Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS x86 - Dlaczego Tępiony

• Zamknięty Temat jest zamknięty
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 29 stycznia 2007 - 17:07

Tak się zastanawiam dlaczego ten projekt jest tępiony wśród fanów Appla rozumiem ze system ten jest profanacja licencji Appla ale czy to powód na tępienie go ? chce obiektywnie poruszyć temat tego. Ok mam maca i oryginalnym softem staram się szerzyć "Wiedze Wyższości" Appla tak aby uzmysłowić wielu moim znajomym, że ich system nie jest jedyny i najlepszy. Często ostatnio instaluje im właśnie wersje x86 na PC (Intel, AMD) dlaczego ? po to aby przekonali się do systemu gdyż ludzie w większości maja stracha przed przejściem na inny OS. Dwoje znajomych juz kupiło sobie Apple gdyż właśnie dzięki temu projektowi przekonali się do wyższości systemu i maszyny nad standardem który pojono im w czasach nauki. Nie chce tutaj nikogo namawiać na łamanie prawa używając tego osu ale prawdę mówiąc z netu można ściągnąć 30 dniowa wersje Win XP pro ... dlaczego nie można zainstalować na czas krótki komuś OSXa dla testów pamiętajmy ze Apple same w sobie jednak są drogie a nikt nie kupi cos dla testów tak drogiego. Zastanawiałem się nawet o pisanie do administracji o utworzenie takowego działu ale boje się dyskryminacji mojej prośby i wyśmiania ... napiszcie co sadzicie o mojej koncepcji namowy ludzi na zmianę maszyny i OSa

#2 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 29 stycznia 2007 - 17:12

klakier, wsadziles kij w mrowisko. Tak tylko uprzedzam ;) Ja sie nie wypowiem, bo pewnie sie domyslasz jakie jest moje zdanie na ten tamat :)

#3 tejot

tejot
  • 28 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 29 stycznia 2007 - 17:19

To co ja myślę na ten temat: Gdyby Apple chciało, samo wypuściłoby wersję trial OS Xa (dodawanym np. do MacWorlda), podobnie jak robi np. z iWorkiem dodawanym i tak tylko do nowych komputerów... Poza tym pewnie byłaby to wersja na wszystkie PeCety a nie tylko na maki... No i myślę, że należy uszanować wolę producenta, że nie chce aby ktoś korzystał z jego pracy w sposób, którego sobie nie życzy. Co do OS X86 czy jakkolwiek to się nazywa nie wydaje mi się, żeby był to dobry sposób promocji oryginalego systemu... mam mocne przekonanie, że Apple pisze sterowniki tylko dla sprzętu, który jest w ich komputerach a jak uczy przykład Windows źle napisane sterowniki potrafią krwi napsuć:-) Ja dla OS Xa kupiłem mini i tylko dlatego bo łączy UNIXa z estetycznym interfejsem. A za połaczenie czegoś co jeszcze parę lat temu wydawało mi się niemożliwe (połączenie właśnie UNIXa z umiarkowanie ładną ale za to sprawną i szybką nakładką graficzną) postanowiłem zostać klientem Apple:-)

#4 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 17:25

tepimy bo jest to nielegalne i juz!!!!!!!

#5 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 29 stycznia 2007 - 17:31

Sprawa jest prosta. Na Forum nie mogą być wątki pokazujące jak złamać prawo. Instalacja OSX na komputerze, który nie jest od Apple jest łamaniem licencji, a co za tym idzie łamaniem prawa. Jeśli Apple zmieni licencję OSXa, to nie będzie problemu.

#6 maniacco

maniacco
  • 382 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 29 stycznia 2007 - 17:50

gdyby na forum wszyscy byli tacy święci... to po co komu ipod 80 gb ?? mi by starczyła szufelka 1 gb ... jeśli wiecie co chcę powiedzieć...

#7 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 29 stycznia 2007 - 17:54

gdyby na forum wszyscy byli tacy święci... to po co komu ipod 80 gb ?? mi by starczyła szufelka 1 gb ... jeśli wiecie co chcę powiedzieć...

A ja ma sie to stwierdzenie do propagowania piractwa?

#8 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 29 stycznia 2007 - 17:58

Ripy plyt mojego ulubionego zespolu (ktore mam oryginalne oczywiscie) do ALE zajmuja okolo 8gb - a to tylko 1 zespol i ma w miare malo albumow :P Pozatym iPod to bardzo fajny przenosny HDD 1,8" i co najlepsze duzo od takowych cena nie odbiega :P

#9 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1 327 postów
  • SkądPiła, Poland

Napisano 29 stycznia 2007 - 19:04

podkrecanie procesora itp to lamanie licencji Hardware producenta jesli ktos chce sie czepiac szczegolow jesli chodzi o jeden dziel na forum jak to mowi sie sa rzeczy legalne, pol legalne i nie legalne ale kto co w jaki sposob rozroznia to sprawa indywidualna

#10 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 stycznia 2007 - 19:07

Gdyby Apple miało pewność, że na każdym PC Mac OS będzie równie stabilny co na Macu, to pewnie by wydało triala (i tak sporo namieszali przechodząc na Intele). Trzeba jednak pamiętać, że pecety występują w najrozmaitszych konfiguracjach sprzętowych, więc ryzyko pojawienia się niezgodności jest dość duże, a wtedy łatwiej do siebie zrazić. Mac OS jest projektowany pod wyselekcjonowany hardware, to nie jest system na każdego blaszaka.

#11 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 20:04

Nie zagłębiajmy się już w to dlaczego Apple nie zezwala na instalację Mac OS'a na PCtach. Natomiast dlaczego nie można tutaj rozmawiać o instalacji systemu na w/w komputerach: Ponieważ licencja Mac OS wyraźnie mówi o możliwości instalacji jedynie na komputerach firmy Apple. PC łamią ten zakaz, jest więc to nielegalne. Nie będziemy więc tolerować czegoś co jest nielegalne, nie zezwalamy więc na tego typu dyskusje.

#12 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 29 stycznia 2007 - 20:17

podkrecanie procesora itp to lamanie licencji Hardware producenta

Mogę wiedzieć jakiej licencji?? Wiele rzeczy kupowałem (dyski, pamięci, karty grafiki, całe kompy) i jeszcze do żadnego nie dostałem żadnej licencji na użytkowanie.

Natomiast przy uruchamianiu czy instalacji większości programów pojawia mi się tekst, który mogę zaakceptować lub jego warunki odrzucić.

Zaakceptowanie warunków i ich złamanie jest karygodone i nie popierane na tym forum (czyli jeśli podczas instalacji akceptujesz warunki licencji, to jeśli to robisz na "zwykłym pececie" to jest to nielegalne i łamiesz prawo).

Wystarczy?

#13 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 20:27

To fajnie, ale nie wszyscy słuchają mp3 w 128 kb/s :P

---- Dodano 29-01-2007 o godzinie 20:29 ----

Trzeba jednak pamiętać, że pecety występują w najrozmaitszych konfiguracjach sprzętowych, więc ryzyko pojawienia się niezgodności jest dość duże, a wtedy łatwiej do siebie zrazić.

Właśnie, dzięki temu, że Apple wie, pod jaki sprzęt robi programy, to są one dobrej jakości ;) Wystarczy spojrzeć na microsoft, który robi Windowsa pod każdy sprzęt :P

#14 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 21:03

tepimy bo jest to nielegalne i juz!!!!!!!

Bardzo proszę abyś się wypowiadał tylko za siebie. Czy masz pewność, że 100% użytkowników forum uważa tak jak Ty?
Ja się nie przejmuje aż tak prawem. To zasady utworzone po to aby mniejsza grupa ludzi mogła kontrolować większą. Wolę swoje sumienie i moją etykę. I tak zgadzam się. że instalacja na PC tego systemu celem użytkowania zamiast kupna sprzętu Apple' a nie jest w porządku wobec producenta. Jednak moim zdaniem nie jest niczym złym instalacja tego systemu w RAMach testu. Wiem, że większość się ze mną nie zgadza, więc nie będe kontynuował, bo mnie ktoś zablokuje.
Jak by poszukać, to na forum jest dużo rzeczy, które świadczą o tym, że nie każdy jest aż tak legalny jak pisze. Ciekawe po co Wam eMule. Bo na Torrencie to jest sporo przydatnych bezpłatnych programów. Większość dystrybucji Linuksa tak ściągnąłem eMule to jednak całkowite siedlisko zła. Akurat na iPodach wszyscy mają tylko legalne zgrane z kupionych płyt nagrania. Nikomu się nie zdaży poszukać seriala zamiast wydać $100 na program.
Podsumowując, jak ktoś chce to w Google znajdzie bardzo dużo sposobów na posadzenie Mac OS Xa na PC i to zarówno opisy po polsku jak i bardzo dużo po angielsku. Jestem zwolennikiem testowania nowego systemu w tej sposób, ale przeciwnikiem otwierania takiego działu na forum z opisami. Niestety moderatorzy są mocno przewrażliwieni, a i wśród zwykłych użytkowników jest sporo fanatyków Apple' a. Mam wrażenie, że panuje tutaj cenzura jak za dawnych (nie)dobrych czasów. Ostatnio padłem ofiarą moderatora, któremu brakuje umiejętności czytania ze zrozumieniem.
Kto potrafi szukać to sobie poradzi, a kto nie to PM albo e-mail do mnie.

#15 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 29 stycznia 2007 - 21:12

Bardzo proszę abyś się wypowiadał tylko za siebie. Czy masz pewność, że 100% użytkowników forum uważa tak jak Ty?

Myapple jest moderatorem, więc innego zdania na forum mieć nie może ;). Nielegalne i już, ja się pod tym podpisuję.

#16 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 21:20

Ja uważam, że to co tutaj się dzieje, to przesada, jak chcę sprawdzić płytę - najpierw ściągam, jeśli mi się nie spodoba, wywalam, jak mi się średnio spodoba, to wrzuce na iPoda, jak uznam, że praca artysty jest tego warta, albo mp3 będzie miało chałową jakość to kupię oryginał.. Powinni moim zdaniem udostępnić triala tygodniowego na "ogarnięcie" systemu, żeby później nie było płaczu, że się kupiło coś, czego się nie chciało wzorując się tylko opinią innych. Rozumiem, że wszyscy tutaj mają legalne programy typu PhotoShop? Moim zdaniem, nie dość że walka z makowym piractwem jest bezsensowna, to to syzyfowa praca. Ja nie popieram piratów, którzy mają wszystko z internetu, ale przegięcie w drugą stronę też jest dziwne..

#17 surveyor

surveyor
  • 405 postów
  • SkądChorzów

Napisano 29 stycznia 2007 - 21:32

Nie chciałbym nikogo urazić, ale w mojej opinii, to mały śmietnik się tu zrobił a dodatkowo, to prawdopodobnie za chwilę dojdzie do jakiejś kłótni na tle piractwa, więc może lepiej skończmy te dywagacje, natomiast opinie o nielegalnych kopiach niech pozostaną sprawą indywidualną każdego usera. Co do tematu, to sądzę, że w związku z problemami, które mogłyby wystąpić na PC po zainstalowaniu OS X, Apple nie godzi się na takową instalację- zaszkodziłoby to wizerunkowi 'najbardziej zaawansowanego systemu operacyjnego na świecie'.

#18 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 21:32

Ja uważam, że to co tutaj się dzieje, to przesada, jak chcę sprawdzić płytę - najpierw ściągam, jeśli mi się nie spodoba, wywalam, jak mi się średnio spodoba, to wrzuce na iPoda, jak uznam, że praca artysty jest tego warta, albo mp3 będzie miało chałową jakość to kupię oryginał.. Powinni moim zdaniem udostępnić triala tygodniowego na "ogarnięcie" systemu, żeby później nie było płaczu, że się kupiło coś, czego się nie chciało wzorując się tylko opinią innych.

No i doszliśmy do sedna sprawy. Już kiedyś przedstawiłem swoje zdanie na ten temat, ale jeden z moderatorów usunął wszystkie moje wypowiedzi. Wiem, że można iść do iSpota i się pobawić. Ja jednak nie muszę mieć kogoś kto stanie nade mną i mi będzie wszystko pokazywał przez godzinę. Niech pomoże tym, którzy potrzebują tego. Ja wolę sam się pobawić i wtedy wiem wszystko, a często tak, że jeszcze temu prezenterowi mogę wyjaśnić, bo on to raczej marketing robi, a nie rzetelną informacje.

Rozumiem, że wszyscy tutaj mają legalne programy typu PhotoShop?

Tutaj też masz rację, że deklaracje od rzeczywistości się bardzo różnią. Nie uważam, żeby mnie to zwalniało z czegoś. Nie znaczy, że jak ktoś kradnie to usprawiedliwienie dla mnie. Ja kieruje się swoimi zasadami. Czasem kupię, a czasem ukradnę - mój świadomy wybór. Nigdy nie namawiam innych do naśladownictwa. Chyba, że ktoś poprosi sam.

Moim zdaniem, nie dość że walka z makowym piractwem jest bezsensowna, to to syzyfowa praca. Ja nie popieram piratów, którzy mają wszystko z internetu, ale przegięcie w drugą stronę też jest dziwne..

No właśnie niektórzy przeginają. Jest tutaj co najmniej dwóch Moderatorów z którymi miałem do czynienia i uważam, że niebyło by przegięciem zmiana ich plakietki na Cenzor.

#19 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 21:34

Ja się nie przejmuje aż tak prawem. To zasady utworzone po to aby mniejsza grupa ludzi mogła kontrolować większą. Wolę swoje sumienie i moją etykę.

Nie mamy o czym dyskutować. Nie będę mówił, że może z tego wyrośniesz, bo zaraz odbijesz piłeczkę mówiąc, że czepianie się wieku, bla, bla bla… Jeśli chcesz jeszcze pożyć na tym forum to proponuję się powstrzymywać przed takimi wyznaniami.

#20 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 29 stycznia 2007 - 21:46

Jak chce się sprawdzić płytę, to można w iTunes przesłuchiwać próbki utworów. Zupełnie za darmo, w dobrej jakości pierwsze 30 sekund każdeg utworu.

#21 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 21:48

Jak chce się sprawdzić płytę, to można w iTunes przesłuchiwać próbki utworów. Zupełnie za darmo, w dobrej jakości pierwsze 30 sekund każdeg utworu.

Losowe 30. sekund :)

#22 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 21:57

Jakość jest tak beznadziejna, że podziękuje, poza tym, 30 sekund losowo wycięte z utworu to śmiech na sali... Poza tym, nie wszystkie utwory ruszają od razu "z całej pary".. Posłuchaj sobie proszę tą Twoją próbkę np. Pink Floyd - Echoes... W sumie Pink Floyd to jedyny zespół, którego mam oryginały, każde wydane CD i winyl...

#23 maniacco

maniacco
  • 382 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 29 stycznia 2007 - 22:04

u du du du ... hehe... ale haja... ja bym zorganizwoal ustawkę... ;) a tak poważnie ... to myślę że to jest jak z puszczaniem bąków ... wszyscy to robią, ale nikt o tym nie gada... owszem są tacy co się powstrzymują.... jednak co ważniejsze są miejsca w których bąków puszczać nie można i tyle... i nawet gadać o tym ;)... i myślę że moderatorzy właśnie takie miejsce próbują zrobić z myapple.pl... może i to dobrze... bo po co nam tematy w sytlu "MA KTOS DZIALAJACY SERIAL DO CS2 ??"

#24 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 29 stycznia 2007 - 22:11

Ja tam puszczam bąki i się z tym nie kryję :P A nie wolno ich trzymać, bo w ten sposób wędrują po ciele, trafiają do mózgu, a od tego już tylko krok do powstania posranych pomysłów :D

#25 maniacco

maniacco
  • 382 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 29 stycznia 2007 - 22:15

to była taka przenośńia... na myapple już wiele bąków widziałem puszczonych ;p... (gdzie jest slim poul) ?? BĄKI to takie cudowne stworzenia że można je porównać do wszystkiego...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych