Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iAd w aplikacjach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#26 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 01 sierpnia 2010 - 17:57

Kurcze, to smutne. Taki był szum dookoła tego iAd, a wyszło wielkie nic. Czyżby pierwsza niezbyt trafiona inicjatywa Apple? :)

#27 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 08:31

Przełom! Dwie reklamy wyświetliły się wczoraj w UK przy fill rate na poziomie 5.26%. Czy to przełamanie impasu?

#28 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 03 sierpnia 2010 - 08:36

Przełom! Dwie reklamy wyświetliły się wczoraj w UK przy fill rate na poziomie 5.26%. Czy to przełamanie impasu?

Może coś się ruszyło. Może znalazł się jakiś reklamodawca którego interesuje rynek UK. A że tak zapytam jeszcze. Co w tym przypadku znaczy "fill rate"?

#29 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 09:05

To współczynnik ilości wyświetleń do ilości żądań. Czyli na ile żądań wyświetlono reklamy. Były momenty że w USA miałem 50% czyli na 100 żądań wyświetlono 50 reklam.

#30 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 03 sierpnia 2010 - 09:12

Ooooo! To super. Moim zdaniem nawet te 5.26% to jest dobry wynik. Ja na przykład w banery klikam raz na 2-3 tysiące razy. :) Może ludzie z ciekawości klikają w te reklamy, bo jest to nowinka. Chociaż z drugiej strony banerów reklamowych w aplikacjach dla iPhone/iPod/iPad zawsze była kupa i od strony użytkownika to żadna nowość. Tyle tylko, że teraz takie reklamy mogą być dosyć rozbudowane.

#31 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 10:33

Mylisz pojęcia. To jest wskaźnik wyświetleń. Cały czas mowa o wyświetleniach. Kliknięcia to inna bajka. Mnie stresowało że reklamy w ogóle nie pojawiały się na terenie Europy. Teraz pojawiły się ale gdzie tam Polska... LottoFan jest urachamiany w Polsce kilkaset razy dziennie... i ani jednego wyświetlenia reklamy. TVS uruchomiono wczoraj 178 razy i dwa wyświetlenia w UK. Dla porównania powiem że na 28 uruchomień programu w USA wyświetlono 10 reklam wtym 2 kliknięcia.

#32 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 03 sierpnia 2010 - 10:51

Achaa... to jest ilość wyświetleń. No to faktycznie pomyliłem pojęcia. :) Ech... No ale może faktycznie coś się zaczyna ruszać. Dobrą nowiną jest to, że gdzieś poza USA jakaś reklama się wyświetliła.

#33 ishadow

ishadow
  • 288 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 23:18

Pamiętajcie, że czasem brak reklamy jest z winy użytkownika. Reklamy są pobierane z serwera Apple, co wymaga trochę czasu na internecie komórkowym. Wystarczy, że użytkownik straci zasięg, albo wyłączy aplikację zbyt wcześnie i reklama się nie wyświetli. Mam nadzieję, że jutro wrzucę na appstore moją małą aplikację, która ma przetestować działanie iAd. Miałem ją skończyć już w niedzielę, ale w trosce o moich przyszłych klientów walczyłem z optymalizacją kodu, żeby jakoś to działało na iPhonie 3G.

#34 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 07:48

ishadow, zapewniam Cię że to nie jest kwestia i wina użytkownika. Sam przetestowałem to bardzo dokładnie. Testowa reklama, która również jest pobierana z internetu wyświetla się poprawnie a gdy w tym samym czasie uruchomię egzemplarz zaaprobowany przez Apple czyli z "prawdziwymi" reklamami - nie wyświetli się nic. Czekałem i czekałem. Musimy się do tego jak na razie przyzwyczaić i powiedzieć sobie to głośno i wyraźnie: iAd w Europie to raczej sprawa incydentalna i developer nie zarobi na tym zbytnio. W wiadomościach powyżej jasno i wyraźnie pisałem że w USA reklamy wyświetlają się częściej i gęściej, to znaczy co? Amerykanie są ślamazarni i nie wyłączają programu tak szybko jak my? :) Może to kwestia iP 4? Może iAd nie działa w pełnym zakresie w krajach w których urządzenie jest jeszcze niedostępne...

#35 ishadow

ishadow
  • 288 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 10:15

Lestek, mi chodziło o zupełnie co innego. To, że w Europie nie ma (miejmy nadzieję, że póki co) reklamodawców, to zupełnie inna kwestia. Ja się odniosłem do tego, dlaczego w USA nie za każdym razem jest wyświetlana reklama. Jestem ciekaw jak Apple nalicza te requesty. Czy liczą już sam fakt, że aplikacja wysłała prośbę o reklamę, czy dopiero gdy reklama się wyświetliła. Bo tak jak mówię, czas potrzebny na wczytanie prostej testowej reklamy przez EDGE jest dość długi. Zatem istnieje prawdopodobieństwo, że użytkownik zamknie aplikację, zanim reklama się wczyta. Nie będzie to duży procent przypadków, ale na pewno będzie czynnikiem, przez który nigdy 100% requestów nie wypełni się reklamami. Pytanie tylko jak Apple nalicza te zapytania. EDIT: A to, że Apple ma na razie mniej reklam niż jest na to miejsce w aplikacjach to też zupełnie inna historia.

#36 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 20:33

ishadow: request to żądanie reklamy, impression to wyświetlenie. Obie wartości są wyszczególnione w raportach. Reklam jest mało, to fakt ale aplikacji też jest mało. Moim zdaniem reklamodawcy wcale nie pospieszyli do platformy iAd. Jeśli Apple płaci $3 za kliknięcie to jest to bardzo droga reklama. Przy takich stawkach możemy zapomnieć o tym, że w Polsce znajdą się chętni... a zatem polscy programiści nie zarobią. Nie chcę krakać ale chyba Polskie programy, dedykowane na nasz rynek będą w większości płatne. Warto będzie robić programy, które będą używane za oceanem i ew. na zachodzie Europy... Pozdrawiam.

#37 ishadow

ishadow
  • 288 postów

Napisano 07 sierpnia 2010 - 22:26

Lestek, gdzieś w necie widziałem tutorial jak przygotować aplikację (fakt, że korzystającą z Cocos2D, ale przy standardowym api powinno być jeszcze łatwiej), która wyświetla reklamy iAd na urządzeniach iOS4, a na starszych wersjach pobiera reklamy z AdMob. Przygotowanie dodatkowych wersji tylko z AdMobem na rynki pozbawione iAd byłoby wtedy kwestią bodajże 1 linijki kodu.

#38 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 10:00

Ooo to ciekawe... Jeśli tylko coś będziesz miał - daj znać. To można zrobić jeszcze inaczej. w implementacji metody didFailToReceiveAdWithError dodać wyświetlenie reklamy z AdMoba... To chyba jedyna metoda na rynki nie obsługiwane przez iAd... OK przygotuję takie rozwiązanie i pochwalę się nim z Wami... Niezależnie od tego, ishadow jeśli znajdziesz gdzieś to coś... znać.

#39 ishadow

ishadow
  • 288 postów

Napisano 08 sierpnia 2010 - 16:09

Znalazłem: [code=auto:0] AdViewController (iAds + AdMob)
Oprócz tego jeden z postujących napisał:
Use Mobclix. Not only do they pay better than AdMob, but a single Mobclix banner gives you access to Mobclix + AdMob + iAds.

#40 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 09 sierpnia 2010 - 17:29

Kichał pies gdzie więcej płacą, ważne żeby w ogóle płacili. Już wmontowałem AdMoba i szczerze powiedziawszy znacznie przyjemniej pracowało mi się z nim niż z iAd. No i oczywiście reklamy wyświetlają się w Polsce... Zrobiłem tak, że jeśli nie uruchomi się iAd, program próbuje pobrać AdMoba. Zobaczymy czy Apple będzie robiło problemy.

#41 ishadow

ishadow
  • 288 postów

Napisano 14 sierpnia 2010 - 00:10

@Lestek, Apple nie będzie robić sprzeciwów, przeczytaj FAQ dotyczące iAd dostępne w iTunes Connect. Poza tym moja aplikacja z iAd jest już w iTunes od kilku godzin i już zdążyła wyświetlić kilkaset reklam;) Poczekam jak się sytuacja rozwinie, ale coś mi się wydaje, że klasyczna wersja LITE wraz z pełną wersją za 0.99$ da lepszy zarobek.

#42 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 15 sierpnia 2010 - 11:12

ishadow tia, z tą różnicą że mój LottoFan czy TVS to programy których użytkownicy w przeważającej większości mieszkają w Polsce a tu reklamy nie występują. Może gdy sytuacja się zmieni będę bardziej zadowolony z iAd ale póki co, AdMob w Polsce sprawdza się lepiej. Całkiem niedawno Dobreprogramy pisał że developerzy są zadowoleni. Na pewno, aj to przetestuję na programie wielorynkowym i właśnie w połączeniu wersji płatnej i lite.

#43 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 25 sierpnia 2010 - 14:33

Pytanie do znawców. Czy reklamy w programie są dobierane na podstawie faktycznego położenia czy tego, w sklepie jakiego kraju zarejestrowane jest konto. Chodzi o to czy program sprawdza nasze położenie (nie ma ikony nawigacji przy zegarku) czy też w jakim kraju mamy konto? Wie ktoś?

#44 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 26 sierpnia 2010 - 09:15

Pytanie do znawców. Czy reklamy w programie są dobierane na podstawie faktycznego położenia czy tego, w sklepie jakiego kraju zarejestrowane jest konto. Chodzi o to czy program sprawdza nasze położenie (nie ma ikony nawigacji przy zegarku) czy też w jakim kraju mamy konto? Wie ktoś?

Pojęcia nie mam. Jednak nie wydaje mi się żeby to korzystało z nawigacji bez wiedzy użytkownika. Na pewno musiałby wyskoczyć jakiś komunikat i trzeba byłoby to potwierdzić. Potem użytkownik mógłby pozwolić tej aplikacji na to (z tego co się orientuję iOS4 ma taką opcję w ustawieniach). Jednak jak dla mnie to trochę za dużo interakcji jak na obsłużenie reklamy. To tak nie po "applowemu". :)

Jeszcze tak przy okazji zapytam. Wiesz już coś na temat reakcji Apple na aplikację z iAd i AdMob? Nie burzą się jak jest to jednocześnie? No i jakbyś mógł to napisz też jak to razem działa. Sprawnie? Były jakieś problemy?

A jak wygląda rozliczanie się z tych reklam AdMob? Jakąś umowę się gdzieś podpisuje? Są gdzieś jakieś statystyki? Jak często aktualizowane? Orientujesz się jak jest z "klikalnością"? Co się bardziej opłaca, iAd czy AdMob? Duże są różnice?

#45 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 09:19

Co do interakcji iAd oraz AdMoba, Apple nie robi żadnego problemu. Ja mam dwa programy w których jest iAd+AdMob... Rozliczenie? Wypełniasz formularz i "accept" podajesz albo wypłata w czeku albo PayPall. Są statystyki uaktualniane na bieżąco - co chwila. Gdyby w Polsce iAd działał to byłby bardziej opłacalny bo Apple za kliknięcia płaci więcej. Nawet w Europie mało kiedy reklama się pokaże. Na tę chwilę AdMob jest dla developera bardziej opłacalny chociaż i tak są z tego grosze. Jeśli wiesz, że Twój program będzie popularny w USA lub Japonii to wtedy warto interesować się reklamami a tak - jest to raczej ciekawostka. A tak swoją drogą interesowaliście się magiczną stroną oo.apple.com? :)

#46 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 27 sierpnia 2010 - 09:30

(...)wypłata w czeku albo PayPall.

A klasyczny przelew na konto nie może być? :)

#47 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 27 sierpnia 2010 - 10:17

Niet.
Dołączona grafika

---------- Wpis dodano o 11:17 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:36 ----------

Uwaga uwaga, ogłaszam przełom. Właśnie wyświetliła mi się pierwsza reklama iAd. Oczywiście jestem na terytorium Polski. Z tego szoku aż zrobiłem zrzuty ekranu :)

Dołączona grafika Dołączona grafika

A tymczasem w drugiej zakładce jak zawsze, bez większego problemu wyświetla się AdMob ;)

#48 MDW

MDW
  • 653 postów
  • SkądPolska

Napisano 27 sierpnia 2010 - 12:26

Uwaga uwaga, ogłaszam przełom. Właśnie wyświetliła mi się pierwsza reklama iAd. Oczywiście jestem na terytorium Polski.

Gratulacje! Ja mam na swoim iPhone3G (iOS4) folder z kilkoma aplikacjami wykorzystującymi iAd i co jakiś czas je uruchamiam żeby zobaczyć czy się iAd pojawi. Jak do tej pory nigdy reklamy nie zobaczyłem. Twoją jak uruchamiam to też iAd nie widzę. Rozumiem, że iAd jest tylko w "Start", a pozostałe to są googlowe AdMob?

Będę co jakiś czas uruchamiał, może mi się kiedyś poszczęści i zobaczę iAd (na min. 1 klik dziennie w AdMob też możesz liczyć, hehe). Rety, co ze mnie to Apple zrobiło. W życiu bym nie przypuszczał, że tak będę czekał na zobaczenie reklamy. :D ;) :)

#49 ishadow

ishadow
  • 288 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 09:06

A jednak Apple szpieguje położenie urządzenia za pomocą GPS, więcej informacji: Want To Opt Out of Apple’s Targeted iAds? - Techland - TIME.com

Tak poza tym właśnie skorzystałem z oo.apple.com może dla Apple "brak położenia" będzie lepszym położeniem niż Polska:)

To by tłumaczyło kraj "unknown" w raportach.

#50 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 29 sierpnia 2010 - 19:39

ishadow: ja mam Poland: 3. Jestem wypisany z oo.apple.com.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych