Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problem z podłączeniem do internetu (aster)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 bacorreo

bacorreo
  • 57 postów

Napisano 04 maja 2010 - 17:46

Witam, mam problem z podłączeniem iMaca do sieci aster. Wynajmowałem mieszkanie, w którym miałem internet od tego providera (modem kablowy) i wszystko było ok, net był podłączany na nowo kupionym sprzęcie i spokojnie sobie poradził z przydzieleniem ip. Teraz jednak przeniosłem komputer do innego mieszkania z siecią aster, ale po podłączeniu go w ustawieniach sieci dostaję żółtą lampkę przy Ethernecie i komunikat: Status: Połączono Ethernet ma samodzielnie przydzielony adres IP i nie może połączyć się z Internetem. do tego konfiguracja ustawiona na DHCP (domyślnie jak sądzę) pokazuje jakiś dziwny numer ip, który rzekomo sam sobie przydzielił: Adres IP: 169.254.196.171 i za cholerę nie mogę go zmusić do automatycznego ściągnięcia IP z aster. W pomocy technicznej mówią, że to nie jest ich ipek... Pytanie - co mogę z tym fantem zrobić? Resetowałem modem, zmieniałam kabel... teraz łączę się przez USB w iphonie, ale wolałbym mieć normalny internet. Będę wdzięczny za sugestie pozdrawiam

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 04 maja 2010 - 17:54

A jesteś pewien, że Aster wszystko już przekonfigurował?

#3 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 04 maja 2010 - 18:05

A Aster nie zabezpiecza się za pomocą MAC Address'ów przypadkiem?

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 04 maja 2010 - 18:10

No ale to przecież ten sam sprzęt?

#5 bacorreo

bacorreo
  • 57 postów

Napisano 04 maja 2010 - 18:10

no właśnie od nich mam wiadomość, że w ogóle mnie nie widzą. Czyli nie ma próby połączenia się z ich siecią z tego mieszkania. Aster ma stronę dostępową aster.wilga.pl która powinna się odpalić po podłączeniu kabla i odpaleniu przeglądarki - tam można podać login i hasło klienta i korzystać z netu (zarejestrować nowy komputer), ale w ogóle nie mogę do tej strony się dostać, czytaj nawet nie mam dostępu do sieci aster, a co dopiero do netu :/ Obawiam się, że mogła mi paść karta sieciowa... innych pomysłów nie mam. Na chwilę obecną zastanawiam się, skąd się wzięło to dziwne IP wspomniane w pierwszym poście (nie jest to ip aster, a tylko do tej sieci mac był podpięty kiedykolwiek) i jak spowodować, żeby przydzielił sobie automatycznie ip z sieci a nie wrzucal z defaulta ten dziwny. edit: ten sam sprzęt, ale inne mieszkanie i inne ip zapewne

#6 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 04 maja 2010 - 18:12

To jest zwyczajne IP z puli self-assigned. Jeśli komputer nie jest w stanie dostać nic z DHCP przydziela sobie coś z takiej puli.

#7 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 04 maja 2010 - 18:13

No ale to przecież ten sam sprzęt?

Sprzęt ten sam, lokalizacja inna.

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 04 maja 2010 - 18:17

A od kiedy lokalizacja zmienia MAC Address?

#9 bacorreo

bacorreo
  • 57 postów

Napisano 04 maja 2010 - 18:21

To jest zwyczajne IP z puli self-assigned. Jeśli komputer nie jest w stanie dostać nic z DHCP przydziela sobie coś z takiej puli.

czyli co byś mi radził zrobić w takiej sytuacji? dzwonić do aster, żeby mi podali jakieś IP czy DNSy do wpisania ręcznie?

#10 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 04 maja 2010 - 18:22

A od kiedy lokalizacja zmienia MAC Address?

Od nigdy. Złą drogą idziesz.
Pod dany adres (np. mieszkania) jest przypisany MAC i mimo, że w tej samej sieci (Aster) to pod innym adresem (np. mieszkania) ten MAC działać nie będzie. To znaczy będzie, ale dopiero jak go ludzik w Aster zmieni.

#11 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 04 maja 2010 - 18:24

czyli co byś mi radził zrobić w takiej sytuacji? dzwonić do aster, żeby mi podali jakieś IP czy DNSy do wpisania ręcznie?

W Aster to wszystko o czym piszesz z DHCP dostajesz.
Zapytaj się jak to z tymi MAC jest u nich. I jeśli jest tak jak mówię (ale nie twierdzę, że mam rację) to niech dopiszą twojego MAC'a, wtedy wszystko powinno zadziałać.

#12 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 04 maja 2010 - 18:24

Może po prostu inna podsieć w której nie istniejesz jako jej użytkownik.

#13 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 04 maja 2010 - 18:25

No właśnie autor wątku nie określił jeszcze, czy wszystko po stronie Aster jest załatwione...

#14 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 04 maja 2010 - 18:34

No właśnie określenie i udowodnienie że problem jest po stronie dostawcy jest na prawdę. W każdym razie problem opisany przez usera jest standardowy dla sytuacji kiedy nie ma danego komputera na liście statycznych IP. Dokładnie taką sytuacje mam nawet w domu jak ktoś wejdzie z lapkiem i podepnie się kablem to nic mu to nie da bo router ma blokad ustawionych ile tylko się da. (czy na prawdę tyle ich potrzebuje to nie wiem :D)

#15 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 04 maja 2010 - 18:39

W każdym razie problem opisany przez usera jest standardowy dla sytuacji kiedy nie ma danego komputera na liście statycznych IP.

Ale ty kojarzysz o czym w ogóle jest ta dyskusja, co nie?

#16 bacorreo

bacorreo
  • 57 postów

Napisano 04 maja 2010 - 19:02

ok udało się uruchomić internet, chociaż jest to wszystko nieco dziwne. Przyczyny wydawały się następujące: 1. modem miał wciśnięty przycisk data on/off na tej drugiej pozycji :) Przestawienie jednak nie pozwoliło mi wejść do netu 2. Dziwna sprawa, bo chyba karta sieciowa nie wpuszcza mnie do sieci, podłączyłem modem via usb i dopiero wtedy poszło! Nie wiem, może coś w tym jest, że mój mac adres nie był na liście dozwolonych do łączenia się z tej lokalizacji... raz spróbowałem się przestawić na połączenie kablowe, zamiast usb i netu nie miałem (sprawdzałem na dwóch kablach)... później znowu musiałem się nakombinować, żeby wpuścił mnie przez usb. Ale jakoś się udało i teraz się zastanawiam, czy to nie przez padniętą siecówkę (dziwne, iMac ma 4 miesiące dopiero, wcześniej działało wszystko na sieciówce właśnie). Dziękuję wszystkim za pomoc. Teraz będę kombinował, jak się połączyć przez ethernet (szkoda zajętego slotu usb)

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 04 maja 2010 - 19:07

Twoje teorie o padniętej sieciówce są słabe. Zapytaj W KOŃCU w Aster, czy napewno załatwili od strony technicznej całe przeniesienie i dlaczego jeszcze nie.

#18 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 04 maja 2010 - 19:11

Aster nie filtruje MAC adresów - nie wiem na czym polega u nich problem, ale spotkałem się z jeszcze jednym przypadkiem (oprócz mojego) gdzie telefon do Aster i prośba o wymianę modemu rozwiązały temat

pozdro[COLOR="Silver"]

#19 bacorreo

bacorreo
  • 57 postów

Napisano 04 maja 2010 - 20:29

muszę się do nich dodzwonić, znowu bez przyczyny wszystko padło. Pasjami uwielbiam takie sytuacje, człowiek spędza 3h nad czymś, co powinno zająć 20 sekund. Chyba będę się domagał (jeśli się dodzwonię) przyjazdu kogoś od nich i wymiany modemu, kabelków i wszystkiego innego, byle zadziałało. Jakoś w poprzednim mieszkaniu problemów nie było, a nagle nie działa ethernet, a przez usb działało 10 minut i pewnie będą chcieli zwalić winę na sprzęt :/

---------- Wpis dodano o 21:29 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:37 ----------

no i skończyło się tak, że zaproponowali mi wezwanie "informatyka" bo oni w helpdesku nie znają sie na macach :( Pan informatyk kosztuje 85zł i przyjdzie SPRÓBOWAĆ coś z tym zrobić... fantastycznie. Nadal używam netu przez iphone'a.

Mac adresów kart sieciowych nie przypisują do lokalizacji, więc nie ma to znaczenia, przy okazji - skąd mam wiedzieć który adres mac to adres mojej karty sieciowej na macu? Wklepałem w terminalu ifconfig i mam kilka linijek typu en1 en2 en3... który odpowiada za sieciówkę?

dzięki

#20 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 04 maja 2010 - 20:35

Uruchom narządzia sieciowe (Spotlight), i tam na pierwszej zakłądce wybierz Ehthernet (en0) i zaraz poniżej masz adres sprzętowy (MAC)

#21 janiii

janiii
  • 240 postów
  • SkądCork

Napisano 04 maja 2010 - 20:42

no i skończyło się tak, że zaproponowali mi wezwanie "informatyka" bo oni w helpdesku nie znają sie na macach

Więc zgłoś problem z modemem. Powiedz, że ten sam problem (z portem ethernetowym) masz na innym komputerze i po ptokach. Jak ludzik przyjdzie, to sprawdzi. A jeśli okaże się, że to nie problem z modemem, to będziesz dalej kombinować.

#22 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 04 maja 2010 - 20:45

nie daj się wrobić w 85 zł! płacisz abonament? jeśli tak - to zamawiasz przez infolinię "zwykłego" montera, a nie "informatyka", który BEZPŁATNIE diagnozuje problem i sprawdza połączenie na innych modemach pozdro PS upieraj się, że przez ethernet masz problemy z siecią, bo jeśli zaczniesz mówić o problemach z wifi, to faktycznie mogą Cię skroić, bo to usługa poza standardem

#23 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 maja 2010 - 21:09

Ale nic im za bardzo nie tłumacz, że masz maka itp, powiedz że "nie działa i tyle, żeby ktoś przyszedł i to naprawił", za bardzo się nie wdawaj w dyskusje bo cię będą odsyłać jeden do drugiego.

#24 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 359 postów

Napisano 04 maja 2010 - 22:12

Sieciówka po kablu to en0.

#25 bacorreo

bacorreo
  • 57 postów

Napisano 04 maja 2010 - 22:55

dzięki wielkie! Jutro od rana łapię za telefon i rozpoczynam akt II tej żałosnej batalii

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych