Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS 4 już do pobrania dla iPhone i iPodów touch

• Please log in to reply
484 replies to this topic

#251 kal8

kal8
  • 195 posts

Posted 22 June 2010 - 10:03

@eviltomek jeżeli chcesz mieć 4.0 to oczywiste że musisz zaktualizować przez iTunes :)

#252 eviltomek

eviltomek
  • 780 posts
  • SkądDębica

Posted 22 June 2010 - 10:07

Dobra ostatnie pytanie: Czy napewno nie zrobie sobie simlocka na zawsze? iphone 3g mam z softem 3.2.1

#253 kaczmi

kaczmi
  • 87 posts

Posted 22 June 2010 - 10:14

Ludzie pomocy!! Po aktualizacji do 4.0 z wersnij 3.1.3 kompletnie nie dziala mi internet!! Restartowalem Iphona, wlaczalem i wylaczalem 3g i edge i nadal nic.. Niby pokazuje sie ikonka od 3g ale nie dziala ani safari ani appstore ani nic! Co robic?

#254 deusz

deusz
  • 174 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 22 June 2010 - 10:22

Ludzie pomocy!!
Po aktualizacji do 4.0 z wersnij 3.1.3 kompletnie nie dziala mi internet!!
Restartowalem Iphona, wlaczalem i wylaczalem 3g i edge i nadal nic..
Niby pokazuje sie ikonka od 3g ale nie dziala ani safari ani appstore ani nic! Co robic?

Może coś więcej napiszesz? Jaki masz model telefonu? Skad miałeś paczkę z iOS4, z netu ręcznie czy po prostu z aktualizacji przez iTunes?

#255 Grabus

Grabus
  • 112 posts
  • SkądTczew

Posted 22 June 2010 - 10:24

@Grabus No tak jakże irytujące jest pomaganie początkującym użytkownikom z aktualizacją i JB. Mnie irytuje że wchodzę na temat o iOS 4, a widzę post kompletnie nie na temat jak twój teraz. Idź się pożal w rozmowach w toku.

A pomagajcie jak najwięcej, a jakże od tego też jest forum, ale trzeba jakiś porządek trzymać. Według mnie szukanie pomocy na temat jailbreaku nowego systemu oraz udzielaniu tej pomocy stosowniejszy byłby ten temat
Co do reszty zgodzę się w zupełności, ale powiem Ci, że w tej sytuacji Twoja irytacja jest dokładnie tym co chciałem osiągnąć.

#256 Odyseja

Odyseja
  • 20 posts

Posted 22 June 2010 - 10:30

Spróbuj z Shiftem wybrać opcję przywróć, i wybierz powtórnie soft 3.1.3

spróbowałam i niestety nie pomogło... sytuacja ta sama:

"Nie można było przywrócić iPoda "iPod Touch". Na tym urządzeniu nie można używać wskazanej kompilacji.

#257 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 22 June 2010 - 10:31

Zauważyłem jeszcze ze aparat robi fotki w mgnieniu oka ! co cieszy bo można wiecej i szybciej ;) Multitasking nie potrafi buforowac filmów na YT i w iTunes. Mail bardzo fajnie poprawiony. Safari powinno jeszcze dostać Marysia opcje wyłączenia obrazków lub blokowania reklam.

#258 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 June 2010 - 10:33

Multitasking nie potrafi buforowac filmów na YT i w iTunes.

W wersji GM robi to z powodzeniem - zarówno buforuje jak i pobiera podcasty w tle.

#259 Rastabandita

Rastabandita
  • 105 posts
  • SkądGliwice

Posted 22 June 2010 - 10:36

I nadal to robi w oficjalnej wersji bez problemu

spróbowałam i niestety nie pomogło... sytuacja ta sama:

"Nie można było przywrócić iPoda "iPod Touch". Na tym urządzeniu nie można używać wskazanej kompilacji.

Spróbuj użyć iReb

#260 Ziutek

Ziutek
  • 68 posts

Posted 22 June 2010 - 10:40

Czy przy 3GS można zrobić JB na 4.0 GM i zdjąć smoka ?

#261 tinyman

tinyman
  • 36 posts

Posted 22 June 2010 - 10:40

Witam. Przestudiowałem z 50 stron forum i chyba nikt o tym nie pisał... mianowicie chyba nie wiem jak działają te 2 funkcje: zoom w aparacie (gdzie on jest?) i "Przycisk blokowania orientacji poziomej ekranu"? W razie pytań mam 3GS. Tak przy okazji mi wszystko zgrało się szybko i pięknie, bez awarii. MT uważam za kompletnie niepotrzebny i dla mnie to jest wręcz utrudnienie. W ogóle mam wrażenie, że telefon po aktualizacji działa wolniej niż przed... a to "S" miało tyle speedu dać... a fakt, że telefon ma 16 GB niby, a wykorzystać mogę 14,28 GB uważam za porażkę :) to już lepiej nazwać tel. iPhone 3GS 14GB i wtedy nie będę czuł się oszukany Pozdrawiam! :)

#262 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 22 June 2010 - 10:43

Nie, pozatym zapomnij o GM, to bylo dobre przed wyjsciem oficjalnie iOS4

#263 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Nic dziwnego, że po aktualizacji działa wolniej. Wgraj czyste oprogramowanie, nie odtwarzaj z kopii zapasowej. Zoom pojawi się po dotknięciu ekranu, a przycisk blokowania jest na pasku multitaskingu (przesuń ikony w prawo). Natomiast 14 GB zostawiam bez komentarza...

#264 Rastabandita

Rastabandita
  • 105 posts
  • SkądGliwice

Po raz setny powtarzamy NA CHWILE OBECNĄ NIE :)

#265 Odyseja

Odyseja
  • 20 posts

Posted 22 June 2010 - 11:08

Spróbuj użyć iReb

Nie wiem, czy robię to dobrze (wprowadzam w DFU, włączam iReb, wybieram iPoda touch 2G i czekam aż pojawi się "Done"), ale jeśli tak, to nadal nie działa :/

#266 tinyman

tinyman
  • 36 posts

Posted 22 June 2010 - 11:08

Davvido chodzi mi o to, że za jakiś czas iPhone/iPod będzie miał np. 16GB z czego połowa to będzie oprogramowanie... takie robienie nas trochę w balona ;) no ale rozumiem, soft musi być. 'stukałem' w aparacie wcześniej i nic.. teraz już działa :) dzięki za pomoc :)

#267 abbath

abbath
  • 29 posts

Posted 22 June 2010 - 11:09

Dobra poczytalm dwa wątki i teraz mam już tak namieszane w głowie że nie wiem co z czym i o co chodzi :). To mój pierwszy raz zabawy z iPhonem :) Mam 3G wersja 3.0 firmware 04.26.08 Co zrobić żeby mieć iOS4? Podłączyć iPhona do iTunes zaktualizować do iOS4 potem odpalić ... no własnie co odpalić redsn0w 0.9.5b5-3 ? (beta) chodzi mi o JB i odblokowanie sim ? Czy jak będzie coś nie tak to można wrócić do starszego OS ? Czy wszystkie aplikacje które mam działają na iOS4 np navigon, tom tom, off maps, skype, gps kit ? I czy app sync działa, tzn mam kilka programów za "free" czy da sie je wgrać i będą działały?

#268 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 June 2010 - 11:10

tinyman, ale tu nie chodzi o oprogramowanie. Poczytaj o rozmiarach dysków. :)

#269 Grekki

Grekki
  • 262 posts

Posted 22 June 2010 - 11:17

tinyman
Żeby zrobić zoom włącz aparat i po prostu stuknij palcem przy przycisku robienia zdjęć i pojawi Ci się ta opcja.
@Topic
Mi się udało zrobić JB na 3G tylko musiałem robić ponownie bo ta tapeta strasznie muli.

#270 kumbol

kumbol
  • 14 posts

Posted 22 June 2010 - 11:29

Hej. Śledzę od wczoraj wieczór te burzliwe tematy tutaj na forum i faktycznie ciężko znaleźć pośród tych wołań o pomoc jakieś sensowne spostrzeżenia, więc postanowiłem podzielić się swoimi. Mam iPhone'a 3G 8GB, fabrycznie odblokowanego z Ery, korzystam z Plusa. Wczoraj, od razu gdy tylko soft pojawił się w iTunes, zassałem go i zrobiłem Przywrócenie z aktualizacją, żeby był jak najbardziej 'na świeżo'. Nie miałem żadnych problemów z długą archiwizacją ani niczym podobnym, wszystko poszło prosto i gładko (siedzę na Windows 7 64-bit). Po zainstalowaniu ukazał się piękny, 'utrójwymiarowiony' dock. Animacje Home Screena były bardzo płynne, zauważalnie bardziej niż na sofcie 3.1. Ogólne wrażenie świetne, wszystko wydaje się być zdecydowanie bardziej "responsywne", płynne i nieco szybsze. Tworzenie i używanie folderów to bajka - wydaje się być to naprawdę świetnie przemyślane i skonstruowane. Ponieważ jednak od początku byłem zdeterminowany, żeby jednak poddać próbie multitaskingu i tapety mojego 3G, zrobiłem Jailbreak, korzystając z Redsn0w 0.9.5-2, któremu jako Current firmware wskazałem uprzednio dodatkowo pobraną wersje GM (wczoraj wieczór nie było jeszcze 0.9.5-3). Cały jailbreak poszedł równie sprawnie i po chwili miałem już 3G z softem 4.0 po JB, z odblokowanym poprzez redsn0w multitaskingiem, tapetą pod home screenem i % baterii. Muszę przyznać, że obawiałem się bardzo, sądząc po zapowiedziach Steve'a i niektórych postach tutaj, że 3G będzie niebotycznie mulił. Jednak teraz, na podstawie własnego doświadczenia, mogę chyba powiedzieć, że przynajmniej po części te obawy się nie sprawdziły. Faktem jest, że wrażenie spowolnienia widać i czuć na Home Screenie, zwłaszcza gdy chwilę wcześniej testowałem bez ww. funkcji i wszystko tam animowało się nadzwyczaj płynnie. Teraz, z włączoną tapetą i multitaskingiem (chociaż przy mulonym Home Screenie obstawiam, że winę ponosi tapeta) menu faktycznie jest spowolnione. Najlepiej to zauważyć przy przechodzeniu z pierwszego ekranu ikonek w lewo, do Spotlight'a - czuć lekką przycinkę. Także otwieranie i zamykanie folderów nie jest tak płynne, jak bez tapety, natomiast zdecydowanie nie jest to koniec świata, bo nie są to jakieś dramatyczne spadki. Interfejs nigdy nie przestaje reagować, czuć po prostu mniejszą ilość klatek na sekundę przy animacjach Home Screena. No dobrze więc, wychodzi na to, że te funkcje zmulają telefon i pewnie wszystko chodzić będzie kiepsko - i tutaj zdziwienie! Przy działających w tle kilku aplikacjach Apple'owskich (bo jak na razie tylko one obsługują multi) - Safari, Ustawienia, Zdjęcia, YouTube - z ciekawości włączyłem NFS Undercover. Ładował się tak samo szybko jak na innych wersjach softu (z małym wrażeniem na 'szybciej') a sam gameplay absolutnie nie stracił na wydajności! Nie było nawet najmniejszych ścin. Później sprawdziłem, zdawałoby się, mniej wymagającego Doodle Jump, który jednak na 3.1 potrafił mi podciąć, kiedy zasięg balansował na jednej kresce. Tutaj także zdziwienie, bo tym razem przy takim zasięgu nie odczułem nawet drobnej zwiechy, ba, gameplay wydawał się być nawet płynniejszy na 4.0. I to przy nieustannie działających w tle aplikacjach. Sam multitasking, w chwili obecnej testowany jedynie na wbudowanych w system appsach, moim zdaniem też rozwiązany jest bardzo dobrze. Wspominanym tutaj często mankamentem wydaje się być ta 'niekończąca się historia' włączanych aplikacji, które trzeba usuwać małym minusem. Sam jednak interfejs przełączania między nimi oraz płynność, z jaką się to odbywa (a przypominam, mówię o 3G!), jest godna podziwu. Ciekaw jestem, jak bardzo wydajność tego rozwiązania ucierpi na 3G, kiedy zaczną się wreszcie pojawiać w AppStore aktualizacje wprowadzające obsługę MT. Póki co, testując w tle aplikacje wbudowane i grając jednocześnie w gry, wszystko śmiga zadziwiająco dobrze. Z miłych dodatków - praktyczny wyłącznik pobierania danych z sieci komórkowych (chociaż może się okazać wtopą, jeśli faktycznie blokuje też odbiór i wysył MMS'ów, jak ktoś wcześniej napisał - jeszcze tego nie testowałem). Nie wiem też, czy powinienem to mieć już wcześniej na 3.1, bo nie miałem, ale teraz po instalacji 4.0 pojawiły mi się wreszcie opcje od funkcji modemu internetowego i da się ona włączyć. Nie kontaktowałem się z Plusem w tej sprawie nigdy, bo i tak nie potrzebowałem tej funkcjonalności, ale miło to wreszcie zobaczyć w Ustawieniach ^^ Ponadto % baterii, nareszcie! Nie wiedzieć czemu, też trzeba to hakować... :-) Mówiąc o baterii, nie zauważyłem też, żeby (nawet przy tych oficjalnie nieobsługiwanych funkcjach!) jej zużycie zwiększyło się. W nocy zostawiłem na 73% i tyle samo pokazał mi rano, kiedy wstałem. W trakcie testów napotkałem tylko na jeden, acz dość irytujący problem. Wydaje mi się, że coś mogło się skopać przy odnawianiu dzierżawy połączenia Wi-Fi, ponieważ dwukrotnie miałem sytuację, że zasięg Wi-Fi pełny, a strony nie otwierają się i internetu brak. Pomagało odnowienie dzierżawy, tudzież wyłączenie i włączenie Wi-Fi w iPhonie. Nie powtórzyło się to jak dotąd po raz kolejny, ale piszę, bo może ktoś z Was miał podobnie :-)

#271 eXotic

eXotic
  • 436 posts

Posted 22 June 2010 - 11:31

Tinyman rozumiem ze jak kupujesz dysk 320GB do kompa to tyle masz dostępne? Ahhaah

#272 arkrider

arkrider
  • 166 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 June 2010 - 11:40

czyli najlepszym wyjściem będzie tapeta na home screen przez winterboard'a i nie będzie mulić ;)

#273 ContactLost

ContactLost
  • 430 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 June 2010 - 11:45

A czy ktoś tu ma problemy z żywotnością baterii w 3GS po upgrade do 4.0? Mnie wyraźnie szybciej wysysa się energia z baterii. Czytałem w wątku z podobnym problemem, że full restore pomaga ale trzeba to zrobić bez przywracania kopii zapasowej. Teraz pytanie: jak zrobić, żeby działało tak jak przy OS 3.1.3 i żeby nie stracić ustawień, kontaktów, maili, smsów, zdjęć i ogólnie wszystkiego ;) Wcześniej nie miałem okazji tego robić. PS: jakby ktoś wpadł na pomysł wyłączenia zbędnych aplikacji za pomocą 2x Home - nic to nie zmienia.

#274 kleskus

kleskus
  • 821 posts

Posted 22 June 2010 - 11:48

Davvido chodzi mi o to, że za jakiś czas iPhone/iPod będzie miał np. 16GB z czego połowa to będzie oprogramowanie... takie robienie nas trochę w balona ;) no ale rozumiem, soft musi być. 'stukałem' w aparacie wcześniej i nic.. teraz już działa :)
dzięki za pomoc :)

No i masz rację - jesteśmy robieni w balona. Wszystkie firmy podają wielkość dysków i pamięci przeliczając jednostki mniejsze na większe w proporcjach 1000->1 - a powinno być 1024->1 - stąd biorą się te różnice. Dlatego w przypadku iPhone'a mamy 16000000000B pojemności zamiast 17179869184B. Pamiętam że ktoś pozwał kiedyś "jakąś" (Chyba Samsunga?) firmę produkującą dyski i wygrał sprawę - było o tym głośno parę lat temu.

#275 3d_new_B

3d_new_B
  • 62 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 June 2010 - 11:49

Mój Touch przy próbie podniesienia system kompletnie się zbrickował. Po próbie aktualizacji systemu przez iTunes po pewnym czasie mam komunikat o błędzie 1603 albo 1604 albo po prostu 4 i tak w kółko. Jak rozwiązać problem ? Nie mam JB.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users