Apple prezentuje odświeżoną linię MacBooków Pro - znamy ceny
Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:24

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:27
Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:29
spokojnie, spokojnie. Resellerzy na pewno nie tracą. Nikt za darmo niczego nie odda. A tym bardziej w Polsce. Mi się ze zmianą sprzętu nie spieszy, więc mogę jeszcze ze dwa lata poczekać. Może w międzyczasie coś się zmieni (kurs Euro choćby). Wtedy wycieczka do Gorlitz
1. Ciężko żeby reseller tracił, ale mrzonki o zarobkach z kosmosu można włożyć między bajki.Tak się składa RiQ, że mam info z pierwszej ręki bo sam sprzedaję też Apple moim klientom więc Twoje NA PEWNO wywołuje u mnie pusty śmiech
Jeśli ktoś uważa inaczej, czemu sam się tym nie zajmie?
2. Cena w Polsce, względem Euro jest naprawdę dobra (cena amerykańska nie zawiera podatku!!).
3. Ktoś napisał, że nie kupi w PL, bo nie będzie karmił pasożytów - powodzenia z kryzysem z takim myśleniem. Mam cichą nadzieję, że pasożyt, pracodawca wręczy niebawem takim ludziom wypowiedzenie, wtedy porozmawiamy;)
4. Polskie ceny są zaskakujące według mnie, bo zamiast zamienić stare ceny, okazały się niższe.
5. Co do modeli mocniejszej 13'... porażka:) 1200zł za procesor o 0,26GHz większy? HAHAHA
---- Dodano 14-04-2010 o godzinie 09:31 ----
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHA i jeszcze jedno HA:Dchcąc wspomóc polskich sprzedawców, muszą zapłacić najwyższe ceny na świecie.
L O L w pełnym znaczeniu tego skrótu:)
A co z cenami w brazyli, czechach, czy na węgrzech? Polska się liczy w zestawieniu jedynie z UK i US, gdzie podatek jest bardzo niski lub nie podają go przy cenach?
---- Dodano 14-04-2010 o godzinie 09:32 ----
e, co to za "VIP"? Po co to?
Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:35
Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:42
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA HAHAHAHA i jeszcze jedno HA:D
L O L w pełnym znaczeniu tego skrótu:)
A co z cenami w brazyli, czechach, czy na węgrzech? Polska się liczy w zestawieniu jedynie z UK i US, gdzie podatek jest bardzo niski lub nie podają go przy cenach?
Nie wiem co z cenami w Brazylii, Czechach czy na Wegrzech. Nie analizowałem wszystkich cen. Może trochę na wyrost napisałem "najwyższe ceny", ale jedne z wyższych to na pewno są. Inaczej tak duża liczba osób by na to nie narzekała. I proszę nie pisać, że trzeba było się uczyć, aby więcej zarabiać

Srednie zarobki w Polsce jakie są każdy widzi. Ceny z UE są porównywalne za to zarobki przynajmniej 2-3 razy niższe. Więc naturalnym mi się zdaje szukanie sprzętu po jak najniższych cenach.
Jeszcze jedna kwestia mi przyszła na myśl.
Skoro zarobki na sprzedaży komputerów są TAK niskie a ceny w Polsce wysokie to należy to nadrobić ilością sprzedanych sztuk. Sprzęt Apple raczej nie osiąga rekordowych ilości sprzedanych sztuk w porównaniu do całego rynku sprzedanych komputerów, więc coś jest nie halo. Albo ta marża jednak jest wyższa niż wszyscy uważają, albo już nie wiem o co kaman.
Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:44
wlasnie, dlaczego jest tak ze w stanach wiecej zarabiaja i mniej wydaja,
Mniej wydają? A ceny wynajmu/zakupu mieszkań Kolega wziął pod uwagę? Ubezpieczeń zdrowotnych, edukacji? Zsumuj sobie wydatki miesięczne obywatela USA i zaanlizuj jaki procent tych wydatków stanowiłby zakup Macbooka za gotówkę. Można się zastanawiać, czy korzystny jest system zakupu na raty w Apple Store. Tyle, że jeśli nie zarabiasz minimum 60 000 $ rocznie, nikt Ci tego kredytu nie da.
Napisano 14 kwietnia 2010 - 09:17
Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:12
1. Ale bieda ich nie zmusza też do jedzenia wyłącznie chleba ze smalcem1. Ciężko żeby reseller tracił, ale mrzonki o zarobkach z kosmosu można włożyć między bajki.
Jeśli ktoś uważa inaczej, czemu sam się tym nie zajmie?
2. Cena w Polsce, względem Euro jest naprawdę dobra (cena amerykańska nie zawiera podatku!!).

2. No to jeszcze trzeba powtórzyć to ze sto razy to może jakiś skutek będzie

Nie wiem jak w Czechach, a tym badziej Brazylii, ale jak mówiłem Węgrzy mają jeszcze wyższy VAT od nas. W zasadzie najwyższy w UE.
Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:14
ubezpieczenie medyczne nie jest obowiązkowe.
Już jest. Tylko czekać

Poza stosunki do zarobków w USA i Europie są*podobne. Za minimalną pensję wynajmiesz mieszkanie i może bez szału ale przeżyjesz miesiąc. W Polsce nie masz szans na to.
Masz, masz.
Nawet jeżeli wydasz na mieszkanie 500 dolarów, to zostaje Ci jeszcze 500 a podstawowy macbook kosztuje tylko 2 razy tyle.
A gdzież to Kolega widział mieszkania za 500$?

Więc skala byłaby porównywalna gdyby u nas netto minimalna pensja wynosiła jakieś*3 tysiące złotych.
Minimalna w NY to również groszowe sprawy. Obawiam się, że trzeba byłoby zacisnąć zdrowo pasa. W Polsce jakieś 3k PLN za Macbooka to też nie jest wydatek kosmiczny.
Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:35
Tak jak napisał Krakers, porównujmy ceny netto całej europy do nas. Nagle okazuje się, że u nas ceny są normalne.
RiQ, napisałeś o najwyższej cenie i stąd mój śmiech. Bo jeśli piszesz o "najwyższej cenie na świecie" to ja zakładam, że analizowałeś ceny i zarobki, również w Brazylii i Argentynie (o sąsiadujących Czechach nie wspomnę).
Wbrew temu, co chciałeś napisać, Polska ma ceny europejskie i są tą jedne z najlepszych cen, jakie uświadczysz w krajach gdzie nie wprowadzono € lub $ amerykańskiego.
---- Dodano 14-04-2010 o godzinie 11:36 ----
To nie wina resellerów, że jeszcze nie mamy przewalutowania na €.
Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:37
Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:39
Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:42
Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:18
- rozdzialke zwiększyć do 1600, ewentualnie te 1440x900, 1280x800 w takim sprzecie to porazka,
- zwiększyć odległość między portami USB,
- USB 3.0,
- core i5.
Mam nadzieje chociaż na część zmian w przyszłym modelu, na razie nie skuszę się na ten sprzęt. 15 i 17 moim zdaniem to zaprzeczenie ideii laptopow, chociaz rozumiem użytkowników 17

Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:40
Napisano 14 kwietnia 2010 - 12:48

Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:02
Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:14
Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:27
Czy w 13'3 jest możliwość dokupienia tego ekranu z wyższą rodzielczośćią ;o ?
Nie.Ta sam rozdziałka niestety.
Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:28
Napisano 14 kwietnia 2010 - 15:31

Co do komputerów Apple, to czego wyście oczekiwali? Nagłego, diametralnego spadku ceny? Do jakiego poziomu? Cenowo wszystko niewiele rożni się od poprzednich PRO, a wcześniej nikt nie narzekał na cenę. Teraz nagle stało się to problemem nie do przejścia, bo sprzętowo nowe MBP prezentują się dobrze, to trzeba ponarzekać na cenę. Ile podobny laptop powiedzmy na i5 czy i7 kosztuje u konkurencji? Różnice są aż tak znaczne? Poza tym jaką jakość dostajemy w nowych MBP, a jaką mamy właściwie u konkurencji? 10h pracy na baterii? Aluminiowe obudowy? Świetny design? Mac OS?

co do wyższej rozdzielczości na ekranie 13'3 cala... bez sensu. Na ekranie mam coś widzieć, a nie wytężać wzrok. Rozdzielczość jest bardzo dobra.
Procesor... lepiej takie C2D niż i3, więc nie płaczę, szczególnie, że bateria jest naprawdę wytrzymała.
Zgadzam się, 13" ma rozdzielczość optymalną (taką, która stosowana jest zazwyczaj w 15" u konkurencji? Jeśli się mylę, to poprawcie). 13" zmieniła się nieznacznie, ale te "kosmetyczne" zmiany i tak wychodzą in plus. Teraz jest poważny dylemat między mobilnością, a wydajnością MBP. 13" mała i zgrabna, a 15" i 17" to mocne maszyny (ale o tym już nikt nie wspomniał, tylko wszyscy zajęli się ceną i porównaniem standardu życia w US i PL, jakby to nie było oczywiste).
Napisano 14 kwietnia 2010 - 15:52
Napisano 14 kwietnia 2010 - 16:00

Napisano 14 kwietnia 2010 - 16:02
Napisano 14 kwietnia 2010 - 16:06
a ja do tematu ale z innej beczki: dzwoniłem do iSpotu w złotych tarasach i tam mi powiedzieli, że u nich nowe mbp powinny być za jakieś dwa tygodnie. Prawda to? Wiem, że na forum jest dużo osób które posiadają różne przydatne informacje i lepiej znają ten rynek
Prosiłbym o wypowiedź.
Według RCS Kraków, może to być przyszły tydzień, max 2 tygodnie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych