Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk zewnetrzny- jak sformatowac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 troxter

troxter
  • 283 postów
  • SkądKingston UK

Napisano 07 lipca 2010 - 14:40

Witam. Jak sformatowac dysk zewnetrzny aby byl widziany w windows i macos jednoczesnie. Chodzi o to abym mogl przegrywac dane z pc i mac. pozdro

#2 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 07 lipca 2010 - 14:52

FAT 32 - z ograniczeniami z tego wynikającymi lub NTFS ale z koniecznością* zainstalowania "wtyczki" do OSX-a. * - w przypadku 10.5 jest to konieczne, nie mam pojęcia jak w przypadku 10.6 - nie używam.

#3 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 07 lipca 2010 - 15:08

jaką wtyczke masz na myśli? właśnie wczoraj coś mi się stało z pendrivem, który wcześniej działał na mac os x i windowsie. nagle zaczął pokazywać na windowsie, że ma 100mb wolnego miejsca, mimo, że był cały pusty (8GB). na leopardzie też się tak zrobiło i przywróciłem go do życia dzięki narzędziom dyskowym : pojawia się na leopardzie, że ma 8gb ale za to nie czyta go na windows.. no to potem na macu format pendrive'a na FAT i na windowsie znowu czyta, że 100mb a na mac'u w ogole... kurde nie chce go wyrzucać bo ma wartość sentymentalną :D więc jaką wtyczkę potrzebuję żeby sformatować pendrive'a na NTFS?

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2010 - 15:10

a na co ci ntfs na pendrive? zobacz jaką masz ustawioną tablicę partycji bo tam pewni tkwi problem

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 15:10

No jak jaką wtyczkę, przecież wszyscy wiedzą, że NTFS w Mac OSX jest readonly. Paragon NTFS albo inne.

#6 nitr0

nitr0
  • 850 postów
  • SkądGryfino, Poland

Napisano 07 lipca 2010 - 15:34

No jak jaką wtyczkę, przecież wszyscy wiedzą, że NTFS w Mac OSX jest readonly.

bardziej mi zależy na jego działaniu w środowisku windows ;)
nie znam się na tych systemach plików.. chcę tylko żeby zmartwychwstał :P a jaki system plików działałby odczyt+zapis na tym i na tym? udf? format z poziomu windows nie zmienia nic bo nadal pojawia się że niby ma te 100mb..

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 15:56

Jakie 100mb? Usuń partycję i załóż od nowa, jako FAT32. Możesz to zrobić w OSX albo w Winows, wszystko jedno.

#8 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 07 lipca 2010 - 20:21

Po usuwaniu danych z pendraka opróżniaj* kosz w OSX, przed snem myj zęby a łapki po wyjściu z kib....) * To może być przyczyną malej ilości miejsca na pendrajwie

#9 AnneMarie

AnneMarie
  • 7 postów

Napisano 06 sierpnia 2010 - 19:33

Witam, nie znam sie dobrze na Macach.Mam MacBookaPro i chciałabym zgrywac zdjęcia na moj dysk zewnetrzny WD(Western Digital) 120Gb i nie potrafie go zkonfigurowac(abym mogla kopiowac te zdjecia,)? Czy moglby ktos mi pomoc jak to wykonac krok po kroku:)

#10 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 06 sierpnia 2010 - 19:49

dokładnie to, co wyżej czyli należy go sformatować albo paragon ntfs

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych