Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czyszczenie MacBooka.. generalnie laptopa..

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#26 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 23:44

Skoro już wzięliśmy się za pucowanie to pociągnę wątek. Laptop (PC-towy, którego markę litościwie pominę) zaczął ostatnio hałasować wentylatorem zdecydowanie częściej niż wcześniej. Kiedyś natknąłem się na wątek o zatykaniu się czegoś, a w efekcie kłopotach z chłodzeniem i konieczności czyszczenia. Niestety nie mogę dokopać się tego tekstu. Czy macie jakieś doświadczenia z takim czyszczeniem? Pozdrawiam,

#27 krupski3

krupski3
  • 95 postów
  • Skądta ciekawość?

Napisano 21 stycznia 2009 - 09:45

Wilgotne chusteczki które można dostać w sklepach komputerowych z tego co wiem są bardzo niezdrowe, podczas ich używanie wydzielają się w oparach jakieś związki chemiczne które są rakotwórcze. Więc mając to na uwadze preferuję ręcznik papierowy zwilżony wodą i do tego suchy ręcznik papierowy do wytarcia na sucho, czysto, ładnie i 0 rys na matrycy. Co do klawiatury stosuję ten sam zestaw.

#28 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 21 stycznia 2009 - 11:19

ręcznik papierowy

a nie zostaja paprochy?

#29 grabka

grabka
  • 184 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 11:31

Ja przecieram monitor zwykłą ściereczką do okularów chuchając przy tym w najbardziej brudne miejsca :)

#30 krupski3

krupski3
  • 95 postów
  • Skądta ciekawość?

Napisano 21 stycznia 2009 - 12:53

a nie zostaja paprochy?

Mi nie zostaja :)

#31 eosinski

eosinski
  • 20 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 08 lutego 2009 - 21:29

A ja polecam płyn do mycia szyb firmy Aro (2.50 zł za pół litra) + ściereczka z mikrofibry ;) Znając życie te wszystkie preparaty przeznaczone do czyszczenia komputerów to to samo, tylko różnią się ceną i opakowaniem.

#32 slashgentoo

slashgentoo
  • 31 postów

Napisano 10 lutego 2009 - 12:00

Do matrycy używam jakiejś pianki... a macbooka pro czyszczę CIFem :) Odrobinę CIFa na gąbkę, dokładnie wszystko myje (razem z klawiaturą) po czym nawilżoną gąbką zmywam i czekam kilka godzin aż wszystko wyschnie. Macbook świeci się jak nowy.

#33 Kac

Kac
  • 67 postów

Napisano 10 marca 2009 - 17:30

przed chwila wypolerowalem matryce pieknie przy uzyciu sciereczki wilgotnej - z mikrofibry , a nastepnie przetarlem na sucho , gra i blyszczy :)

#34 Ginterro

Ginterro
  • 12 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 11 marca 2009 - 08:19

Ludzie, a ja nie czyszcze klawiatury niczym, poniewaz pierwsza juz wyczyscilem i musialem kupic kolejna uzywana za 400 pln. Czyscic raczki przed uzytkowaniem Macbooka i bedzie ok. Jesli chodzi o matryce to wysarczy sucha, powtarzam sucha sciereczka z mikrofibry, tyle, ze komputerek nalezy polozyc na plecy na reczniku i dokladnie oraz niezbyt mocno ja przetrzec a efekt bedzie pelny. Co do czyszczenia klawiatury, to wiem, ze niektore profesjonalne serwisy robia to przy pomocy kompresora powietrza, co pozwala uniknac niebezpieczenstwa pozostawienia na stykach pod poduszeczkami jakis obcych substancji, czego ja nie uniknalem stosujac pianke z Tesco, przez co przestal mi dzialac klawisz backspace :-(. Higiena i wsciemiezliwosc (nie nadgorliwosc) to recepta na sprawny komputer przez cale lata. Aha, swietna rzecza jest naklejka na topcase i touchpada, ktora kupije sie w zestawie. Mnie to kosztowalo okolo 70 zl w iSpocie w Wawie, ale teraz mam swiety spokoj. Pozdrawiam.

#35 donvictorio88

donvictorio88
  • 259 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 maja 2009 - 18:08

co do czyszczenia matrycy polecam Clina! + szmatka do okularów. Efekt gwarantowany!

#36 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 05 maja 2009 - 13:21

Woda pozostawia osad na matowej matrycy (choc wizualnie wydaje sie czysta), wiec wbrew pozorom nie polecam czyscic ekranu w ten sposob.

Ze wszystkich kitow czyszczacych jakie mialem dotychczas najlepszy byl: Screen-Clene Duo firmy AF International Product Brochure - Screen, Filter & Glass Cleaning Sa to chusteczki (mokra i sucha) pakowane osobno, wiec nie wysychaja jak w zbiorczym opakowaniu, ale najwazniejsze ze nie zostawiaja zadnych smug na ekranie. Cena to ok. 25 PLN (dostepne np. w Auchan).

Obecnie mam ten srodek w sprayu Screen-Clene Pump Spray i osobno chusteczki firmy BASF (ew mozna uzyc sciereczki z mikrofibry), ale nasaczane Screen-Clene Duo daja duzo lepsze efekty. Jezeli ktos bardzo czesto czysci ekran polecam opakowanie zbiorcze 100szt.: Screen-Clene Tub Dispenser, tyle ze w moim przypadku czesc wyschla zanim zuzylem ;)

Czego napewno nie polecam:
1. Chusteczki nasaczane MediaTech: LCD WET TISSUES (MT2601) :: MediaTech - Knows Your Needs
2. Pianka do czyszczenia ekranu LCD w sprayu LAPTOP BŁYSK: Monster-Elektronik esklep | *LAPTOP BĹ�YSK 100ml SPRAY
3. Żółte sciereczki nasaczane Fellowes.
Srodki te zostawiaja mazy i smugi - jest gorzej, niz przed czyszczeniem !

#37 artur_arti

artur_arti
  • 13 postów

Napisano 18 lipca 2013 - 00:51

Czy ktoś wie gdzie można kupić TechSpray? Słyszałem same pochlebne opinie o tym produkcie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych