod ISBN.
Jest zakładka z historią wypożyczeń, okładki można wrzucać ręcznie bądź po wyszukaniu w zasobach bibliotek (m.in. Biblioteki Narodowej)

Gorzej sprawa wygląda z przechowywaniem info w chmurze, albo ja tego jeszcze nie obczaiłam :]

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 25 August 2010 - 22:09

@maciek: biblioteka to takie coś z książkami ;-) @exquinoxe: dziękuję, obadam. A to skanowanie/wpisywanie z palca łapie polskie książki? ;-) Mimo to nadal czekam na propozycje, bo screen tego Books jest taki-sobie, a ja jestem ostatnio estetą :P

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 August 2010 - 22:25

@ftpd, sorry miałem zły dzień, dzisiaj dużo tego typu postów nasadziłem ;) Aczkolwiek i tak słowo "biblioteka" z książkami mi się nie kojarzy.

#8 equinoxe

equinoxe
  • 4721 posts
Posted 25 August 2010 - 22:38

Więc tak:
Zainstalowałam dzisiaj Books po ponad rocznej przerwie (zmiana kompa i takie tam), i trochę zmian przyuważyłam.
Po pierwsze, jest Plugin Manager, gdzie można sobie wybrać bazy z dość dużej listy bibliotek (m.in. wspomniana już Biblioteka Narodowa)
Posted Image

Po drugie, żeby zadziałała opcja "quick fill", trzeba ją ręcznie odpalić (kiedyś była domyślnie włączona):
Posted Image

Po trzecie, w celach testów wrzuciłam jedną książkę - nawet udało mi się zeskanować kod kreskowy. Jednak baza Biblioteki Narodowej nie widziała tej pozycji, dopiero Amazon UK coś znalazł. Nie wszystkie ściągnięte dane są prawdziwe, ale spokojnie można z palca wyedytować.
Masz tu parę zrzutów:
Posted Image
Posted Image

Jak na darmową aplikację, daje radę mimo swych niedoskonałości (czasem potrafi wynaleźć zupełnie inny tytuł z identycznym ISBN) :)

P.S. Okładka "sama" się załadowała :)
P.S2. Jak chcesz ładnie graficznie, to np. Delicious Library , ale to już nie będzie darmowe.

#9 donat2000

donat2000
  • 1 posts

Posted 16 January 2021 - 12:10

Mam pytanie czy macie może instalkę tego programu?

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 16 January 2021 - 14:01

Brawo, wygrałeś Złotą Łopatę, ten wątek ma 10 lat.

Tak czy tak, nigdy finalnie nie użyłem Books. Mam Libip (na komputerze w przeglądarce, na telefonie w aplikacji) i mogę polecić z czystym sumieniem.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users