Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Hurtowo wysyła SMS'y

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 _youknow

_youknow
  • 8 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 09 sierpnia 2010 - 15:54

Witam,

W skrócie: iPhone 4 samoistnie hurtowo wysyła smsy. Co może być tego przyczyną? Jak rozwiązać problem?

Pełna wersja: Od kilku dni moja żona jest szczęśliwym (?) użytkownikiem iPhone 4 (wersja 01.59) z iOS 4.0.1 w sieci Simplus. Telefon miał simlocka AT&T, więc skorzystałem z JB+Cydia+ultrasn0w (1.0-1) do jego obejścia.

Po tej operacji telefon zaczął prawidłowo logować się do sieci. Po pierwszej nocy okazało się jednak, że z konta zniknęło kilkadziesiąt złotych. Początkowo myślałem, że to jakieś aplikacje łączą się z internetem przez EDGE/GPRS/3G, zablokowałem więc u dostawcy tą usługę, dodatkowo zainstalowałem SBSettings i wyłączyłem EDGE oraz opcję Push. Niestety nie pomogło - telefon nadal zjada pieniądze.

Po telefonie do BOK okazało się, że telefon wysyła regularnie, często w nocy, często w kilkudziesięciosekundowych odstępach SMSy - najprawdopodobniej na jakiś polski numer (sądząc po opłatach). Konkretnego numeru nie znam, bo nie zamówiłem billingu.

Czy ktoś wie czym może być spowodowany ten problem i jak go mogę rozwiązać?

Dodam, że nie instalowałem żadnych dziwnych aplikacji z Cyndii, jedynie z appStore'a.

Próbowałem już:
- wyjąć kartę, wyłączyć i włączyć telefon (nie pomaga),
- znaleźć aplikację dla Cyndii uniemożliwiającej wysyłanie SMSów (nie znalazłem),
- zmienić w ustawieniach iPhone'a numer centrum wysyłania SMSów (nie znalazłem takiej opcji).

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki. To mój pierwszy post, więc jeśli umieściłem go w nieodpowiednim miejscu, proszę o przeniesienie. Przeszukałem forum, FAQ, pytałem wujka Google i nie znalazłem rozwiązania takiego problemu (jedynie Nokie miały podobne problemy).

#2 Smoczy

Smoczy
  • 4 066 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 09 sierpnia 2010 - 16:01

może reinstalka iOS? wygląda to jak jakiś....wirus,na symbiana jest tego troche

#3 _youknow

_youknow
  • 8 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 09 sierpnia 2010 - 16:31

Masz na myśli pełny restore z poziomu iTunes czy coś innego? Jeśli tak, to sęk w tym, że dopiero robiłem pełnego restore. Na to weszły wspomniane aplikacje i kilka gier a appStore, więc nie wiem w którym momencie miałby się pojawić wirus.

#4 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 09 sierpnia 2010 - 16:38

Może zainstalowałeś OpenSSH i nie zmieniłeś domyślnego hasła?

#5 rafals

rafals
  • 418 postów

Napisano 09 sierpnia 2010 - 16:40

JB w telefonie i wiele sie bedzie dzialo bez twojej wiedzy. Niestety cos za cos.

#6 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 09 sierpnia 2010 - 16:49

Współczuję ludziom którzy mają JB i abonament. Ja bym nie mógł spać spokojnie. Wystarczy że ktoś stworzy aplikację która będzie wysyłać sms lub łączyć się z płatnymi numerami ala "0700" i kilka tysięcy PLN w plecy. JB to syf i sam w sobie jest wirusem.

#7 marklar

marklar
  • 101 postów
  • SkądLondyn

Napisano 09 sierpnia 2010 - 16:55

wspolczuc to mozna glodnym dzieciom w afryce a nie urzytkownikom ktorzy sami zdecydowali sie na JB.

#8 Lukaszmaly1

Lukaszmaly1
  • 243 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 sierpnia 2010 - 16:55

rafalas- ja mam jb w telefonie i nic sie w nim nie dzieje bez mojej wiedzy :)

#9 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 09 sierpnia 2010 - 16:57

Niektórzy decydują się skoczyć z mostu - też im współczuję. :(

#10 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 09 sierpnia 2010 - 17:02

JB to syf i sam w sobie jest wirusem.

-o czym ty czlowieku mowisz! Ja jestem w temacie JB znacznie dluzej niz ty(poczynajac od 2G 4GB)-a mimo to nigdy nie mialem tego typu problemu.

#11 Lukaszmaly1

Lukaszmaly1
  • 243 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 sierpnia 2010 - 17:18

dokładnie robertk572 te problemy to nie wina jb tylko telefonu i jego oprogramowania wiem bo jestem serwisantem tych telefonow i moge powiedziec ze takie same usterki wystepuja w telefonach z jb czy bez niego.

#12 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 09 sierpnia 2010 - 17:50

Skoro JB umożliwia instalowanie nieautoryzowanego oprogramowania, to dlaczego zakładacie że nie mogą pojawić się programy wykonujące takie właśnie połączenia. To jest tylko kwestia czasu. Wtedy w kolejnej dyskusji umieszczę linka do mojego postu i powiem:
Posted Image

#13 _youknow

_youknow
  • 8 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 09 sierpnia 2010 - 18:13

Może zainstalowałeś OpenSSH i nie zmieniłeś domyślnego hasła?

Raczej nie, zainstalowałem jedynie JB+Cydia. Chyba, że w pakiecie z Cydią się zainstalował. Ale w SSH jakoś wątpię, bo konto zaczęło topnieć tego samego wieczora wkrótce po odblokowaniu telefonu.

dokładnie robertk572 te problemy to nie wina jb tylko telefonu i jego oprogramowania wiem bo jestem serwisantem tych telefonow i moge powiedziec ze takie same usterki wystepuja w telefonach z jb czy bez niego.

To znaczy, że spotkałeś się już z podobnym problemem? Jest jakieś jego obejście, sprytny hak? Może downgrade do 4.0.0?

Wiem, że kiedyś był podobny problem z iPhone 3: [url=http://www.telepolis.pl/news.php?id=12470]iPhone 3G samoistnie wysy[/url]
W tamtym przypadku była to właśnie kwestia softu, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że ten sam problem pojawił się w kolejnej wersji telefonu/aplikacji.

JB w telefonie i wiele sie bedzie dzialo bez twojej wiedzy.
Niestety cos za cos.

Ale jeśli dobrze rozumiem, to na razie nie ma żadnej innej alternatywy niż JB jeśli chodzi o zdjęcie simlocka w iPhone 4?

#14 Lukaszmaly1

Lukaszmaly1
  • 243 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 sierpnia 2010 - 18:24

ja polece wgranie jeszce raz oprogramowania bardzo czesto pomaga mialem takie sytuacje gdzie dopiero po ósmym wgraniu softu zadziałało. restore według mnie pomoze na 99%, tylko po zainstalowaniu skonfiguruj go jako nowego iphone nie przywracaj kopi zapasowej.

#15 _youknow

_youknow
  • 8 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 09 sierpnia 2010 - 23:05

Niestety - dwukrotna próba przywrócenia iPhone'a do fabrycznych ustawień nie pomogła - za każdym razem w kilka sekund po pierwszym zalogowaniu się do sieci wysłał od 3 do 10 smsów (wyliczyłem z różnicy salda). Robiłem restore jako nowy telefon, zaraz potem JB, ultrasn0w i nic więcej. Sama karta SIM nie szwankuje - po przełożeniu do innego telefonu zachowuje się normalnie. Może macie jeszcze jakiś pomysł na obejście tego problemu? Jakiś programowy bloker SMSów albo zmiana ustawień uniemożliwiająca wysłanie SMSa?

#16 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 10 sierpnia 2010 - 12:21

Współczuję ludziom którzy mają JB i abonament. Ja bym nie mógł spać spokojnie. Wystarczy że ktoś stworzy aplikację która będzie wysyłać sms lub łączyć się z płatnymi numerami ala "0700" i kilka tysięcy PLN w plecy. JB to syf i sam w sobie jest wirusem.

Niektórzy decydują się skoczyć z mostu - też im współczuję. :(

Skoro JB umożliwia instalowanie nieautoryzowanego oprogramowania, to dlaczego zakładacie że nie mogą pojawić się programy wykonujące takie właśnie połączenia. To jest tylko kwestia czasu. Wtedy w kolejnej dyskusji umieszczę linka do mojego postu i powiem:
Posted Image

@Bardzo ... khem, "radykalne" poglądy. Szkoda, że nie piszesz tego, że iPhone śledzi swoich użytkowników w nocy i w dzień, przesyłając co pięć sekund obraz z kamery do tajnego szpiegowskiego serwera w Kalifornii.

@_youknow - na początek spróbowałbym kontaktu z BOK'iem i dowiedział się definitywnie pod jaki numer wysyłane są SMSy. Kolejnym etapem byłoby wypróbowanie karty SIM innego operatora, może takiego, u którego mógłbyś sprawdzić billing on-line.

Zastanawia mnie, jak zachowuje się telefon bez Jailbreak'a z oryginalną kartą AT&T o ile ją posiadasz.

Sam również nie odnalazłem nic ciekawego w sieci na ten temat, poza informacjami dość starymi jak:

iPhone 3G samoistnie wysyła SMS-y 2008-09-13 11:50

Klienci, którzy zakupili telefon Apple iPhone 3G w sieci Orange, powinni bacznie przyjrzeć się swojemu bilingowi połączeń. Urządzenia z oprogramowaniem w wersji 2.0 samoistnie wysyłają SMS-y.

Telefon wysyła kilka, góra kilkanaście SMS-ów na numer 21101 o treści Tok2Me. SMS-y są taryfikowane i na rachunku szczegółowym zidentyfikować je można jako SMS Data.

Problem można określić jako już rozwiązany, gdyż bezpłatna aktualizacja oprogramowania przy użyciu iTunes załatwia sprawę. Telefony z firmwarem w wersji 2.0.1, 2.0.2 oraz 2.1, nie wysyłają już samoistnie SMS-ów.

Podobna wpadkę miała niegdyś Motorola - pierwsza partia telefonów Motorola FONE F3 trafiła na rynek z inżynierską wersją oprogramowania. Telefony wysyłały raport pracy SMS-em na angielski numer, obciążając rachunek klienta. Telefon otrzymał naszą nagrodę w kategorii Telefon Roku w plebiscycie Głuche Telefony 2007.

Źródło: TELEPOLIS.PL - telekomunikacja, GSM, telefony, testy, promocje, wiadomo

Klienci sieci AT&T skarżą się co prawda na problemy z wiadomościami tekstowymi w połączeniu z iPhone 4, jednak oni nie mogą wysyłać / odbierać - problem jest nieco inny niż Twój.

iphone 4 cannot send or receive text message - AT&T Wireless Community

#17 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 10 sierpnia 2010 - 14:13

-rozumiem ze masz w tej chwili 4.0.1. Sprobuj czy zainstalowanie softu 4.0 cos zmieni(o ile masz pliki SHSH ).

#18 niula

niula
  • 662 postów
  • SkądPoznań / Dublin

Napisano 10 sierpnia 2010 - 17:47

@Bardzo ... khem, "radykalne" poglądy. Szkoda, że nie piszesz tego, że iPhone śledzi swoich użytkowników w nocy i w dzień, przesyłając co pięć sekund obraz z kamery do tajnego szpiegowskiego serwera w Kalifornii.

Buahaha - ciach* zrozum że w dzisiejszych czasach nie opłaca się robić niczego złego z czego nie ma kasiory. A jak telefon z JB połączy Ci sie z 0700 A TO JEST BARDZO REALNE to powiem:
Posted Image

*Jak będziesz miał swoje dzieci to tak się bedziesz do nich zwracał
krakers

#19 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 10 sierpnia 2010 - 18:54

A tam stać go na żonę, żonę na iPhone4 to stać ich na 0700 :D Po za tym żona ma SimPlusa ;)

Zrób restore albo wgraj od nowa oprogramowanie i zrób wszystko od początku ;) Zablokuj u operatora numery specjalne :)

niula
już tak się nie podniecaj tym obrazkiem i nie wklejaj go pod każdym postem :)

#20 _youknow

_youknow
  • 8 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 sierpnia 2010 - 22:51

@_youknow - na początek spróbowałbym kontaktu z BOK'iem i dowiedział się definitywnie pod jaki numer wysyłane są SMSy. Kolejnym etapem byłoby wypróbowanie karty SIM innego operatora, może takiego, u którego mógłbyś sprawdzić billing on-line.

Tak zrobię - jutro załatwię billing, bo jestem ciekaw co to za numer. Wyjaśniłoby to, czy to wirus i spam wysyłany na różne numery czy raczej błąd powodujący wysyłanie na jeden numer. Jest jakiś operator pre-paid, który umożliwia łatwe sprawdzanie bilingu na bieżąco on-line? Czy to już standard u wszystkich?

Zastanawia mnie, jak zachowuje się telefon bez Jailbreak'a z oryginalną kartą AT&T o ile ją posiadasz.

Mam oryginalną kartę AT&T - bez niej chyba nie mógłbym aktywować telefonu. Zachowuje się nijak - nie łapie żadnej sieci, tak jakby miał wyłączony roaming.

-rozumiem ze masz w tej chwili 4.0.1. Sprobuj czy zainstalowanie softu 4.0 cos zmieni(o ile masz pliki SHSH ).

Tak, mam 4.0.1 - po pierwszej synchronizacji zaktualizował się do 4.0.1. Też myślałem już o downgrade. Z tego co czytałem to wygląda to na skomplikowaną i niebezpieczną operację. Muszę mieć własne pliki SHSH czy są one generyczne dla danego telefonu i mogę je po prostu skądś ściągnąć?

Buahaha - ciach* zrozum że w dzisiejszych czasach nie opłaca się robić niczego złego z czego nie ma kasiory. A jak telefon z JB połączy Ci sie z 0700 A TO JEST BARDZO REALNE to powiem:

Z dużą obawą instalowałem JB, ale jakoś nie wierzę, że umyślnie miałby zaimplementowaną tego typu wirusową funkcję. Jakby tak było, to byłby to bardziej powszechny problem, a nigdzie w internecie na takie objawy się nie natknąłem (nie licząc Nokii).

A tam stać go na żonę, żonę na iPhone4 to stać ich na 0700 :D Po za tym żona ma SimPlusa ;)

Jakoś nie przekonuje mnie ta argumentacja ;) A SimPlus jakoś nas nie uchronił, bo po pierwszej nocy zrobił się debet -25zł, co mnie trochę zdziwło, bo byłem pewny, że nie można zejść zbytnio poniżej 0zł.

Zrób restore albo wgraj od nowa oprogramowanie i zrób wszystko od początku ;) Zablokuj u operatora numery specjalne :)

Restore robiłem dwukrotnie. Jest to tak prosta operacja, że chyba nie można jej spieprzyć. Chyba, że się mylę.

#21 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 sierpnia 2010 - 23:11

Tak zrobię - jutro załatwię billing, bo jestem ciekaw co to za numer. Wyjaśniłoby to, czy to wirus i spam wysyłany na różne numery czy raczej błąd powodujący wysyłanie na jeden numer. Jest jakiś operator pre-paid, który umożliwia łatwe sprawdzanie bilingu na bieżąco on-line? Czy to już standard u wszystkich?

W Tak Taku jest na żywo, no prawie. Ale podaje numer telefonu i dokładny czas. W innych nie wiem.
Posted Image

Restore robiłem dwukrotnie. Jest to tak prosta operacja, że chyba nie można jej spieprzyć. Chyba, że się mylę.

Skoro zrobiłeś restore to nie powinieneś mieć już JB - więc to nie powinna być jego wina. Zrobiłeś to restore/przywrócenie bez późniejszego odtwarzania z kopii? Żeby był zupełnie czysty?

#22 _youknow

_youknow
  • 8 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 10 sierpnia 2010 - 23:44

Skoro zrobiłeś restore to nie powinieneś mieć już JB - więc to nie powinna być jego wina. Zrobiłeś to restore/przywrócenie bez późniejszego odtwarzania z kopii? Żeby był zupełnie czysty?

Restore robiłem bez odtwarzania kopii, więc początkowo jest jak nowy - bezpośrednio po restore nie mam JB. Telefon ma jednak simlocka AT&T, więc aby karta Simplusa zadziałała muszę i tak zainstalować JB. Bez JB oczywiście problemu nie ma, bo telefon nie łączy się z siecią.

#23 conkerkh

conkerkh
  • 458 postów

Napisano 10 sierpnia 2010 - 23:48

Ulzyj sobie najlepiej sprzedając tego iphona i kup wersje eu z Apple store byle jakiego. Ultrasn0w to demon który działa w tle być może to on powoduje wysyłanie smsow nie sam jb. Bo sam jb w sobie nic takiego nie robi!!! Spece od siedmiu boleści nie wypowiadajcie się na temat "wirusów" na iphona bo są to martwe i niegroźne skrypty...

#24 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 11 sierpnia 2010 - 19:10

-ja na twoim miejscu wystaralbym sie o zmiane numeru tel u operatora. Moim zdaniem to masz "wspolnika" za ktorego musisz bulic...

#25 _youknow

_youknow
  • 8 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 12 sierpnia 2010 - 10:54

Ulzyj sobie najlepiej sprzedając tego iphona i kup wersje eu z Apple store byle jakiego.

Wolałbym sam zdiagnozować problem i go rozwiązać, niż sprzedawać komuś g... owinięte w kolorowy papierek ;)

Włożyłem wczoraj do telefonu kartę TakTak'a aby dowiedzieć się z billingu na jaki numer wysyłane są te hurtowe SMSy. O dziwo kasa w ogóle nie topnieje, ale mam wrażenie, że telefon próbuje coś wysyłać, bo przy próbie wysłania jakiegokolwiek polecenia krótkim kodem często dostaję info "service temporarily unavailable" czy coś w tym guście, co by sugerowało, że w międzyczasie telefon jest zajęty próbowaniem wysyłania czegoś.

-ja na twoim miejscu wystaralbym sie o zmiane numeru tel u operatora. Moim zdaniem to masz "wspolnika" za ktorego musisz bulic...

Myślisz, że ktoś ma kopię karty SIM i sobie ją jakoś używa? Sęk w tym, że pieniądze znikają z konta tylko w momencie gdy karta jest włożona do iPhone'a. W innych telefonach nie ma takiego problemu.

Tak sobie myślę, że może kartę SIM źle obciąłem do formatu micoSIM i coś tam zwiera. Ale to taka koncepcja trochę mało realna chyba. Na dziś mam plan aby kupić kolejny starter w Simplusie i tym samym sprawdzić czy problem dotyczy całego Simplusa czy tylko mojej karty SIM. Jeśli Simplusa to przy okazji znajdę numer, na który wysyłane są SMSy. Ewentualnie zrobię downgrade z 4.0.1 do 4.0, ale jakoś obawiam się tej operacji.

Btw: iTunes dziś zaproponował automatyczny "update carrier settings" dla TakTak'a. Po co? Co to może być?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych