Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[szczecin] oszust z allegro ukradł mi macbooka pro 2.33 - mam jego dane

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#51 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 23 maja 2010 - 22:52

Pamietajcie zeby wskazac policji, ze oszukanych jest wiecej niz jedna osoba, wtedy sie bardziej sprężą i może nawet będzie jakeiś rozwiązanie sprawy w tej dekadzie. Znajomy znajomego znajomego w 2006 "sprzedał" na allegro ten sam telefon pięć razy, to mnie policja w charakterze świadka (przez moment wynajmowaliśmy pokój w tym samym mieszkaniu za czasów studenckich) wezwała w 2010 ;)

#52 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 maja 2010 - 22:57

highend - nie odpuszczaj dobierz się mu do tyłka ty i wszyscy inni oszukani tak aby do końca życia odechciało mu się wszelkich przekrętów, oszustw itd ... , w sumie to uziemiając takiego delikwenta robisz przysługe innym bo nikogo już nie oszuka w tak perfidny sposób.

#53 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 24 maja 2010 - 11:29

fotki odeslanego:

http://mcar.h2.pl/od..._macbook/01.jpg
...
http://mcar.h2.pl/od..._macbook/09.jpg

9 fotek

roznice:

górna część obudowy (z matrycą) – rysy i wgniecenia w innym miejscu, najwidoczniejsza rysa (zadrapanie) o szerokości 1mm na 2mm, widoczne na moim laptopie pod znaczkiem firmowym APPLE (w linii prostej). Na odesłanym laptopie jest ta rysa zrobiona zapewne celowo – ale znacznie bardziej odsunięta na lewą stronę.
Ponadto inne rysy i niewielkie wgniecenia są w innych miejscah

dolna część obudowy (spód macbooka) – zupełnie inne rysy, w innych miejscach niż w moim laptopie (widać to na zdjęciach wyraźnie)

miejsce gdzie jest napęd DVD – wgniecnie, w moim nie było tego
matryca LCD – zupełnie inna, moja pod światło miała dwa odciski, które były widoczne na komputerze na jasnym tle po jego włączeniu

przeklejona naklejka z numerem seryjnym (z mojego na ten odesłany)

#54 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 24 maja 2010 - 11:39

No rzeczywiscie, dziwinie naklejony ten serial jest.

#55 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 24 maja 2010 - 13:31

Podawanie cudzych danych adresowych jest niezgodne z regulaminem forum. Takie dane są w pierwszym zdjęciu.

#56 adio

adio
  • 133 postów

Napisano 24 maja 2010 - 13:46

Pamietajcie zeby wskazac policji, ze oszukanych jest wiecej niz jedna osoba, wtedy sie bardziej sprężą i może nawet będzie jakeiś rozwiązanie sprawy w tej dekadzie.

Znajomy znajomego znajomego w 2006 "sprzedał" na allegro ten sam telefon pięć razy, to mnie policja w charakterze świadka (przez moment wynajmowaliśmy pokój w tym samym mieszkaniu za czasów studenckich) wezwała w 2010 ;)

Oszust, który naciągnął mnie na iPhone, oszukał również kilka innych osób na Macbooki.
Mężczyzna pochodził z Łodzi.

Byłem z dwiema osobami w kontakcie - złożyłem doniesienie na policji po ok. 3 tygodniach od wykonania przelewu - wcześniej otrzymywałem zapewnienia o zwrocie pieniędzy, aż kontakt się urwał.

Sprzedawca nie odbierał telefonu -> wszyscy pokrzywdzeni 4 osoby (twierdzę po komentarzach) -> z dwiema prowadziłem kontakt, złożyliśmy zeznania na komisariacie Policji, rzecz jasna w innych miastach, a Policja od ok. 20 stycznia, w kwietniu (pod koniec kwietnia) przysłała wiadomość o ustaleniu właściciela telefonu -> śmiech na sali.

#57 ivar

ivar
  • 75 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 24 maja 2010 - 13:57

Jeśli koleś jest cwany to pewnie miał kupca na lewego mb zanim zrobił przekręt i nic mu nie udowodnisz. Jedynym dowodem byłby znaleziony u niego mb którego w całości bądź w części dałoby się zidentyfikować jako twój. Tak jest tylko twoje słowo przeciwko jego słowu.

#58 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 maja 2010 - 14:17

biedna sprawa... Dobijać targu to bazować na regulaminach, które bronią Cię przed takimi krętaczami... Myślę, że sprzedając już długi czas nie powinno się popełniać błędów typu zakup poza allegro. Grubsze pieniądze = spisanie umowy. Uczciwie życzę powodzenia w tej sprawie.

#59 majkelo

majkelo
  • 161 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 maja 2010 - 14:29

Przed oszustem nic Cię nie uchroni, ale fakt faktem, że sprzedaż na Allegro by pomogła... Przeczytałem ten wątek i jestem nieco zdziwiony... Prowizję od KUP TERAZ płaci i tak sprzedający...Co kupującemu przeszkadzało w zakupie na allegro? Nie oskarżam, nie oceniam ale przyznacie, że nieco dziwne to prawda? Jakbym sam zaproponował, że spotkanie i wtedy poza allegro - niejednokrotnie się zdarzało, umawialiśmy się gdzieś i poza allegro z rączki do rączki kasa towar. Ja oszczędzałem bo nie płaciłem prowizji a on bo nie płacił za transport. Ale w innej sytuacji, ja bym się raczej upierał na allegro... Tak czy owak, życzę powodzenia w wyjaśnieniu sprawy. Pozdrawiam Majkelo

#60 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 24 maja 2010 - 18:33

nie ma się co dziwić - facet chciał poza allegro bo ja mu spuściłem 100 PLN, więc niejako też zaoszczędziłem na ew. prowizji. nieważne Byłem dziś na policji - sprawa jest zgłoszona. Poza tym znalazłem jeden NIEZBITY dowód, że facet mi odesłał innego laptopa - sam się wkopał. Nie napiszę tu o co chodzi bo na bank oszust śledzi ten wątek.

#61 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 25 maja 2010 - 18:56

Nie rozumiem tych pyskówek.Panowie, to tak jakby dwie panienki lekkich obyczajów na rynku udowadniało sobie, że są dziewicami.Ale zadne nie pojdzie do lekarza ginekologa :) A tak powaznie, po 1. sprzedajacy tez popełnił oszustwo, sprzedał cos poza Allegro. Twierdzenie,ze nie było ofert to kłamstwo i oszustwo-była ...od kupującego. Kto kłamie? Myśle,że kazdy z Was ma sumienie i jest jedna w zyciu zasada...wszystkich oszukac mozna, nie da sie samego siebie i Boga. Jestem daleki do oceny postepowania innych / ja tez kilka razy sprzedałem poza allegro, ale zawsze odbywało sie to na zasadach odbioru osobistego!/. Najlepszym wyjsciem to nie opluwac sie tylko przedstawic sprawe organom scigania. A na koniec...trzeba nie miec jaj by oszukiwac innych , tym bardziej... 2K to nie miliony.Wstyd i zenada!!!Ludzie to nie pieniadze by okradac sie nawzajem. Ktorys z Was poprostu powinien wstac rano i...popatrzec sobie w lustro mowiac wprost "jestem skonczona swinia". Wstyd tym bardziej, ze publicznie leca obelgi na zacnym forum MyApple. P.S. Nie jestem sedzia publicznym , ani mediatorem, ale wydaje mi się,ze gosc który narobil rabanu bardziej wydaje mi sie wiarygodny.Oszut siedzialby cicho i liczyl na nowego leszcza do oskubania.Ale to moje zdanie.

#62 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 26 maja 2010 - 21:20

dokładnie - jak kraść to miliony, a nie 2K ;) a co do sprzedaży poza allegro - nie jest to oszustwo, nie odwoływane były żadne oferty. to tak jakby aukcja zakończyła się bez chętnych i po czasie ktoś się zglosił.. tyle

#63 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 27 maja 2010 - 12:38

Dokladnie, jesli nie ma ofert to nic sie nie dzieje. Zadnych zobowiazan ani lamania prawa na allegro.

#64 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 27 maja 2010 - 13:00

dokładnie - jak kraść to miliony, a nie 2K ;)

I to jeszcze pojsc do pierdla albo chociaz dostac zawiasy (i wpis o karalnosci) za nedzne dwa kawałki... Brak rozmachu :D

#65 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 27 maja 2010 - 13:45

I to jeszcze pojsc do pierdla albo chociaz dostac zawiasy (i wpis o karalnosci) za nedzne dwa kawałki... Brak rozmachu :D

Mnie oszukał na 1100zł, a już 11.06 jest rozprawa, to dopiero głupota ;)

#66 highend

highend
  • 200 postów

Napisano 03 czerwca 2010 - 19:11

kolejne kłamstwa ES2SE, otrzymałem od niego 2 maile (ho ho, napisał do mnie): Witam " Przepraszam, że tak długo do Pana sie nie odzywałem, jednak wcześniej informowalem Pana, że mnie nie będzie z powodu wyjazdu. Cała sprawa wydaje się co najmniej dziwna, jednak chcę Panu tylko powiedzieć napisać, że ja komputer od Pana rozpakowałem w obecności kuriera. Co prawda nie zostal spisany żaden protokół odbioru, jednak przy kurierze (pracownik EMS POCZTEX) paczka zostala otwarta, i okazało się ze komputer sie nie uruchamia. Po pańskich słowach (mniemam, że prawdziwych) nie wiem kto zawinil. To chyba tyle wyjasnień. Jeżeli Pan chce, bardzo chetnie z Panem porozmawiam telefonicznie, mam Pan mój nr telefonu. Z poważeniem " wynika z tego, że komputer mu wysłałem spalony i niesprawny, a na allegro to niby co - kłamałem? zdjęcia wyssałem z palca? ;) nr 2 " Witam Niestety to nie ja oszukalem, tylko głupi zgodzilem się na zwrot a ktoś odesłał mi sprzęt "po wypadku" lub zostal uszkodzony w przesyłce powrotnej. Jeżeli jest Pan skłonny podjąć korespondecją to moge udostepnić calość listów z tamtą, żekomo oszukaną osobą. To jest właśnie sprawa podobna tylko że to ja jestem na Pana miejscu. Pozdrawiam " tutaj kolega es2se oczernia drugą oszukaną przez siebie osobę.... od siebie dodam, że komputer poszedł do ekspertyzy - odciski palców i takie tam, stwierdzenie jego numeru seryjnego prawdziwego....itd.. pan es2se w bezczelny sposób kłamiący i wypierający się - nie wywinie się. Ponadto mam na niego wielkiego haka związanego z macbookiem. sprawiedliwość zwycięży.

#67 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 czerwca 2010 - 19:16

super, że nie odpuszczasz

#68 sahib

sahib
  • 73 postów

Napisano 04 czerwca 2010 - 07:40

Szczerze życzę powodzenia - w takich wypadkach nie wolno sobie odpuszczać.

#69 cinekmarcinek

cinekmarcinek
  • 1 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 15:38

i jak to sie skonczylo?

#70 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpnia 2010 - 16:09

sam jestem ciekaw, ale pewnie jeszcze minie kilka miesiecy :) ale nic, tylko brać popkorn i czytać - lepsze niż na wspólnej ;]

#71 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 18 sierpnia 2010 - 02:56

Tutaj też sprawa się toczy:
uwaga na oszusta w szczecinie
Ja w piątek znowu mam się stawić w sprawie na komendzie, pan M.B. pewnie poniesie poważne konsekwencje swoich czynów.

Jego konto na allegro zostało zawieszone w przeciągu ostatnich paru dni [ma komentarz z 12.08 stąd wiadomo, że to teraz.]

#72 tom_zak

tom_zak
  • 288 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 21 września 2010 - 16:20

Miesiąc po ostatnim poście, odkopuję - jak wygląda sprawa?

#73 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 17 listopada 2010 - 23:38

Jeśli chodzi o moją sprawę to dostałem wczoraj z prokuratury pismo, że został wystawiony akt oskarżenia przeciwko panu B. (Oszustwo w prokuraturze zostało udowodnione). Przeczytałem, że za ten paragraf grozi do 8 lat więzienia. Tyle z mojej strony, nie potrafię jedynie zrozumieć czemu zamiast oddać mi te ok 1000zł woli iść siedzieć albo zapłacić tytułem kary kilka razy więcej niż te 1000zł, większej głupoty w życiu nie widziałem. Dodam jeszcze, że moja sprawy trwała rok :)

#74 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 19 listopada 2010 - 22:21

jeśłi takich jak Ty jest stu to masz odpowiedź dlaczego nie oddaje jeśli chodzi o to czy pójdzie "siedzieć" to zapomnij to co widziałeś w filmach :-) rzeczywistość jest bardziej łaskawa dla takich "kombinatorów"

#75 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 19 listopada 2010 - 22:30

jeśłi takich jak Ty jest stu to masz odpowiedź dlaczego nie oddaje
jeśli chodzi o to czy pójdzie "siedzieć" to zapomnij to co widziałeś w filmach :-)
rzeczywistość jest bardziej łaskawa dla takich "kombinatorów"

niestety to prawda :(

Dodam jeszcze, że moja sprawy trwała rok :)

a propos czekania - 4 miesiące temu gość we mnie uderzył, policja stwierdziła, że to jego wina, nie przyjął mandatu - sprawa w sądzie już 3 czy nawet 4 miesiące. Także niestety shadowsky sobie trochę poczekasz...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych