Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przyspieszanie iOS 4 na 3G & 3GS?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#1 adamch

adamch
  • 497 postów

Napisano 12 czerwca 2010 - 12:07

Witam, zakladam nowy temat z pytaniem:
czy ktos próbował juz moze na 3G 4.0 usuwać daemony lub pliki językowe .lproj, tak jak sie to robillo na OS 3.0 ?
Nie mam Maca a wiec poki co 4.0 sobie nie wgralem, a ciekaw jestem, czy to zadziala tak jak na 3.0. Dzieki temu mozna bylo znacznie przyspieszyć 3G (deamony podowowaly szybszy start, a usuniecie .lproj szybsze uruchamianie aplikacji), wiec moze i na 4.0 to zadziala? A moze nawet na 3GS (dotąd nie trzeba bylo go przyspieszac, ale ponoc 4.0 troszke muli).
Czy ktos kto ma 3G 4.0 GM JB chcialby sie pobawic i sprawdzic?

#2 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwca 2010 - 16:19

iOS 4 nie "muli" ani trochę na 3GS-ach, zresztą na 3G też nie działa gorzej niż 3.1.3. Odradzam usuwanie daemonów - nie bez powodu są w oprogramowaniu.

#3 CritiCalz

CritiCalz
  • 321 postów

Napisano 12 czerwca 2010 - 16:59

Davvido, w przypadku iToucha to niektóre deamony są przez leniwość Apple. Bo po co odtwarzaczowi mp3 deamon od dzwonienia ? :P Pewnie w przypadku iPhona też coś się znajdzie niepotrzebnego.

#4 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 czerwca 2010 - 17:10

... nie bez powodu są w oprogramowaniu.

A masz jakieś bardziej rzeczowe argumenty?
A tak poważnie: w dobrze skonfigurowanych systemach *xowych dobry admin zostawia tylko potrzebne demony (daemons) . JB umożliwia dostrojenie systemu pod tym właśnie kątem. Jednakże demony w iOS (w większości opisane) nie stanowią zagrożenia dla zasobów urządzenia dlatego gra nie jest warta świeczki.
Oczywiście zawsze można (będąc w pełni świadomym tego, co się wyrabia) powyrzucać niektóre rzeczy, ale nie ma to uzasadnienia. Naprawdę można to sobie odpuścić :)

#5 adamch

adamch
  • 497 postów

Napisano 12 czerwca 2010 - 17:13

Ok, moge sie zgodzic, ze daemony to sprawa kontrowersyjna (choc na pewno przyspieszają start, poza tym po co komu daemon np. do Tetheringu, jesli nie korzysta?), ale usuniecie plików jezykowych naprawde znacznie przyspiesza dzialanie 3.x - zostawia sie polski i "dla bezpieczenstwa" angielski, i aplikacje sie uruchamiaja 50%-75% szybciej, każdy kto usunał sobie .lproj to potwierdzi (choćby wiadomości, kalkulator czy kalendarz). Dlatego ciekawi mnie, czy na 3G 4.0 usuniecie chociazby tych .lproj też coś zmieni (a przeciez w kontekscie zjailbreakowanego Multitaskingu na 3G na pewno predkosc uruchamiania aplikacji jest wazna). Nie mam mozliwosci sprawdzic (przynajmniej do wydania iTunes 9.2 na Win 7), dlatego pytam, czy ktos sie w to nie pobawi.

#6 Ament

Ament
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 14 czerwca 2010 - 14:33

Pierwsza rzecz jaka zrobie po wgraniu iOS 4.0 to wlasnie skasuje wszystkie paczki jezykowe. Robie tak od zawsze przy okazji kazdego formatu telefonu i nigdy nie zauwazylem zadnych problemow a jedynie wlasnie przyspieszenie w uruchamianiu sie gier (w nich po instalacji tez czasami jest mnostwo tego) i aplikacji. Przyspieszenie startu bylo zauwazalne szczegolnie w modelu 3G, ktory mialem wczesniej. Co do daemonow to usuwam te oznaczone jako "safe". Kilka mega wiecej pamieci dla 3G bylo zawsze zbawienne i chyba kazdy sie z tym zgodzi. Co prawda w 3GS z racji podwojonej ilosci pamieci problem ten juz tak nie wystepuje ale... trzeba pamietac, ze po zrobieniu upgrade do iOS 4.0 i po pewnym czasie, po ktorym producenci zaczna w pelni wykorzystywac dobrodziejstwa multitaskingu tez moze sie okazac, ze te 10-20MB piechota nie chodzi.

#7 adamch

adamch
  • 497 postów

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:34

Odświeżam. Może teraz jak jest już JB na Windowsa ktoś już sie pobawil / chce sie pobawic i podzielic refleksjami?

#8 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:50

Ogólnie usuwanie daemonow jest niekorzystne. Po tym zabiegu nawet jak się usuwa te bezpieczne to potem dziwnie telefon chodzi a przewijanie w menu jest skokowe.

#9 Ament

Ament
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:54

potem dziwnie telefon chodzi a przewijanie w menu jest skokowe.

Nie zauwazylem zadnych zmian w dzialaniu ani na 3G ani na 3GS.

#10 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 17 czerwca 2010 - 18:58

To nie wiem ale po korzystaniu ok miesiąca z usunietymi daemonami a drugiego miecha bez to takie miałem wnioski.

#11 krl.krl

krl.krl
  • 522 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2010 - 21:02

Mój telefon z usuniętym daemonami chodził zauważalnie gorzej. Wywalenie paczek językowych nic nie dało.

#12 okonez14

okonez14
  • 26 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 15:00

Mozna przypadkiem usunac daemona ktory w jakis tam sposb przyspiesza system organizujac np. inne procesy albo zwalniajac ram gdy osiagnie punkt krytyczny ale generalnie usuwanie procesow NIE MA PRAWA spowolnic urzadzenia... usuwanie daemonow to sprawa troche "kontrowersyjna"...jednak potwierdze bedac w 100% przekonanym ze w iPodzie Touch czesc daemonow jest niepotrzebna i nie odpowiada kompletnie za nic, a duza czesc odpowiada ze sprawy ktorych zwykly uzytkownik nie zauwazy nawet...tak samo jak foldery typu /Applications/MobilePhone.app....jak juz ktos napisal to zwykle lenistwo Apple... od kilku tygodni uzywam ios4 i tam dodali mnostwo nowych procesow ktore szczerze mowiac na pierwszy rzut oka nic nie wnosza... Usunelem ponad 50 z nich i wszystko dziala jak nalezy. Bootowanie nie jest szybsze ale widac przyspieszenie dzialania aplikacji. Paczki jezykowe rozniez spowalniaja system...na pewnym zagranicznym forum ktos napisal skrypt do ich usuwania i u mnie usunelo ich ponad 3tys.!!! (zostal tylko jezyk polski i angielski)....dlatego uwazam ze warto, szczegolnie jesli posiada sie starszy model.

#13 lovtza

lovtza
  • 128 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 16:55

iOS 4 nie "muli" ani trochę na 3GS-ach, zresztą na 3G też nie działa gorzej niż 3.1.3. Odradzam usuwanie daemonów - nie bez powodu są w oprogramowaniu.

No nie wiem czy nie muli, dzis mialem z kumplami do dyspozycji 4 3gs 2 dalismy na OS4 a 2 bez zmiany na 3.1.3 pozniej odpalalismy poszczegolne aplikacje. Aparat odpala sie koszmarnie wolno na os4 ogolnie telefon chodzi podobnie ale sa aplikacje co odpalaja sie wolniej. Np: powrot z galerii zdjec na home, czy z danej gry na home.

Nie wiem jak u was. Ja uwazam ze telefonik troche zwolnil.

#14 okonez14

okonez14
  • 26 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 18:13

Obecnie udalo mi sie zjechac do 23 daemonow!!! (było 81!!!) i praktycznie wszystko działa (wywalilem tez rzeczy ktorych nie uzywam: push notyfications i spotlight)...oprocz tego wlaczylem multitasking i tapete pod ikonkami i jest calkiem ok...sa przyciecia przy wchodzeniu/wychodzeniu z aplikacji ale nie braknie pamieci... PS: uzylem skryptu o ktorym mowilem wczesniej i na ios4 usunelo mi.... 3610 niepotrzebnych plikow jezykowych!!! (na czystym sofcie bez aplikacji)... Po takim odchudzeniu nawet tapeta + multitasking na ipodzie 2G dzialaja ok:cool:

#15 bajej

bajej
  • 360 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 18:37

moze ktoś pokusie sie o mały tutorial na iOS4?

#16 walusieczek

walusieczek
  • 32 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 18:52

podłączam sie do tej prośby :D mam 3g i taki nie za szybki jest ;p

#17 Czareq

Czareq
  • 26 postów
  • SkądZabrze

Napisano 23 czerwca 2010 - 00:33

@okonez14 zapodałbyś ten skrypt i tutek jak użyć :P także przyłączam się do prośby :)

#18 gonzi250

gonzi250
  • 155 postów
  • SkądPiła

Napisano 23 czerwca 2010 - 08:36

U mnie iP 3G strasznie zamula po wgraniu iOS4, wszystko dużo wolniej się uruchamia nawet przewijanie stron w springboard.

#19 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 18:37

@okonez14 zapodałbyś ten skrypt i tutek jak użyć :P

także przyłączam się do prośby :)

Skrypt jest autorstwa uzytkownika fubaya z zagranicznego forum ktorego z powodu zasad tutaj panujacych nie moge zalinkowac ale juz ktos umiescil to na myapple. Skrypt jest w temacie "Tweak's modyfikacje..." ktory zostal zalozony przeze mnie (jest dopisany przez innego uzytkownika na koncu)....oprocz tego jest tam lista daemonow ktore mozna usunac na iPodzie ale nie do konca sie zgadza z ios4....postaram sie wrzucic nowa liste...testuje tylko jeszcze ostatnie procesy... (kilka restore juz za mna;) ) cierpliwosci:)

#20 n3ro11

n3ro11
  • 97 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 19:49

Sposób na przyśpieszenie animacji w iP 3G z odblokowaną tapetą. Wchodzimy w: /System/Library/CoreServices/Springboard.app i usuwamy 8 plików: - WallpaperGradient….png - WallpaperIcon….png itd.

#21 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 21:58

Sposób na przyśpieszenie animacji w iP 3G z odblokowaną tapetą.

Wchodzimy w: /System/Library/CoreServices/Springboard.app i usuwamy 8 plików:

- WallpaperGradient….png

- WallpaperIcon….png

itd.

łoł faktycznie działa i to nie byle jak....teraz kazde przejscie menu/aplikacja jest plynne... dzieki wielkie:)

#22 quakelive

quakelive
  • 31 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 22:26

Rzeczywiście zauważalna różnica w responsywnosci springboardu, a zmiany wygladu ledwo kosmetyczne. Naprawdę trzeba się przyglądac zeby je dostrzec.

#23 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 22:31

tzn. brak cieni jest bardzo widoczny na jasnym tle... ale wole zeby nie bylo zwiech:P...jak komus zalezy to pod dock moze dodac sobie cien samemu(wczeniej na samą tapetę)

#24 quakelive

quakelive
  • 31 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 22:35

[ATTACH]6005[/ATTACH] [ATTACH]6006[/ATTACH] O taka jest różnica

#25 okonez13

okonez13
  • 179 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 22:39

PS: jesli komus w ipodzie 2G zalezy na tym zeby zamiast ikonek muzyka i wideo miec ikonke ipod to nalezy dokleic do pliku System/Library/Springboard.app/N72AP.plist

unified-ipod

Jesli jest to ipod 3 generacji plik N72AP.plist bedzie nazywal sie troszke innaczej.

---------- Wpis dodano o 23:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:36 ----------

[ATTACH]6005[/ATTACH] [ATTACH]6006[/ATTACH]

O taka jest różnica

To twoje screenshoty? Bo chcialem sie zapytac wlasnie czy memtool dziala jak nalezy i czy musiales cos dodatkowo kombinowac z ikonka bo u mnie w ios4 aplikacje z Cydii maja ikonke białą

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych