Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iAd w aplikacjach

• Please log in to reply
58 replies to this topic

#1 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 28 June 2010 - 11:45

Witam was :D. Mam do was pytanko. Czy ktoś próbował już bawić się iAd? Dziś zaczynam czytać sobie o tym nowym źródle dochodów. Tak zacząłem się zastanawiać właśnie nad użyciem ich w mojej darmowej aplikacji. Czy jest jakiś Sample od Apple z zastosowanym banerem? Na razie czytam sobie iAd Programming Guide i nie wydaje się być to skomplikowane :)

#2 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 29 June 2010 - 12:56

Też o tym myślę. :) Szybko przeleciałem ten iAd Programmin Guide i faktycznie to jest do zrobienia. Jednak nie przeczytałem umowy i dokładnie nie wiem jak to potem jest rozliczane (za ilość uruchomień aplikacji z iAd czy ilość kliknięć w baner). Wiem tylko, że 60% jest dla developera. :) Żeby zobaczyć jak to wygląda na żywo to wpisałem w iTunes "iAd" i wyskoczyło kilka aplikacji. Ściągnąłem dwie (iLevator i CoinFlipper) i rzeczywiście miały miejsce na baner. Ale było puste i tylko w rogu miało malutki znaczek "iAd". Ale reklamy w tym nie było. Czyżby nie było chętnych do reklamowania się w ten sposób? To znaczy, że nie zawsze będzie ta reklama? :(

#3 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 29 June 2010 - 17:44

Reklamy ruszą jeśli się nie mylę 1 Lipca :)

#4 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 29 June 2010 - 23:04

Reklamy ruszą jeśli się nie mylę 1 Lipca :)

Aaaaaa. No to by wiele wyjaśniało. :) Dzięki za info!

#5 yohny

yohny
  • 28 posts

Posted 01 July 2010 - 21:58

Macie precyzyjne info już może co do stawek za kliknięcie? Mi się otarło o uszy jakieś grosze za 1000 wyświetleń i ok 2$ za kliknięcie (przed potrąceniem 40%), co mi się wydaje dosyć dużą kwotą (nie żebym sam kiedykolwiek kliknął na jakiś baner :) ),

#6 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 02 July 2010 - 07:24

pio11:
1 dzień lipca mamy za sobą, a reklam jak nie było tak nie ma. Specjalnie odpalam od wczoraj co chwilę dwie aplikacje z okienkiem 'iAd' i tam ciągle jest pusto.

yohny:
Googlowanie raczej potwierdziło to co napisałeś, czyli $2 za click na reklamie i $10 za 1000 wyświetleń.

#7 ishadow

ishadow
  • 288 posts

Posted 02 July 2010 - 08:21

"$2 za click na reklamie i $10 za 1000 wyświetleń" Przecież to bardzo wysokie stawki. Gdyby znaleźli chętnych na reklamowanie się za takie pieniądze, to byłaby kolejna żyła złota dla developerów. Biorąc pod uwagę, że wiele aplikacji sprzedaje się za $1, więc nawet udostępniając ją za darmo wystarczyłoby, żeby co dwudziesta osoba raz kliknęła na reklamie, żeby otrzymać zyski na poziomie płatnej aplikacji za $1 (z moich doświadczeń wynika, że płatną wersję kupuje nie więcej niż 10% osób, które pobiorą demo), nie licząc wyświetleń. Pytanie tylko czy reklamy będą się wyświetlać za każdym razem, czy też raz na jakiś czas, jak się chętny znajdzie. Poza tym coś mi się wydaje, że może być podział regionalny i np. w USA będzie więcej reklamodawców, a w Polsce żadnego.

#8 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 02 July 2010 - 08:31

"$2 za click na reklamie i $10 za 1000 wyświetleń"

Przecież to bardzo wysokie stawki. Gdyby znaleźli chętnych na reklamowanie się za takie pieniądze, to byłaby kolejna żyła złota dla developerów..

Zgadzam się z Tobą w 100%. Może to płacenie za liczbę wyświetleń nie jest rewelacyjne ale za kliknięcia to naprawdę kawał kasy. To naprawdę zrewolucjonizuje AppStore (i nie tylko, bo w ślad za tym jak zwykle pójdzie reszta świata z Google, Nokią i Micro$oft na czele). Aplikację $0.99 znikną z AppStore prawie całkowicie, a my będziemy musieli się przyzwyczaić, że właściwie każda będzie miała reklamę. Oczywiście jeżeli Apple faktycznie znajdzie chętnych na takie reklamy.

#9 yohny

yohny
  • 28 posts

Posted 02 July 2010 - 09:57

Coż, niestety chyba nie możemy patrzeć na to przez zbyt różowe okulary. a) wg deklaracji Steve'a dotyczącej ich modelu biznesowego, reklama miałaby sie pojawiać mniej więcej co 3 minuty, więc nie jakoś hurra często... B) ponoć koszt dla reklamodawcy kampanii reklamowej zaczynać się ma od setek tysięcy dolców (też info zasłyszane), więc jedynie potentatów będzie na to stać, którzy będą często chcieli mieć reklamę celowaną na konkretne rynki Zgodzę się, że nastąpi mocne przesunięcie na linii $1 -> $0 , ale mam wrażenie, że może to być przesunięcie tylko czasowe na kilka miesięcy na fali początkowego entuzjazmu. Za parę miesięcy się okaże, czy reklamodawcy będą dalej zainteresowani pompowaniem tak dużej kasy w reklamy. Oby tak było i oby nie zapomnieli o maleńkim nadwiślańskim kraju :)

#10 ishadow

ishadow
  • 288 posts

Posted 02 July 2010 - 17:37

a) wg deklaracji Steve'a dotyczącej ich modelu biznesowego, reklama miałaby sie pojawiać mniej więcej co 3 minuty, więc nie jakoś hurra często...
B) ponoć koszt dla reklamodawcy kampanii reklamowej zaczynać się ma od setek tysięcy dolców (też info zasłyszane), więc jedynie potentatów będzie na to stać, którzy będą często chcieli mieć reklamę celowaną na konkretne rynki

ad. a) Ja raczej liczyłem na to, że jedno uruchomienie aplikacji = jedno wyświetlenie reklamy, co wydaje mi się bezpiecznym założeniem. Liczyć na więcej nie ma sensu, no chyba, że ktoś długo korzysta z aplikacji, to 1 wyświetlenie na 3 minuty jest wystarczające. Wszak należy pamiętać, że dobra darmowa aplikacja ma tysiące pobrań.

ad. B) Biorąc pod uwagę duże koszty za 1000 wyświetleń i za pojedyncze kliknięcie nie dziwię się, że minimalny koszt będzie wysoki. Zresztą pożyjemy zobaczymy.

Ja w każdym bądź razie powoli wchodzę w fazę beta mojej drugiej gry na iPhone'a. Początkowo miała być darmowe kilka poziomów + płatne DLC udostępniające dodatkowe. Teraz jednak z tym całym iAd zastanawiam się czy po prostu nie udostępnić całej gry za darmo z reklamami wyświetlanymi między etapami, a zamiast DLC sprzedawać "monety", które umożliwią szybsze odblokowanie dalszych etapów.

#11 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 06 July 2010 - 14:40

Hmmmm. Czy ktoś już widział jakąś reklamę?? :P Bo ja jeszcze nie xD

#12 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 06 July 2010 - 15:02

Hmmmm. Czy ktoś już widział jakąś reklamę?? :P Bo ja jeszcze nie xD

Ja też jeszcze nie widziałem. Specjalnie ściągnąłem i trzymam w iPhone trzy jakieś zupełnie nieprzydatne, które mają iAd. Niestety pole "iAd" ciągle jest puste. Najprawdopodobniej te reklamy wykupuje się na dany region i nie ma reklamodawców zainteresowanych tą formą reklamy w Polsce. Ciekawe jak jest np. w USA.

#13 ishadow

ishadow
  • 288 posts

Posted 08 July 2010 - 14:15

No to się wyjaśniło co i jak. W opisie aplikacji: (iAd Edition) Pro Photos HD 1 for iPhone and iPod touch on the iTunes App Store

Do you want to try out iAd today? This is the one you are looking for. iAd works perfect for my app. But iAd is only available in US. Not outside of US. iAd does not appear always on the application. iAd sometimes appears and sometimes they don't. So you have to wait until iAd appears. It's something that apple controls. I am not.

Czyli u nas iAd nie będzie działał, zatem możemy się pożegnać z darmowymi aplikacjami w naszym appstore.

Pytanie do osób, które już implementują iAd. Czy wiadomo coś na temat tego, czy Apple zaakceptuje nakłanianie użytkownika do korzystania z iAd? Ja mam taki plan, aby każdemu kto kliknie w reklamę dać w nagrodę 5 monet w mojej grze, za które można odblokować plansze. Coś podobnego działa w GodFinger, z tym, że tamtejsze reklamy nie są z iAd.

#14 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 08 July 2010 - 14:51

No ale można zrobić aplikację z iAd na cały świat ale tylko w US ludzie będą widzieli reklamę i będą mogli ewentualnie w nią kliknąć. W pozostałych krajach będzie to po prostu darmowa aplikacja z pustym okienkiem w miejscu przewidzianym na reklamę iAd. Dobrze zrozumiałem?

#15 ishadow

ishadow
  • 288 posts

Posted 08 July 2010 - 15:35

Tak można zrobić darmową aplikację z reklamami na cały świat, ale tylko w USA będzie ona przynosić dochody. Zatem albo wersje na inne kraje będą płatne, albo będą miały zaimplementowane inne reklamy.

#16 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 10 July 2010 - 10:13

Czy to, że reklamy nie wyświetlają się w Polsce to kwestia polityki Apple czy też może po prostu ten region nie jest obiektem zainteresowania reklamodawców? Zrobiłem jedną aplikację z iAd ale reklam ni widu ni słychu...

#17 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 10 July 2010 - 10:20

Czy to, że reklamy nie wyświetlają się w Polsce to kwestia polityki Apple czy też może po prostu ten region nie jest obiektem zainteresowania reklamodawców? Zrobiłem jedną aplikację z iAd ale reklam ni widu ni słychu...

A czy jakieś dzienne raporty z ilości kliknięć (w USA) dostajesz? Są w ogóle takie raporty w iTunesConnect?

#18 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 10 July 2010 - 17:49

Tak są takie raporty, u mnie akurat z USA i Niemiec. TVS traktuje o Polsce, ba o regionie ale pisząc go zdawałem sobie sprawę, że spora grupa docelowa to Polonia dlatego iAd działa ale na kokosy nie liczę... Niemniej sam odpowiedziałem sobie na moje pytanie wyżej. iAd w Polsce nie działa. Nie ma Polski A i B, sparafrazuję debatę, cała polska jest B :)

#19 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 10 July 2010 - 21:23

Masz rację. W przypadku Twojej aplikacji fakt, że iAd nie działa w Polsce jest istotny.

#20 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 21 July 2010 - 12:57

Poszaleję! Mam już 6 centów ;D LOL! Jedno spostrzeżenie, iAdsy wyświetlają się tylko na terenie USA. W DE, FE, SE, UK/GB ani nigdzie indziej skąd mam requesty użytkownicy reklam nie zobaczyli :( Napisałem w tej sprawie zapytanie do Apple, ciekawe co odpiszą...

#21 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 21 July 2010 - 13:35

Może pierwsze koty za płoty. ;) Jak Apple coś odpisze to fajnie byłoby gdybyś dał znać czego udało Ci się doweidzieć. Śledzę ten wątek, bo temat mnie ciekawi.

#22 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 28 July 2010 - 16:42

Zastanawiam się czy komunikat "Live: This app is receiving live ads. You have not configured ad preferences for this app." wpływa jakoś na ilość wyświetlanych reklam...

#23 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 28 July 2010 - 16:46

Zastanawiam się czy komunikat "Live: This app is receiving live ads. You have not configured ad preferences for this app." wpływa jakoś na ilość wyświetlanych reklam...

A gdzie i kiedy taki komunikat się pojawia?

#24 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 29 July 2010 - 07:42

W raportach.

#25 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 01 August 2010 - 16:49

Powoli zaczynam się zastanawiać co do zasadności skorzystania z AdMoba. W iAd requesty idą w setki a wyświetlenia w jedności :( Jedynym krajem w którym pojawiają się reklamy jest USA. PL, JP, UK, DE, SE... wszędzie tylko requesty. Wypisałem się z OO i też nie widzę reklam (oo.apple.com) - żenada.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users