iPhone 3G czy Blackberry 9700?
Posted 27 April 2010 - 09:30
Posted 27 April 2010 - 10:07
Co polecacie? Co ma lepsze jeden a co drugi?
Witaj,
Mam zarówno BB 9700 jak i iPhona 3g 16gb więc spróbuję Ci parę subiektywnych spostrzeżeń przekazać.
Na początku zacznę od tego, że Apple nie jest mi obcy, pracuje w domu na Macu Mini i bardzo sobie chwale OS X, od 4 lat posiadam również Ipoda Classica.
Do szczegółów.
BB zakupiłem rok temu - model 8900, zmieniłem miesiąc temu na 9700. Telefon jest powalający moim zdaniem a używam go przede wszystkim do pracy. Co sobie w nim cenie:
- klarowne i szybkie menu,
- łatwy i szybki dostęp do funkcji
- łatwe wybieranie numerów - nie trzeba wchodzic głębiej w menu - po prostu piszesz na klawiaturze a on wyszukuje w kontaktach, możesz również przypisać QWERTY szybkie wybieranie
- dostęp do funkcji telefonu jest natychmiastowy - wyciągam go z etui i działa - w etui/kaburze włącza sie automatyczna blokada klawiszy
- świetna klawiatura - moim zdaniem zdecydowanie lepsza niż stukanie na ekranie - szybsza
- to za co kocham BB to dostęp do maili - musisz mieć wykupioną usługę BIS (co najmniej) koszt u operatorów około 20 zł netto - w dużym skrócie - zastępuje to troche abonament GPRS - maile przychodzą natychmiast z kilku kont, odpisujesz zostają kopie na serwerze.
Ja wiem, że iPhone też ma funkcje push - ale uważam że terminal BB w jakości obsługi, jej szybkości jest niezastąpiony
- bardzo dobra jakość połączeń i systemu wyciszania tła
- w miare dobrze trzymająca bateria
- jest trochę poręczniejszy niż iP - dobrze zbudowany i widać solidnie
- jeżeli masz innych znajomych z BB to zamiast smsow możesz wysyłać tzw wiadomości PIN - każdy BB ma swój numer PIN (nie mylić z PIN karty sim:) przez który teminale potrafią się komunikować. Moja żona tez posiada BB więc komunikacja między nami jest darmowa - do tego dochodza wspólne katalogi zdjęć i multimediów oraz kalendarze - to jest świetne
Wady BB
- fatalna przeglądarka - jesli chcesz surfować po necie to póki co zapomnij - działa oczywiście a i Operę zainstalujesz - ale to nie jest to co safarii na IP (pod tym kątem iP jest bezkonkurencyjny)
- nie porozmawiasz VOIP - nie ma chyba w tej chwili aplikacji VOIP po WiFi, za granicę używam Truephone - działa ok
- gry też raczej takie sobie - nie jestem graczem więc nie jest mi to potrzebne
- odtwarzacz mp3 oczywiście nie może równać się z iPodem ale jakość dzwieku w BB jest bardzo dobra (obsługuje sporo formatów m.in. flac)
- problemy z Youtube - raczej nie używać bo szarpnie po kieszeni za transfer danych kótry nie leci po WiFi
- brak nawigacji natywnej - oczywiście BB ma swoje mapy w telefonie, Google Maps też działa 9 transfer po BIS za free) - dla mnie wystarczajace bo GPS w telefonie używam jak szybko chce cos znależć i zawsze się udaje - w aucie uważam powinna być niezależna od telefonu nawigacja - bo zawsze ktoś zadzwoni w kluczowym momencie:)
Iphone 3g 16gb
- fajny telefon jesli potrebujesz multimediów - ciągłego ogladania stron, zabawy w gry, posłuchania muzyki ale już do dzwonienia nie jest taki dobry
- ładny design - ale BB9700 nie można też mu tego odmówić
- duzo ciekawych aplikacji itd - patrz wyżej
- wbudowany ipod
wady:
- odbieranie i wybieranie telefonów to porażka - suwak, menu itd - zbyt dużo uwagi trzeba poświecać tym procesom
- pomimo designu uważam ze konstrukcja jest taka sobie wytrzymałościowo - telefon czasem lubi upaść - ale iPhone raczej nie specjalnie dobrze to przyjmuje
- klawiatura jak w dotykówce - najlepsza z wszystkich ale to tylko dotyk - musisz ściągać rękawiczki aby odebrać telefon:)
- ciągle palcujący się ekran
Reasume:
- jeżeli potrzebujesz dobrego telefonu do pracy z bardzo dobrymi opcjami komunikacji - sms, mms, email, wiadomości pin - to tylko BB,
- jeżeli chcesz telefonu głównie do zabawy, słuchania muzyki to iphone, tylko uważaj na niego bo jeden upadek i może być po nim
Ja używam iphona w zasadzie tylko do zabawy, czytania na sofie albo w innych miejscach;) gazet. Funkcji ipoda już też w nim nie używam. W zasadzie to będę się go pozbywał ale to inna bajka
Mam nadzieję, że trochę pomogłem
Posted 27 April 2010 - 10:16
Wchodzisz. Zaznaczasz iPhone 3g i Blackberry 9700 i klikasz porównaj.
Posted 27 April 2010 - 13:40
Posted 27 April 2010 - 13:47
Reasume:
- jeżeli potrzebujesz dobrego telefonu do pracy z bardzo dobrymi opcjami komunikacji - sms, mms, email, wiadomości pin - to tylko BB,
Nie zgadzam się. Z powodzeniem używam iPhone'a do SMS/MMS-owania, wysyłania i odbierania maili, przeglądania stron internetowych, czatowania (GG/Skype), do tego mam wygodny kalendarz z synchronizacją i kilka aplikacji z App Store (m.in. do szczegółowych notatek, walut, RSS, Dropbox, wszystko-potrafiącą przeglądarkę plików, słownik/encyklopedia w jednym). Nie twierdzę, że BlackBerry nie nadaje się do tych czynności (wręcz przeciwnie), ale nie należy od razu skreślać iPhone'a. Z tą zabawą to tak naprawdę tylko stereotyp - jeszcze z czasów rozwijania App Store, kiedy aplikacje faktycznie nie dawały dużych możliwości.
Posted 27 April 2010 - 13:55
Posted 27 April 2010 - 18:52
iPhone kontra BB:
Zalety BB kontra iPhone - klarowne menu.
Nie ma latwiejszego telefonu w obsludze niz iPhone. Menu BB w porownaniu do aplikacji iPhone to labirynt. Mysle, ze te "zalete" w porownaniu do iPhona mozna od razu pominac. O dostepie do funkcji nie wspomne. W iphone po prostu wrzucasz je na ktory ekran chcesz badz do doka. Dostep do wszystkiego natychmiastowy. Jakos wszystkie smartfony kopiuja rozwiazania z IP nie BB.
Wybieranie numerow - w iPhonie tworzysz liste ulubionych. Jak nie chcesz, to mowisz telefonowi do kogo chcesz dzwonic. Nie musisz nic nagrywac jest normalne rozpoznawanie mowy, mowisz polacz z ... . Jak jest pare numerow przypisanych to telefon Cie zapyta z ktorym - odpowiadasz dzwoni. Sorry ale nie spotkalem sie z lepiej dzialajacym wybieraniem glosowym, a co za tym idzie latwiejszym wybieraniem w ogole.
Wybor kontaktow po literkach i latwe przewijanie. Sorry BB sie znowu chowa mimo swietnego trackballa.
Szokujaca funkcja blokady klawiszy (sorry za sarkazm ale nie moglem sie powstrzymac) zwalila mnie z nog. Pozwole sobie sie nie odnosic, to tylko przyklad ze nie ma powaznych argumentow za wyborem BB.
W iphonie jest w pelni dzialajaca poczta obslugujaca jedno konto exchange (od czerwca bedzie ich nieskonczona ilosc) plus dowolna liczba kont iMAP i POP. W wypadku exchange pelna synchronizacja kalendarzy i kontaktow (np google). Nic nie musisz wykupywac u operatora.
Push dziala z jednym wybranym kontem na razie (od czerwca ze wszystkimi), ktore maja te funkcje - czyli wszystkie Imap (google, aol, yahoo, gazeta.pl) i exchange (np. google i dowolne firmowe)
PIN? Na iPhona znam conajmniej 10 aplikacji z taka sama i lepsza funkcjonalnoscia wliczajac w to darmowe - np Meebo, obslugujace dziesiatki komunikatorow, podobnie Nimbuzz - obslugujace miedzy innym GG i Skype (glosowo tez).
Wspolne katalogi zdjec? Dropbox (2G) Boxnet (1G), google i yahoo ze wszystkimi mozliwymi uslugami (picassa, flickr) obslugiwane duzo latwiej i wygodniej (dzieki touch) na iphonie niz na komputerach. Tylko rozmiar ekranu jest problemem. BB zostaje daleko z tylu.
Klawiatura - klawiatura BB jest tylko wygodniejsza w porownaniu do trzymania iphona pionowo. W ustawieniu landscape na iphonie pisze sie szybciej i latwiej (chocby przesuwanie palcow czy znaki dodatkowe) o podpowiadaniu wyrazow przez slownik(jezyk polski) nie wspomne przez litosc.
Oczywiscie sa rozne preferencje. Jednak dluzszy czas uzywania iPhona powoduje, ze czlowiek przestaje lubic normalne klawiaturki, bo sa po prostu niewygodne - za male klawisze i dziwne metody wydobywania znakow specjalnych.
No i pare dodatkowych roznic:
Aplikacje. Liczba aplikacji uzytkowych gier i bukwico jeszcze w tym co najmniej 30000 darmowych. Na BB chyba wszystkich aplikacji jest tyle. Ceny platnych? Srednio 3* wyzsze. Co wiecej glownie aplikacje biznesowe i takie udajace (glownie todo i takie tam). Na iPhone : skype i masa juz wspomnianych komunikatorow, wszelkie social media (facebook, twitter itp.) z obsluga lokalizacji, wspieranie aktywnosci sportowej polaczone z funkcjami lokalizacyjnymi, googleearth. Programy do obrobki zdjec, do blogowania, do obrobki i tworzenia muzyki. Masa gier w tym ogromna liczba darmowych.
Zalety BB?
Tylko dla konserwatystow potrzebujacych klawiatury. Dla pracodawcow by pracownik mial wygodny i dobrze dzialajacy telefon do maila i nie rozpraszal sie na inne rozrywki. Solidny i owszem. iPhone tylko dlatego jest obarczony wiekszym ryzykiem bo ma ogromny ekran. No ale zawsze mozesz sobie kupic telefon z wyswietlaczem jednowierszowym i dopiero wtedy powiesz ze masz naprawde solidny telefon
Wady iPhone? Jedna najwieksza - uzaleznia i zabiera mase czasu z czasem tez pieniedzy (mozna sie uzaleznic od kupowania aplikacji).
A inne?
Nie ma mass storage (nie dziala jak USB stick), ale dziala jak dysk po wifi (darmowe aplikacje).
Nie paruje sie przez BT z urzadzeniami innymi niz inne iPhony/iPody i akcesoria telefoniczne (sluchawki bezprzewodowe).
Najwieksza wada chyba jest jednak brak mozliwosci rozszerzenia pamieci przez jakas karte, bo to co mozna robic z tym telefonem powoduje, ze jak duzo pamieci bys nie mial to w koncu zacznie Ci jej brakowac.
Jezeli stac Cie na iPhona i na BB to nie ma w ogole dyskusji, ktory telefon trzeba kupic.
No i na koniec - bylo jakies badanie ilu wlascicieli iPhona zmieniloby go na BB i odwrotnie. Domysl sie wyniku albo znajdz na GG.
Posted 27 April 2010 - 20:55
Posted 27 April 2010 - 21:14
Posted 27 April 2010 - 21:21
Mówisz o pakietach? Na iPhone'a musisz wykupić, a na BB już nie? Nic nie ma za darmo.
Odniosłem się do wytłuszczenia grzes_I ze "nie trzeba nic wykupywac u operatora" w iphonie - oczywiscie w Iphonie musisz kupic pakiet internetu, w BB usługę BIS (przynajmniej) i to jest jego pakiet internetu. Pomijam ceny, limity itd.
Posted 27 April 2010 - 22:09
Posted 28 April 2010 - 09:25
Spokojnie.
Tak to prawda, glownie sie bawie iPhonem. A to dlatego ze mam te mozliwosc, praktycznie niczym nie ograniczona. Od zabawy bardzo tworczej (tworzenie muzyki, czy wrecz granie albo miksowanie) po marnowanie czasu. Majac BB faktycznie na pewno bym sie "glownie nie bawil" :-P
Wojny nie rozpetalem. Po prostu troche rozsmieszylo (i zirytowalo?) to ze o BB pisales i pisales a o iPhonie jedno zdanie, pomijajac, ze nawet "zalety" BB sa niczym specjalnym dla iP.
Co do oplaty
Odnioslem sie do:
"- to za co kocham BB to dostęp do maili - musisz mieć wykupioną usługę BIS (co najmniej) koszt u operatorów około 20 zł netto - "
Z tego co sie orientuje (zawsze moge sie mylic?), to bez tej uslugi niestety pozegnaj sie z dostepem do maili. W iP to Ty decydujesz czy w ogole potrzebujesz cokolwiek wykupywac - a moze wystarczy Ci tylko darmowe WiFi tu i uwdzie (dosc latwo dostepne w moim miescie), badz zwykly abonament (fakt ze wtedy przesyl danych potrafi byc dosc kosztowny) jesli korzystasz z poczty od wielkiego dzwonu.
Co do posiadania obu - fakt nie posiadam - bez sensu miec dwa wielkie telefony - no i wybor byl jeden :-P. Natomiast moi podwladni i paru moich wspolpracownikow ma BB. Firma po prostu nie zgodzila sie na iPhona... :-P. Oczywiscie cena byla czynnikiem krytycznym ale nie jedynym. Zazdroszcza mi mojego iP. Nie sa takimi wariatami jak ja (i chyba ostrozniej licza gotowke) by wydac tak duza kase prywatnie na taki gadzet.
Fakt posiadania tez (przy odpowiednich preferencjach) nie zawsze swiadczy o pelnej wiedzy na temat sprzetu posiadanego - co na przyklad moze wynikac z braku czasu chocby... Wolalem naswietlic w moim mniemaniu "wyzszosc" iPhona.
Posted 28 April 2010 - 10:21
Posted 28 April 2010 - 10:28
Posted 28 April 2010 - 10:31
@grzes_l
Funkcjonalność BB dla mnie jest o tyle lepsza, ze zwykle w trasie, w samochodzie, nie przesuwając żadnych suwakow, nie szperając po menu jednym kliknieciem/albo wyciągnięciem telefonu z kabury widzę maila, na którego mogę odpisać jedną ręką. To mi się właśnie podoba.
Mi to wlasnie sie najmniej podoba :-P nie wiem czy chcialbys trafic badz Twoje dziecko na takiego kierowce, bedac na przejsciu dla pieszych za zakretem...
Nie twierdze, ze jestem idealny i nie robie glupot, ale jednak smsowanie badz mailowanie w czasie jazdy porzucilem jakis czas temu (pomijajac korki) i zaleta trojwymiarowych klawiatur pozwalajaca pisac smsy bez patrzenia z wiekiem jaki mi przybywa przestaje byc przeze mnie widziana jako zaleta. Fakt, ze nie uchodze za pracoholika...
W kazdym badz razie nie da sie ukryc, ze oba telefony sa dla roznych profilow ludzkich. Nie bez powodu w USA w bogatych dzielnicach kazdy krawaciarz ma BB a dzinsiarze w skorach maja iP
Posted 28 April 2010 - 10:49
Mi to wlasnie sie najmniej podoba :-P nie wiem czy chcialbys trafic badz Twoje dziecko na takiego kierowce, bedac na przejsciu dla pieszych za zakretem...
Wiesz, wszystko zależy w jakich warunkach przeglądasz maile - bo zdrowy rozsądek trzeba mieć. Ten kto go nie ma, będzie czytał maile/sms niezależnie od tego czy ma BB albo iP na przejściu dla pieszych albo za zakrętem..
Zważywszy, że chodzę do pracy w garniturze to chyba jestem krawaciarzem:(
A przypomniał mi się taki stary filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=JqKEe_JEObg&feature=fvst
Posted 21 June 2010 - 11:07
Witaj,
Mam zarówno BB 9700 jak i iPhona 3g 16gb więc spróbuję Ci parę subiektywnych spostrzeżeń przekazać.
Kompetentne i b.dobre porównanie, dzięki
Posted 21 June 2010 - 14:45
Tak dla rozluźnienia ... BlackBerry 6
http://www.youtube.com/watch?v=DlO8KMv7Bx4
zywcem zerzniete z iPhona ... a najlepsza jest 50 sekunda. Galeria zdjec i ........ tapeta z iPhona ;-)
Posted 23 June 2010 - 16:00
Posted 23 June 2010 - 16:25
Posted 23 June 2010 - 18:21
Posted 23 June 2010 - 18:35
Posted 23 June 2010 - 18:37
Posted 25 June 2010 - 13:13
Posted 25 June 2010 - 14:27
Gmail for mobile tutaj jest aplikacja natywna Gmaila i chyba nie potrzebuje BIS'a. Chociaż BB bez BIS/BES jest zwyklym telefonem. Aaa z innej beczki widziałem ze mozna juz synchronizować BB z iTunesem przez Wifi Music WithMe
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users