Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sony Vaio

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#26 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 sierpnia 2010 - 08:05

A daj spokój, dziecinada i tyle, a ten cały igiel i ten biskupsro są tego doskonałym przykładem.

#27 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 17 sierpnia 2010 - 14:19

I weź tu jedz obiad czytając forum.... ;/ Czytając posta BiskupaPro zastanawiam się co gorsze? Normalny użytkownik windowsa czy fanatycznie zapatrzony w wuja Stefana i Maca funboy apple?

#28 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 17 sierpnia 2010 - 14:31

Dobra, dobra, cała strona do usnięcia.

#29 Jax

Jax
  • 462 postów
  • SkądDolina Muminków

Napisano 17 sierpnia 2010 - 14:50

i7 ośmiowątkowe jest gorsze od czterowątkowego i7 umieszczonego w MBP?
Albo matowa matryca full HD jest gorsza od lustra, które oferuje Apple? (mat za dopłatą)
Dysk 7200rpm gorszy od 5400?
Bluray, klawiatura numeryczna itp to gorsze wyposażenie?

Tak, na pewno wykorzystasz 8 core przy pracy, patrząc na testy chyba nie:
4-core versus 8-core Nehalem Mac Pro
lepiej zainwestować w większą pamięć, to się przyda w pracy.

A z tego co wypisałeś to jedynie matowa matryca jest ok, ale to tez do zrobienia, czyli zamówienia. A jeśli chodzi o Vaio, byłem ostatnio u nich na szkoleniu, świetna dezajnerska robota, do momentu dotknięcia i poklikania. Tak więc polecam MBP.

#30 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 17 sierpnia 2010 - 15:55

Dla wizualizacji komputerowych ilość wątków jest ważniejsza.

#31 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 17 sierpnia 2010 - 16:16

Widzę, że odeszliście od tematu. Jeśli już nie Vaio to tylko MacBook Pro. Dziękuję za uwagę. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam niezdecydowanych ;)

#32 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 17 sierpnia 2010 - 22:28

Niestety Apple strzeliło sobie w stopę wypuszczając za takie pieniądze i7 tylko dwurdzeniowe na HT. To jest po prostu totalna porażka. Tak naprawdę przy "renderowaniu" filmów, jak i tworzeniu animacji, robieniu grafiki zarówno 3d jak i 2d, ważniejsza jest ilość wątków. Tak naprawdę nie wiem w takim razie dla kogo jest skierowana właśnie ta wersja MBP, gdyż dla zwykłych śmiertelników jest to po prostu sprzęt za mocny, zaś dla grupy pro jest za słaby.

#33 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 sierpnia 2010 - 22:53

Niestety Apple strzeliło sobie w stopę wypuszczając za takie pieniądze i7 tylko dwurdzeniowe na HT(...)dla zwykłych śmiertelników jest to po prostu sprzęt za mocny, zaś dla grupy pro jest za słaby.

Tru Tru, dobrze kolega prawi. Na początku też nie mogłem w to uwierzyć, myślałem że to błąd na stronie.

W ogóle co to za wątek? Brzmi jak jakaś prowokacja.

#34 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 00:31

Niestety Apple strzeliło sobie w stopę wypuszczając za takie pieniądze i7 tylko dwurdzeniowe na HT. To jest po prostu totalna porażka. Tak naprawdę przy "renderowaniu" filmów, jak i tworzeniu animacji, robieniu grafiki zarówno 3d jak i 2d, ważniejsza jest ilość wątków. Tak naprawdę nie wiem w takim razie dla kogo jest skierowana właśnie ta wersja MBP, gdyż dla zwykłych śmiertelników jest to po prostu sprzęt za mocny, zaś dla grupy pro jest za słaby.

Dzieki zastosowaniu "porazki" MBP pracuje 5-6 godzin na baterii, a sukces techniczny Sony az 2.5 godziny.
To sie zazywa kompromis. W wykonaniu obu firm zreszta.

#35 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 06:44

Akurat to nie ma absolutnie nic do rzeczy. Dlaczego? Dlatego, że na Mac OS X MBP może trzymać swoje 9h. Na Windows Vista / 7 trzyma ok. 3h. A Sony VAIO a i7 4-core HT trzymają na Viście 4h-5h, więc ja bym się sprzeczał co do baterii. Więc wybacz, ale nawet pod tym względem MBP jest do bani. [zakładamy, że aplikacje do grafiki 3d niestety wciąż jeszcze użwamy pod Windowsem - owszem, jest już vRay na Skeczapa, ale dopiero z wejściem vRaya dla Mayi i dla Rhino na Mac OS X, będziemy mogli pogadać już tylko w kwestii systemu Mac OS X, a nie jednego i drugiego]

#36 ak666

ak666
  • 310 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 08:59

"zakładamy, że aplikacje do grafiki 3d niestety wciąż jeszcze użwamy pod Windowsem - owszem, jest już vRay na Skeczapa, ale dopiero z wejściem vRaya dla Mayi i dla Rhino na Mac OS X, będziemy mogli pogadać już tylko w kwestii systemu Mac OS X" Co za nonsens..

#37 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 sierpnia 2010 - 09:26

a architektów z modelowaniem 3D to szanowny kolega pomija ? :)

#38 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 12:44

Co za nonsens..

Uzasadniony tym, że...?

a architektów z modelowaniem 3D to szanowny kolega pomija ? :)

No ja raczej nie, z racji tego, że sam w tym siedzę ;)

#39 ak666

ak666
  • 310 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 12:54

"Uzasadniony tym, że...?"

[zakładamy, że aplikacje do grafiki 3d niestety wciąż jeszcze użwamy pod Windowsem - owszem, jest już vRay na Skeczapa, ale dopiero z wejściem vRaya dla Mayi i dla Rhino na Mac OS X, będziemy mogli pogadać już tylko w kwestii systemu Mac OS X, a nie jednego i drugiego]

Zalozenie, ze wszyscy ludzie pracujacy z powodzieniem z grafika 3d na osx tak naprawde musza to robic pod windows z powodu braku vray dla maya i rhino, jest bardzo "smialym" zalozeniem..

#40 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 15:31

Nie, założyłem, że mówię o grupie ludzi, która z tego powodu (vRay) jest uzależniona wciąż od Windows. Jak ktoś woli Maxwella itp. - jego sprawa.

#41 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 16:13

Akurat to nie ma absolutnie nic do rzeczy. Dlaczego? Dlatego, że na Mac OS X MBP może trzymać swoje 9h. Na Windows Vista / 7 trzyma ok. 3h. A Sony VAIO a i7 4-core HT trzymają na Viście 4h-5h, więc ja bym się sprzeczał co do baterii. Więc wybacz, ale nawet pod tym względem MBP jest do bani.

Brednie.
1. To sterowniki Windows dla MBP sa do dupy, nie MBP
2. Sony Samo podaje 3h dla tego laptopa
3. 620M bedzie wyraznie lepszy w jednowoatkowych aplikacjach (np. 90% gier) i max 10% slabszy w NAJLEPSZYCH aplikacjach wielowatkowych. Hint: Jezeli wszystkie rdzenie pracuja na maxa to zegar rdzeni bedzie nominalny (1.73GHz dla 740QM i 2.66GHz dla 620M). Rpoznice ta zobaczysz tylko z dyskami SSD, normalnie nie bedzie roznicy wiekszej niz 5%. To co sie lepiej sprawdzi zalezy tylko od tego jak uzywasz komputera.

---------- Wpis dodano o 16:13 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:58 ----------

Nie, założyłem, że mówię o grupie ludzi, która z tego powodu (vRay) jest uzależniona wciąż od Windows. Jak ktoś woli Maxwella itp. - jego sprawa.

No to jak musisz uzywac Windows, to po co chcesz Maka? Zeby udowadnic, ze z Twoim programem na Windows 4 rdzenie sprawdzaja sie lepiej? O ile oczywiscie nie musisz wyjsc w teren.

#42 ak666

ak666
  • 310 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 16:20

Kupowanie do pracy (maya, vray - zakladam profesjonalnej) komputra z systemem na ktorym nie dzialaja wymagane do tej pracy programy jest wg mnie eufemistycznie nazywajac nierozsadne..

btw. na osx jest vray dla cinema4d

#43 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 18:07

Tak, ale nie akurat w Cinemie i jego vRayu to nie poszalejesz przy wizualizacji architektonicznej.

Brednie.
1. To sterowniki Windows dla MBP sa do dupy, nie MBP

Taaaaaak, bo producenci są tacy beeeee...

3. 620M bedzie wyraznie lepszy w jednowoatkowych aplikacjach (np. 90% gier) i max 10% slabszy w NAJLEPSZYCH aplikacjach wielowatkowych. Hint: Jezeli wszystkie rdzenie pracuja na maxa to zegar rdzeni bedzie nominalny (1.73GHz dla 740QM i 2.66GHz dla 620M). Rpoznice ta zobaczysz tylko z dyskami SSD, normalnie nie bedzie roznicy wiekszej niz 5%. To co sie lepiej sprawdzi zalezy tylko od tego jak uzywasz komputera.

Wybacz, robię testy na maszynach ośmiowątkowych i czterordzeniowych bez HT (620M nota bene testowałem w najnowszym MBP i akurat do renderowania to on się w tej cenie kompletnie nie nadaje) i różnica wynosi ponad 40%. Oczywiście, to zależy, jak napisałeś, od tego jak się używa komputer i do czego.

No to jak musisz uzywac Windows, to po co chcesz Maka? Zeby udowadnic, ze z Twoim programem na Windows 4 rdzenie sprawdzaja sie lepiej? O ile oczywiscie nie musisz wyjsc w teren.

Wiesz, ja do pracy pt. nie muszę niczego w vRayu wyrenderować na jutro przy high res, używam swojego MBP late 2007 i do tej pory się świetnie sprawuje. Do wspomnianych renderów i tak używam i7 x 2 wolnostojące sprzęty z Win. Nie wiem skąd w Tobie tyle nienawiści, może wyjdź na zewnątrz, nawdychaj się świeżego powietrza. Ja napisałem jasno, że tworzenie MBP, ale z o dziwo słabym prockiem (jak na rynek mobilnych i7) jest po prostu niepoważne ze strony Apple. Ilość wątków jest nie raz ważniejsza od tego ile wyciśniesz z procka na fizycznych rdzeniach. Owszem, do obsługi prostych aplikacji, zgodzę się, zupełnie to wystarcza (tak, gry to zwykłe aplikacje).
Na moim wydziale, gdzie Maki cieszą się niezwykła popularnością, zawrzało po tym jak się okazało, że jednak 8 wątków się nie pociągnie na MBP. Nawet, jak Rhino z vRayem pojawią się już za pół roku na Mac OS X, to będzie dalej problem, a więc niezależnie od systemu, na którym musisz pracować.

P. S. Z Cinemą to akurat się rozpędziłem, owszem, wiedziałem, że jest, ale akurat popatrzyłem egoistycznie akurat w kierunku wizualizacji architektonicznych, których to raczej Cinema i jego vRay nie są przodownikami.

#44 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 18 sierpnia 2010 - 23:04

Wybacz, robię testy na maszynach ośmiowątkowych i czterordzeniowych bez HT (620M nota bene testowałem w najnowszym MBP i akurat do renderowania to on się w tej cenie kompletnie nie nadaje) i różnica wynosi ponad 40%. Oczywiście, to zależy, jak napisałeś, od tego jak się używa komputer i do czego.

Chcesz powiedziec, ze ta o 40% szybsza maszyna uzywala dokladnie tego samego dysku, takich samych pamieci itd, tylko CPU bylo inne, jakie?

Chcesz powiedziec, ze ktos kto uzywa PS i osiagnie rezultaty 30% szybciej na 620M niz 740QM nie jest profesjonalista, a moze oprogramowanie nie jest profesjonalne? Tylko proste? Masz ciekawa definicje profesjonalizmu i prostoty.

"Nie wiem skad w Tobie tyle nienawisci".

To nie ja nazwalem nowego MBP - FAIL. Bezwarunkowo. Jestem pewien, ze dla 90% uzytkownikow bedzie lepszym wyborem
niz to genialne Vaio, bo niestety, ale 90% aplikacji pro i nie-pro nie potrafi wykorzystac nawet 2 rdzeni. Szkoda oczywiscie, ze Apple nie dalo wiekszego wyboru.
A chwalic tez sie umiem. 30 serwerow 8 rdzeniowych z 450 wirtualnymi maszynami + ok. 150 serwerow z 2x CPU.
Teraz pewnie jestem pro?

#45 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 sierpnia 2010 - 19:02

Tak, ale nie akurat w Cinemie i jego vRayu to nie poszalejesz przy wizualizacji architektonicznej.

Chętnie bym zobaczył Twoje pro rendery na Vray'u co to na Cinemie nie szaleje.

#46 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 19 sierpnia 2010 - 21:24

@zbieraj Przedstaw rzetelny test w którym owe przytłaczające 40% będzie można realnie przeanalizować. Wybacz ale bez obiektywnie zaprezentowanego materiału, Twoje wywody przypominają rewelacje wyrwane z kolorowego czasopisma komputerowego dla użytkowników Windows. To co mówisz jest ciekawe ale bez dowodu nie ma większego sensu.

#47 zbieraj

zbieraj
  • 1 016 postów

Napisano 19 sierpnia 2010 - 22:50

Mnie ten temat trochę średnio obchodzi i ja swoich racji udowadniać nie muszę ;). Jesteście urażeni tym, że po prostu nowy MBP nie jest rewelacją na rynku laptopów z tej półki, to Wasza sprawa, nie moja ;). I wyprzedając fakty, tak, tak, "bo on stara się wyjść tylnim wejściem i w ogóle pokazać jaki jest kozak, nie pokazując dowodów", tak, tak, yhym.

#48 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 sierpnia 2010 - 09:01

Coś Ci się, kolego pomyliło...przeczytaj post #33.

#49 ak666

ak666
  • 310 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 09:48

Mnie w sumie w calej tej dyskusji zainteresowalo tylko to, ze musze sie przelaczac na windows, zeby podlubac w 3d.

A to czemu? Modele budynkow sie przewracaja czy moze fotony krzywo sie odbijaja? ;P

#50 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 sierpnia 2010 - 10:02

To samo mnie zaciekawiło. Dlatego zapytałem o kolegę o próbkę wizualizacji ale widzę że coś się speszył.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych