Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak zrobic zeby jak otwieram safari to niebylo tego paska z ikonkami pod spodem ?

• Please log in to reply
41 replies to this topic

#1 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 posts

Posted 02 July 2010 - 17:02

Cześć! Dzisiaj zakupilem sobie macbook pro 15 nowy model z i5 ze tak sie pochwale ;p jest to moj pierwszy mac i jestem zielony jezeli chodzi o ten system ! mam takie pytanie , dla wymiataczy mac OS bedzie to pikus:) a wiec do rzeczy! jak otwieram przegladarke safari to co mam zrobic zeby okno bylo na cala strone ? naciskam ta zielona kropke nic nie moge sie pozbyc tego paska na dole z tymi ikonkami! chce zeby na calym lcd byla strona internetowa! a ten pasek zabiera mi miejsce ? probowalem to jakos usunac ale nie potrafie! moze sie nie da? prosze o pomoc pozdrawiam ;)

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 July 2010 - 17:11

ustaw autoukrywanie dock'a w jego ustawianiach i tyle. btw. okno na całą stronę? chyba na cały ekran.

#3 MurcieFan

MurcieFan
  • 1415 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 July 2010 - 17:14

witam, a ja mam pytanie w sumie podobne, jak zrobic zeby safari moglo chowac sie pod docka :) tzn zeby mozna bylo zrobic full screen, oraz zeby dock byl staly

#4 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 July 2010 - 17:19

pod się nie da nad - zainstalować glims i tam jest full screen

#5 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 02 July 2010 - 17:42

Pewnym rozwiązaniem jest też przesunięcie Docka na prawą lub lewą stronę, wtedy nie przeszkadza przy małych ekranach panoramicznych.

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 02 July 2010 - 18:01

"ten pasek z ikonami" nazywa się Dock, warto to zapamiętać.
Na przyszłość pamiętaj też, że 'nie' z czasownikami to jednak rozdzielnie, a przed '?' lub '!' nie stawia się spacji.

#7 Mr D

Mr D
  • 85 posts

Posted 02 July 2010 - 18:39

A rozciągnąć na cały ekran można "chwytając" za prawy dolny róg.

#8 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1327 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 July 2010 - 21:03

Ukrywanie docka: option+command+d albo control+command+d

#9 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 02 July 2010 - 21:13

option(alt)+cmd+d - ukrywanie Docka ctrl+cmd+d - słownik do wskazanego słowa w tekście.

#10 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 02 July 2010 - 21:24

witam,

a ja mam pytanie w sumie podobne, jak zrobic zeby safari moglo chowac sie pod docka :)

tzn zeby mozna bylo zrobic full screen, oraz zeby dock byl staly

option+cmd+d , dock zniknie, powiększ Safari tak jak chcesz, option+cmd+d , dock się pojawia NA oknie Safari ;p

#11 konole

konole
  • 412 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 July 2010 - 22:44

Dock jest, mówiąc prosto dla Windowsowca, paskiem zadań. Ukrywałeś kiedyś pasek zadań w Win? Zakładam, że nie. Tego samego nie rób raczej na Macu, bo strasznie niewygodnie się bez niego pracuje. >.>

#12 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 July 2010 - 00:09

Nie zgodzę się, mi się wygodnie pracuje z ukrytym, ostatnio mam ukryty cały czas. cmd+tab i cmd+` i wszystko w temacie. Ewentualnie (ale raczej rzadko) cztery palce w dół. Z tego całego Docka nie widzę żadnej korzyści.

#13 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 03 July 2010 - 10:17

Z tego całego Docka nie widzę żadnej korzyści.

no ale co to ma do

cztery palce w dół

cmd+tab

? przecież to są skróty do expose i przełączania między oknami. natomiast dock jest paskiem z najczęściej używanymi aplikacjami i katalogami - co ma piernik do wiatraka? ;)
ja też mając pootwierane kilka okien używam expose albo czterech palców w bok bo to już mi w nawyk weszło (ehhh ta irytacja pracując na notebooku ojca.. ;P)

#14 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 03 July 2010 - 10:20

Docka też można przecież używać do przełączania się między programami. Sam tak robię.

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 03 July 2010 - 15:59

Ja nie mam zamiaru bezsensownie klkać jakąś durną myszką w operacjach, które można zrobić z klawiatury. Szybciej jest ;-)

#16 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 03 July 2010 - 16:07

? przecież to są skróty do expose i przełączania między oknami. natomiast dock jest paskiem z najczęściej używanymi aplikacjami i katalogami - co ma piernik do wiatraka?

Jak to nie ma jedno z drugim nic wspólnego, dla mnie ma, ale jak zwykle widać zależy to od punktu patrzenia.

#17 skc

skc
  • 925 posts

Posted 03 July 2010 - 17:44

Ja sobie pod przyciskiem ustawiłem pasek zakładek żeby powiększyć obszar wyświetlania stron...

http://drp.ly/1iTJ3A+

#18 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 04 July 2010 - 15:48

Jak to nie ma jedno z drugim nic wspólnego, dla mnie ma, ale jak zwykle widać zależy to od punktu patrzenia.

chill out ;P ja poruszyłem główną (przynajmniej moim zdaniem) funkcję docka jaką jest skrót do najczęściej używanych aplikacji. Napisałeś że nie widzisz z "tego całego docka" żadnej korzyści bo używasz skrótów klawiszowych do expose i uruchomionych programów, które teoretycznie nie mają nic do docka, bo na nim są przede wszystkim, jak wspomniałem, najczęściej używane programy. Co prawda można też używać go do przełączania między uruchomionymi aplikacjami, ale jak moówiłem nie o tą funkcję mi chodzi.
w skrócie (bo jak zwykle rozbudowałem moje myśli bez sensu ;P) - uruchom mi safari używając samego expose (lol) - no właśnie, ni ma bata. będziesz musiał przez Finder a to już więcej klikania czyli Dock jest wygodniejszy ;) nooo chyba, że masz tik z Windowsa i cały Twój ekran zajmują "niezbędne programy" ;)

#19 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 04 July 2010 - 15:51

uruchom mi safari używając samego expose (lol) - no właśnie, ni ma bata. będziesz musiał przez Finder a to już więcej klikania czyli Dock jest wygodniejszy

japko+spacja (spotlight) -> wpisanie 'saf' -> enter. To nie jest wygodniejsze od jechania kursorem przez cały ekran, żeby zrobić 'klik'?

#20 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 04 July 2010 - 15:56

sto razy wygodniejsze (spotlight), a Docka miałem ewentualnie do przełączania uruchomionych programów, ale stwierdziłem że to bez sensu bo i tak używam tylko cmd+tab/cmd+~ i go calkiem ukryłem. Tak naprawdę to się nigdy do tych makowych ficzerów nie mogę przekonać, chyba już za stary jestem na takie zmiany. Expose jak i Dock są dla mnie całkiem nie przydatne. Expose miesza okna wg swojego upodobania, raz tu, raz tam je można znaleźć, wiem że jest cmd+1 i 2 ale nie pamięta tego sortowania, następnym razem znowu są rozwalone. Nie widać na nich napisów (labeli) programów, np. nie ma "Finder:katalog", jest tylko "katalog", przy małych ekranach i wiekzej ilości okien nie widać czy to jest Finder czy np. Sequel Pro, trzeba się chwilę zastanowić i wpatrzyć co to za okno. Czyli podsumowując Spotlight do uruchamiania, cmd+tab do przełaczania i cmd+~ do przełaczania okien tej samej aplikacji. Przy cmd+tab jeszcze mi brakuje napisów, ale jakoś po samych ikonach daje radę. Po prostu taki mam styl pracy, przy expose jakoś za długo to dla mnie wszystko trwa zanim przełączę program. Ma być kilk i mam, a nie klik i patrze co tu kliknąć czy wybrać.

#21 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 04 July 2010 - 16:14

japko+spacja (spotlight) -> wpisanie 'saf' -> enter. To nie jest wygodniejsze od jechania kursorem przez cały ekran, żeby zrobić 'klik'?

nie wiem, kurde, może z czasem i ja tak zewoluuję, ale najechanie kursorem na trackpadzie w odpowiednią ikonkę na docku i otwarcie jej trwa u mnie z 0,1s, więc jest do dla mnie sto razy wygodniejsze niż klikanie na klawiaturze ;P ale oczywiście "Spotlight killed the Finder star" bo nie wiem czy chociaż raz szukałem w Finderze jakiegokolwiek programu ;p

#22 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 July 2010 - 16:14

expose - klik na ikonę i masz okna tylko jednego programu pomijając już fakt, że powiększenie okna (spacja) to też nie jest problem ;] no i expose nie jest od przełączania programów, ale okien. spora różnica dock ma też stacki, które są wygodne ;)

#23 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 04 July 2010 - 16:36

Te wszystkie rzeczy jak spacja w Expose, klikanie i przytrzymanie ikony w Doku znam, ale jakoś to do mnie nie przemawia, dla zabawy tak, ale jak mam z tym pracować gdzie lubię wszystko migiem robić to jakoś się w tym kompletnie nie czuję ;) A "stacki" mają tylko jedną zaletę, działa w nich sortowanie wg "Dołączenia", czego nie ma w Finderze. Poza tym kompletnie nieprzydatne dla mnie. Widok "siatki" z tymi wielkimi ikonami, a poucinanymi nazwami plików, porażka. Widok "listy" jest ok, ale znowu ma ograniczenia, które mi się podobają w widoku "siatki" jak drag&drop np. do kosza. Wszystko jakieś takie niby fajne, ale nie dla mnie, nie pod mój styl pracy. Dobra, bo jestem aktualnie na etapie narzekania na ten system, pewnie mi niedługo to minie. Tak wiele rzecz mnie tu irytuje że szok.

#24 nitr0

nitr0
  • 850 posts
  • SkądGryfino, Poland

Posted 04 July 2010 - 16:50

macieks72 ma "moment of surrender".. :P

#25 dolinek1987

dolinek1987
  • 72 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 July 2010 - 21:11

przejrzałem cały temat ale nie zauważyłem żeby ktoś napisał o shift + command + f -> Full Screen

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users