Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kupuję iPada - tylko gdzie?

• Please log in to reply
123 replies to this topic

#26 Gecko

Gecko
  • 151 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 June 2010 - 20:45

Wie ktoś czy w Vobisie w Galerii Bałktyckiej jeszcze mają iPad'y? Można takie coś zarezerwować/zamówić z iSpot'a w tym samym centrum handlowym?

#27 antipirania

antipirania
  • 16 posts

Posted 11 June 2010 - 12:59

Kupiłem tylko niestety termin dostawy się lekko przesunął. Urząd Celny nie chce puścić. Problem z homologacją modemu. Mam dzwonić po 15:00 - mają dostarczyć jakieś papiery. Jak bym nie brał faktury nie było by problemu. Urząd Celny może puścić jako not for sale. pozdrawiam antipirania

#28 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 June 2010 - 20:39

Mam pytanie. Jest szansa, że pojadę do stanów w tym miesiącu, by kupić iPada, oraz może iPhone 4 :D. I teraz nasuwa mi się pytanie. Czy jak wyjdzie w Polsce iPhone 4 i iPad, to czy jak zaktualizuje soft w którymś z iurządzeń to będzie ono dostępne w języku Polskim? I jak myślicie, czy jakbym pojechał koło 30 czerwca do stanów to byłaby szansa kupienia iPhone 4/iPad?

#29 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 12 June 2010 - 23:31

iPada kupisz, ale iPhone nie, chyba, ze masz SSN amerykanski... a co z simlockiem zrobisz ?

#30 Topek

Topek
  • 755 posts

Posted 13 June 2010 - 09:52

Ja swojego kupilem przez pewnego uzytkownika MyApple, potem normalnie aukcja na allegro, wysylka z Polski etc. Nie baw sie w wysylki z USA, mimo duzo korzystniejszej ceny. Czesto sa jakies problemy. A jesli chcesz od reki to komputronik lub vobis i na drugi dzien go masz u siebie. ;)

#31 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 13 June 2010 - 11:16

Kupiłem tylko niestety termin dostawy się lekko przesunął.
Urząd Celny nie chce puścić.
Problem z homologacją modemu.
Mam dzwonić po 15:00 - mają dostarczyć jakieś papiery.
Jak bym nie brał faktury nie było by problemu.
Urząd Celny może puścić jako not for sale.

pozdrawiam
antipirania

Hmm a dasz znać co z tego wyszło? Masz numer EORI? Mi chcieli dowalić jeszcze cło, pomimo że to jest przecież komputer. Daj znać, dzięki.

#32 antipirania

antipirania
  • 16 posts

Posted 14 June 2010 - 21:25

Jutro - wtorek - powinienem wiedzieć co i jak. Dam znać.

#33 antipirania

antipirania
  • 16 posts

Posted 16 June 2010 - 21:41

No i znowu zoonk - czekamy do poniedziałku :(

#34 michael88gda

michael88gda
  • 1 posts

Posted 23 June 2010 - 18:06

Piszę, że nie warto kupować iPada w usa i przesyłać go np. przez Fed - Ex, ja zrobiłem tak ze swoim i urząd celny wysłał mi papiery i musiałem dopłacić 512zł.

#35 khak

khak
  • 32 posts

Posted 23 June 2010 - 19:58

W Komputroniku mają ipady, wersje podstawowe , wystrybucja z usa, ceny wywrotowe, chyba 3000 brutto.

#36 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 23 June 2010 - 21:31

w ogóle ciężko z tymi iPadami i niektórymi akcesoriami idzie... Zamówiony iPad dopiero idzie do gościa, który ma mi wysłać (zamówił tydzień temu), a camera connection kit będzie... w sierpniu:-| Za to docków mają nadto ;) kupował w Chicago

#37 antipirania

antipirania
  • 16 posts

Posted 24 June 2010 - 21:20

Myślałem, że znalazłem fajne źródło. Czekam nadal - niestety. Nie mam numeru EORI bo ściąga go firma, która sprzedaje iPady w Polsce. Czekam do wtorku - albo zwrot pieniędzy. Pytali czy poczekam - cena dobra to czekam. Urząd celny go nie wpuścił - załatwili drugi transport z innymi papierami - opisany jako iPad wi-fi. iPad z 3g został potraktowany jako telefon - nie ma homologacji. iPad z wi-fi to komputer więc wjedzie. Zależy mi na fakturze VAT. To tyle :( Pozdrawiam.

#38 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 24 June 2010 - 21:44

Jakiej homologacji? Przeciez iPady maja homologacje UE w koncu te krzaczki na obudowie o tym swiadcza, wiec nie musi miec polskiej homologacji osobno.

#39 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 24 June 2010 - 22:15

Ale oznaczenie CE nie obejmuje zdaje się telefonów, modemów itp. urządzeń. Na to potrzebne są osobne papiery... tak przynajmniej do niedawna było... I chyba nadal potrzebna jest homologacja lub przynajmniej Świadectwo zgodności. Wydaje takie dokumenty Instytut Łączności. A bierze się to stąd, że w różnych krajach są różne normy telekomunikacyjne i urządzenia przygotowane na jeden rynek mogą np. wprowadzać jakieś zakłócenia w sieci telefonicznej działającej z trochę innymi parametrami...

#40 najemnik

najemnik
  • 253 posts
  • Skądursus

Posted 24 June 2010 - 22:16

no wlasnie a kilku osobom juz zatrzymali na granicy modele z 3G traktuja to jako telefon swietnie wiec to kolejna zacheta do dania lapowki celnikowi ehhh Polska

#41 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 24 June 2010 - 22:30

To nie jest polski wymysł... takie same przepisy są we wszystkich cywilizowanych krajach... Ostatnio było głośno o zatrzymywaniu na granicy Izraela wszystkich iPadów ponieważ moduł WiFi nie spełniał ich norm - takie iPady oddawane były do przechowania na koszt właściciela i można je było odebrać przy wyjeździe (po uiszczeniu opłaty za przechowanie). I nie sądzę, aby polski celnik dokonujący odprawy celnej jednego iPada skusił się na jakąś łapówkę - za dużo ma do stracenia. A jeśli kolega potrzebuje f-rę VAT, to iPad musi przejść odprawę celną i spełniać wszelkie unijne i polskie normy.

#42 rad3ks

rad3ks
  • 353 posts
  • SkądOberschlesien

Posted 24 June 2010 - 23:41

najpierw jak czytalem wypowiedzi o problemach z wysylka z usa to sobie myslalem, ze musieliscie miec jakiegos pecha ... przeciez ja juz tyle rzeczy ze stanow mialem przyslanych i zadnych problemow, ale ... skoro ipad 3g traktowano jako telefon, to rzeczywiscie moga byc problemy. niewarto zakupic w europie? do niemiec mozna w jeden dzien obrocic tam i z powrotem np z poludnia polski. ja osobiscie bardzo chcialbym z tego korzystac ale tylko 3g i tylko jak play bedzie mial odpowiednie simy i internet na karte :)

#43 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 25 June 2010 - 08:59

Sima się przycina nożyczkami i śmiga aż miło!

#44 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 25 June 2010 - 11:29

Ale oznaczenie CE nie obejmuje zdaje się telefonów, modemów itp. urządzeń. Na to potrzebne są osobne papiery... tak przynajmniej do niedawna było...

I chyba nadal potrzebna jest homologacja lub przynajmniej Świadectwo zgodności. Wydaje takie dokumenty Instytut Łączności.

A bierze się to stąd, że w różnych krajach są różne normy telekomunikacyjne i urządzenia przygotowane na jeden rynek mogą np. wprowadzać jakieś zakłócenia w sieci telefonicznej działającej z trochę innymi parametrami...

Czyli mam rozumiec, ze jezdzac po swiecie z moim iPadem moga mi go zatrzymac, tak samo iPhone i pewnie z tuzin innych urzadzen, bo celnicy maja gleboko gdzies prawo? Prawo Europejskie jest nadrzedne w tym wypadku, i jezeli urzadzenie zostalo dopuszczone do obrotu i uzywania w UE to automatycznie jest dopuszczone w PL. Kiedys pod bateria w komorkach miales taka nalepke swiadectwo homologacji nr... od momentu kiedy Polska weszla do UE to nie jest to wymagane... iPad jest sprzedawany w UE i nie maja prawa zatrzymac go na granicy bo rownie dobrze mogles go kupic w Komputroniku czy tez w dowolnym innym sklepie np. w Niemczech.

#45 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 25 June 2010 - 14:15

Tak, jeżdżąc po świecie musisz się liczyć z tym, że Twój iPad (lub inny dowolny sprzęt) zostanie zatrzymany na granicy - tak właśnie było z pierwszymi iPadami na granicy izraelskiej. Władze tego kraju tłumaczyły, że moc modułu WiFi jest zbyt duża i nie spełnia izraelskich norm. A tak w ogóle, to kraje nie zrzeszone w UE mają w d... unijne przepisy... :-)

Więcej np. tutaj W Izraelu konfiskuj

A co do homologacji, to napisałem wcześniej że "oznaczenie CE nie obejmuje zdaje się telefonów, modemów itp. urządzeń. Na to potrzebne są osobne papiery... tak przynajmniej do niedawna było... I chyba nadal potrzebna jest homologacja lub przynajmniej Świadectwo zgodności. Wydaje takie dokumenty Instytut Łączności." Nie tyle na cały telefon, lecz na jego część nadawczo-odbiorczą.

Jaki jest dzisiejszy stan faktyczny nie wiem... ale z opisanego wcześniej zachowania celników wynika, że nadal mogą obowiązywać te zasady...

Podobnie jest zresztą z samochodami z USA - jak sprowadzasz samochód na swoje potrzeby (również aby go sprzedać), to nie musisz mieć homologacji, wystarczy tylko dokonać stosownych przeróbek i uzyskać na to papier ze stacji diagnostycznej. Ale spróbuj sprowadzić hurtem większą ilość aut przeznaczonych do regularnej sprzedaży, to bez homologacji Ci się to nie uda... Może tu było podobnie z tymi iPadami...??

#46 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 25 June 2010 - 14:55

Ja o UE a Ty o Izraelu, co ma Izrael do wwozenia sprzetu do UE, ktory UE dopuscil. Poza tym, biedni Ci wszyscy obywatele krajów nie będących w UE, ze im celnicy na granicy zatrzymuja wszystkie komorki, wszystkie modemy i wszystkie netbooki z wbudowanymi modemami, bo nie posiadaja przy sobie swiadectwa homologacji. Homologacja jest potrzebna wyłącznie przy imporcie i jak zamierzasz tym handlowac a nie jak wwozisz swoj sprzet. Poza tym, brak homologacji kiedys oznaczal tylko tyle, ze nie mogles danego sprzetu uzywac w sieci a nie oznaczal ze nie mozesz go przywiezc i posiadac. Debilizm celnikow nie zna granic bo umieja sie czepic wszystkiego byle sie czepic, bo koles ma zly dzien akurat, co nie oznacza, ze maja racje. BTW: Izrael juz dawno zniosl ograniczenia, ale Izrael jest jeszcze bardziej egzotyczny od Polski bo tam celnicy moga Ci nawet "zastrzelic" MacBooka o czym tez ostatnio bylo glosno...

#47 biblo

biblo
  • 432 posts

Posted 25 June 2010 - 15:25

OleYek, no weź przestań... napisałeś wcześniej:

Czyli mam rozumiec, ze jezdzac po swiecie z moim iPadem moga mi go zatrzymac, tak samo iPhone i pewnie z tuzin innych urzadzen, bo celnicy maja gleboko gdzies prawo?

i na to Ci odpisałem... :-) A problemy opisane wcześniej przez kolegę może wynikały z tego, że importer owych iPadów chciał sprowadzić ich jakąś dużą ilość i normalnie je sprzedawać lub źle zaklasyfikował je do odprawy celnej... Dajmy sobie już z tym spokój.

BTW:: Amerykanie też niedawno wprowadzili prawo pozwalające ich służbom granicznych dokładnie skontrolować zawartość (czyli po prostu dane) w wwożonych laptopach, komórkach, palmtopach, itd. W niektórych krajach nie wolno też używać GPS-ów...
Niedługo będzie strach zabierać ze sobą te nasze zabawki ;-)

#48 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 25 June 2010 - 18:19

Dziś oglądałem sobie iPada w Vobisie. Wrażenie robi bardzo duże. Jak większość spodziewałem się, że będzie nieco lżejszy, ale sądzę, że to może nawet i dobrze iż jest cięższy, bo pewnie się go trzyma w dłoni i na kolanach. Wyświetlacz, szybkość działania, wykonanie - bajka :) Już się nie mogę doczekać kiedy dojdzie mój ;) Aha jeszcze jedno - cena za 16GB to jak pewnie wiecie ok. 3000zł, ale... można kupić za cenę mniej oficjalną :P Oczywiście mam na myśli ten sam sklep :)

#49 najemnik

najemnik
  • 253 posts
  • Skądursus

Posted 25 June 2010 - 18:32

mi tez sie wydaje za ciezki, przy dluzszym uzywaniu trzeba go opierac na czyms ogolnie fajny sprzecik tylko mi najbardziej brakuje flasha. moja zona lubi filmy poogladac przed spaniem a niestety wiekszosc stron z filmami, serialami, itd jest flash only

#50 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 25 June 2010 - 18:34

Byłem dzisiaj w Vobisie u mnie na wsi i o ile ipada mogą sprowadzić (oczywiście w swojej niezbyt konkurencyjnej cenie) to już "majtek" żadnych na niego nie mają. Najemnik: ciężar do zaakceptowania a co do flasha to się coraz szybciej zmienia.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users