Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mac Pro czy iMac?

• This topic is locked This topic is locked
89 replies to this topic

#26 focus

focus
  • 267 posts

Posted 19 May 2010 - 19:37

:-)

#27 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 19 May 2010 - 19:47

Już byłem zdecydowany na imaca 27 i7 no i po tym co na forum się naczytałem zwątpiłem :)
Tak poza tym to potrzebuje szybkiego kompa do pakietu CS5, przedewszystkim duże projekty w photoshopie. I co ja mam zrobić? Mac Pro to jest jednak za drogi, już wolałbym nawet zrezygnować na rzecz windowsa ;/ wiadomo koszty, można kupić taniej lepszy sprzęt PC ;)
Jakieś porady? :)

co to znaczy duże projekty w photoshopie? co będziesz w tym robić? Pytam, bo ściągnąłem triala ps cs5 i daje radę na macbooku jak w podpisie. używam plików z canona 5dmkII i hasselblada z przystawką phase one p30. jak wielkie pliki zamierzasz w ps robić i po jakim czasie zwróci Ci się komputer z softem?
pozdr

#28 focus

focus
  • 267 posts

Posted 19 May 2010 - 21:03

Rzeczywiście CS5 jaki i LR 64-bit na SL pracuje szybciej, ale daleko do komfortu, tym bardziej jeżeli mówimy o RAW-ach powyżej 20 MB. Tu nie chodzi o to czy daje radę, ale o to żeby nie czekać na reakcję softu na odświeżenie podglądu foki podczas segregowania zdjęcia, o bardziej skomplikowanych operacjach nie wspominając.

#29 SuperMen

SuperMen
  • 24 posts
  • SkądSunderland

Posted 20 May 2010 - 07:10

Dysk nawet w MP moze pasc, tutaj reguly nie ma. MP ma jedna wazna zalete - nie jest budowany z podzespolow mobilnych. Ale i najwieksza wade - cene... Nie wykluczam jednak ze w przyszlosci sam bede jego posiadaczem ;)

Moze sie nie znam ale Imac 27 czyli ten nowy nie jest robiony z czesci mobilnych czyli do laptopow. Ja ma 27 od stycznia i nie mialem z nim zadnych problemow, kupilem go w anglii i jestem szczeliwy.

#30 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 20 May 2010 - 08:18

do photoshopa, czy do grafiki 2d w ogóle, spokojnie wystarczy mini rozbudowany o dysk 7200 i ram (wrzucenie do mini 8GB ram nadal jest tańsze niż kupno pro) zwłaszcza, że do fotografii trzeba zainwestować w dobry monitor, a to będzie wydatek min. 4k

#31 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 20 May 2010 - 08:44

Moze sie nie znam ale Imac 27 czyli ten nowy nie jest robiony z czesci mobilnych czyli do laptopow. Ja ma 27 od stycznia i nie mialem z nim zadnych problemow, kupilem go w anglii i jestem szczeliwy.

Byc moze masz racje. Ja w kazdym razie poki co mam obawy co do jakosci iMacow. Wygladaj piknie ale czy sa durable? Mam podstawy by miec watpliwosci.

#32 tymek666

tymek666
  • 84 posts
  • SkądButryny, PL

Posted 25 May 2010 - 11:00

Poczytałem trochę o tych monitorach Della U2711. Niestety, mają ten sam problem co iMac, czyli żółtaczkę...ale podobno LG wypuściło nową wersję matrycy i być może nowe iMac też będą je miały.

#33 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 25 May 2010 - 11:14

każdy monitor należy odpakować w sklepie i dokładnie sprawdzić biele/szarości, równomierność podświetlania i obecność wadliwych pikseli. dlatego każdemu odradzam wszelkie okazje z allegro.

#34 martiso

martiso
  • 185 posts

Posted 25 May 2010 - 12:27

jakiej by nie wsadzili matrycy do imacka to i tak jak narazie nie poradzili sobie z problemem występowania plam (kurz) - i wcześniej czy później wyjdą. Dlatego stanowczo odradzam zakup tego mizernego sprzętu

#35 Cameliosso

Cameliosso
  • 41 posts

Posted 25 May 2010 - 14:19

Z iMacami z tego co się naczytałem to ruletka. Ale sam posiadam rocznik 2008 powystawowy 20" (rok świecił na wystawie) , używam 8 miesięcy i żadnego kurzu za matrycą nie widać. Matryca jest gorszej jakości niż te w większych modelach, więc mało prawdopodobne żeby była lepiej izolowana. Korzystam tego kompa do wielośladowej rejestracji dźwięku więc dysk jest z reguły mocno obciążony, ale nie strajkuje - w przeciwieństwie do napędu optycznego - niektóre starsze płyty z backupem które PC otwiera bez problemu, po prostu wypluwa. Nie wiem czy w kolejnych modelach zmieniali napęd optyczny ale to jest w zasadzie najsłabsze ogniwo.

#36 yahoooo8

yahoooo8
  • 4 posts

Posted 25 May 2010 - 22:18

Hmm ale trzeba zauwazyć, żę dużo błędów zostało poprawionych w nowej serii Imaców. Trzeba poczekac kilka miesięcy i się zobaczy bo mozliwe ze Apple w koncu sie pozbyl problemow w Imacach.

#37 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 25 May 2010 - 23:09

Hmm ale trzeba zauwazyć, żę dużo błędów zostało poprawionych w nowej serii Imaców. Trzeba poczekac kilka miesięcy i się zobaczy bo mozliwe ze Apple w koncu sie pozbyl problemow w Imacach.

O czym Ty piszesz jakie błędy? Jedynym modelem który miał problemy był iMac 27" z procesorem i7. Wszystkie pozostałe modele działały bez problemów i od samego początku. Teraz już nawet najmocniejszy model,czyli z procesorem i7 nie ma kłopotów.

#38 martiso

martiso
  • 185 posts

Posted 26 May 2010 - 07:33

O czym Ty piszesz jakie błędy? Jedynym modelem który miał problemy był iMac 27" z procesorem i7. Wszystkie pozostałe modele działały bez problemów i od samego początku. Teraz już nawet najmocniejszy model,czyli z procesorem i7 nie ma kłopotów.

dobry żart - a żółta matyca ? ostatnie modele z maja mają straszne matryce więc problem istneje cały czas

#39 focus

focus
  • 267 posts

Posted 27 May 2010 - 10:27

niby fajna wydajność, duża rozdziałka, ale jeśli mam się doczekać żółtych plam to trochę niefajnie... ...kiedy można się spodziewać nowych wersji MP? - czekam i czekam, bo nie wiem na co się zdecydować

#40 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 27 May 2010 - 16:05

Nie czekaj jeśli potrzebujesz, jeśli nie potrzebujesz - czekaj. Najpierw muszą sprzedać założoną liczbę egzemplarzy obecnej rewizji. Co do łatwych nie należy, zwłaszcza modeli topowych - część ich targetu uważa je za mocno "overpriced" (żaden polski odpowiednik tego słowa nie oddaje tak dobrze znaczenia jak oryginał). Trudno o oficjalne dane sprzedaży MP 2009, ale z obserwacji tak to mi wygląda. Spekulacji kiedy będą 6-core jest mnóstwo, ale kompy jakoś nie nadchodzą. Może będzie dopiero MP 2011 zamiast 2010? Kto wie...

#41 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 27 May 2010 - 16:17

Ja też obstawiałbym MP 2011 (i uważam, że można się spodziewać małej rewolucji typu LightPeak, ale to już ze wsparciem ze strony 10.7)

#42 focus

focus
  • 267 posts

Posted 27 May 2010 - 21:47

No rok to raczej nie będę czekał, sam nie wiem czy to konieczne dla mnie rozwiązanie, na pewno kusi stabilność, Raid 0, dwa prosesory. Ale ponieważ do tej pory z zadoleniem używałem do obróbki zdjęć MBP 2,2 GHz, być może nie głupim rozwiązaniem będzie zachowanie mobilności i przesiadka na nowego MBP i7 z matowym ekranem, plus jakiś 24'' dobry monitor

#43 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 27 May 2010 - 21:53

Ja tutaj bym się zastanowił nad jedną kwestią, mobilność vs stabilność ? Powiedzmy sobie szczerze MP jest przygotowany pod ciężką prace 24/7 i to mi się wydaje olbrzymim atutem tego komputera w stosunku do reszty zabawek. Nie wiem czy wiesz ale MBP z i7 mają problemy z chłodzeniem przez co komputer do stabilnych nie należy, iMac tutaj jestem negatywnie nastawiony - złe doświadczenia :)

#44 focus

focus
  • 267 posts

Posted 27 May 2010 - 22:32

Rzeczywiście czytałem coś o gotujących się MBP i7 i znając moje doświadczenia z zakupami prawie na pewno taki właśnie mi się trafi :) W iMac'u boję się trochę szyby i żółtych plam. MP - nie bardzo wiem, która wersja ma najlepszą relację cena do jakości, a jak wiadomo ta pierwsza nie jest mała :(

#45 martiso

martiso
  • 185 posts

Posted 28 May 2010 - 10:18

cena MP nie jest mała ale to jest sprzęt, który jak stanie u Ciebie w domu to robi się przysłowioy banan na twarzy :) jest super wykonany - i co dla mnie najważniejsze cichy i wydajny

#46 focus

focus
  • 267 posts

Posted 28 May 2010 - 13:47

oj pamiętam tego banana, jak odpakowaywałem MBP :) widzę, że równolegle masz MP i nowego iMac'a. Jaka konfguracja MP? zastanawiam się, którego brać pod uwagę mjąc na uwadze wydajność iMac i7 ...

#47 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 28 May 2010 - 15:01

A przy wyjmowaniu nic w plecach nie strzyklo? ;)

#48 focus

focus
  • 267 posts

Posted 28 May 2010 - 16:09

:) hehe nie, w końcu to tylko 2,5 kg

#49 martiso

martiso
  • 185 posts

Posted 28 May 2010 - 20:15

oj pamiętam tego banana, jak odpakowaywałem MBP :)
widzę, że równolegle masz MP i nowego iMac'a. Jaka konfguracja MP? zastanawiam się, którego brać pod uwagę mjąc na uwadze wydajność iMac i7 ...

mac pro to quad core 2,66 3GB RAM (model 2009) w porównaniu z imackiem i5 jest dużo szybszy

heheh tak jest to niezła "kobyła" ciężki, masywny porządny komputer :) mogę powiedzieć że bardzo go lubię :) imac idzie w odstawkę na amen nie chce mieć z nim nigdy nic wspólnego - szkoda bo ładny jest i bardzo fajnie wygląda ale jego wady niestety dyskwalifikują go.

#50 focus

focus
  • 267 posts

Posted 29 May 2010 - 00:18

Patrząc tylko na wydajność i7 jest blisko tego MP wg. Primate Labs Blog : Mac Benchmarks
Ale nie sama wydajność benchmarkowa jest przecież wyznacznikiem wydajności w codziennej pracy.

Jakie miałeś problemy z tym iMac'iem? - ja już co prawda prawie zrezygnowałem z iMac'a, ale może komuś się przyda...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users