Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Motorola MILESTONE czy iPhone 3GS 16gb lub Nokia N900?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#1 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 27 kwietnia 2010 - 20:35

Witam, wlasnie jestem na etapie zmiany telefonu, aktualnie posiadam Blackberry 8900 Curve i nie zamierzam go zmieniac, potrzebuje drugi telefon. Prosze jezeli posiadacie jakas wiedze praktyczna na temat tych telefonikow to prosilbym o pomoc. Jestem zafascynowany komputerem MAC wiec najbardziej z tych telefonow odpowiada mi IPHONE aczkolwiek kazdy ma cos w nim co dla mnie jest OK.

#2 eZie

eZie
  • 242 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 20:51

myślę, że powinieneś zapytać użytkownika iWoocash, z tego co mi wiadomo właśnie niedawno zamienił iPhone'a 3gs na Motorolę Milestone/Droid

#3 Czyluk

Czyluk
  • 540 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 kwietnia 2010 - 21:27

iPhone - Świetny telefon z dużymi możliwościami Motorola - podobno też świetny telefon z świetnie rozwijającym się i przyszłościowym systemem, na który w zaskakującym tempie rośnie liczba aplikacji Nokia N900 - Przereklamowana, dodatkowo na nowy system nokii jest mało aplikacji co zarazem nie daje radochy

#4 stig93

stig93
  • 163 postów
  • SkądGłuchołazy,Opole, Poland

Napisano 27 kwietnia 2010 - 21:30

Mam iPhone i tą Motorolę więc myślę że mogę Ci pomóc w porównaniu tych telefonów, jak coś to pisz na PW chętnie odpowiem :)

#5 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 kwietnia 2010 - 09:43

To choc walnij ogolne odczucia. Mysle ze wielu tu chetnie poczyta.

#6 czeslaw12

czeslaw12
  • 8 postów
  • SkądŚrem

Napisano 28 kwietnia 2010 - 15:19

również jestem zainteresowany tym porównaniem :)

#7 iTrzeci

iTrzeci
  • 451 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2010 - 16:46

Motorola Milestone - rozmiarami zbliżona do iPhone'a, nie tylko w moim wypadku sprawia wrażenie zgrabniejszej (mimo kanciastej budowy parę osób zapytało się mnie, czy ten telefon jest mniejszy od ajfona, bo im się tak wydaje :>) jednak jest sporo cięższy, co akurat mi nie robi różnicy.

Wysuwana klawiatura jest moim zdaniem bardzo ok, piszę bezwzrokowo na tyle szybko, że nie ma nawet porównania z jakąkolwiek ekranową klawiaturą - czy to w iTelefonie, czy w Droidzie.

System nie przymula, można mu zmieniać softa jednak w ograniczonym zakresie - w Motoroli aktualnie zablokowano bootloader, więc nie można instalować całkowicie nieoryginalnych softów oraz podkręcać procesora.

To chyba jedyny minus.

Głośnik w Milestone gra RE-WE-LA-CYJ-NIE. Raj dla dresów :D A poważnie, jak pierwszy raz odpaliłem jeden z kawałków na Motce, to padłem z wrażenia, bije na głowę iPhone'a.

Taka sama sprawa ma miejsce z ekranem - nie wierzcie w to, że iPhone ma najlepszy ekran for ever. Ten czas już dawno przeminął, co prawda czułość ekranu itp. jest ok, ale rozdzielczość nie - i to mi głównie od początku w iphonie przeszkadzało.

W motce obraz jest bardzo soczysty, ostry i w wysokiej rozdzielczości - naprawdę ok.

Bateria trzyma +/- 1 dzień przy normalnym używaniu, pewnie jakbym się ograniczył do smsów i muzyki raz na jakiś czas, to wytrzymała by ponad 2 dni ;]

Klawisze dotykowe są idealne - czułe, ale jeszcze nigdy nie przycisnąłem ich przypadkowo, a strasznie się tego obawiałem.

Aparat robi zdjęcia OK, nie są idealne - ale mnie zadowalają, bo nie mam tego telefonu dla zdjęć (diody są bardzo fajnym dodatkiem, używam ich jako latarki i sprawują się baaardzo dobrze ;]).

Internet chodzi idealnie, brak problemów z łączeniem 3G, wifi itp. Sygnał dużo lepiej łapie niż iphone, który znajdował mi 2-3 kreski a czasem w ogóle nie łączył, tutaj nie mam 2-3 kresek - mam prawie 24/7 zasięg 3G/HSDPA :D (jeżeli H znaczy właśnie to, a najczęściej ten znaczek mam XD'').

Muzyka gra okej, jest coś w rodzaju equalizera, więc sponio. Telefon można łączyć w trybie debugowania (wtedy można napieprzać komendami z konsolki komputera :D), w trybie WIFI z komputerem (można przenosić, pobierać itp. pliki), jako kartę pamięci (zapełnione całe 8GB i nie muli więc + duży) czy po prostu jako ładowanie.

Rozmowa telefoniczna przebiega czysto, więc ok. Duże możliwości konfiguracji, udało mi się praktycznie w 100% zrobić skórkę Sense UI na motorolę, ale zżerała dużo baterii więc na razie kombinuje jak to zmienić ;]

Po zastanowieniu, jednak znalazłem błędy, a nie jestem z tych, co bronią wszystko co mają "bo to ich". Motka ma wady, oprócz sprzętowych (zablokowany bootloader - który da się odblokować, ale to tylko dobra wola Motoroli).

Oto i one:

- rzadko bo rzadko, ale zdarza się restart telefonu - nie wiadomo czemu, może za bardzo grzebałem w bebechach (bo parę godzin po otrzymaniu motki zflashowałem ją i grzebałem w plikach systemowych xD)
- Android dalej ma mało aplikacji (50k to nie jest dużo, masa chłamu), mimo że niczego mi nie brakuje a to co chciałem w markecie znalazłem, to dopiero właśnie teraz ten system rozwija się najszybciej, więc nie bądź zaskoczony małą ilością np. gier 3D, bo to dopiero razem z Andkiem 2.2 zacznie się jazda ;] (lepsze wsparcie OpenGL czy cuś tam)
- przez zablokowaną możliwość zmiany taktowania procesora, i nie porażającą ilość RAM telefon w którym odpalimy internet, muzykę, galerię, aktualizację, gadu i nawalimy na pulpity masę widgetów potrafi czasem przyciąć delikatnie razem z otwieraniem menu itp. itd.
- brak loga apple z tyłu, mniejszy lans :<

W porównaniu do iPhone:
- w Jabłku wszystko szybko, prosto i w ogóle
- więcej możliwości w Motce
- IDEALNA do komunikatorów (świetny multitasking, do którego można zainstalować przełącznik aktywnych programów ;])
- dla mnie ładniejsza z wyglądu
- SOLIDNE wykonanie (naprawdę tym mnie milestone zaskoczyła)
- duże wsparcie na różnych stronach specjalnie poświęconych temu modelowi (gdyż sam Milestone/Droid odniósł wielki sukces, sprzedano tyle egzemplarzy Motki w 1 tygodniu co iphone'a też po 7 dniach ;])

- brak radia FM tak jak w iPhonie, ALE nowy android 2.2 ma odblokować radio FM ;]

Jak masz pytania, wal.

P.S: Gram w Quake 2 na Motoroli Droid na rozdzielczości 640x480 bez ŻADNYCH ścięć na wygodnej klawiaturce (świetne sterowanie) i jest to dokładnie ta sama gra co na komputerach ;] Dokładnie - przeniesiony z PC na Andka ;]

#8 neuspeed

neuspeed
  • 173 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 kwietnia 2010 - 17:59

Pamiętajmy ze iPhone 3Gs już ma prawie roczek :) a dopiero teraz jako tako dogania go konkurencja :) porównamy super droida z ip następnej generacji już niedługo

#9 ptrq

ptrq
  • 812 postów
  • SkądOpole

Napisano 28 kwietnia 2010 - 18:49

Racja. Ale należy mieć na uwadze to, że jeżeli Apple nie zrobi nic z rozdzielczością wyświetlacza nowego iPhone'a (tj. nie zwiększy jej) to może być poważny problem. Druga sprawa to bateria - tą też przydałoby się ulepszyć, by przodować pod tym względem na rynku smartfonów, tak jak to jest w przypadku baterii w MacBookach.. Większy wyświetlacz + lepsza bateria + lepszy aparat (bo w końcu liczą się cyferki) + dioda (żeby mieć kolejny argument przemawiający za) i będzie git.

#10 PurePoison

PurePoison
  • 84 postów
  • SkądSto(L)ica

Napisano 29 kwietnia 2010 - 09:13

A może mi ktoś powiedzieć jak 'wygląda' słuchanie muzyki na Milestone ? Czy jakość jest podobna do iPhone ? Słucham dużo muzyki, mam dobre słuchawki a nie chciałbym nosić Motki i np. iPoda do słuchania muzyki..

#11 iTrzeci

iTrzeci
  • 451 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 kwietnia 2010 - 15:14

Muzyka gra bardzo dobrze, nie zauważysz różnicy, a jak coś to masz equalizer i sobie podbijesz basy, wokal czy cuś :]

#12 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 29 kwietnia 2010 - 15:59

Hmm teraz to juz naprawde nie mam pojecia na co sie zdecydowac, jestem zafascynowany Macbookami i sprzetem od maca ale wlasnie slyszalem ze MILESTONE wlasnie jest udanym modelem Motoroli, hmm

#13 PurePoison

PurePoison
  • 84 postów
  • SkądSto(L)ica

Napisano 29 kwietnia 2010 - 17:59

Ja mam mały problem bo nie wiem co zrobić.. Uzywałem iPhone 3G of ponad roku i powiedzmy, że wszystko było ok :) Za tydzień przedłużam umowę z Erą i biorę 3GSa. Zastanawiam się czy go nie sprzedać i kupić Milestone.. Parę groszy zostanie w kieszeni a nowy system, klawiatura qwerty i mozliwości tego telefonu kuszą mnie niesamowicie :)

#14 lakikonik

lakikonik
  • 16 postów

Napisano 30 kwietnia 2010 - 20:25

a napiszcie jak wygląda kwestia synchronizacji, mam na myśli motorola - macbook? czy są jakieś problemy (głównie chodzi mi o kontakty i kalendarz) pozdrawiam,

#15 K_Y_S

K_Y_S
  • 133 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 kwietnia 2010 - 20:30

Motorola dziala na Androidzie czyli synchronizuje sie idealnie... ale z kontem na Gmail :) Zeby to jakos dzialalo to trzeba kombinowac z synchronizacja konto Gmail <-> Mac. Mi znudzilo sie kombinowanie z HTC Hero i po 10 miesiacach wrocilem do starego iPhona 2G.

#16 lakikonik

lakikonik
  • 16 postów

Napisano 30 kwietnia 2010 - 20:44

no właśnie... ;) a czy ktoś z kolegów znalazł sposób na synchronizacje MOT - iSync? pozdrawiam,

#17 K_Y_S

K_Y_S
  • 133 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 kwietnia 2010 - 20:49

Do zarzadzania zawaroscia urzadzenia, tj. muzyka,filmy czy listy calkiem dobrze nadaje sie Double Twist
Sync Android, PSP, BlackBerry, Pre: doubleTwist with Amazon MP3

iSync nie zadziala raczej z Androidem. Za to mozna synchronizowac kontakty i kalendarze z kontem Gmail. Dziala nawet znosnie.

#18 ratajosss

ratajosss
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 04 maja 2010 - 14:34

JEdnym slowem Milestone nie jest za dobra do komunikacji z mackiem, chodzi mi o wgrywanie programow gier itp, bo przeciez glownie po to takie telefony sie kupuje

#19 ShaoJay

ShaoJay
  • 60 postów
  • SkądTychy

Napisano 04 maja 2010 - 19:01

"- brak radia FM tak jak w iPhonie, ALE nowy android 2.2 ma odblokować radio FM ;]" jak nowy system może wprowadzić fizyczny brak transmitera FM ?? -.-"

#20 krl.krl

krl.krl
  • 522 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 maja 2010 - 20:55

A skąd wiesz że tam nie ma tego transmitera? Może jest?

#21 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 04 maja 2010 - 20:58

Z drugiej strony jakby byl to by dzialal od poczatku, chyba ze nie logicznie mysle? xD

#22 Tomzik87

Tomzik87
  • 1 016 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 maja 2010 - 20:59

Najbardziej polecam iphone'a. Z kolei o motoroli musisz sam poczytac i zobaczyć czy Ci się spodoba. Noki nie polecam. W ostatnim miesiacu miałem 3 do naprawy n900

#23 krl.krl

krl.krl
  • 522 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 maja 2010 - 21:58

@dredg A jak miał działać skoro android go nie obsługiwał? W iPhonie tez jest transmiter FM a nie działa.

#24 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 04 maja 2010 - 23:24

No to chłopaki od apple i Google ladna wioche odwalaja, skoro jest, ale go nie ma xD to tak jak kupic samochód z klima która jest, lecz bez przycisku jej wlaczajacego bo konstruktorowi się tak zachcialo xD

#25 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 05 maja 2010 - 07:28

tak było z wieloma funcjami iPhona. Po Jailbraku można było odblokować trochę funkcji, które Apple zostawiło sobie na kolejne wersje systemu, żeby zrobić duże "wow". Tworząc Droida/Milestone dobrze wiedzieli co będzie robił Adnroid 2.2. Więc dali to "na zapas". Porównanie do klimy jest na miejscu o tyle, że guzik jest ale pod zaślepką, a narzędzie do zdejmowania zaślepki jest w produkcji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych