Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple iPad Camera Connection Kit - Kupic? Nie kupic? Oto jest pytanie.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
101 odpowiedzi w tym temacie

#1 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 17 sierpnia 2010 - 18:55

Kiedy kupowalem swojego iPada, Apple iPad Camera Connection Kit byl niedostepny - jednak, gdyby byl - z pewnoscia bym ulegl i nabyl go. Teraz, majac juz iPada od kilku dni, zastanawiam sie - czy rzeczywiscie warto go nabyc.

Nie zamierzam stosowac iPada jako zasobnik na swiezo zrobione zdjecia, nie zamierzam robic raczej tylu niespodziewanych zdjec, abym musial natychmiast oproznic karte i zrzucic gdzies zdjecia.

Moje najwieksze obawy wiazaly sie z optymalizacja zdjec przez iTunes. Obserwowalem znaczne pogorszenie jakosci wgrywajac obrazy do iPhone, do iPoda Touch.
Jednak, kiedy wgralem na iPada zdjecia / obrazy / tapety poprzez iTunes - jestem zadowolony (wstepnie) z ich jakosci. Czy w takim wypadku ow "Kit" rzeczywiscie przydalby mi sie?

Czy ktos probowal wrzucac obrazy za pomoca owego urzadzenia jak tez i przez iTunes i moze porownac to? Czy ktos moze wydac werdykt na korzysc lub niekorzysc iTunes?

Przeczytalem tez taka opinie:

My problem with the camera connection kit is that you cannot put your photos into albums. The only way you can do that is by downloading photos to a computer, making folders and then syncing through itunes which makes the kit pointless. The photos downloaded through the kit are organised by date - but what if you wanted 3 separate albums in one day? Am I missing something?

#2 bacaaa

bacaaa
  • 392 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 sierpnia 2010 - 19:02

Jeśli nie czytałeś to przeczytaj - może coś pomoże:
Reviews: Apple iPad Camera Connection Kit | iLounge

#3 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 17 sierpnia 2010 - 19:09

Czytalem to. Czytalem tez inne recenzje - bardziej zalezy mi na opiniach forumowiczow.

#4 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2010 - 19:10

Zdjęcia pobierane z karty przez ICCK nie są poddawane żadnej kompresji i zmniejszaniu tak jak to robi iTunes. iPad pobiera również filmy zrobione aparatem fotograficznym oraz zdjęcia w RAW.

#5 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 17 sierpnia 2010 - 19:11

Mysle, ze warto. Pewnie, ze nie bedziesz z tego korzystal codziennie, ale np. na wakacjach sie przydaje. Jakies zdjecia od znajomych? Prosze bardzo wyjmujesz iPada i szybko przyrzucasz je do siebie, bez wyjmowania komputera ;) Jezeli chodzi o jakosc zdjec z iPada na komputer to na szczescie zdjecia sa takie same jak bys przerzucal je z aparatu do komputera - ipad nie optymalizuje ich do siebie. Pytanie teraz za ile mozesz go kupic, bo ceny na allegro dochodza nawet do 400 zl. Ja kupilem za 170, takze dalo sie przyzyc. Wiecej nic 200 zl bym za to nie dal...

#6 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 17 sierpnia 2010 - 19:17

Nie zamierzam stosowac iPada jako zasobnik na swiezo zrobione zdjecia, nie zamierzam robic raczej tylu niespodziewanych zdjec, abym musial natychmiast oproznic karte i zrzucic gdzies zdjecia.

Moje najwieksze obawy wiazaly sie z optymalizacja zdjec przez iTunes. Obserwowalem znaczne pogorszenie jakosci wgrywajac obrazy do iPhone, do iPoda Touch.
Jednak, kiedy wgralem na iPada zdjecia / obrazy / tapety poprzez iTunes - jestem zadowolony (wstepnie) z ich jakosci. Czy w takim wypadku ow "Kit" rzeczywiscie przydalby mi sie?

Raczej nie. Zdjęcia importowane do iPada przez Camera Connection Kit są przechowywane w pełnej rozdzielczości, ale tylko w celu ich przeniesienia z iPada do komputera. Do wyświetlania używane są zoptymalizowane wersje. Więc na ekranie iPada zdjęcie zsynchronizowane z iTunes nie różni się wymiarami ani szczegółami od zdjęcia zaimportowanego bezpośrednio z aparatu.

Oczywiście ICCK warto kupić w innym celu — aby móc bezproblemowo przesyłać zdjęcia z dowolnego miejsca, oczywiście jeżeli mamy iPada 3G.

#7 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 17 sierpnia 2010 - 19:56

Mysle, ze warto. Pewnie, ze nie bedziesz z tego korzystal codziennie, ale np. na wakacjach sie przydaje. Jakies zdjecia od znajomych? Prosze bardzo wyjmujesz iPada i szybko przyrzucasz je do siebie, bez wyjmowania komputera ;) (...)
Pytanie teraz za ile mozesz go kupic, bo ceny na allegro dochodza nawet do 400 zl. Ja kupilem za 170, takze dalo sie przyzyc. Wiecej nic 200 zl bym za to nie dal...

To zawsze jakieś rozwiazanie. Chociaż to jeszcze za mało abym czuł się przekonany. Co do ceny, to kosztowałby mnie tyle, co kosztuje w sklepach, czyli £25.

Raczej nie. Zdjęcia importowane do iPada przez Camera Connection Kit są przechowywane w pełnej rozdzielczości, ale tylko w celu ich przeniesienia z iPada do komputera. Do wyświetlania używane są zoptymalizowane wersje. Więc na ekranie iPada zdjęcie zsynchronizowane z iTunes nie różni się wymiarami ani szczegółami od zdjęcia zaimportowanego bezpośrednio z aparatu.

To cenna uwaga. Dobrze, że zdjęcia przechowywane sa "nietknięte" - jednak, skoro nie ma to wpływu na doznania wizualne dla użytkownika iPada - nie wydaje mi się to bardzo atrakcyjne.

#8 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 17 sierpnia 2010 - 19:59

To zawsze jakieś rozwiazanie. Chociaż to jeszcze za mało abym czuł się przekonany. Co do ceny, to kosztowałby mnie tyle, co kosztuje w sklepach, czyli £25.

Podałem tylko jeden przykład ;) Jeżeli £25 brał bym bez większego wahania :)

#9 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 17 sierpnia 2010 - 20:25

Nie chodzi tu o cene - chodzi o przydatnosc, przekonanie.

#10 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 17 sierpnia 2010 - 20:27

Nie chodzi tu o cene - chodzi o przydatnosc, przekonanie.

No to już sam powinieneś wiedzieć...
Mi się przyda więc kupiłem. Jak jest u Ciebie tego nie wiem ;)

#11 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2010 - 20:39

Poza czytnikiem kart SD z ICCK dostajesz jeszcze czytnik USB co podobno po JB (ktorego nie robiłem) daje możliwość pobierania z pendrive'ów plików tak jak na normalny dysk (ktoś gdzieś na tym forum o tym pisał- sam nie sprawdzałem). Jeżeli chodzi o foty to jak jesteś na wyjeździe to samo przeglądanie fotek na aparacie a na iPadzie to zupełnie inne doznanie. Jak możesz to kupić za 25 funciaków to nawet się nie zastanawiaj. PS. iPad ma podgląd plików RAW, bardzo użyteczna sprawa.

#12 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 sierpnia 2010 - 21:16

Na pewno da sie odczytac pendrive'a? Działa sprzet bez własnego zasilania?

#13 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 17 sierpnia 2010 - 21:27

Z pendrive'a można odczytywać zdjęcia, jeżeli są umieszczone w katalogu DCIM, znajdującym się w katalogu głównym. Taką samą strukturę katalogów mają karty pamięci z aparatów (X-TIP nr 26, swoją drogą). Poza tym podłączać można czytniki kart, co jest ważne dla mnie, bo używam aparatu Sony z kartami Memory Stick, więc czytnik kart SD od Apple średnio mi się przydaje. Z ciekawości spróbowałem podłączyć dysk zewnętrzny WD, ale nie ruszył, wymagał większego zasilania.

#14 xrey

xrey
  • 190 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2010 - 23:18

A jak z pendriv'ami czy jest jakiś soft typ np. goodReader który pobierze z pendriva (określone formaty) których nawet nie jest w stanie odtworzyć ? Ostatnio dostałem na wyjeździe foty mailem spakowane RAR'em którego GoodReader pobrał ale nie był w stanie rozpakować.... Jest na to jakiś sposób ?

#15 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 sierpnia 2010 - 00:06

A jak z pendriv'ami czy jest jakiś soft typ np. goodReader który pobierze z pendriva (określone formaty) których nawet nie jest w stanie odtworzyć ? Ostatnio dostałem na wyjeździe foty mailem spakowane RAR'em którego GoodReader pobrał ale nie był w stanie rozpakować.... Jest na to jakiś sposób ?

Dokładnie sam jestem tego ciekaw.Właśnie możliwości podpięcia pendrive'a najbardziej brakuje mi w iPadzie, a taki soft, zapewne z cydii bylby dla mnie zbawieniem.

#16 JFP

JFP
  • 90 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 sierpnia 2010 - 07:00

Z pendrive'a można odczytywać zdjęcia, jeżeli są umieszczone w katalogu DCIM, znajdującym się w katalogu głównym...

Tak dokładnie jest! Skądinąd to jedyna szansa normalnego kopiowania zdjęć jeśli ktoś (tak jak ja) nie znosi tego głupiego iTunes.
Szkoda wielka, że tej sztuczki nie można wykorzystać w odniesieniu do plików muzycznych, czy filmowych :-(

#17 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 18 sierpnia 2010 - 08:18

Skądinąd to jedyna szansa normalnego kopiowania zdjęć jeśli ktoś (tak jak ja) nie znosi tego głupiego iTunes.

Ale zdjęcia skopiowane w ten sposób trafiają tylko do dwóch albumów, jednego przeznaczonego na ostatni import i drugiego (zbiorczego) na wszystkie zaimportowane zdjęcia. Natomiast zdjęcia importowane przez iTunes mogą być uporządkowane w różnych albumach, można je przeglądać według twarzy, według miejsc — rewelacyjna funkcja, wymaga jednak dostępu do Internetu, aby wyświetlać mapę — jak bardzo trzeba nie znosić iTunes, aby zrezygnować z tylu funkcji? ;)

#18 JFP

JFP
  • 90 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 sierpnia 2010 - 13:56

...Natomiast zdjęcia importowane przez iTunes mogą być uporządkowane w różnych albumach, można je przeglądać według twarzy, według miejsc — rewelacyjna funkcja, wymaga jednak dostępu do Internetu, aby wyświetlać mapę — jak bardzo trzeba nie znosić iTunes, aby zrezygnować z tylu funkcji? ;)

Oczywiście, że zdjęcia permanentnie przechowywane na dysku warto kopiować przez iTunes. Jednak do podglądu "chwilówek", szczególnie w oddaleniu od głównego kompa, możliwość kopiowania przez USB jest nie do pogardzenia!

#19 Balin0

Balin0
  • 1 448 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 sierpnia 2010 - 18:12

spróbowałem podłączyć dysk zewnętrzny WD, ale nie ruszył, wymagał większego zasilania.

Podobno można podłączyć dysk zewnętrzny, tylko musi być on z zewnętrznym zasilaniem (3,5"). Można też podłączyć dyski 2,5" ale przez rozdzielacz usb, aby jedną końcówkę wpiąć do iPada, a drugą do ładowarki USB (np. tej do iPada). Tak podpięte dyski montują się podobno w /var/mnt/ i są łatwo dostępne z poziomu iFile lub GoodReader.
Wyczytałem to w Internecie, ale nie sprawdzałem bo nie mam (jeszcze) CCK. Czy ktoś kto ma CCK i jakiś dysk zewnętrzny mógłby to potwierdzić ?

#20 Tommytar

Tommytar
  • 8 postów

Napisano 21 sierpnia 2010 - 18:22

Polecam warto kupic naprawde

#21 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 sierpnia 2010 - 15:40

A ja mam prośbę do posiadaczy tego dodatku do ipada. Czy może ktoś podłączyć pod to prosto jakiegoś pendrive'a i sprawdzić przez iFile czy jest dostępny? Będę bardzo wdzięczny.

#22 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 22 sierpnia 2010 - 17:02

A ja mam prośbę do posiadaczy tego dodatku do ipada. Czy może ktoś podłączyć pod to prosto jakiegoś pendrive'a i sprawdzić przez iFile czy jest dostępny? Będę bardzo wdzięczny.

Proszę:

Dołączona grafika

#23 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 sierpnia 2010 - 19:55

sprawdzić przez iFile czy jest dostępny?

Czy co jest dostępne?

#24 lookash

lookash
  • 401 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 sierpnia 2010 - 00:27

Czy co jest dostępne?

Nie lubie cytować sam siebie ale:

Czy może ktoś podłączyć pod to prosto jakiegoś pendrive'a i sprawdzić przez iFile czy jest dostępny? Będę bardzo wdzięczny.

Zawiła sztuka dedukcji się kłania;)

Proszę:

Dziękuje bardzo:)

#25 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 23 sierpnia 2010 - 11:02

Jestem obecnie na wakacjach i wykorzystuję adapter kart SD z CKC do kopiowania zdjęć na iPada już w trakcie wycieczek (np. w autobusie). I muszę przyznać, że to super sprawa taka możliwość natychmiastowego podglądu wykonanych zdjęć w "dużym" formacie, a nie na 2 calowym ekraniku aparatu...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych