Witam. Jak sformatowac dysk zewnetrzny aby byl widziany w windows i macos jednoczesnie. Chodzi o to abym mogl przegrywac dane z pc i mac.
pozdro
Dysk zewnetrzny- jak sformatowac?
Rozpoczęty przez
troxter
, 07 lip 2010 14:40
9 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 lipca 2010 - 14:40
Napisano 07 lipca 2010 - 14:52
FAT 32 - z ograniczeniami z tego wynikającymi lub NTFS ale z koniecznością* zainstalowania "wtyczki" do OSX-a.
* - w przypadku 10.5 jest to konieczne, nie mam pojęcia jak w przypadku 10.6 - nie używam.
Napisano 07 lipca 2010 - 15:08
jaką wtyczke masz na myśli?
właśnie wczoraj coś mi się stało z pendrivem, który wcześniej działał na mac os x i windowsie. nagle zaczął pokazywać na windowsie, że ma 100mb wolnego miejsca, mimo, że był cały pusty (8GB). na leopardzie też się tak zrobiło i przywróciłem go do życia dzięki narzędziom dyskowym : pojawia się na leopardzie, że ma 8gb ale za to nie czyta go na windows.. no to potem na macu format pendrive'a na FAT i na windowsie znowu czyta, że 100mb a na mac'u w ogole... kurde nie chce go wyrzucać bo ma wartość sentymentalną
więc jaką wtyczkę potrzebuję żeby sformatować pendrive'a na NTFS?
Napisano 07 lipca 2010 - 15:10
a na co ci ntfs na pendrive?
zobacz jaką masz ustawioną tablicę partycji bo tam pewni tkwi problem
Napisano 07 lipca 2010 - 15:10
No jak jaką wtyczkę, przecież wszyscy wiedzą, że NTFS w Mac OSX jest readonly. Paragon NTFS albo inne.
Napisano 07 lipca 2010 - 15:34
bardziej mi zależy na jego działaniu w środowisku windowsNo jak jaką wtyczkę, przecież wszyscy wiedzą, że NTFS w Mac OSX jest readonly.
nie znam się na tych systemach plików.. chcę tylko żeby zmartwychwstał
Napisano 07 lipca 2010 - 15:56
Jakie 100mb? Usuń partycję i załóż od nowa, jako FAT32. Możesz to zrobić w OSX albo w Winows, wszystko jedno.
Napisano 07 lipca 2010 - 20:21
Po usuwaniu danych z pendraka opróżniaj* kosz w OSX, przed snem myj zęby a łapki po wyjściu z kib....)
* To może być przyczyną malej ilości miejsca na pendrajwie
Napisano 06 sierpnia 2010 - 19:33
Witam, nie znam sie dobrze na Macach.Mam MacBookaPro i chciałabym zgrywac zdjęcia na moj dysk zewnetrzny WD(Western Digital) 120Gb i nie potrafie go zkonfigurowac(abym mogla kopiowac te zdjecia,)? Czy moglby ktos mi pomoc jak to wykonac krok po kroku:)
Napisano 06 sierpnia 2010 - 19:49
dokładnie to, co wyżej czyli należy go sformatować albo paragon ntfs
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych