Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Szkoła - nauka systemu Mac OS X poprzez lekcje wideo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
184 odpowiedzi w tym temacie

#151 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 13 października 2007 - 18:31

Ale wiesz nowe Maci to już nowy MacOS, ale to stwierdzenie nie oznacza, ze jestem przeciwny istnieniu tutoriala dla Tigera.

#152 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 08:30

Po długiej przerwie ukazała się dziesiąta lekcja:
Pierwsze kroki z Mac OS X - Struktura katalogów

http://www.mac-szkol...ktura-katalogow

Lekcje tworzone są już na systemie Mac OS X Leopard, a lektor będzie mówił szybciej :) Zmieniła się również strona internetowa. Zapraszamy!

#153 p44pl

p44pl
  • 220 postów

Napisano 26 stycznia 2008 - 15:11

witam czym zrobić takie ładne zrzuty z ekranu na mac os-ie, ładnie wygląda podświetlenie pod kursorem

#154 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 stycznia 2008 - 19:57

A gdzie mogę znaleźć taką tapetę jaka jest na prezentacji??
Link Mac Szkoła

#155 run_away

run_away
  • 42 postów
  • SkądZabrze/Warszawa

Napisano 24 lutego 2008 - 01:09

swietna strona, jakos ze dopiero zaczynam prace z makami, bardzo mi to pomoglo. Na prawde swietna pomoc, Mysle ze ta strona powinna byc obowiazkowa dla poczatkujacych makowiczów :) pzdr

#156 Mezar

Mezar
  • 33 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 kwietnia 2008 - 19:18

Świetna strona Brawo Oby się tylko dalej rozwijała :)

#157 jargo

jargo
  • 104 postów
  • SkądZabrze

Napisano 27 kwietnia 2008 - 16:36

nie wiedzieć dlaczego w ostatniej lekcji -ACL- po pierwszej minucie nie mam obrazu :(

#158 adammaczek

adammaczek
  • 57 postów
  • SkądPołudnie / K-ce

Napisano 05 maja 2008 - 10:45

Świetny kurs !! Naprawdę człowiek dużo szybciej i więcej uczy się gdy coś widzi ( przynajmniej w moim wypadku ). Szczególnie gdy jest to nowość. czytanie swoją drogą ale pewne rzeczy trzeba sobie wyobrazić... a przecież cieżko jest sobie coś wyobrazić jak się nie wie o czym mowa ;) Mnie naprawdę bardzo to pomogło ! Cieszę się bardzo,że użytkownikom się " CHCE " tworzyć tak oryginalne kursy !! Naprawdę SUPER :D Gdyby większość ludzi podchodziła tak do wielu spraw...

#159 angry_mob

angry_mob
  • 20 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 15 maja 2008 - 12:59

No proszę! Właśnie czegoś takiego szukałem! Może teraz w końcu nauczę się pracować na moim nowym MacBooku :-) Pozdrawiam!

#160 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 16 maja 2008 - 20:50

witam czym zrobić takie ładne zrzuty z ekranu na mac os-ie, ładnie wygląda podświetlenie pod kursorem

Program nazywa się Mousepose.

A gdzie mogę znaleźć taką tapetę jaka jest na prezentacji??

time machine wallpaper - Google Image Search

Świetny kurs !! Naprawdę człowiek dużo szybciej i więcej uczy się gdy coś widzi ( przynajmniej w moim wypadku ). Szczególnie gdy jest to nowość.

Gdyby większość ludzi podchodziła tak do wielu spraw...

Dziękujemy za ciepłe słowa. Właśnie chociażby dla takich ludzi to robimy.

#161 hosi

hosi
  • 122 postów
  • SkądDublin, IRL

Napisano 18 maja 2008 - 20:58

Super stronka!!! Gratuluje pomyslu! Sam mam zamiar przesiasc sie na Maca niedlugo, wiec lekcje sa dla mnie bardzo pouczajace. Dzieki! :)

#162 Lukaszek_dom@wp.p

Lukaszek_dom@wp.p
  • 18 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 czerwca 2008 - 13:27

Dla mnie wszystko super po za jednym... W ostatnich 2 czy 3 lekcjach dla początkujących grafa sie rozjeżdża...

#163 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 17 września 2008 - 12:42

pomysł rewelacyjny, lecz ostatnia aktualizacja 13-04-2008 ( : sam jestem początkujący i nie ukrywam, że takie video tutoriale są bardzo pomocne... pierwsze filmy rzeczywiście denerwujące: * głos lektora a raczej ton niczym mamusia czytająca bajkę na dobranoc, * muzyka, która dodatkowo dopałnia ww klimat. po kilku pętlach staje się denerwująca bardziej niż Cradle of Filth ( : poza tym wszystko na najwyższym poziomie. - i ta płynność... jak wspomniał poprzednik w ostatnich lekcjach / u mnie tych na Leo całość kuleje... * okna zarówno otwierają jak i chowają się ze znacznym opóźnieniem do tego są poucinane, * po otwarciu następnego okna ukazuje się tylko 'obramowanie' z widokiem teczek z poprzedniego okna - kiedy kursor przesuwa się po otwartym oknie, podświetlenie kursora stopniowo odsłania otwarte okno i jego części, * podczas scrollowania okna teczki zawarte w nim rozmazują się znacznie... poza tym kawał dobrej roboty. być może jakieś lekcje jak dbać o dysk ? gdyż większośc użytkowników przesiada się z Windy i przyzwyczajeni są do co dziennego skanowania dysku, defragmentacji, antyvirusów oraz innych. pozdrawiam P.

#164 tomekpioro

tomekpioro
  • 60 postów

Napisano 18 września 2008 - 20:23

Miałem kiedys okazję wieczór spędzić przy mac-u i w erze wszechpanującego iPhona stwierdziłem że na swoim laptopie zamontuje drugi system i będzie to OS X Leopard. Proszę o wskazówki jak mam tego dokonać biorąc pod uwagę że system już mam. Podobno są jakieś programy za pomocą których można to urzeczywistnić. Wielkie dzięki za pomoc i za cierpliwość dla wychowanków windy.

#165 lubkiewicz

lubkiewicz
  • 155 postów
  • SkądPolska

Napisano 19 września 2008 - 22:52

to nie taka szkoła tomekpioro... swoją drogą nie jest to do końca 'dobre' rozwiązanie opcja szukaj było już

#166 Byku87

Byku87
  • 7 postów

Napisano 23 września 2008 - 21:26

Dziala wam ta strona ? bo ja mam blad 404

#167 bobrownik

bobrownik
  • 141 postów
  • SkądNowy Dwór Maz.

Napisano 23 września 2008 - 22:25

no właśnie chciałem wejść i również 404 :/

#168 Mezar

Mezar
  • 33 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 września 2008 - 23:35

Również mam ten błąd :(

#169 magda272

magda272
  • 1 postów

Napisano 30 września 2008 - 16:40

niestety nie się też nie udaje wita mnie radiśnie 404, a szkoda bo jestem kompletnie zielona...

#170 midalist

midalist
  • 289 postów
  • SkądKoszalin, PL

Napisano 26 stycznia 2009 - 13:48

Szkoła już od jakiegoś czasu chyba się nie rozwija. Jakby jednak nie patrzeć całkiem ciekawa była to akcja. Wczoraj skończyłem przerabiać wszystkie lekcje i jak na początek całkiem spora skarbnica wiedzy. ( Dla początkującego oczywiście )

#171 tomlisek1

tomlisek1
  • 124 postów
  • SkądZ Krakowa

Napisano 06 kwietnia 2009 - 10:55

Przydałoby się coś nowego, bo już rok minął od ostatniego filmu :)

#172 kaefer

kaefer
  • 5 postów
  • SkądGdansk

Napisano 19 sierpnia 2009 - 21:34

what's on Dear Watson?

Przydałoby się coś nowego, bo już rok minął od ostatniego filmu :)

a więc....., kiedy następne lekcje (prelekcje, wykłady)?
skąd to zatwardzenie?

jestem gotów na opcje "donate" - myślę, że pareset macuserow pójdzie na takie rozwiązanie.

pozdrowienia.

kaefer

#173 Dastin88

Dastin88
  • 221 postów
  • SkądBielsko-Biała/Kraków

Napisano 05 września 2009 - 21:03

Witam:) Mam problem. po zainstalowaniu snowa klikam na link pojawia sie początkowy obraz quick time i nie idzie film wogole> czym to moze byc spowodowane? pozdrawiam

#174 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 05 września 2009 - 22:46

QT X? U mnie bez problemu na 7.6.2 (przed chwilą 4you sprawdziłem, nie to żeby mnie to interesowało ;))

#175 Dastin88

Dastin88
  • 221 postów
  • SkądBielsko-Biała/Kraków

Napisano 05 września 2009 - 22:55

no mi nie działa;( włącza sie okienko i znaczek starego quick time( czyli niebieski) i tak zostaje;(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych