Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Słuchawki - które wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2851 odpowiedzi w tym temacie

#876 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 06 lipca 2011 - 20:06

Jakie słuchawki nauszne do 180zł????
proszę o pomoc

Polecam Ci ciut droższe bo za 200-220 (na ceneo znajdziesz jeszcze taniej)

Sennheiser HD 448 - zamknięte czyli możesz chodzić w nich po mieście. Do iPhone'a - iPod'a w sam raz i do tego świetnej jakości muzyka! Polecane przez serwis headphone.com i mają same pozytywne opinie.

#877 Anonymoous

Anonymoous
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 lipca 2011 - 03:14

a mam pytanie abovePL w czym są lepsze te denony ah- C650R od sennheiser cx200 albo nufroce 700x?bo cena jest wyższa o wiele? i czy ta różnica będzie zauważalna w słuchaniu muzyki?

#878 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 07 lipca 2011 - 11:06

a mam pytanie abovePL w czym są lepsze te denony ah- C650R od sennheiser cx200 albo nufroce 700x?bo cena jest wyższa o wiele? i czy ta różnica będzie zauważalna w słuchaniu muzyki?

W Sennheiser i NuForce zakres częstotliwości jest standardowy czyli: 20 to 20kHz związku z tym będziesz "ograniczony" co do kilku rodzajów muzyki. W przypadku słuchania np. muzyki klasycznej, filmowej mogą pojawić się zniekształcenia dźwięku lub bas może być stanowczo za mocny a tym samym przysłaniający górę i środek i całość będzie brzmiała jak słuchawki za 20 zł z kiosku.

W przypadku Denonów jest to: 5-24,000 Hz czyli masz świadomość, że możesz posłuchać praktycznie każdego gatunku muzyki bez obaw, że coś nie będzie brzmiało tak jak trzeba.

Zależy czego słuchasz i pod takim kątem wybrać słuchawki.

Szczerze jeżeli chodzi o markę to:
1) Sennheiser
2) Denon
3) NuForce.

Natomiast o wymienione modele:
1) Denon
2) NuForce (ciut lepsze od CX 200)
3) Sennheiser

#879 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lipca 2011 - 14:33

Śledzę ten wątek i czytam, ale wciąż nie wiem jakie słuchawki dokanałowe z mikrofonem wybrać. Cena do ok. 500zł.

#880 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 15:41

W Sennheiser i NuForce zakres częstotliwości jest standardowy czyli: 20 to 20kHz związku z tym będziesz "ograniczony" co do kilku rodzajów muzyki. W przypadku słuchania np. muzyki klasycznej, filmowej mogą pojawić się zniekształcenia dźwięku lub bas może być stanowczo za mocny a tym samym przysłaniający górę i środek i całość będzie brzmiała jak słuchawki za 20 zł z kiosku.

W przypadku Denonów jest to: 5-24,000 Hz czyli masz świadomość, że możesz posłuchać praktycznie każdego gatunku muzyki bez obaw, że coś nie będzie brzmiało tak jak trzeba.

prawda jest taka, że musiałbyś być nietoperzem, żeby usłyszeć tak szeroki zakres. Poza wszystkim 5hz z jakim spadkiem?
Daj już spokój - w muzyce klasycznej nie jest Ci to potrzebne. Głos ludzki na ogól nie przekracza więcej niż 1200hz (najwyższe głosy to kobiecy sopran i męski kontratenor), zaczynając się pewnie od 60hz w śpiewach modlitw mnichów buddyjskich...
skrzypce? weź strój skrzypiec: 196 Hz do 659,3 Hz (tutaj oczywiście można wyżej). Przy kontrabasie strój to zakres 41,2 Hz do 98 Hz.
fortepian, który może ma jeden z najszerszych zakresów to od 27,5 Hz do 4186.01 Hz.

problemem raczej jest muzyka elektroniczna z generowanymi dźwiękami. Instrumenty akustyczne mieszczą się, i to z wieeeeeelkim zapasem w typowym zakresie 20-20k Hz. wyjątek mogą stanowić w dolnym zakresie duże organy.

#881 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 07 lipca 2011 - 15:54

prawda jest taka, że musiałbyś być nietoperzem, żeby usłyszeć tak szeroki zakres. Poza wszystkim 5hz z jakim spadkiem?
Daj już spokój - w muzyce klasycznej nie jest Ci to potrzebne. Głos ludzki na ogól nie przekracza więcej niż 1200hz (najwyższe głosy to kobiecy sopran i męski kontratenor), zaczynając się pewnie od 60hz w śpiewach modlitw mnichów buddyjskich...
skrzypce? weź strój skrzypiec: 196 Hz do 659,3 Hz (tutaj oczywiście można wyżej). Przy kontrabasie strój to zakres 41,2 Hz do 98 Hz.
fortepian, który może ma jeden z najszerszych zakresów to od 27,5 Hz do 4186.01 Hz.

problemem raczej jest muzyka elektroniczna z generowanymi dźwiękami. Instrumenty akustyczne mieszczą się, i to z wieeeeeelkim zapasem w typowym zakresie 20-20k Hz. wyjątek mogą stanowić w dolnym zakresie duże organy.

Może niektórzy tutaj to "nietoperki" :)
Fakt, głównie chodziło o muzykę elektroniczną i problemy z jej odsłuchiwaniem na różnego typu słuchawkach. Najlepszym przykładem słuchawek, które nie radzą sobie dobrze z muzyką elektroniczną są Monster Beats by Dr Dre Studio, które brzmią najlepiej w przypadku Soul, Rap, HH i Drum&Bass. Owszem da się słuchać każdego rodzaju muzyki na Studio, ale są momenty, że poza basem nic więcej nie słyszymy.

Także parmenides nie denerwuj się. Chciałem tylko pomóc koledze w wyborze ot co ;)

#882 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lipca 2011 - 16:32

Przy granicach zakresu mogą pojawić się zniekształcenia, dlatego im większy zakres tym lepszy. Tylko się czepiam ;)
Generalnie brzmienie jest chyba ważniejsze niż cyferki.

#883 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 07 lipca 2011 - 18:27

nie tylko o zniekształcenia na skrajach pasma chodzi. tam są nie tylko zniekształcenia, ale i spada natężenie dźwięku. Jedni producenci podadzą - 20-25k Hz (z ogromnym spadkiem, gdzie dla 25 kHz sygnał będzie słabszy o np 12db), a inni napiszą 20-20k Hz i w całym tym zakresie wykres będzie równy. jak napisał Michu - te cyferki są mało istotne, o ile w ogóle znasz resztę danych. A i tak wtedy lepiej posłuchać, bo wykresy są do oglądania, a do słuchania są uszy, serce i głowa (i przy niektórych "wyrafinowanych" car-audio i home cinema również wątroba).

najciekawsze rzeczy dzieją się przy pojawianiu się harmonicznych. i tu rzeczywiście, jak wskazują niektóre badania warto mieć sprzęt zdolny przenieść szerszy zakres. Bo harmoniczne dodają informacji - nasz mózg tworzy z nich pełniejszy obraz muzyki. Przy czym parzyste harmoniczne postrzegane są jako wypełnienie dźwięku, wybrzmienie (jeśli realizują się dłużej niż ton podstawowy); zaś nieparzyste są postrzegane jako nieczyste, świszczące, świdrujące, nieprzyjemnie brzmienie. przy czym niektórzy naukowcy twierdzą, że jesteśmy zdolni rejestrować nawet te harmoniczne, których nie wskażemy na audiogramie.
Każdy instrument na każdym tonie podstawowym wytwarza również tony harmoniczne, które niejako "określają" dany instrument. Tzn dwa fortepiany steinwaya z tej samej serii będą brzmieć zawsze odrobinę inaczej - bo inny jest rozkład harmonicznych. A jeszcze inaczej zabrzmi yamaha czy kawai, albo historyczny pleyel. tak samo w przypadku głosów ludzkich. My to nazywamy barwą dźwięku.

Psychoakustyka to wielka niezbadana jeszcze dziedzina. Prace trwają. Fajnie się czyta te opisy badań - np eksperyment, które nieparzyste harmoniczne są dla ludzkiego ucha najpaskudniejsze; jakie parzyste wpływają na tak zwany "ciepły" odbiór dźwięku, etc, etc...

pozdr

---------- Wpis dodano o 19:27 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:06 ----------

innymi słowy: zagramy podstawowy dźwięk a, gdzie w każdym wypadku będzie fizycznie zmierzone 440Hz (zakładam, że to dziś standard poza muzyką historycznie poinformowaną). I na skrzypcach zabrzmi to inaczej, a na fortepianie inaczej. o to mi chodzi.

#884 Anonymoous

Anonymoous
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 lipca 2011 - 10:04

to wg Ciebie normalne słuchawki takie jak senheizer cx 200 street zupełnie wystarczą?bo jednak te denony kosztują 379zł

#885 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 08 lipca 2011 - 10:30

to wg Ciebie normalne słuchawki takie jak senheizer cx 200 street zupełnie wystarczą?bo jednak te denony kosztują 379zł

Ale nie rozumiem Twoich obaw. Przecież wyraźnie napisałeś, że chcesz przeznaczyć na słuchawki od 300 do 400 zł to podałem w tym zakresie. Skoro to za dużo to mogłeś zawęzić wydatek do np. 250. A nie wprowadzać w błąd.

#886 Anonymoous

Anonymoous
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 lipca 2011 - 10:38

zastanawiam nad różnymi opcjami po prostu jak Cię wprowadziłem w błąd to przepraszam.Po prostu chce dokonać najlepszego zakupu pod względem jakości i ceny.Więc czy te senki będą odpowiednie w stosunku do ceny?

#887 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 08 lipca 2011 - 11:04

zastanawiam nad różnymi opcjami po prostu jak Cię wprowadziłem w błąd to przepraszam.Po prostu chce dokonać najlepszego zakupu pod względem jakości i ceny.Więc czy te senki będą odpowiednie w stosunku do ceny?

Bardziej skłaniałbym się ku NuForce niż ten model Sennheiser'a, ponieważ:

Dźwięk w modelu Sennheiser jest płaski i z duża ilością basu czyli brzmi jak tanie słuchawki. Ponadto ruch kabla czy jego dotykanie, odbijanie powoduje zniekształcenia i zagłusza muzykę. Zaletami są bardzo dobra izolacja od otoczenia, 2 letnia gwarancja, znośna góra i środek jak za tą cenę.

W przypadku NuForce chwalona jest jakość dźwięku cytując: "Phenomenally full sound, smooth controlled bass". Wygodne i niesamowicie opłacalne jeżeli mowa jakość dźwięku=cena. Wadami to problematyczna obsługa mikrofonu i słuchawki nie są kompatybilne z Creative Zen.

#888 Anonymoous

Anonymoous
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 lipca 2011 - 11:22

a powedz mi którą wersje? nuforce najbardziej by się opłacało? Wiesz bo ja słuchałem muzyki na obu słuchawkach.Mój kumpel ma właśnie te senki a nuforcy słuchałem w mp3store. Mnie to strasznie zdziwiło ponieważ sprzedawca powiedział że między senkami a nuforcy 700x jest przepaść a słuchając jakoś nie było takiej róznicy,No ale jeszcze będe myślał dzięki .

#889 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 08 lipca 2011 - 11:56

a powedz mi którą wersje? nuforce najbardziej by się opłacało? Wiesz bo ja słuchałem muzyki na obu słuchawkach.Mój kumpel ma właśnie te senki a nuforcy słuchałem w mp3store. Mnie to strasznie zdziwiło ponieważ sprzedawca powiedział że między senkami a nuforcy 700x jest przepaść a słuchając jakoś nie było takiej róznicy,No ale jeszcze będe myślał dzięki .

Bo słuchawki trzeba ROZGRZAĆ. Najwidoczniej osłuchiwałeś się na partii nie rozgrzanej. Gdy je dobrze "dotrzesz" - mowa o NuForce - to usłyszysz różnice.

---------- Wpis dodano o 12:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:51 ----------

Ponadto zauważyłem, że model NuForce NE-700X nie ma mikrofonu. Mikrofon ma dopiero NuForce NE-700M droższy o 50 zł.

#890 Anonymoous

Anonymoous
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 lipca 2011 - 12:53

a tak kończąc mój wątek po rozgrzaniu znaczna jest róznica między NuForce a denonami te co mi polecałeś?

#891 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 08 lipca 2011 - 13:11

a tak kończąc mój wątek po rozgrzaniu znaczna jest róznica między NuForce a denonami te co mi polecałeś?

Czy znaczna to ciężko mi określić, ale osobiście uważam, że marka Denon ma większe doświadczenie w dziedzinie słuchawek aniżeli NuForce. Na ślepo strzelam, że Denonki będą (powinny być) lepsze po odpowiednim rozgrzaniu. Pytanie tylko czy będziesz potrafił znaleźć różnice :)

PS: W znacznym stopniu różnica dźwięku zależy od jakości pliku audio. Jak "bieda" to nawet najdroższy system audio, słuchawki nie pomogą. Ba! mogą jeszcze pogorszyć (uwydatnić braki).

#892 Anonymoous

Anonymoous
  • 47 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 lipca 2011 - 22:06

Wiesz jeżeli chodzi muzykę to ja słucham tylko flac i alac jak wspomniałem wczesniej więc nie słucham lipnej jakości:)

#893 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 09 lipca 2011 - 09:37

Wiesz jeżeli chodzi muzykę to ja słucham tylko flac i alac jak wspomniałem wczesniej więc nie słucham lipnej jakości:)

To tym bardziej do takiej muzyki powinieneś zainwestować w naprawdę porządne słuchawki, a nie najtańszy model ;)

#894 Ziomex2073

Ziomex2073
  • 133 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 18:49

Co możecie powiedzieć o słuchawkach dousznych Apple? Za taką cenę są lepsze słuchawki czy jednak warte uwagi?

#895 jazzndre

jazzndre
  • 37 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 10 lipca 2011 - 19:08

@devlin108 - Bose IE2 - zdecydowanie polecam!

#896 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lipca 2011 - 20:31

@devlin108 - Bose IE2 - zdecydowanie polecam!

No... Wyglądają nieźle, recenzje też fajne. Pewnie się skuszę, ale wczoraj dowiedziałem się, że mam turbo do regeneracji w samochodzie i to "trochę" walnie mnie po kieszeni... Ale dzięki za radę, za miesiąc pewnie skorzystam :)

#897 TigerStyle

TigerStyle
  • 1 385 postów
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Napisano 10 lipca 2011 - 20:37

Co możecie powiedzieć o słuchawkach dousznych Apple? Za taką cenę są lepsze słuchawki czy jednak warte uwagi?

Według mnie cienizna. Mam i leżą od miesięcy w szufladzie.

#898 Meo

Meo
  • 409 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2011 - 15:30

Do mojej kolekcji jakieś tydzień temu dołączyły Shure SE530 - wszystkim miłośnikom dobrych dźwięków polecam, ich jedynym minusem może być ich cena. :razz:
Kilka komentarzy wyżej pojawiły się pozytywne opinie o Bose IE2...

Buy
Other
Stereo
Equipment

or else you'll have a

Bad
Or
Sad
Experience

Miałam i IE2, i IE, i muszę przyznać, że to były jedne z moich gorszych słuchawkowych zakupów. Za te 4 stówki lepiej kupić bezkonkurencyjne doki od Phonaka i nie martwić się tym, że w lewej słuchawce naderwie się kabelek (częste zjawisko), czy uszkodzi się jack (równie częste), moje ze 4 razy zostały oddane do naprawy, za jedne samo BOSE samo zaproponowało mi zwrot pieniędzy, za drugie już niestety nie. :???:
A co ważniejsze - ich dźwięk wcale nie jest dobry, to były jedne z moich pierwszych dokanałówek, więc przez moment byłam zachwycona.... Do chwili, kiedy posłuchałam czegoś o wiele lepszego i o połowę tańszego.

#899 devlin108

devlin108
  • 280 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2011 - 16:22

@Meo

Patrzę na te Shure SE530 i są "trochę" drogie :)

Po Twoim komentarzu będę się musiał poważniej zastanowić na słuchawkami... Nie chcę wydawać za dużo na słuchawki i te ok. 500 zł to taki mój limit :)

#900 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 18:50

Mam BOSE, gdzieś leżą w szufladzie i jedyne co mogę o nich powiedzieć, to szuflada to właściwe miejsce dla nich. Jak to BOSE, koloryzuje do przesady, obfity bas z marniutką kontrolą, zupełnie wycofana góra bez odrobiny czegoś godnego uwagi, może jedynie dynamika na niezłym poziomie. Szkoda kasy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych