Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple prezentuje odświeżoną linię MacBooków Pro - znamy ceny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
236 odpowiedzi w tym temacie

#126 martivip

martivip
  • 225 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:24

Mam pytanko :) Warto do 15" dopłacać do hi-res ?? widziałem na innym Laptpie (pc) i do przęgladania stron troszkę to wszystko za małe, no chyba że na SL wygląda to lepiej ? można to wielkością pixela porównać do hi-res 17" wersji ?

#127 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:27

Może i masz rację. Ja akurat nie jestem sprzedawcą, więc nie mam info z pierwszej ręki. Niemniej zasady handlu nie przewidują dopłacania do interesu, więc działanie takie byłoby bezsensowne z natury i szybko by się skończyło plajtą. A nasi resellerzy jakoś funkcjonują od pewnego czasu, więc chyba aż tak źle się nie mają. Czyżby otrzymywali dofinansowanie z UE/Budżetu Państwa/czegokolwiek innego ? Nie zapominaj, że po drugiej stronie stoją klienci, którzy, zwłaszcza w Polsce, gdzie zarobki nie są zbyt wysokie, chcąc wspomóc polskich sprzedawców, muszą zapłacić najwyższe ceny na świecie. Niewielkie różnice cenowe oczywiście nie skuszą do zakupów za granicą. Ale większe przyczynią się do tego a ja będę jednym z pierwszych w kolejce, którzy to wykorzystają nie patrząc się na naszych "biednych" resellerów. Taka jest brutalna prawda o handlowaniu.

#128 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:29

spokojnie, spokojnie. Resellerzy na pewno nie tracą. Nikt za darmo niczego nie odda. A tym bardziej w Polsce. Mi się ze zmianą sprzętu nie spieszy, więc mogę jeszcze ze dwa lata poczekać. Może w międzyczasie coś się zmieni (kurs Euro choćby). Wtedy wycieczka do Gorlitz

Tak się składa RiQ, że mam info z pierwszej ręki bo sam sprzedaję też Apple moim klientom więc Twoje NA PEWNO wywołuje u mnie pusty śmiech

1. Ciężko żeby reseller tracił, ale mrzonki o zarobkach z kosmosu można włożyć między bajki.
Jeśli ktoś uważa inaczej, czemu sam się tym nie zajmie?
2. Cena w Polsce, względem Euro jest naprawdę dobra (cena amerykańska nie zawiera podatku!!).
3. Ktoś napisał, że nie kupi w PL, bo nie będzie karmił pasożytów - powodzenia z kryzysem z takim myśleniem. Mam cichą nadzieję, że pasożyt, pracodawca wręczy niebawem takim ludziom wypowiedzenie, wtedy porozmawiamy;)
4. Polskie ceny są zaskakujące według mnie, bo zamiast zamienić stare ceny, okazały się niższe.

5. Co do modeli mocniejszej 13'... porażka:) 1200zł za procesor o 0,26GHz większy? HAHAHA

---- Dodano 14-04-2010 o godzinie 09:31 ----

chcąc wspomóc polskich sprzedawców, muszą zapłacić najwyższe ceny na świecie.

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHA i jeszcze jedno HA:D
L O L w pełnym znaczeniu tego skrótu:)

A co z cenami w brazyli, czechach, czy na węgrzech? Polska się liczy w zestawieniu jedynie z UK i US, gdzie podatek jest bardzo niski lub nie podają go przy cenach?

---- Dodano 14-04-2010 o godzinie 09:32 ----
e, co to za "VIP"? Po co to?

#129 slaj

slaj
  • 254 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:35

wlasnie, dlaczego jest tak ze w stanach wiecej zarabiaja i mniej wydaja, macbooki mniej kosztuja? troche po swiecie jezdzilem/mieszkalem, jak to jest ze wszyscy narzekaja ze w Polsce piractwo, a ceny plyt dvd sa 2x wieksze? jak ktos nas robi w balona to nic dziwnego ze piractwo. przy zarobkach (mlodego post-studenta programisty) 2200€ i cenie filmu 2x mniejszej niz w Polsce to mozna kupowac. w Polsce zarobki 3x mniejsze i filmy/elektronika 2x drozsza... czyli Polacy pracuja na reszte swiata, tak?

#130 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:42

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHA i jeszcze jedno HA:D
L O L w pełnym znaczeniu tego skrótu:)

A co z cenami w brazyli, czechach, czy na węgrzech? Polska się liczy w zestawieniu jedynie z UK i US, gdzie podatek jest bardzo niski lub nie podają go przy cenach?

Nie wiem co z cenami w Brazylii, Czechach czy na Wegrzech. Nie analizowałem wszystkich cen. Może trochę na wyrost napisałem "najwyższe ceny", ale jedne z wyższych to na pewno są. Inaczej tak duża liczba osób by na to nie narzekała. I proszę nie pisać, że trzeba było się uczyć, aby więcej zarabiać :P Bo takie teksty to mnie o mdłości przyprawiają.

Srednie zarobki w Polsce jakie są każdy widzi. Ceny z UE są porównywalne za to zarobki przynajmniej 2-3 razy niższe. Więc naturalnym mi się zdaje szukanie sprzętu po jak najniższych cenach.

Jeszcze jedna kwestia mi przyszła na myśl.

Skoro zarobki na sprzedaży komputerów są TAK niskie a ceny w Polsce wysokie to należy to nadrobić ilością sprzedanych sztuk. Sprzęt Apple raczej nie osiąga rekordowych ilości sprzedanych sztuk w porównaniu do całego rynku sprzedanych komputerów, więc coś jest nie halo. Albo ta marża jednak jest wyższa niż wszyscy uważają, albo już nie wiem o co kaman.

#131 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:44

wlasnie, dlaczego jest tak ze w stanach wiecej zarabiaja i mniej wydaja,

Mniej wydają? A ceny wynajmu/zakupu mieszkań Kolega wziął pod uwagę? Ubezpieczeń zdrowotnych, edukacji? Zsumuj sobie wydatki miesięczne obywatela USA i zaanlizuj jaki procent tych wydatków stanowiłby zakup Macbooka za gotówkę. Można się zastanawiać, czy korzystny jest system zakupu na raty w Apple Store. Tyle, że jeśli nie zarabiasz minimum 60 000 $ rocznie, nikt Ci tego kredytu nie da.

#132 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 14 kwietnia 2010 - 09:17

ubezpieczenie medyczne nie jest obowiązkowe. Poza stosunki do zarobków w USA i Europie są*podobne. Za minimalną pensję wynajmiesz mieszkanie i może bez szału ale przeżyjesz miesiąc. W Polsce nie masz szans na to. Nawet jeżeli wydasz na mieszkanie 500 dolarów, to zostaje Ci jeszcze 500 a podstawowy macbook kosztuje tylko 2 razy tyle. Więc skala byłaby porównywalna gdyby u nas netto minimalna pensja wynosiła jakieś*3 tysiące złotych.

#133 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:12

1. Ciężko żeby reseller tracił, ale mrzonki o zarobkach z kosmosu można włożyć między bajki.
Jeśli ktoś uważa inaczej, czemu sam się tym nie zajmie?
2. Cena w Polsce, względem Euro jest naprawdę dobra (cena amerykańska nie zawiera podatku!!).

1. Ale bieda ich nie zmusza też do jedzenia wyłącznie chleba ze smalcem ;)
2. No to jeszcze trzeba powtórzyć to ze sto razy to może jakiś skutek będzie :)

Nie wiem jak w Czechach, a tym badziej Brazylii, ale jak mówiłem Węgrzy mają jeszcze wyższy VAT od nas. W zasadzie najwyższy w UE.

#134 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:14

ubezpieczenie medyczne nie jest obowiązkowe.

Już jest. Tylko czekać ;) Pozostaje kwestia, czy naprawdę na dłuższą metę można żyć bez ubezp. zdrowotnego.

Poza stosunki do zarobków w USA i Europie są*podobne. Za minimalną pensję wynajmiesz mieszkanie i może bez szału ale przeżyjesz miesiąc. W Polsce nie masz szans na to.

Masz, masz.

Nawet jeżeli wydasz na mieszkanie 500 dolarów, to zostaje Ci jeszcze 500 a podstawowy macbook kosztuje tylko 2 razy tyle.

A gdzież to Kolega widział mieszkania za 500$? :)))) W portorykańskiej? Dziękuję, postoję :>

Więc skala byłaby porównywalna gdyby u nas netto minimalna pensja wynosiła jakieś*3 tysiące złotych.

Minimalna w NY to również groszowe sprawy. Obawiam się, że trzeba byłoby zacisnąć zdrowo pasa. W Polsce jakieś 3k PLN za Macbooka to też nie jest wydatek kosmiczny.

#135 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:35

Krakers, oczywiście, że nie biedujemy, ciężko, żeby ktoś znający się na sprzęcie komputerowym (nie mówię o tych "znających się") zarabiał minimum gwarantowane przez państwo, ale podkreślam, że kokosy to nie są i nie jeden się o tym przekonał. Założenie legalnego interesu nie jest takie bezkosztowe. Co innego jakbym sprowadzał sprzęt i nie odprowadzał VATu ani u nas, ani w kraju zakupu. Tak, wtedy można zarobić... Ale tak nie działają resellerzy, tylko pseudo dostawcy nielegalnie używający zastrzeżonego logo Apple (mam nadzieję, że Apple się niedługo za to weźmie).

Tak jak napisał Krakers, porównujmy ceny netto całej europy do nas. Nagle okazuje się, że u nas ceny są normalne.

RiQ, napisałeś o najwyższej cenie i stąd mój śmiech. Bo jeśli piszesz o "najwyższej cenie na świecie" to ja zakładam, że analizowałeś ceny i zarobki, również w Brazylii i Argentynie (o sąsiadujących Czechach nie wspomnę).
Wbrew temu, co chciałeś napisać, Polska ma ceny europejskie i są tą jedne z najlepszych cen, jakie uświadczysz w krajach gdzie nie wprowadzono € lub $ amerykańskiego.

---- Dodano 14-04-2010 o godzinie 11:36 ----
To nie wina resellerów, że jeszcze nie mamy przewalutowania na €.

#136 loskamillos

loskamillos
  • 247 postów
  • SkądHeilbronn, DE

Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:37

Teraz naprawdę przegięli z tymi cenami. Jak to jest możliwe, że najtańszy 13" Macbook kosztuje 4669 złotych, a drugi, który ma trochę lepszy procesor i dysk większy o 70GB jest od niego droższy aż o 1500 złotych... Różnica w cenie w USA to 300$. A u nas...

#137 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:39

niezależnie od tego, że jest różnica 300€ a u nas więcej, to model z prockiem 2,66 ma śmieszną cenę wszędzie!

#138 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:42

A u nas 300$ + VAT i pozostaje 450zł na resellera/SAD IMO w ogóle nie warto kupować 13" nowej teraz, a poczekać na wyprzedaż starszego modelu.

#139 mawek

mawek
  • 20 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:18

Ogólnie cena najnowszego MBP 13" calkiem znośna ale powinni:

• rozdzialke zwiększyć do 1600, ewentualnie te 1440x900, 1280x800 w takim sprzecie to porazka,
  • zwiększyć odległość między portami USB,
  • USB 3.0,
  • core i5.

Mam nadzieje chociaż na część zmian w przyszłym modelu, na razie nie skuszę się na ten sprzęt. 15 i 17 moim zdaniem to zaprzeczenie ideii laptopow, chociaz rozumiem użytkowników 17 ;)

#140 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:40

Porównaj sobie u nas jest 1000 jednostek powiedzmy minimum, w UE jest 1000 jednostek w stanach podobnie. Benzyna nas kosztuje 4,5 jednostki/litr, w UE jakoś*1 jednostkę*litr w Stanach z tego co pamiętam poniżej 2 jednostek za...galon! Papieroy ich jakieś 5 jednostek nas 10. MacBook ich 1200 jednostek nas 3500 jednostek...nasz meiszkanie samodzielna kawalerka to około 1200 jednostek (czyli de facto przy minimum już*nas nie stać) oni za ten 1000 mają*wybór. Jest różnica? A służba zdrowia....nie codziennie mamy wypadek a pierdoły takie jak dentysta to się*załatwia prywatnie bo i tak nikogo nie stać aby chodzić*z bolącym zębem 2 miesiące bo termin odległy. Ubezpieczenie...kolejny mit, odkładając do skarpety bez żadnego procentu znacznie mniej niż*im płacę*miałbym lepszą*emeryturę...

#141 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:48

Wszystko racja .. wiadomo o tych roznicach od dawna... dlatego nikt nie jest zmuszony do siedzenia w tym kraju i moze spokojnie wyemigrowac tam, gdzie bedzie mu lepiej :)

#142 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:02

co do wyższej rozdzielczości na ekranie 13'3 cala... bez sensu. Na ekranie mam coś widzieć, a nie wytężać wzrok. Rozdzielczość jest bardzo dobra. Procesor... lepiej takie C2D niż i3, więc nie płaczę, szczególnie, że bateria jest naprawdę wytrzymała.

#143 Turbo

Turbo
  • 526 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:14

Czy w 13'3 jest możliwość dokupienia tego ekranu z wyższą rodzielczośćią ;o ?

#144 guest

guest
  • 268 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:27

Czy w 13'3 jest możliwość dokupienia tego ekranu z wyższą rodzielczośćią ;o ?

Nie.Ta sam rozdziałka niestety.

#145 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:28

Nie - trzynastki wystepuja tylko z jednym rodzajem ekranu.

#146 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 14 kwietnia 2010 - 15:31

Mam nadzieję, że teraz nie wyjdą kolejne wady, którymi apple ostatnio obsypuje m.in najnowsze iMaci ;)

Co do komputerów Apple, to czego wyście oczekiwali? Nagłego, diametralnego spadku ceny? Do jakiego poziomu? Cenowo wszystko niewiele rożni się od poprzednich PRO, a wcześniej nikt nie narzekał na cenę. Teraz nagle stało się to problemem nie do przejścia, bo sprzętowo nowe MBP prezentują się dobrze, to trzeba ponarzekać na cenę. Ile podobny laptop powiedzmy na i5 czy i7 kosztuje u konkurencji? Różnice są aż tak znaczne? Poza tym jaką jakość dostajemy w nowych MBP, a jaką mamy właściwie u konkurencji? 10h pracy na baterii? Aluminiowe obudowy? Świetny design? Mac OS? ;)

co do wyższej rozdzielczości na ekranie 13'3 cala... bez sensu. Na ekranie mam coś widzieć, a nie wytężać wzrok. Rozdzielczość jest bardzo dobra.
Procesor... lepiej takie C2D niż i3, więc nie płaczę, szczególnie, że bateria jest naprawdę wytrzymała.

Zgadzam się, 13" ma rozdzielczość optymalną (taką, która stosowana jest zazwyczaj w 15" u konkurencji? Jeśli się mylę, to poprawcie). 13" zmieniła się nieznacznie, ale te "kosmetyczne" zmiany i tak wychodzą in plus. Teraz jest poważny dylemat między mobilnością, a wydajnością MBP. 13" mała i zgrabna, a 15" i 17" to mocne maszyny (ale o tym już nikt nie wspomniał, tylko wszyscy zajęli się ceną i porównaniem standardu życia w US i PL, jakby to nie było oczywiste).

#147 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 14 kwietnia 2010 - 15:52

ej ktoś tu napisał ,że c2d jest wydajniejszy od i3, jest gdzieś jakiś test/porównanie czy cos takiego ?Bo jestem ciekawy. PS Ceny byłyby ok gdybyśmy mieli walutę eurow PL i zarabiali tyle euro ile teraz w złotych a macbooki kosztowały tyle co w niemczech czy wielkiej brytanii.

#148 wishu

wishu
  • 198 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 16:00

a ja do tematu ale z innej beczki: dzwoniłem do iSpotu w złotych tarasach i tam mi powiedzieli, że u nich nowe mbp powinny być za jakieś dwa tygodnie. Prawda to? Wiem, że na forum jest dużo osób które posiadają różne przydatne informacje i lepiej znają ten rynek :) Prosiłbym o wypowiedź.

#149 748f0da6cc

748f0da6cc
  • 311 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 16:02

Pozostaje tylko czekać aż testerzy ( czyt. kupujący nowości ) zaczną informować nas co tym razem spaprało Apple;-)

#150 k-kolacz

k-kolacz
  • 26 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 16:06

a ja do tematu ale z innej beczki: dzwoniłem do iSpotu w złotych tarasach i tam mi powiedzieli, że u nich nowe mbp powinny być za jakieś dwa tygodnie. Prawda to? Wiem, że na forum jest dużo osób które posiadają różne przydatne informacje i lepiej znają ten rynek :) Prosiłbym o wypowiedź.

Według RCS Kraków, może to być przyszły tydzień, max 2 tygodnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych