Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Programowanie krok po kroku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#26 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 lutego 2007 - 22:41

To pytanie nie miało być wredne ani podchwytliwe :) Mam takie jeszcze jedno pytanie... przyjąłem, że najlepszy na początek jest Python, więc zna ktoś może jakieś poradniki lub tutoriale ?? Mam pare po angielsku i będe wdzięczny również jeśli przyślecie takie, ale nie ukrywam, że troche sprawniej by szło w Polskiej wersji.... jest jakiś poradnik Pythona po polsku ??

#27 kundziad

kundziad
  • 70 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 lutego 2007 - 00:00

Na helion.pl na pewno cos znajdziesz. Jesli placisz karta przesylka nic Cie nie kosztuje, wiec jakbys kupowal w ksiegarni za rogiem. ;)
  • Toszak lubi to

#28 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 lutego 2007 - 00:05

Dziękuje :) właśnie zamówiłem książke na temat Pythona :):) ..... mam kolejne pytanie :) ... wiem wiem troche ich mam, ale chciałbym wiedzieć czy pisanie w Pythonie na Macu i na Win jest takie same ?? Pytam, bo przy tutorialu nie działa mi coś w stylu

#29 Czak

Czak
  • 25 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 lutego 2007 - 10:36

Dziękuje :) właśnie zamówiłem książke na temat Pythona :):) ..... mam kolejne pytanie :) ... wiem wiem troche ich mam, ale chciałbym wiedzieć czy pisanie w Pythonie na Macu i na Win jest takie same ??

Zasadniczo tak. Różnice pojawiają się dopiero, kiedy wykorzystujesz biblioteki specyficzne dla danego systemu operacyjnego - przykładowo na Macu masz z poziomu Pythona dostęp do czysto Makowych technologii, tj. Carbon czy Cocoa. Kod wykorzystujący je nie będzie oczywiście działał pod Windows.

Pytam, bo przy tutorialu nie działa mi coś w stylu

#30 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 lutego 2007 - 11:20

na czerwono zaznacza się słowo ,,if"
Tylko, że jeżeli nie przez IDLE to przez jaki konkretnie program z rozszerzeniem .py ??
Wchodze w applications/macpython2.4 i tam mam: Build applet, pythonLauncher, IDLE i Extras gdzie jest dużo takich małych plików .py .... Żeby uruchomić tego właściwego Pythona muszę wejść w jeden z tych programów ??
a co do tego Java Script..... http://www.freenetpa.../hp/alan.gauld/ ...być może źle zrozumiałem, ale sam zobacz... w zakładce "Raw materials"

#31 Czak

Czak
  • 25 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 lutego 2007 - 13:36

"Właściwego" Pythona zobaczysz uruchamiając w Terminalu komendę:
python
Uruchamiać programy można spod IDLE - File->Open, znajdujesz swój plikzkodem.py i uruchamiasz go [F5].

A ten przykład jest w Javaskrypcie :)

Poklikaj trochę, przerób pierwszy rozdział z któregoś tutoriala albo książki i wszystko się rozjaśni :)

#32 Toszak

Toszak
  • 899 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 lutego 2007 - 14:47

brzmi dziwnie ...ale spróbuje się jeszcze tym pobawić troche :)

#33 berus4

berus4
  • 326 postów
  • SkądSkarżysko-Kamienna

Napisano 09 lutego 2007 - 22:27

Ja programowałem ok 4 lata w Delphi i szukam teraz jakiegoś dobrego środowiska programistycznego. Próbowałem xCode jednak tworzy się w nim zupełnie inaczej aplikacje. Znacie może jakieś darmowe środowsiko programistyczne dla mac os? Z góry wielkie dzięki.

#34 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 09 lutego 2007 - 23:05

Lazarus - opensource'owe Delphi dla Maka i nie tylko.

#35 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 10 lutego 2007 - 00:51

Mam dwa pytania: - znacie jakieś ciekawe kursy o języku Python?? najlepiej PL - czy trudno będzie mi przestawić się jeśłi znam PHP, na Python?? Pozdrawiam

#36 Czak

Czak
  • 25 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 lutego 2007 - 11:04

Dla osób, które już wcześniej programowały i nie chcą uczyć się wszystkich podstaw (zmienne, pętle itp), bardzo dobra jest książka "Dive into Python". Powstaje też polskie tłumaczenie, na razie jest tylko część rozdziałów. Jest też polskie tłumaczenie oryginalnego tutoriala Pythona, niestety nie aktualizowane do najnowszej wersji.

Po angielsku dobry jest, wspomniany już kurs "How to Think Like a Computer Scientist - Learning with Python", ale raczej dla początkujących programistów.

Odnośnie przestawienia się z PHP: jeśli masz pojęcie o programowaniu obiektowym, to jesteś ustawiony. Jeśli nie, to i tak prędzej czy później będzie Cię to czekać jeśli myślisz o większych projektach. Python bardzo chętnie Ci w tym pomoże :)
  • malowany lubi to

#37 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 10 lutego 2007 - 11:06

Dzięki bardzo za dokladne info, jednak chciałby się coś jeszcze dowiedzieć. Czy są narzędzia do tworzenia interfejsów, formularzy w Pythonie?? Nie mogłem znaleźć obsługi tego języka w XCode. Pozdrawiam

#38 berus4

berus4
  • 326 postów
  • SkądSkarżysko-Kamienna

Napisano 11 lutego 2007 - 16:50

A jest jeszcze jakieś darmowe środowisko RAD pod mac os?

#39 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 12 lutego 2007 - 22:22

Moim pierwszym językiem był pascal ale z powodu ze już się go nie stosuje zatrzymałem się na tablicach ... I od tego czasu męczyłem c++ i na prawdę nie rozumiałem dlaczego ktoś pisze cout a inny printf dlatego to rzuciłem i zainteresowałem się c# jednak stwierdzam ze jest to komercja i nie daje możliwości pisania pod inne platformy ( jest mono ale każdy wie jak działa ... ) Jednak ostatnio kupiłem sobie książkę "Core c++ inżynieria programowania " . Ta książka nie jest kursem programowania ale uczy c++ osoby z doświadczeniem , jednak moja podstawowa wiedza o pascalu i c++ mi wystarcza. W tej książce tłumacza ideologie obiektówki jak i mechanizmy ( coum printf ) i co jest zgodne z c++ a co z c itd. więc w ten sposób wiem co i jak . O pythonie nie wiedziałem , zainteresuje się . Ale ja twierdze , ze odpowiednie źródła nauki c++ likwidują problem nieznajomości C . Powiedzcie mi - planuje a przynajmniej bym chciał pisać oprogramowanie w przyszłości ale nie takie typu kalkulator ale coś więcej tj. silniki graficzne , mechanizmy systemów. .. tylko nie wiem jak to wygląda i czy wogle jestem wstanie i czy to polubię . Powiedzcie w jakim języku pisze się takie rzeczy ?? Dotychczas byłem przekonany , że c++ jest tak jakby universal heh . A co do szkoły to mnie nauczyciel uczy VB bo nic innego nie umie ...

#40 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 12 lutego 2007 - 22:30

Nigdy nie zagłębiałem się w programowanie silinków graficznych, mechanizmów systemów, ale jak dobrze się orientuję to najbardzie efektywne programowanie (chodzi o szybkość wykonywania) jest asembler, którego nie polecam. To jest język niskiego poziomu i aby zrobić zwykłu count>>"test" trzeba wypisać z 10 lini kodu.

#41 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 postów

Napisano 12 lutego 2007 - 22:36

wiem wiem kiedyś to widziałem heh ale udało mi się napisać program w asmie który migał dioda od klawiatuty heh . A może C ? Nie wiem ale w Python? W Pythonie napisany został w części np. gentoo

#42 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 12 lutego 2007 - 22:39

Niestety nie pomogę Tobie ponieważ nei znam technologi tworzenia silników graficznych itd. Ale sądzę, że nic ciekawego, ale oczywiście mogę się mylić

#43 luck40

luck40
  • 15 postów
  • SkądKamienica Polska

Napisano 25 marca 2007 - 16:06

Jestem nowym userem na forum wiec WITAM WSZYSTKICH :) Pozwolę sobie odświeżyć wątek ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. A mianowicie potrzebuję kompilatora c++ pod maca. W szkole uczę się programować w c++, dotychczas pisałem w linuksie. Teraz przeniosłem sie na maca i już wiecie jaki mam problem. W macu jest vim więc edytora już mam :)

#44 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 25 marca 2007 - 16:27

GCC / XCode (google)

#45 Tylik

Tylik
  • 11 postów

Napisano 23 kwietnia 2007 - 22:04

Żeby nie robić bałaganu na forum podłącze się pod wątek - mianowicie szukam odpowiednika windowsowo-linuksowego dev-c++ dla Mac OS X. Piszę projekty wszelakie w ANSI C i w związku z tym, że od dwóch dni jestem szczęśliwym właścicielem iBooka chciałbym go zacząć wykorzystywać na uczelni. Jestem kompletnie zielony w obsłuce tych komputerów i os x więc prosiłbym o instrukcję krok po kroku gdzie co jest, ewentualnie skąd odpowiedni soft zassać. P.S. Wiem, że Xcode ma wbudowane GCC ale nie wiem jak z niego korzystać, a inna sprawa, że przydałoby się coś do samego pisania, żeby kolorowało składnię etc. Z góry dzięki za pomoc :)

#46 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 24 kwietnia 2007 - 06:44

Terminal + vim Ci nie wystarcza ?

#47 bazyl

bazyl
  • 80 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 kwietnia 2007 - 10:36

XCode daje radę bez problemu. A jak Ci nie wystarcza, to używajta Eclipse'a z pluginami. Dla mnie i tak TextMate rządzi :) Kupiem se go, jak będę miał trochę wolnej gotówy :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych