Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kupno iPada w USA

• Please log in to reply
93 replies to this topic

#51 aravalboy

aravalboy
  • 105 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 May 2010 - 05:50

Okey, dziękuję Wam za pomoc

#52 aravalboy

aravalboy
  • 105 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 June 2010 - 17:51

Widzieliście czas dostawy iPad case i camera connection kit? 3-4 tygodnie ;/

#53 Wee

Wee
  • 53 posts

Posted 01 June 2010 - 21:45

iPad ze Stanów w Polsce - kilka prostych pytań Cześć, myślę nad sprowadzeniem iPada, w zasadzie nie ważne skąd. Pewnie USA, może niemcy, grunt, że nie z polski i bez polskiej wersji językowej. Mam jednak kilka bardzo ważnych i mam nadzieję bardzo prostych pytań: 1 czy jak wyjdzie polska wersja, to będzie można wgrać 100% legalnie polski soft np przez iTunes? 2 jak jest z bezprzewodową klawiaturą? na maku alt + a daje ą, czy da się to zrobić na iPadzie bez polskiego softu? chodzi mi po prostu o to, żeby bez żadnych udziwnień można było pisać po polsku. Alt + a daje ą a napis "moj" słownik od razu poprawi na "mój", tak, jak to działa na iPhonie. Słyszałem, że klawiatura nie będzie działać "po polsku", ale może coś się jednak da wykombinować? 3 mam "polskie" konto na iTunes store. czy będą z nim problemy? Jeżeli tak, to czy nie będzie problemu z przemienieniem go na amerykańskie (a na polskim mam już dużo aplikacji...)? 4 czy kupno zagranicznej wersji ma jakiekolwiek / jeszcze jakieś minusy w porównaniu z zaczekaniem na polską? z góry -wielkie- dzięki ;)

#54 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 01 June 2010 - 22:41

1.tak 2.tak działa (sam edytowałem sobie plik klawiatury tak żeby mi było wygodnie) 3.załóż sobie 2 w USA, albo poczekaj na premierę w PL (aplikacje już się pojawiają) 4.poczytaj wątki w tym dziale, na wszystko jest odpowiedź. Ja mam miesiąc ipada i sobie chwalę:)

#55 Wee

Wee
  • 53 posts

Posted 01 June 2010 - 22:45

świetnie! :) prawdopodobnie nie będę musiał czekać na polską premierę 1 jak dokładnie to zrobić, jak już wyjdzie polski soft? 2 jak dokładnie to zrobić? 3 hm... też nie wiem jak to się robi :) ale będę się martwił jak kupię ipada i polski app store mi nie wystarczy dzięki wielkie ;)

#56 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 01 June 2010 - 22:55

3 mam "polskie" konto na iTunes store. czy będą z nim problemy? Jeżeli tak, to czy nie będzie problemu z przemienieniem go na amerykańskie (a na polskim mam już dużo aplikacji...)?

Nie ma żadnych problemów. Problemy pojawiłyby się, gdybyś założył konto amerykańskie. Najlepiej pozostań przy polskim koncie, skoro masz na nim programy, ponieważ korzystanie z dwóch kont powoduje niewygodne uaktualnianie programów (trzeba się przelogowywać). Na iPadzie możesz używać programów z polskiego App Store i kupować programy w polskim App Store. Tak samo, jak na iPhonie i iPodzie touch.

#57 marcin0903

marcin0903
  • 410 posts
  • SkądOpole

Posted 01 June 2010 - 23:33

+1 Dwa konta są niepraktyczne i niewygodne. Sam miałem dwa, już te aplikacje co miałem na drugim olałem (tzn. i tak raz na rok jest do nich update), a tak to wszystkie nowe jadę na koncie US, które jest moim aktualnie jedynym kontem, którego używam.

#58 Wee

Wee
  • 53 posts

Posted 01 June 2010 - 23:54

Chyba, że przeniosę się na US. Na polskim mam dużo aplikacji, ale myślę, że te, których rzeczywiście używam i potrzebuje byłyby warte może z 50zł. Warto dla świętego spokoju? I cały czas prze-najważniejsze pytania: co zrobić, żeby bezprzewodowa klawiatura działała na iPadzie jak polska klawiatura w macbooku? W jaki sposób będzie można wgrać polski soft do iPada (jak już wyjdzie)? Zależy mi na polskim słowniku

#59 rafals

rafals
  • 418 posts

Posted 02 June 2010 - 03:03

świetnie! :) prawdopodobnie nie będę musiał czekać na polską premierę

1 jak dokładnie to zrobić, jak już wyjdzie polski soft?
2 jak dokładnie to zrobić?
3 hm... też nie wiem jak to się robi :) ale będę się martwił jak kupię ipada i polski app store mi nie wystarczy

dzięki wielkie ;)

Nie jetem pewien czy chodzi ci o polski język w systemie ipada czy polskie programy.
Z polskim językiem w sstemie upada jest tak ze po prostu wyjdzie update systemu najprawdopodobniej we wrzeniu ty zrobisz ten update i w ustawieniah systemu będziesz mógł zmienić język na polski.

Jeśli chodzi ci o polskie aplikacje to większość aplikacji polskichtworcow jest w us store nie spotkałem się z jakakolwiek aplikacja której by nie bylo

#60 lukasz66

lukasz66
  • 712 posts
  • SkądRadomsko

Posted 02 June 2010 - 07:24

chwila, przeciez soft bedziemy mieli legalnie, on posiada polski język to dlaczego po premierze w PL bedzie dopiero legalny?

#61 aravalboy

aravalboy
  • 105 posts
  • SkądWarszawa

Posted 02 June 2010 - 07:40

Kupując iPada w USA uważaj na terminy dostępnosći. Na iPada czeka się się około 2 tyg, nastomiast na część akcesoriów nawet do 4 tyg.

#62 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 02 June 2010 - 11:47

klawiatura z dockiem czy bez przewodowa będzie działała bez problemu, wystarczy podmienić pliczek odpowiedzialny za nią.

#63 Wee

Wee
  • 53 posts

Posted 02 June 2010 - 12:18

klawiatura z dockiem czy bez przewodowa będzie działała bez problemu, wystarczy podmienić pliczek odpowiedzialny za nią.

ale jak to się robi? cała moja zabawa z softem iphona ogranicza się do ściągania update'ów i chyba takie jest jego domyślne użycie, a jak tam wrzucić coś "z zewnątrz"? Czy jak wyjdzie polski soft, to wszystkie, też amerykańskie, niemieckie itd iPady aktualizują się razem z polską wersją językową?

#64 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 02 June 2010 - 12:24

tak, do każdego wrzucisz pl soft. A klawiaturkę robi się wg opisu kilka postów niżej. Sprawdź sobie post polski dla klawiatury bluetooth

#65 Wee

Wee
  • 53 posts

Posted 02 June 2010 - 14:38

Jailbreak :/ Niestety nie będę tego robił. A jak wyjdzie polska wersja to nie będzie problemu z polską klawiaturą bluetooth? Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, utwierdziły mnie w przekonaniu, że chcę ipada ;)

#66 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 02 June 2010 - 15:20

wg mnie nie powinno być problemu. Już w tej wersji którą ja mam był plik z PL układem tyle, że trzeba było go podmienić z US i wszystko działała

#67 Vault Boy

Vault Boy
  • 49 posts
  • SkądKraków

Posted 04 June 2010 - 11:25

Kurde, już tyle różnych opinii tutaj powypisywaliście, że już sam nie wiem... To jak jest z tym ocleniem i VAT'em - tylko mam prośbę żeby wypowiedział sięktoś kto wie co mówi-Sytuacja moja tak wygląda: Jadę do USA w wakacje kupuję iPada, tam rozpakowuje, bawię się itp. Potem biorę na pokład samolotu jako bagaż podręczny. Będą jakieś problemy? A jeżeli kupię jeszcze jednego dla kumpla, nie odpakuję go i schowam do głownego bagażu?

#68 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 June 2010 - 19:57

Eeee tam w USA :) Dzisiaj w Galerii Pestka w sklepie http://www.galeria-p...um.html?skId=70 widziałem iPada na wystawie za jedyne 2699 zł za 16GB

#69 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 posts
  • SkądKraków 

Posted 04 June 2010 - 22:53

Kurde, już tyle różnych opinii tutaj powypisywaliście, że już sam nie wiem... To jak jest z tym ocleniem i VAT'em - tylko mam prośbę żeby wypowiedział sięktoś kto wie co mówi-Sytuacja moja tak wygląda: Jadę do USA w wakacje kupuję iPada, tam rozpakowuje, bawię się itp. Potem biorę na pokład samolotu jako bagaż podręczny. Będą jakieś problemy? A jeżeli kupię jeszcze jednego dla kumpla, nie odpakuję go i schowam do głownego bagażu?

Ktoś wie dokladnie?

#70 Vault Boy

Vault Boy
  • 49 posts
  • SkądKraków

Posted 04 June 2010 - 23:26

Z tego co się dowiedziałem to jak tam otworzysz i będą ślady użytkowania to nie powinno być problemów, ale do takiego nowego w folii to mogą się przyczepić... ale nie mam żadnej pewności...

#71 ssak

ssak
  • 91 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 June 2010 - 03:57

9.85% chyba w stanie NY jest o ile pamiętam. W każdym bądź razie w okolicach 10% i jest on doliczany do ceny jak kupujesz cokolwiek w Apple Store czy jakimkolwiek innym sklepie.

Wyjątkiem jest kupno w sklepie internetowym, wówczas podatek nie jest doliczany.

#72 aravalboy

aravalboy
  • 105 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 June 2010 - 05:14

Przy kupnie w sklepie internetowym podatek też jest doliczany. Jego wartość zależy od stanu w którym mieszka odbiorca.

#73 Vault Boy

Vault Boy
  • 49 posts
  • SkądKraków

Posted 10 June 2010 - 20:18

Jak kupię iPada w USA, podłącza tam do jakiegoś iTunesa, wróce do Polski i będę mógł u siebie bezproblemowo wrzucać pliki na iPada?

#74 pisara2

pisara2
  • 131 posts

Posted 12 June 2010 - 11:31

A czemu nie?

#75 kojotek

kojotek
  • 112 posts
  • SkądPruszków

Posted 12 June 2010 - 11:43

Może się trochę pozmieniało. Może rzeczy które ja przywoziłem nie miały takiej wartości. Ale... Do walizki z bagażem wrzuciłem konsolę PSP, kilka gier, trochę alkoholu i kosmetyków (ilości wskazywały na to że do użytku osobistego bądź na prezent). Wszystko zapakowane. Konsola była obindowana w plastikowe opakowanie z grą. Więc było widać, że nie było to otwierane. Na lotnisku w Polsce celnik zapytał czy mam coś do oclenia. Powiedziałem, że nie. Jednak chyba stwierdził, że chcę go oszukać i zaprosił mnie do pokoju. :) Walizki prześwietlił. Potem poprosił o ich otworzenie. Podziękował i przeprosił mówiąc, że to rutynowe działania... Cła i Vatu nie płaciłem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users