Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Pro czy iMac?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
89 odpowiedzi w tym temacie

#1 tymek666

tymek666
  • 84 postów
  • SkądButryny, PL

Napisano 18 maja 2010 - 08:44

Planuję zakup drugie iMaca, ale czytając to i inne fora mogę przypuszczać, że wcześniej lub później mój nowy iMac też wyląduje w serwisie. Pomyślałem sobie, że może dołożę 3 tys i kupię najtańszego Mac Pro i monitor 27 cali od Della. Na grafice mi nie zależy, ale na wydajnym procku bardzo (dlatego odpada Mini). Czy myślicie, że taki zestaw będzie bardziej niezawodny?

#2 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 18 maja 2010 - 12:23

Tak. MP jest nie do zajechania. Poza tym można go rozbudowywać bez problemu - nawet możesz sobie kiedyś zmienić Processor Tray na Octo, jak Ci będzie za mało ten jeden procek i 4 gniazda RAMu.

#3 xploler

xploler
  • 236 postów

Napisano 18 maja 2010 - 12:38

Zdecydowanie bierz imac'a lub czekaj aż odświeżą maca pro. Imac jest tańszy i lepszy.

#4 tymek666

tymek666
  • 84 postów
  • SkądButryny, PL

Napisano 18 maja 2010 - 12:40

Tak też chyba zrobię, nie interesuje mnie kupno komputera na dwa lata, martwienie się o 'żółtaczkę', paski i padające HDD.

#5 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 maja 2010 - 12:54

Dysk nawet w MP moze pasc, tutaj reguly nie ma. MP ma jedna wazna zalete - nie jest budowany z podzespolow mobilnych. Ale i najwieksza wade - cene... Nie wykluczam jednak ze w przyszlosci sam bede jego posiadaczem ;)

#6 tymek666

tymek666
  • 84 postów
  • SkądButryny, PL

Napisano 18 maja 2010 - 13:03

Różnica w cenie nie jest jakaś dramatyczna jeśli porównamy ją do iMaca z i7. Padające dystki w iMac i MBP to jakaś plaga. HDD używam gdzieś od 1992 (Seagate 20 mb :)) i nigdy w tym okresie nie padł mi żaden hdd :). Wolę dopłacić i mieć pewny komputer i monitor niż bawić się w kotka i myszkę z polskim serwisem...

#7 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 maja 2010 - 13:08

Tez prawda, zalezy zawsze do czego potrzebujesz kompa. Ja wiedziac jakie sa iMaci zdecydowalem sie na miniaka. Z reszta zaden z ponizszych wymienionych w podpisie nigdy nie dawal po sobie poznac ze cos nie hula, procz takich mankamentow jak padajace napedy matshita. Mi by na chwile obecna bylo szkoda 10 tysiecy na kompa, chyba ze maca pro starszego bym kupil, np wersje z 2006 roku po nizszej cenie. Ale o czym my gadamy - miniak do podstawowych spraw starcza, gdy wychodzimy poza mac pro obowiazkowo.

#8 AiQi

AiQi
  • 99 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 maja 2010 - 11:05

Ja bym polecił iMac'a. Modele sprzedawane w tej chwili sa praktycznie wolne od wad - mozna w necie znalezc wykresy z iloscia usterek z poszczegolnych tygodni produkcji. Sam niedawno kupilem 21,5" i jestem bardzo zadowolony - jesli nie potrzebujesz komputera do renderowania grafiki 3D ani niczego w tym stylu, iMac bedzie wystarczajacy, no i zaplacisz polowe ceny za caly komputer, a tak musialbys jeszcze inwestowac w monitor.

#9 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 maja 2010 - 11:24

wszystko tylko nie imac :) napisz może jeszcze do czego będzie używany komputer, to można zastanowić się dokładniej nad monitorem i innymi szczegółami konfiguracji

#10 person

person
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 maja 2010 - 11:44

Bardzo odradzam iMac'a jako sprzęt do pracy. Mamy w firmie 6 MP i jednego iMaca 24' ktory na dzień dzisiejszy skończył jako przystawaka do skanera i dla sekretarki. Sprzęt ma wadę 'genetyczną' która wyklucza jego długą żywotność. Po 6 miesiącach od kupna na matrycy od wewnątrz pojawiły się 'łapy' kurzu, oddaliśmy go w ramach gwarancji do naprawy... niestety sytuacja powtarza się już od 2 lat, na tą chwilę mazy / łapy kurzu są już w kilku miejscach - gwarancja się skończyła i zostaliśmy ze sprzętem moim zdaniem uszkodzonym. Ta cecha podobno pojawia się w tych nowych monitorach 24' - mam jeden i na razie nie zauważyłem, ale znajomy już jeden do wymiany wysłał. Problem z matrycą polega na tym że brudzi się nie szyba , ale matryca wewnątrz, iMac z chłodzenia nawiewa tam kurz... i nie da się tego naprawić chyba że wymieniając matrycę, ale to też tylko na czas jakiś... w razie pytań służę fotkami.

#11 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 maja 2010 - 11:51

ten problem z imakami to jest dramat chociaż z tego, co wiem, gdyby serwisantowi bardzo zależało, mógłby uszczelnić krawędzie matrycy. wymiana matrycy to dla 24" to 2,5-3 tys. więc jest wyjątkowo nieopłacalna. z resztą jak już jesteśmy przy imakach, to obecną generację do normalnej pracy z grafiką dyskwalifikują dwie rzeczy - powłoka glossy oraz ekstremalnie jasne i nierówne podświetlanie panelu.

#12 focus

focus
  • 267 postów

Napisano 19 maja 2010 - 12:01

ten problem z imakami to jest dramat chociaż z tego, co wiem, gdyby serwisantowi bardzo zależało, mógłby uszczelnić krawędzie matrycy.

wymiana matrycy to dla 24" to 2,5-3 tys. więc jest wyjątkowo nieopłacalna.

z resztą jak już jesteśmy przy imakach, to obecną generację do normalnej pracy z grafiką dyskwalifikują dwie rzeczy - powłoka glossy oraz ekstremalnie jasne i nierówne podświetlanie panelu.

24'' świeciły jak niemiłosiernie, ale 27" z tego co widziałem można całkiem rozsądnie przyciemnić. Nie miałem okazji testować zbyt długo, dlatego nie wiem jak z równomiernością podświtlenia.
To co piszecie o szczelności matrycy (nie szyby) ma miejsce również w modelu 27" i7? Brzmi to nieciekawie, korci mnie ta rozdzielczość, ale jeżeli mam się gapić na plamy kurzu, to ja dziękuję.
Co do powłoki glossy, nie da się poprostu wywalić tej kretyńskiej szyby?

#13 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 maja 2010 - 12:08

zdejmij szybę a zobaczysz, że sama matryca też jest glossy :D imo apple powinien rozważyć zewnętrzny zasilacz w imakach, bo to psu jest źródłem największego ciepełka wewnątrz (co w konsekwencji niszczy matrycę)

#14 focus

focus
  • 267 postów

Napisano 19 maja 2010 - 13:07

zdejmij szybę a zobaczysz, że sama matryca też jest glossy :D)

no to runął mój zmyślny, a potajemnie knuty plan uzdrownienia iMac'a :):cool:

#15 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 maja 2010 - 13:28

ja mam imaka od roku i plam kurzu nie zauważyłem. Może pracuję w czystszych warunkach. Przy włączaniu komputera mam ciemniejsze połacie, które bledną po wygrzaniu. Więc pod tym względem nie jest najgorzej. Natomiast wadą dyskwalifikującą ekran jest zażółcenie po lewej stronie. Na początku tego nie widziałem. 20% prawej strony jest OK. Na szczęście mam applecare więc wymienię ekran na gwarancji. Jednakże w przyszłości nie kupię imaka tylko wypasionego maka mini (do tego czasu z pewnością konfiguracja będzie przyzwoita) oraz jakiś porządny monitor.

#16 focus

focus
  • 267 postów

Napisano 19 maja 2010 - 14:16

ale co się wygrzewa? ciepło z zasilacza?...bo czyba nie materyca skoro jest na LED-ach ...tak na marginesie: jest jakiś model apple, z którym nie ma problemu (mój był już 3 razy w serwisie - na szczęście kupiłem Apple Care) niestety macmini to dużo za słaba konfiguracja, imac na i7 wygląda wydajnościowo bardzo zachcająco, ale jeżeli są takie problemy materycą to chyba pozostaje MP (tylko ta masakryczna cena...)

#17 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 maja 2010 - 14:23

Bezpieczny zakup od apple to tylko mac pro i mini

#18 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 19 maja 2010 - 14:41

ale co się wygrzewa?
ciepło z zasilacza?...bo czyba nie materyca skoro jest na LED-ach

iMac 24 (chyba takiego ma RiQ) nie ma matrycy na LEDach AFAIK.

#19 focus

focus
  • 267 postów

Napisano 19 maja 2010 - 14:44

no tak, chyba masz rację, na te dwa modele jest chyba najmniej lamentów Gdyby tylko w mini server były bebechy na i7 to jadę po niego jeszcze dziś.... a tak trzeba przeboleć kuriozalną cenę MP ...ciekawe co się pojawi po aktualizacji i KIEDY?

#20 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 19 maja 2010 - 14:49

zdejmij szybę a zobaczysz, że sama matryca też jest glossy :D

imo apple powinien rozważyć zewnętrzny zasilacz w imakach, bo to psu jest źródłem największego ciepełka wewnątrz (co w konsekwencji niszczy matrycę)

Jakoś słabo im idzie to rozważanie, bo historia ciągnie się z przerwami od pierwszych iMaków z Intelem.

#21 shadowsky

shadowsky
  • 299 postów
  • SkądPleszew

Napisano 19 maja 2010 - 15:34

Już byłem zdecydowany na imaca 27 i7 no i po tym co na forum się naczytałem zwątpiłem :) Tak poza tym to potrzebuje szybkiego kompa do pakietu CS5, przedewszystkim duże projekty w photoshopie. I co ja mam zrobić? Mac Pro to jest jednak za drogi, już wolałbym nawet zrezygnować na rzecz windowsa ;/ wiadomo koszty, można kupić taniej lepszy sprzęt PC ;) Jakieś porady? :)

#22 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 maja 2010 - 16:36

historia ciągnie się z przerwami od pierwszych iMaków z Intelem.

Niemniej muszę napisać, że kupiłem jednego z pierwszych iMaców z Intelem ( zaraz po premierze ). Całkiem niedawno sprzedałem, ale nie miałem z nim żadnych kłopotów, nie był specjalnie ciepły ( a renderował video), za matrycą nie było kurzu.

---------- Wpis dodano o 17:36 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:33 ----------

Już byłem zdecydowany na imaca 27 i7 no i po tym co na forum się naczytałem zwątpiłem :)

Ja się zawsze naczytywałem sporo o każdym kompie, którego posiadałem. Od laptopa Acera począwszy ;) A każdy z nich przepracował lata bezawarynie.
Nie stawiam biurka w nasłonecznionym miejscu, sprzątam pokój i miejsce pracy, nie palę.

#23 focus

focus
  • 267 postów

Napisano 19 maja 2010 - 16:55

Ja się zawsze naczytywałem sporo o każdym kompie, którego posiadałem. Od laptopa Acera począwszy ;) A każdy z nich przepracował lata bezawarynie.
Nie stawiam biurka w nasłonecznionym miejscu, sprzątam pokój i miejsce pracy, nie palę.

:cool::) ja to nawet nie piję za dużo i nie mam z sąsiadami "na pieńku", ale grafa padła kilka razy:roll:

żony też nie zdradzam

...i co? :)

---------- Wpis dodano o 17:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:51 ----------

Już byłem zdecydowany na imaca 27 i7 no i po tym co na forum się naczytałem zwątpiłem :)
Tak poza tym to potrzebuje szybkiego kompa do pakietu CS5, przedewszystkim duże projekty w photoshopie. I co ja mam zrobić? Mac Pro to jest jednak za drogi, już wolałbym nawet zrezygnować na rzecz windowsa ;/ wiadomo koszty, można kupić taniej lepszy sprzęt PC ;)
Jakieś porady? :)

dopisuję się do pytania

#24 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 maja 2010 - 16:59

iMac 24 (chyba takiego ma RiQ) nie ma matrycy na LEDach AFAIK.

dokładnie - to model z 2008. Ciemniejsze plamy niknące po "wygrzaniu" matrycy były od zawsze. Zażółcenie pojawiło sie po prawie roku użytkowania. Pewnie poprzez długotrwałe działanie ciepła z zasilacza i innych komponentów. Poza tym pojawiły sie "duszki" przy dłuższym świeceniu jednego obrazu. Na szczęście duszki nikną po pewnym czasie.

Mój typ, tak jak pisałem to mini (ale wypasiony, pewnie za dwa lata konfiguracja przewyższy spokojnie mojego iMaka) + jakiś fajny Eizo 24".

#25 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 maja 2010 - 17:02

żony też nie zdradzam

I tu się zdradziłeś w kontekście kilka razy padającej grafy ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych