Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Jak przekona膰 rodzic贸w?

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
176 odpowiedzi w tym temacie

#151 evilboy

evilboy
  • 885 post贸w
  • Sk膮dTokyo/Japan

Napisano 23 lipca 2010 - 11:18

Nie jest r贸nie dobry, dla 10 i 40-latka, temu pierwszemu tylko gry na komputerze w g艂owie, kt贸rych na maca zbytnio nie ma, temu drugiemu praca, rozrywka i okazjonalnie gry.

akurat, moj syn ma 11 lat w gry nie gra, czyta ksiazki o programowaniu na iPhone, i pisze jakies maly soft na swojego toucha z przykladow
znajomy z pracy ponad 40 lat gra codziennie w starcrafta itd
wiec kolego piszesz bzdury

---------- Wpis dodano o 11:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:17 ----------

ja pitol臋, chyba jest to pierwszy tak pot臋偶ny off top na forum w dziale nie offtopowym... co robi膮 moderatorzy, je艣li mog臋 spyta膰...

dobry offtop nie jest zly :-)

#152 Seba_wse

Seba_wse
  • 57 post贸w
  • Sk膮dzachodniopomorskie

Napisano 23 lipca 2010 - 11:22

S膮 wakacje co nie? Ale pogoda si臋聽psuje to mo偶e zapanuje tu porz膮dek. Generalnie to nie temat do tego aby polemizowa膰 co lepsze mac czy pc, ale jak si臋聽dogada膰 z rodzicami. Je偶eli 12letni cz艂owiek potrafi艂 tu zada膰聽pytanie, to na pewno dotar艂 te偶 do w膮tk贸w typu "Mac czy PC" gdzie naczyta艂 si臋聽naszej propagandy. Nie nale偶y zak艂ada膰, 偶e wszyscy 12latkowie tylko gry maj膮 w g艂owach. I owszem, mo偶e maj膮, ale chc膮聽z tym sko艅czy膰. Mac si臋聽do tego 艣wietnie nadaje. Sam osobi艣cie nie trac臋聽ju偶聽czasu na gry i robi臋 na komputerze wiele innych po偶ytecznych rzeczy i mam wi臋cej czasu dla Rodziny, ni偶聽gdybym gra艂 w jakie艣 diabla i inne takie tam. Co do wy偶szo艣ci maka i jego kompaktybilno艣ci z windowsem, pos艂u偶臋 si臋聽tak膮聽ma艂膮 historyjk膮 z mojego 偶ycia wzi臋t膮. Je偶d偶臋 czasem z 呕on膮聽na uczelni臋 (Ona studiuje zaocznie) no i gdy na Ni膮聽czekam to najcz臋艣ciej ze swoim lapkiem na kolanach w holu g艂贸wnym uczelni, gdzie jest oczywi艣cie bezprzewodowy Internet. Zw艂aszcza gdy s膮聽zaliczenia, zbli偶a si臋聽sesja lub ju偶 trwa. Kilka razy mia艂em taki epizod, 偶e nagle jaka艣聽zagubiona i przestraszona studentka biega艂a z pendrivem od laptopa do laptopa (nie tylko ja tam przesiaduj臋 z laptopem). No i nikt nie by艂 w stanie jej pom贸c, w ko艅cu si艂膮 rzeczy podchodzi do mnie a ja jako jedyny siedz臋聽z jakim艣聽dziwnym Macbookiem Pro. Dowiaduj臋 si臋聽od niej, 偶e chodzi o to, 偶e nie wydrukowa艂a pracy w domu bo co艣聽tam a tu w punktach ksero nie mog膮聽jej wydrukowa膰, bo si臋聽okazuje, 偶e ma jaki艣聽nie teges plik, co艣聽z rozszerzeniem, 偶e nie czyta i czy mog臋聽jej to zapisa膰 tak, 偶eby tam czyta艂o i drukowa艂o. Koledzy z windowsami nie mogli jej pom贸c, bo nie maj膮 najnowszego office'a. Ja powiedzia艂em, 偶e te偶聽nie mam, ale mo偶e co艣 si臋聽uda zadzia艂a膰. Po chwili znalaz艂em na stronie Apple "Open XML Converter" co by艂o r贸wnoznaczne z natychmiastowym jego u偶yciem i uratowaniem 偶ycia najpierw jednej studentki, a potem kolejnych. Koledzy z windowsami wytrzeszczali tylko oczy jak uradowane studentki bieg艂y wydrukowa膰 swoje prace. Kolejny mit leg艂 w gruzach za spraw膮 samego microsoftu kt贸ry strzeli艂 sobie nie po raz pierwszy w kolano powoduj膮c, 偶e pliki microsoftowe nie s膮 w gruncie rzeczy聽kompaktybilne same ze sob膮. Takie rzeczy tylko w windowsie. Oczywi艣cie nie ma co demonizowa膰聽OSX ale z tego co wiem, to podobne problemy z kompaktybilno艣ci膮聽plik贸w "applowskich" wyst臋puj膮 jedynie i to te偶聽nie zawsze w przypadku zmiany procesora, lub radykalnej przebudowie systemu operacyjnego. Oczywi艣cie studentki by艂y sobie same winne, 偶e kszta艂c膮聽si臋聽w kraju, w kt贸rym nikt nie uczy o tym, 偶e mo偶na pliki w wi臋kszo艣ci pakiet贸w biurowych zapisywa膰聽w r贸偶nych formatach. Z drugiej strony pakiet biurowy, skierowany do szerokiej rzeszy odbiorc贸w m贸g艂by domy艣lnie zapisywa膰 "zwyk艂e" pliki w uniwersalnym formacie.聽

#153 tbgkol

tbgkol
  • 293 post贸w

Napisano 23 lipca 2010 - 11:46

akurat, moj syn ma 11 lat w gry nie gra, czyta ksiazki o programowaniu na iPhone, i pisze jakies maly soft na swojego toucha z przykladow
znajomy z pracy ponad 40 lat gra codziennie w starcrafta itd
wiec kolego piszesz bzdury

dobry offtop nie jest zly :-)

Akurat taka sytuacja to niewielki u艂amek spo艂ecze艅stwa; 1, mo偶e 2 procent. : ) A, sam nasz kolega napisa艂, 偶e chce Simsy; p贸藕niej b臋dzie chcia艂 w co innego, a tu dupa: zagra膰 si臋 nie da.;p Po za tym drogi Panie, kolega ju偶 my艣li o Windowsie (http://myapple.pl/wi...sa-na-macu.html), bo jak wida膰 on mu jest tak偶e potrzebny, a co za tym idzie(jak si臋 domy艣lam) OS X, nied艂ugo zejdzie u niego na drugie miejsce, bo przecie偶 nie ma GG, nie ma CS non-steam, nie ma GTA.

Co do drugiego akapitu, to pe艂na zgoda.: )

//edit:

@up: no tak, umia艂 napisa膰, jednak to nie znaczy 偶e przeczyta艂 tematy Mac czy PC, bo ja te偶 w jego wieku zacz膮艂em pisa膰 na Wikipedi臋, ale to nie znaczy, 偶e nie duplikowa艂em informacji z wielu artyku艂贸w. W takim wieku zapa艂 jest najwi臋kszy, pisa艂em nawet nie patrz膮c w inne artyku艂y, wi臋c twoja argumentacja jest nie do ko艅ca prawdziwa.;p JEDNAK: nie os膮dzam, mo偶e on jest ode mnie m膮drzejszy i inteligentniejszy, dlatego wszystkiego si臋 obczyta艂.

#154 Seba_wse

Seba_wse
  • 57 post贸w
  • Sk膮dzachodniopomorskie

Napisano 24 lipca 2010 - 01:20

Ja kupi艂em MacBook'a Pro z 2 powod贸w:
1. pod艣wietlana klawiatura
2. mo偶liwo艣膰 zainstalowania windowsa

1. pow贸d jest istotny i niezwykle przydatny do dzi艣, np. teraz 艣wietnie si臋聽owa klawiatura sprawdza.
2. pow贸d ca艂kowicie nietrafiony, ile razy instalowa艂em na nim windowsa? ZERO. Okaza艂o si臋 w praniu, 偶e nie ma takiej potrzeby.

---------- Wpis dodano o 00:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:04 ----------

P.S. pisanie na Wikipedi臋 nie jest to偶same z przymiark膮 do kupna nowego komputera. Ja nawet w Jego wieku zanim kupilem nawet g艂upi膮聽gr臋聽to najpierw o niej poczyta艂em w prasie "fachowej" bo Internet to wtedy luxus by艂 ameryka艅ski;)
Podejd藕my do tematu tak, m艂ody cz艂owiek chce, niech ma, jak stwierdzi, 偶e to by艂 b艂膮d to kto艣聽z nas b臋dzie mia艂 okazj臋聽na Allegro kupi膰 prawie n贸wk臋聽sztuk臋 iMaca w dobrej cenie;)
Skumajta te偶 to, 偶e w USA prawie wszystkie maki s膮聽traktowane jako komputery osobiste, z wyj膮tkiem Mac贸w Pro dedykowanych ze wzgl臋du na osi膮gi pod stacje graficzne, oraz typowo specjalistyczne serwery kt贸re maj膮 wog贸le kosmiczne ceny czy dla Kowalskiego czy dla Smith'a. Natomiast iMac, Mac Mini, MacBook i w sumie MacBook Pro to zwyk艂e Personal Computers s艂u偶膮ce za ozdob臋 na biurko, internetowy terminal, komputer do obr贸bki i ogl膮dania zdj臋膰 z wakacji oraz monta偶u film贸w z wakacji czyli troch臋聽wi臋cej w sensie lepiej ni偶聽zwyk艂y "blaszak". Mo偶e dlatego w USA konsole s膮聽tak popularne? Do gier u偶ywaj膮聽tam konsol a do wszelkich innych rzeczt do kt贸rych potrzebny jest komputer, pr贸cz gier, u偶ywaj膮 Mak贸w, bo s膮聽艂adniejsze, 艂atwiejsze i milsze, daj膮c lepsze efekty i wi臋ksz膮 frajd臋 u偶ytkowania ni偶聽"blaszaki". Logo nadgryzionego jab艂ka nie oznacza z automatu sprz臋tu dla profesjonalist贸w - te偶, ale nie tylko a w艂a艣ciwie w wi臋kszo艣ci s膮 to komputery dla zwyk艂ych ludzi, kt贸rzy maj膮聽w 4 literach porz膮dkowanie rejestr贸w i blue screeny. Nie ma co demonizowa膰. Od kiedy OS X jest po polskiemu mo偶na 艣mia艂o ka偶demu poleci膰 Maczka, chyba, 偶e ten kto艣聽jest maniakiem reinstalowania systemu...

#155 tbgkol

tbgkol
  • 293 post贸w

Napisano 24 lipca 2010 - 07:15

Troch臋 przesadzasz.;p Ostatnia cz臋艣膰 wypowiedzi sugeruje, 偶e Mac w USA to wi臋kszo艣膰 u偶ytkownik贸w, gdy偶 Maci, "s膮 艂adniejsze, 艂atwiejsze i milsze, daj膮c lepsze efekty i wi臋ksz膮 frajd臋 u偶ytkowania ni偶 "blaszaki"", a reszta to tylko napaleni gracze i u偶ytkownicy w firmach...

#156 evilboy

evilboy
  • 885 post贸w
  • Sk膮dTokyo/Japan

Napisano 24 lipca 2010 - 08:39

w Japonii tak wlasnie jest, kupuja gdy偶 Maci, "s膮 艂adniejsze, 艂atwiejsze i milsze, daj膮c lepsze efekty i wi臋ksz膮 frajd臋 u偶ytkowania ni偶 "blaszaki", nikt tu nie sklada komputerow poza, geekami i napalonymi graczami geekami, a inne komputery Kosztuja tyle co MAC a w wielu przypadkach wiecej

#157 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 24 lipca 2010 - 09:53

Dobra, chyba ju偶 czas zako艅czy膰 to pieprzenie, kole艣 ju偶 ma albo b臋dzie mia艂 komputer za par臋 dni, wi臋c o czym wy tu jeszcze pierniczycie?

#158 Seba_wse

Seba_wse
  • 57 post贸w
  • Sk膮dzachodniopomorskie

Napisano 24 lipca 2010 - 11:57

Tak, troch臋聽uog贸lniam ale s膮 rejony w USA, zdominowane przez Maki. Jak masz znajomych w USA, to dok艂adnie sprawd藕 na zdj臋ciach z uczelni, kawiarni, park贸w, imprez domowych i masowych jakich komputer贸w najcz臋艣ciej u偶ywaj膮聽amerykanie. Procentowy udzia艂 Mak贸w w rynku jest jednym z najwi臋kszych na 艣wiecie, podobnie jest z konsolami do gier. Po prostu lubi膮聽specjalizacj臋, generalnie. "Blaszaki" s膮聽powszechniejsze na ca艂ym 艣wiecie, bo z tym jest troch臋聽tak jak z psami. Kundla 艂atwiej "mie膰", ni偶聽np. Owczarka Niemieckiego D艂ugow艂osego z rodowodem i najlepiej jeszcze z niemiec. Chodzi o to, 偶e "miesza艅ce" s膮 powszechnie dost臋pne i tanie. Psy rasowe (z rodowodem rzecz jasna, kt贸ry przede wszystkim jest po to aby艣my mieli pewno艣膰, 偶e pies jest "wolny od wad genetycznych" ale przez ludzi zawistnych jest uto偶samiany z tym, 偶e w艂a艣ciciele - snoby "lataj膮" z psem po wystawach, ot贸偶 nie, oni maksymalizuj膮聽po prostu pewno艣膰, 偶e pies nie zapadnie na jakie艣 genetyczne choroby (r贸wnie偶聽psychiczne-nie b臋dzie rzuca艂 si臋聽na dzieci) i dbaj膮 o swoj膮聽ulubion膮聽ras臋) s膮 trudniejsze w zakupie, trzeba przede wszystkim mie膰聽pieni膮dze i znale藕膰 hodowc臋, pomijam mi艂o艣膰 do ps贸w itd. Tak samo z komputerami, mo偶emy z艂o偶y膰 taniego blaszaka z cz臋艣ci noname i wyjdzie p贸艂 ceny maczka, mo偶emy z艂o偶y膰 z najlepszych komponent贸w i ju偶聽nie wyjdzie cenowo tak r贸偶owo. Jak szuka艂em laptopa to ceny by艂y podobne a nawet MacBook Pro by艂 nieco ta艅sz膮聽opcj膮聽od niekt贸rych moich typ贸w (nie chcia艂em plastikowego laptopa). Tak wi臋c na ca艂ym 艣wiecie bardziej powszechne s膮聽"blaszaki" bo zdecydowanie 艂atwiej z艂o偶y膰 komputer z ta艅szych noname'owych komponent贸w pod kradziony system. Tu tkwi si艂a. Oczywi艣cie mo偶na z艂o偶y膰 superblaszaka z samych top-p贸艂kowych cz臋艣ci i b臋dzie super i mo偶e i taniej lub w cenie maczka, ale system nie ten, a za jaki艣聽czas i tak trzeba go b臋dzie przeinstalowa膰, chyba, 偶e kto艣 si臋聽zna 艣wietnie na rejestrze i potrafi go skutecznie czy艣ci膰, ale wi臋kszo艣膰 zwyk艂ych u偶ytkownik贸w PC jednak wi臋ksz膮 przyjazno艣膰聽u偶ytkowania komputera itd znajdzie w艂a艣nie w Macu. A bezproblemowego grania w konsolach (z tego powodu, 偶e na konsoli da si臋聽pogra膰 kilka lat i ca艂y czas kupowa膰聽艣wie偶e tytu艂y gier, z "blaszakami" bywa r贸偶nie, mo偶e by膰 tak, 偶e ju偶 po roku, b臋dzie co艣聽tam muli膰 w najnowszej grze...). Jestem zwolennikiem prostych rozwi膮za艅. Kombajn do wszystkiego bywa rozwi膮zaniem nie najprostszym czasem a najbardziej skomplikowanym co z wydajno艣ci膮聽szeroko rozumian膮聽bywa nieraz sprzeczne.

#159 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 24 lipca 2010 - 11:59

te 10-15% w stanach uwa偶asz za wi臋kszo艣膰?

#160 tbgkol

tbgkol
  • 293 post贸w

Napisano 24 lipca 2010 - 14:27

@up: to samo chcia艂em napisa膰, jaki艣 rok temu w艂a艣nie Maci dopiero min臋艂y granic臋 10%... Prawd膮 jest jedynie to, 偶e Maci maj膮 wi臋kszo艣膰 w niekt贸rych sekcjach rynk贸w, jak graficy, czy edukacja; w pozosta艂ych sekcjach rynku, Maci to komputery o popularno艣ci poni偶ej 10%.

chyba, 偶e kto艣 si臋 zna 艣wietnie na rejestrze i potrafi go skutecznie czy艣ci膰

Nie piernicz benek o rejestrze, to nie czasy XP, ja mam system ani razu jeszcze nie przeinstalowywany(i raz upgrade'owany) od trzech lat i jest wszystko w porz膮dku, opr贸cz tego, 偶e si臋 w艂acza 1,5 min., lecz mi to nie przeszkadza, gdy偶 p贸藕niej dzia艂a jak z艂oto.;p

#161 kamikadze22

kamikadze22
  • 177 post贸w
  • Sk膮dPL,GORLICE

Napisano 24 lipca 2010 - 16:17

Moim zdaniem kojarzenie USA z makami to z艂y pomys艂 gdy偶 tam nie a偶 tak du偶o mak贸w jak by si臋 wydawa艂o.To 偶e s膮 na uczelniach to nie oznacza 偶e s膮 wsz臋dzie.W USA maj膮 maki bo niekt贸rzy,nawet nie wiedz膮 jak si臋 pos艂ugiwa膰 windowsem bo na macu 偶eby zwi臋kszy膰 jasno艣膰 wy艣wietlacza trzeba klikn膮膰 w wi臋ksze ,,s艂oneczko" a zmniejszy膰 to w mniejsze ,,s艂oneczko" a w windowsie ? trzeba chyba w ustawieniach komputera to zrobi膰.

#162 mpConroe

mpConroe
  • 288 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 24 lipca 2010 - 16:27

C# jest tak samo zmodyfikowanym C przez MS jak Java jest zmodyfikowanym C przez Suna.
Jak ju偶 kto艣 wspomnia艂 kompletnie nie wiesz o czym piszesz.

R贸wnie dobrze mog臋 powiedzie膰, 偶e ty nie wiesz o czym piszesz, bo twoja wypowied藕 nie zawiera 偶adnych konkretnych informacji. Odno艣nie przydatno艣ci C# to nie jest tylko moja opinia. Bez kombinowania nie odpalisz C# z .NET na Macu, a C++ owszem, o ile b臋dziesz korzysta膰 z uniwersalnych bibliotek.

Najlepsze ksiazki sa po Angielsku, ktorego naprawde wystarczy nie wiele zeby czytac ksiazki uczace programowania - polecam! Wiekszosc najlpeszych meterialow w sieci tez jest po angielsku nie wspominajac o stronach jak np stackoverflow.com

Mia艂em sobie kiedy艣 kupi膰 ksi膮偶k臋 o Objective-C na Amazonie, ale moja karta nie obs艂uguje transakcji internetowych. Na szcz臋艣cie, niedawno sprawi艂em sobie tak膮 w mBanku i mo偶liwe, 偶e sobie zam贸wi臋. Na razie kupi艂em Final Cut Express 4 Apple Certified i szczerze m贸wi膮c, ba艂em si臋, 偶e sobie nie poradz臋, ale na razie to tylko kilku s艂贸wek nie rozumia艂em, a wi臋kszo艣膰 tak :D .
Ale lepiej, jakby by艂o po polsku :P.

...od trzech lat i jest wszystko w porz膮dku, opr贸cz tego, 偶e si臋 w艂acza 1,5 min., lecz mi to nie przeszkadza, gdy偶 p贸藕niej dzia艂a jak z艂oto.;p

Hmm, na takim sprz臋cie, to ca艂kiem d艂ugo si臋 w艂膮cza. Moja mama dosta艂a ode mnie m贸j PC o podobnej konfiguracji (Xeon 3.0GHz, jaka艣 karta graficzna nVidii[wymieni艂em na jak膮艣 tani膮, bo sprzeda艂em star膮 kart臋 bo po co taka dobra do neta] i 2GB ramu) i XP nie w艂膮cza si臋 d艂u偶ej ni偶 minut臋.

#163 Seba_wse

Seba_wse
  • 57 post贸w
  • Sk膮dzachodniopomorskie

Napisano 24 lipca 2010 - 16:52

Si tylko trzeba rozpatrze膰 po pierwsze czy 10% czy 15% to spora r贸偶nica, po drugie jaki to dok艂adnie rynek. Mi chodzi o domowych u偶ytkownik贸w. Jak spotyka艂em tu w Polsce ludzi z USA to w 90% mieli w艂a艣nie Maki i twierdzili, 偶e ich znajomi te偶 tego u偶ywaj膮, bo s膮聽艂adniejsze, lepiej dzia艂aj膮, a do grania maj膮聽konsole. Ale byli to ludzie bardziej laicy w dziedzinie komputer贸w, czyli kupuj膮聽komputer kt贸ry ma dzia艂a膰, na kt贸rym chc膮聽sobie wybra膰聽zdj臋cia do albumu, zrobi膰聽album filmik z wakacji i przes艂a膰 znajomym, do tego Maczek nadaje si臋聽w wersji pude艂kowej znacznie lepiej ni偶聽wi臋kszo艣膰 pude艂kowych komputer贸w z fabrycznie zainstalowanym Windowsem na pok艂adzie. Tak wi臋c w rejonach gdzie ludzie my艣l膮 i sta膰聽ich na dobrej klasy sprz臋t to wybieraj膮聽zazwyczaj Maczki. Nie patrz臋聽na dane statystyczne tylko na to z czym mia艂em do czynienia. Moje studia dotyka艂y do艣膰 mocno statystyki kt贸ra przez to straci艂a du偶o w moich oczach, bo wiem jak si臋聽robi wszelkie statystyki. Po pierwsze kto je robi, po drugie dla kogo, po trzecie jak膮聽metod膮 po czwarte czy "mr贸wki" s膮聽rzetelne i ich praca wp艂ywa na "oficjalny" wynik.

Co do Windowsa to mam go w pracy a偶聽po dziurki w nosie. Mam i 2000 i XP i Vist臋, na razie jeszcze 7 nie musia艂em instalowa膰, ale pewnie za rok czy dwa inny soft mnie do tego zmusi. Nie mam prawie problem贸w z tego tytu艂u, 偶e na prawie ka偶dym komputerze mam tylko system, program do prowadzenia firmy (magazyn, produkcja, sprzeda偶, kasa, finanste itp) oraz pakiet biurowy i nic wi臋cej, nic si臋聽tam nie instaluje i odinstalowuje. Jak prywatnie mia艂em XP zanim maczka naby艂em to robi膮c to co teraz na maczku mia艂em ca艂kiem sporo problem贸w, pomimo tego, 偶e komponenty mia艂em powk艂adane uznanych producent贸w, nie topowe, ale klasa wy偶sza 艣rednia powiedzmy, porz膮dny zasilacz, itd, mimo to co jaki艣聽czas musia艂em w臋szy膰 w systemie lub od razu go przeinstalowywa膰. Zale偶y mo偶e wszystko od konfiguracji komputera, kto ma wi臋cej szcz臋艣cia, ja mia艂em chyba go mniej, inwestuj膮c w procesor Intela, p艂yt臋聽Asusa, pami臋膰 Kingstona, Grafik臋聽Invidii itd...
Jeszcze jedna sprawa, mojego lapka otwieram jak chc臋聽na nim pracowa膰 i zamykam gdy chc臋聽sko艅czy膰聽potem zn贸w otwieram i tak mog臋聽miesi膮c i d艂u偶ej i wydajno艣膰 ca艂y czas jest taka sama. Z moim firmowym Vaio z Vist膮聽o 2x lepszej konfiguracji sprz臋towej ni偶聽MacBook Pro mog臋聽o tym jedynie pomarzy膰, 2 dni to maks w miar臋 przyzwoitej pracy. To tyle, pisz臋 o moich do艣wiadczeniach a nie wyczytanych sprawach.
Chodzi mi o to, 偶e trzeba oddzieli膰聽pewne rzeczy:
- zwyk艂ych u偶ytkownik贸w komputer贸w - najcz臋艣ciej lamer贸w informatycznych, od "specjalist贸w" domoros艂ych jak i takich z prawdziwego zdarzenia (czyli I grupa, II grupa i III grupa)
- komputery Apple dedykowane do I grupy i do III grupy

Jak ju偶聽pisa艂em Mac Mini, iMac, MacBook to s膮聽komputery dedykowane dla laik贸w z I grupy czyli zwyk艂ych zjadaczy chleba, kt贸rzy je艣li maj膮 dobry status spo艂eczny i kupuj膮 rzeczy ze 艣redniej lub wy偶szej p贸艂ki to sta膰聽ich na Maca jak i na Sony, Asusy, Toshiby, HP i inny "badziew" no i o ile nie s膮 w grupie II to b臋d膮聽bardziej zadowoleni z Maca ni偶 komputer贸w z Wind膮聽na pok艂adzie, cho膰by od Sony nawet;) Sta膰聽ich te偶聽b臋dzie na konsol臋 do gier o ile b臋d膮聽mieli ochot臋聽sobie dobrze pogra膰 (strategie s膮聽na Maka jakby co). Niestety je艣li nie sta膰聽kogo艣聽na "firmowy" komputer tylko sk艂adak i tym bardziej nie sta膰 ich na konsol臋, jedyny s艂uszny wyb贸r to b臋dzie blaszak.
Kolejna sprawa to cz臋艣膰 ludzi musi czu膰 siln膮聽PRZYNALE呕NO艢膯 do danej grupy spo艂ecznej, je艣li w tej grupie wszyscy maj膮聽blaszaki, to taka jednostka te偶聽wybierze blaszaka, bo sobie ze swoj膮聽"inno艣ci膮" nie poradzi, b臋dzie si臋聽ba艂a odrzucenia, braku akceptacji spo艂ecznej itd. Do艣膰 skomplikowane ale nie pozbawione racji... To mamy za艂atwion膮聽I grup臋 u偶ytkownik贸w.

Kolejna grupa czyli II tzw. "domoro艣li" specjali艣ci, czyli osoby kt贸re bardziej ni偶 przeci臋tnie "znaj膮 si臋" na komputerach, lubi膮聽co艣聽pomiesza膰, popsu膰, naprawi膰, poprogramowa膰, pobawi膰 si臋聽w co艣聽wi臋cej ni偶聽tylko obr贸bka zdj臋膰, film贸w i wysy艂ka tego do znajomych, tacy w zale偶no艣ci od portfela, zainteresowa艅, cel贸w mog膮聽kupi膰 wszystko, b臋dzie to wyb贸r jak najbardziej 艣wiadomy i nie b臋d膮聽偶a艂owa膰 tak wi臋c od sk艂adaka po Maca Pro. Oczywi艣cie w ich 艣wiatku te偶 mog膮聽by膰 pewne "naciski" spo艂eczne na jedyn膮聽s艂uszn膮 platform臋 i tu decydowa膰聽b臋d膮 indywidualne predyspozycje danej jednostki, ale ju偶聽mniej ni偶聽w przypadku grupy I, bo tu jednak np. Maczek mo偶e s艂u偶y膰 do czego艣 czego innym komputerem nie za艂atwi lub za艂atwi gorzej, np. pisanie softu pod iPhona;)

Trzecia grupa, czyli profesjonali艣ci, tu sprawa najprostsza, kupi膮聽ten sprz臋t na kt贸rym zarobi膮聽najwi臋cej pieni臋dzy, czyli skr贸ci im czas pracy, zwi臋kszy efektywno艣膰 itd. Tu jest raczej ca艂kiem ch艂odna kalkulacja itd, oczywi艣cie s膮 pewne mody itd, ale prawdziwy profi nie b臋dzie im ulega艂, wybierze po prostu na ch艂odno najlepsze rozwi膮zanie dla siebie. Przyk艂ad TVN zainwestowa艂 w Maczki, maj膮聽"naj艂adniejsz膮" telewizj臋, dzi臋ki czemu bardzo ale to bardzo kszta艂tuj膮聽opini臋聽publiczn膮聽co jest misj膮 w艂a艣cicieli TVN'u.

Tak to wszystko widz臋. Nie mo偶na krzycze膰 偶e to jest be dla 12 latka ale dla 20 latka ju偶聽tak zw艂aszcza gdy m贸wimy o komputerze osobistym a nie o stacji graficznej, czy platformie dla programisty efekt贸w specjalnych 3D. Uwa偶am, 偶e wystarczy艂o napomkn膮膰 tylko, 偶e dobry wyb贸r ale pod k膮tem gier to nie bardzo, wi臋c dla mi艂o艣nika gier dobra by by艂a obok Maczka jeszcze jaka艣 konsola, chyba, 偶e dost臋pne na Maczka tytu艂y przypadn膮聽mu do gustu.

---------- Wpis dodano o 15:52 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:48 ----------

P.S. W krajach wysokorozwini臋tych ponad 99% u偶ytkownik贸w komputer贸w to nie s膮聽informatycy!

#164 tbgkol

tbgkol
  • 293 post贸w

Napisano 24 lipca 2010 - 16:53

Rurku... Xeon... C2D... XP... Windows7... (My艣l臋, 偶e komentarz jest zb臋dny) Hmm... Przydatno艣膰... R贸wnie dobrze mo偶na by m贸wi膰 to o Objective-C, kt贸ry nadaje si臋 tylko do Maca i iOS, kt贸re 艂膮cznie s膮 o wiele mniejszym rynkiem od PCt贸w z Windowsem, a i tak mo偶na pisa膰 w C++ aplikacje na iPhone'a wi臋c ja nie rozumiem w og贸le zapa艂u ludzi w uczeniu si臋 tego niszowego j臋zyka.;p @Seba_bse... Nie s膮dz臋, 偶eby teraz udzia艂 Mac贸w w USA przekroczy艂 10,5%, je偶eli rok temu min臋li granic臋 10%... Swoj膮 drog膮, to ja nie wiem jak ty u偶ywa艂e艣 tego komputeraz, skoro ci膮gle ci co艣 pada艂o... U mojego taty-kompletnego laika Vi艣ta wio dzia艂a od 2,5 roku-zero problem贸w. Po drugie, to nie ma co rozmawia膰 o rozdzielaniu grup, Mac jest produktem na razie niszowym i w skali 艣wiatowej to chyba 3% jest.;p A nawet to w USA 10%, to nie jest co艣...

#165 mpConroe

mpConroe
  • 288 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 24 lipca 2010 - 17:08

Xeon... C2D...
XP... Windows7...(My艣l臋, 偶e komentarz jest zb臋dny)

Owy Xeon jest po prostu C2D w innym opakowaniu i ze 艣rodka wafla krzemowego(w艂a艣nie dlatego go kupi艂em, bo takie procki z regu艂y s膮 stabilniejsze i trwalsze). Nawet cena jest taka sama. Poza tym z Twojej poprzedniej wypowiedzi wynika, 偶e masz XP na tym kompie, a nie 7.

Hmm... Przydatno艣膰... R贸wnie dobrze mo偶na by m贸wi膰 to o Objective-C, kt贸ry nadaje si臋 tylko do Maca i iOS, kt贸re 艂膮cznie s膮 o wiele mniejszym rynkiem od PCt贸w z Windowsem, a i tak mo偶na pisa膰 w C++ aplikacje na iPhone'a wi臋c ja nie rozumiem w og贸le zapa艂u ludzi w uczeniu si臋 tego niszowego j臋zyka.;p

Zgadza si臋, ale na iPhone 艂atwiej zarobi膰, bo jest AppStore :), czyli dost臋p do ok. 50 milion贸w potencjalnych u偶ytkownik贸w. A soft do Windowsa jest wsz臋dzie, poza tym jeszcze jest piractwo, wi臋c w taki program albo trzeba zaimplementowa膰 zabezpieczenia antypirackie, albo pogodzi膰 si臋 z nisk膮 popularno艣ci膮 (je偶eli nie przeznaczamy 艣rodk贸w na reklam臋, ale przecie偶 sk膮d艣 trzeba mie膰 na ow膮 reklam臋 kas臋).

#166 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 24 lipca 2010 - 17:12

R贸wnie dobrze mog臋 powiedzie膰, 偶e ty nie wiesz o czym piszesz, bo twoja wypowied藕 nie zawiera 偶adnych konkretnych informacji. Odno艣nie przydatno艣ci C# to nie jest tylko moja opinia. Bez kombinowania nie odpalisz C# z .NET na Macu, a C++ owszem, o ile b臋dziesz korzysta膰 z uniwersalnych bibliotek.

Ale o czym my tam rozmawiali艣my? O tym 偶e C# NIE bazuje na C? Czy o odpalaniu program贸w .NET na Maku? Pogubi艂em si臋. Mo偶e napisz o co chodzi艂o konkretnie Tobie tam, bo ja tylko Ci da艂em odpowied藕 偶e C# nie ma nic kompletnie wsp贸lnego z C, jest to zupe艂nie nowy j臋zyk programowania i wsp贸lnego z C ma tyle co Java z C. Albo co JavaScript z Jav膮 je艣li sugerujesz si臋 nazw膮.

I jakich konkretnych informacji chcesz? Pytaj. Na temat C# i .NET mog臋 Ci powiedzie膰 wszystko.

#167 tbgkol

tbgkol
  • 293 post贸w

Napisano 24 lipca 2010 - 17:16

Owy Xeon jest po prostu C2D w innym opakowaniu i ze 艣rodka wafla krzemowego(w艂a艣nie dlatego go kupi艂em, bo takie procki z regu艂y s膮 stabilniejsze i trwalsze). Nawet cena jest taka sama. Poza tym z Twojej poprzedniej wypowiedzi wynika, 偶e masz XP na tym kompie, a nie 7.

Zgadza si臋, ale na iPhone 艂atwiej zarobi膰, bo jest AppStore :), czyli dost臋p do ok. 50 milion贸w potencjalnych u偶ytkownik贸w. A soft do Windowsa jest wsz臋dzie, poza tym jeszcze jest piractwo, wi臋c w taki program albo trzeba zaimplementowa膰 zabezpieczenia antypirackie, albo pogodzi膰 si臋 z nisk膮 popularno艣ci膮 (je偶eli nie przeznaczamy 艣rodk贸w na reklam臋, ale przecie偶 sk膮d艣 trzeba mie膰 na ow膮 reklam臋 kas臋).

Z kt贸rego komentarza wynika, 偶e to XP?
Xeon i C2D... R贸偶nicy w FSB i cache nie zauwa偶asz w og贸le?

Co do Appstore, to na iOS mo偶na pisa膰 r贸wnie dobrze w "uniwersalnym" C++...;p

#168 mpConroe

mpConroe
  • 288 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 24 lipca 2010 - 17:36

Z kt贸rego komentarza wynika, 偶e to XP?

Komentarz, o kt贸ry prosi艂e艣 (post #160, strona 16):

Nie piernicz benek o rejestrze, to nie czasy XP, ja mam system ani razu jeszcze nie przeinstalowywany(i raz upgrade'owany) od trzech lat i jest wszystko w porz膮dku, opr贸cz tego, 偶e si臋 w艂acza 1,5 min., lecz mi to nie przeszkadza, gdy偶 p贸藕niej dzia艂a jak z艂oto.;p

W po艣cie jest mowa o XP, a nast臋pnie pada sformu艂owanie "Ja mam system", a 偶e by艂a mowa o XP, kt贸ry jest systemem operacyjnym, to system=XP(to przypuszczenie, bo nie napisa艂e艣 "Ja mam system Windows 7"). Poza tym 7 mia艂 premier臋 w pa藕dzierniku 2009.

Xeon i C2D... R贸偶nicy w FSB i cache nie zauwa偶asz w og贸le?

E8400 and 3110 perform same. It just has added feature for server purpose

Opr贸cz tego, Xeon 3110 jest robiony ze 艣rodka wafla krzemowego, wi臋c jest stabilniejszy i mo偶e pracowa膰 pod ni偶szym napi臋ciem.

Co do Appstore, to na iOS mo偶na pisa膰 r贸wnie dobrze w "uniwersalnym" C++...;p

Gdzie艣 czyta艂em o tym na forum, ale nie pami臋tam dok艂adnie jak to wygl膮da.

#169 Seba_wse

Seba_wse
  • 57 post贸w
  • Sk膮dzachodniopomorskie

Napisano 24 lipca 2010 - 17:53

@Seba_bse...

Nie s膮dz臋, 偶eby teraz udzia艂 Mac贸w w USA przekroczy艂 10,5%, je偶eli rok temu min臋li granic臋 10%... Swoj膮 drog膮, to ja nie wiem jak ty u偶ywa艂e艣 tego komputeraz, skoro ci膮gle ci co艣 pada艂o... U mojego taty-kompletnego laika Vi艣ta wio dzia艂a od 2,5 roku-zero problem贸w.

Po drugie, to nie ma co rozmawia膰 o rozdzielaniu grup, Mac jest produktem na razie niszowym i w skali 艣wiatowej to chyba 3% jest.;p A nawet to w USA 10%, to nie jest co艣...

Po pierwsze to Seba_wse a nie "bse" gdzie "w" a gdzie "b" na qwercie?? Powiesz, 偶e czepiam si臋聽liter贸wek, no ale co to wse to wiem a bse nie bardzo;) (wse to model mojego ulubionego 偶agielka do wave'u troch臋聽niezniszczalny jest i dobry na silne wiatry). Oki koniec dygresji;)

Co do procent贸w rynku sprzeda偶y to 100% to jest ca艂y rynek, kt贸ry sk艂ada si臋聽z r贸偶nej klienteli, cz臋艣膰 tylko to gospodarstwa domowe, cz臋艣膰 to klienci instytucjonalni, cz臋艣膰 to klienci korporacyjni, cz臋艣膰 to firmy ma艂e, 艣rednie i du偶e. Je艣li ja m贸wi臋 o u偶ytkownikach domowych czyli gospodarstwach domowych, to ten rynek mo偶emy podzieli膰聽na kolejne sk艂adowe, czyli rynek ludzi ubogich, 艣rednio zamo偶nych i bogatych, ze wsi, z miast, z metropolii itd, z wykszta艂ceniem podstawowym, 艣rednim, wy偶szym itd. To wszystko jest istotne. Gdzie wi臋c teraz te 10% si臋聽plasuje?? Jak je podzieli膰?? Ja pisa艂em o ludziach "kumatych", 偶e tacy ludzie w USA kupuj膮聽g艂贸wnie Maki, bo my艣l膮 racjonalnie i zazwyczaj nie 偶yj膮聽na granicy ub贸stwa, czyli sta膰聽ich na markowy sprz臋t a czy to b臋dzie Sony Vaio, czy MacBook czy MacBook Pro to nie kwestia pieni臋dzy, bo te we wszystkich tych 3 przypadkach s膮 podobne. Ludzie z chudym portfelem zawsze wybior膮聽najta艅sze rozwi膮zanie czyli tani sk艂adak, co si臋 da to noname, kradziony system i soft bo ich nie sta膰, z drugiej strony lepiej, 偶eby okradli koncern ni偶 innego biedaka aby kupi膰 potem produkt koncernu, wiem to niemoralne ale zasadne;)
Oki, to ju偶聽chyba bardziej wy艂uszczy膰 tego co mia艂em na my艣li pisz膮c o USA chyba nie potrafi臋.

Teraz co do u偶ywania, cz臋sto co艣聽instalowa艂em, odinstalowywa艂em, kopiowa艂em, usuwa艂em, filmy, foto itd. Mo偶na powiedzie膰, 偶e jestem do艣膰 zaawansowanym u偶ytkownikiem komputera kt贸ry czasem ma potrzeby wi臋ksze ni偶 ogl膮danie film贸w, surfowanie w sieci itp, ale te偶聽nic niezwykle ambitnego. Chcia艂em by膰聽legalny, szuka艂em program贸w free i GPL no i my艣l臋, 偶e one niez艂y bajzel robi艂y w rejestrze. Na Maczka gdy instaluj臋聽tego typu soft, nie robi on a偶 takiej krzywdy.

Co do Twojego Taty, nie wiem co On robi艂, mo偶e tylko surfowa艂 po Internecie, czyta艂 Onet czy co艣 w tym gu艣cie, wtedy mo偶na zrobi膰 tak:
1. w艂膮czy膰聽komputer
2. i艣膰 zaparzy膰 kaw臋
3. wr贸ci膰 z kaw膮 i w zale偶no艣ci od okoliczno艣ci albo j膮 wypi膰聽i rozpocz膮膰 korzystanie z komputera lub o ile ju偶聽mo偶na to zacz膮膰 korzysta膰 z komputera i w mi臋dzyczasie wypi膰 kaw臋;) Oczywi艣cie troch臋聽tu przekoloryzowa艂em;)
Zale偶y te偶聽jakiej Visty Tw贸j Tata u偶ywa... No ale wracaj膮c do laik贸w, to laicy raczej delikatnie u偶ytkuj膮聽sprz臋t komputerowy, 偶eby sprawnie dzia艂a艂 wystarczy, 偶e jest idiotoodporny a Microsoft u偶ywa do tego zwyk艂ej socjotechniki: "czy jeste艣聽pewien, 偶e chcesz to zrobi膰?", "czy na pewno chcesz to zrobi膰?", "mo偶e chcesz si臋聽jednak wycofa膰?", "naprawd臋 mo偶esz si臋聽jeszcze wycofa膰", "jeste艣 pewien, 偶e tego chcesz?", "nadal pr贸bujesz to zrobi膰?" sorki, ale 100% laik贸w stwierdzi, 偶e lepiej jednak zapyta膰聽Syna, czy jest to bezpieczne. System uratowany!!!
Wiadomo, 偶e Mac jest produktem niszowym, ale pom贸wmy o gospodarstwach domowych, jaki tam jest procent, powiedzmy, 偶e 10% faktycznie. Qrcze, ja bym chcia艂 mie膰 firm臋, kt贸ra sprzeda艂aby swoje komputery do jedynych 10% amerykan贸w:)) Moim zdaniem 10% to jest co艣 ale moim skromnym zdaniem rynek Apple w ameryka艅skich gospodarstwach domowych jest wy偶szy ni偶聽10%. Kt贸ry inny producent komputer贸w ma taki udzia艂 sprzeda偶y w gospodarstwach domowych. A kt贸ry producent cieszy si臋聽tak rosn膮cym wzrostem sprzeda偶y swoich produkt贸w (komputer贸w)??? To tak z ekonomicznego punktu widzenia.

W praktyce jest tak, 偶e jak chcesz wysy艂a膰 maile, obrabia膰聽i wysy艂a膰, wywo艂ywa膰 zdj臋cia, montowa膰聽filmy z wakacji, surfowa膰聽po Internecie to Maczek jest jednak o wiele bardziej mi艂ym komputerem po wyj臋ciu zaplombowanego fabrycznie pude艂ka ni偶聽jakikolwiek komputer z fabrycznym Windowsem, wyj臋ty po raz pierwszy z fabrycznie zamkni臋tego pude艂ka. Tu si臋聽chyba nie ma co spiera膰. Dlatego dochodzimy do meritum, dlaczego jest to sprz臋t nieodpowiedni dla 12latka??? Je艣li jego Rodzic贸w na to sta膰, to taki 12latek b臋dzie mia艂 wi臋cej rado艣ci i zrobi wi臋cej po偶ytecznych rzeczy na maczku, a do gier b臋dzie mia艂 konsol臋聽pod艂膮czon膮聽do telewizora dzi臋ki czemu z grania b臋dzie mia艂 wi臋cej frajdy ni偶 z grania na blaszaku.
Po prostu mo偶e nie jest to rozwi膮zanie najta艅sze, na pewno nie jest, ale jest zdecydowanie najlepsze dla PRZECI臉TNEGO U呕YTKOWNIKA komputera, niezale偶nie czy ma 12, czy 22 czy 32 lata. Przeci臋tny cz艂owiek i przeci臋tny u偶ytkownik komputera to tylko przeci臋tny cz艂owiek a nie guru informatyki, kt贸ry dopiero po 12 roku 偶ycia odkryje w sobie moc prawdziwego informatyka a Maczki typu iMac to nie jest sprz臋t dla Profesjonalist贸w przez du偶e P kt贸rzy zajmuj膮 si臋聽arcyambitnymi projektami. Takie s膮聽fakty, moim zdaniem niepodwa偶alne.

---------- Wpis dodano o 16:53 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:44 ----------

W po艣cie jest mowa o XP, a nast臋pnie pada sformu艂owanie "Ja mam system", a 偶e by艂a mowa o XP, kt贸ry jest systemem operacyjnym, to system=XP(to przypuszczenie, bo nie napisa艂e艣 "Ja mam system Windows 7"). Poza tym 7 mia艂 premier臋 w pa藕dzierniku 2009.

Tu zapewne chodzi艂o o Vist臋, bo ja o niej pisa艂em, no ale z tego co pami臋tam to by艂o chyba z 5 r贸偶nych Vist, ja mam t膮聽z aero, ale nie topow膮 kt贸ra dor贸wnuje powiedzmy OSX leo. No a tam nie wiadomo jaka nie wiadomo na jakim sprz臋cie, ja mam na Sony Vaio, 艣redniej p贸艂ki. Na maczku z dolnej p贸艂ki najbardziej wypasiony leo艣 艣miga a偶聽mi艂o a 艣redniowypasiona Vista na 艣rednim Vaio ju偶聽nie za bardzo.
Chyba, 偶e jednak si臋聽myl臋, i Kolega pisa艂 jednak nie o Vi艣cie tylko o 7, wtedy jest kilka wyt艂umacze艅:
-wersja 7 beta zosta艂a zakupiona na stadionie 10lecia ju偶聽w 2007 roku, tak to jest, 偶e piraty maj膮聽premier臋 przed premier膮;)
- symbol "7" MUSI oznacza膰 rok wydania czyli 2007 :D
to ostatnie najbardziej mi pasi;)

#170 Riddle

Riddle
  • 1聽631 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 24 lipca 2010 - 17:57

a do gier b臋dzie mia艂 konsol臋 pod艂膮czon膮 do telewizora dzi臋ki czemu z grania b臋dzie mia艂 wi臋cej frajdy ni偶 z grania na blaszaku.

tja. Ekhm. Nie.

Tak z ciekawo艣ci: o czym jest jeszcze ta dyskusja? Bo OP ma ju偶 komputer, a widz臋, 偶e k艂贸cicie si臋 o to w najlepsze.

#171 tbgkol

tbgkol
  • 293 post贸w

Napisano 24 lipca 2010 - 18:13

@mpConroe, m贸wi艂em, 偶e to nie czasy XP, wi臋c raczej mo偶na by艂o si臋 domy艣li膰, 偶e skoro mam 3 lata system nie przeinstalowyany, to nie jest on za czas贸w XP.;p @Seba_bse: to bse, to taki m贸j 偶arcik, bo mi si臋 skojarzy艂 tw贸j nick z chorob膮 szalonych kr贸w.;p Co do tych, 10%, to twoja przemowa nic nie zmieni艂a i 10% to nadal 10% i nie mo偶esz powiedzie膰 偶e to jest wi臋kszo艣膰 u u偶ytkownik贸w domowych jak m贸wi艂 kto艣(na 95% ty).;p Hmm... M贸j tata... Excel, internet, muzyka, filmy; czyli jak zapewne jakie艣 90% spo艂ecze艅stwa(tylko dochodz膮 czasem gry, programy do rysowania, biurowe i multimedialne). Nie, kolega nie b臋dzie mia艂 ju偶 konsoli, juz rodzice wzi臋艂i kredyt na Maca, wi臋c nie fantazjujmy.;p A co do tych po偶ytecznych rzeczy, to nie wiem o jakich m贸wisz, skoro ju偶 chce instalowa膰 na nim pirackiego Windowsa.;p Chodzi艂o o Vist臋 Ult. zupgrade'owan膮 do Win7 Ult. ;p Obie legalne.;p

#172 mpConroe

mpConroe
  • 288 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 24 lipca 2010 - 19:26

@mpConroe, m贸wi艂em, 偶e to nie czasy XP, wi臋c raczej mo偶na by艂o si臋 domy艣li膰, 偶e skoro mam 3 lata system nie przeinstalowyany, to nie jest on za czas贸w XP.;p

Nie wzi膮艂em pod uwag臋, 偶e mo偶na si臋 katowa膰 z Vist膮 z wyboru (na wirtualnej maszynie dzia艂a jako taka, ale wy艂膮czy艂em wszystkie pierdo艂y, 艂膮cznie z durnym UAC, kupi艂em zaraz po premierze, kiedy nie by艂o wiadomo, jakie to jest g贸wno).

Chodzi艂o o Vist臋 Ult. zupgrade'owan膮 do Win7 Ult. ;p Obie legalne.;p

To trzeba by艂o napisa膰 :P .

Nie, kolega nie b臋dzie mia艂 ju偶 konsoli, juz rodzice wzi臋艂i kredyt na Maca, wi臋c nie fantazjujmy.;p A co do tych po偶ytecznych rzeczy, to nie wiem o jakich m贸wisz, skoro ju偶 chce instalowa膰 na nim pirackiego Windowsa.;p

Powiedzia艂bym, 偶e to idealna puenta do tego w膮tku :D. Masakra ...

#173 tbgkol

tbgkol
  • 293 post贸w

Napisano 24 lipca 2010 - 19:50

Vista jest ca艂kiem spoko na sprz臋cie przynajmniej 2 razy szybszym od wymaga艅 zalecanych.;p

#174 macieks72

macieks72

• 9聽873 post贸w

Napisano 24 lipca 2010 - 20:06

Oczywi艣cie 偶e jest spoko, tak samo UAC, ludzie narzekaj膮 chyba dla zasady.

#175 mpConroe

mpConroe
  • 288 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 24 lipca 2010 - 20:43

Ja po prostu nie rozumiem, dlaczego b臋d膮c na koncie administratora mam by膰 pytany o has艂o albo o potwierdzenie akcji przy byle pierdole. Co gorsza, nie da si臋 tego ustawi膰, trzeba to wy艂膮czy膰 (co jest ukryte). W 7 wprowadzili stopniowanie UAC. W Mac OS X system pyta o has艂o wtedy i tylko wtedy, gdy instalujemy jaki艣 "powa偶niejszy" program, np. CoolBook, kt贸ry zmienia ustawienia napi臋cia na procesorze. Ale mo偶na to zrozumie膰, poniewa偶 ca艂y czas dzia艂am na koncie u偶ytkownika i normalne jest, 偶e od czasu do czasu potrzeba wpisa膰 has艂o administratora. Ale gdy jestem na koncie administratora w Vi艣cie, to oczekuj臋 uprawnie艅 administratora, a nie pitolenia si臋 z durnym UAC.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych