Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[iPod shuffle 2g/ WinXP]Problem z połączeniem USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 secound

secound
  • 17 postów

Napisano 30 grudnia 2006 - 17:36

Witam mam następujący problem otóż: Posiadam iPoda Shuffle którego można za pośrednictwem USB 2.0 podłączyć do komputera i tak gdy podpinam go do USB to pojawia mi sie komunikat "Nie rozpoznano urządzenia USB" Zaznaczam ze mam Windowsa Xp SP2 , instalowałem sterowniki do mojej płyty głównej Soltek SL-75KV+ mianowicie sterowniki do chipsetu VIA Service Pack 4.43 (podajże) i dalej nie wykrywa . Instalowałem tez sterowniki do USB , najpierw do 1.10 a puźniej do 2.0 i dalej nic ;/ juz sam nie wiem co moze być przyczyną. Program którego używam do iPoda do iTunes. Zaznaczam że iPod jest sprawny gdyż przed chwilą wróciłem od kolegi i sprawdzałem - działa wszystko. USB jest sprawne gdyż działa mi na nim pendrive i cyfrówka. Problem polega tylko na tym że nie wykrywa mi iPoda "Nie rozpoznano urządzenia USB" zaznaczam ze patrzyłem Moj Komputer/właściwości/menadżer urządzeń i nic tam nie widze nie pokojącego, tzn nie ma żadnego pytajnika przy którymkolwiek z urządzeń. Moze potrzebuje jakies sterowniki do iPoda Shuffle ???? Prosze o pomoc !

#2 secound

secound
  • 17 postów

Napisano 30 grudnia 2006 - 20:06

Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc ... :/ ?

#3 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 30 grudnia 2006 - 20:17

wiesz... to makowe forum, problemy z windows są dla nas dość trudne... A tu wina leży ewidentnie po stronie windowsa... Do iPoda została dołączona instrukcja obsługi... prawdopodobnie musisz odinstalować dokładnie wszystko co zainstalowałeś, wyczyścić rejestr z całym szeregiem tych... no restartów i zainstalować od nowa całe oprogramowanie- to co podaje instrukcja obsługi - chyba najnowsza wersja iTunes wystarczy- ale shuffle to nietypowe USB... więc może nie tylko... Jeśli to nie pomoże to może to co dla windowsa najlepsze, reinstalacja

#4 secound

secound
  • 17 postów

Napisano 30 grudnia 2006 - 20:28

Drogi kolego :) Własnie w tym problem ze ja robiłem reinstalacje Windowsa Xp i instalowałem wszystko od początku , sterowniki itp. i dalej nic nie wykrywa tego iPoda ... Do tego iPoda dołaczyli mi taką zieloną płytke i tam jest instrukcja ale bardzo ogólnikowa, nawet nie ma zadnych steroników do iPoda na tym cd. Dziwi mnie to badzo ze mi go nie wykrywa, bo byłem u kolegi i normalnie wpioł do usb tą "stacje dokującą" włożył na nią iPoda i system wykrył normalnie .... Moze to chodzi o to ze moj komputer nie jest z " tych nowych" AMD Athlon 1.2 GHz, pł.gł. Soltek SL-75KV+, 320 SDRAM, GeForce 4 MX. System mam Windows Xp SP2 Wiec co to moze byc ? co moze byc przyszną ... ?

#5 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 31 grudnia 2006 - 16:11

Sprawdź, czy w panelu sterowania nie masz jakichś wykrzykników przy usb - jeśli tak to znaczy że prawdopodobnie nie zainstalowałeś kompletu sterowników do płyty głównej. Ale to raczej wygląda na sprawę hardware - spróbuj przełączyć ipoda do innego portu (najlepiej takiego, który jest bepośrednio na płycie głównej (tylny panel komputera). Zobacz, czy jakieś inne urządzenie USB działa. Jeśli korzystasz z USB na przednim panelu obudowy to bardzo możliwe, że masz źle podłączone kabelki do złącza - to takie cieniutkie igiełki, łatwo się pomylić. Otwórz budę i porównaj układ kabelków z instrukcją do płyty głównej.

#6 secound

secound
  • 17 postów

Napisano 31 grudnia 2006 - 17:09

Witam Pisałem juz że żadnyhc wykrzykników nie ma ... tak jakby wszystko było wporzadku. Druga sprawa to ze mam w kompie tylko 2 porty USB i oba są to porty z tyłu kompa podłączone bezpośrednio z płytą główną. Na tych portach działa mi pendrive 128 mb i aparat cyfrowy CanonA520, te urządzenia obydwa porty wykrywają ! Nie wykrywa tylko iPoda ! ;( juz sam nie wiem co mam robić.... moze sprzedać iPoda .... to ten malutki iPod Pomóżcie ...

#7 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 31 grudnia 2006 - 21:58

Ja miałem podobną sytuację z donglem bluetooth. Windows też go nie rozpoznawał. Działał u wszystkich tylko nie u mnie. Kupiłem kartę pci z portami usb 2.0 i zaczął działać. Tylko nie kupuj taniej tandety tak jak ja (17 zł) bo jest na starych chipach i Shuffle jest niestabilny (Rozłącza się co chwilę)

#8 secound

secound
  • 17 postów

Napisano 01 stycznia 2007 - 11:30

Witam Właśnie tez sie zastanawiałem nad kontrolerem PCI na USB , i tak chyba zrobie kupie go, na allegro są w granicach 30-40 zł . Bo jesli oprogramowanie nie działa to cos musi być z tym USB, moze sie juz zużyły ( bo płyta gł. ma juz 7 lat) Pozdrawiam Serdecznie i dziekuje za porady ! Jesli jeszcze ktoś miałby jakieś pomysły co to może być przyczyną to prosze pisać :) Szczęsliwego Nowego Roku :D:)

#9 secound

secound
  • 17 postów

Napisano 04 stycznia 2007 - 14:16

Witam Serdecznie Wiec kupiłem i zamontowałem kontroler USB na PCI i wykrywa mi iPoda z czego sie bardzo ciesze. Tylko mam jeden mały problemik... Czy ktos moze mi powiedzieć jak usunąć piosenki z iPoda ?? Bo jak sie je wgrywa to wiem, ale nie umiem ich usunąć z iPoda ... Prosze pomóżcie ! pozdro...

#10 secound

secound
  • 17 postów

Napisano 04 stycznia 2007 - 15:50

Boże chyba cos popsułem .... Bo sformatowałem iPoda .... (kliknołem prawym na dysk wymienny i dałem formatuj) potem wgrałem piosenki i mi niechce grać !! teraz to nawet sytem wogole iPoda nie wykrywa !! Boze co to za głupie urządzenia !! same problemy z nimi .... Pomocy !!

#11 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 04 stycznia 2007 - 15:54

Boże chyba cos popsułem ....

Boze co to za głupie urządzenia !! same problemy z nimi ....

Pomocy !!

W tym przypadku wydaje mi się że to nie urządzenie jest głupie.

#12 secound

secound
  • 17 postów

Napisano 04 stycznia 2007 - 15:56

Jej prosze powiedzieć mi co sie stało ? Chciałem tylko usunąćutwory z iPoda Jak moge to naprawic ! Prosze o pomoc :(

#13 plebanek

plebanek
  • 1 postów

Napisano 07 stycznia 2007 - 10:55

Nie wiem jak sie zaklada posty , jestem woogle Zielony !! On niedawna mam komputer i mam problem moje USb nie dziala, raczej nidgy nie dzialalo jak zrobic ze bylo dzialalo???

#14 mekintosz

mekintosz
  • 964 postów

Napisano 07 stycznia 2007 - 12:33

A jak wgrales na niego te piosenki :?: Bo wiesz musisz do tego uzyc iTunes a nie metody "drag'n drop"

#15 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów

Napisano 07 stycznia 2007 - 20:27

Piosenki się usuwa w iTunes. Nie wiem jak wgrasz teraz na niego soft od nowa jak komp go nie wykrywa... (iTunes służy też do wgrywania i aktualizacji softu w iPodzie) Gdzieś był podobny wątek o sformatowanej szufelce 2G. Poszukaj.

#16 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 07 stycznia 2007 - 20:44

Albo oddaj na gwarancji. A przedtem przeczytaj instrukcję obsługi, bo żal d*e ściska, jak się czyta takie rzeczy :confused:

#17 secound

secound
  • 17 postów

Napisano 08 stycznia 2007 - 17:42

Wiem że to wstyd sformatować iPoda ... ale naprawde mam takie cacko 1-raz w życiu... ale przyznaje sie do błędu. Na dniach oddam go na gwar. Czy ktos mogłby mi napisać jak za pomocą iTunes usunąć piosenki z iPoda ?? bo naprawde kombinowałem z godzine w iTunesie i nie mogłem ich usunąć... wkoncu dałem prawym "formatuj" to pewnie z nerwów ... Prosze napiszcie mi Pozdro:)

#18 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów

Napisano 08 stycznia 2007 - 21:49

Jak iPod zamontuje się w iTunes, klikinij na niego, pokaże ci się lista piosenek na nim. zaznacz to co chcesz usunąć i naciśnij klawisz delete.

#19 luke_z

luke_z
  • 414 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 08 stycznia 2007 - 22:16

A zanim cokolwiek zaczniesz znów kombinować przy iPodzie to poczytaj tutorial
naszego forumowicza:
Ipod - pierwsze kroki
I zajrzyj do działu Ipod i iTunes.
Lepiej poczytać niż znów coś zepsuć, bo w koncu gwarancja moze tego nie objać. ;)

#20 zmoRa

zmoRa
  • 2 postów

Napisano 13 lipca 2007 - 09:29

Problem z połączeniem Witam. Mam nowego iPoda 1GB z Anglii..Kupionu 3 dni temu. Wszytko byloby ok, iTunes sie zainstalowal, piosenki sie wgra, tylko nie zawsze iPod jest widoczny w iTunes..Pokazuje ile jest zajetej pamieci i ile jest piosenek, ale nie da sie ich usunac..Polaczy sie normalnie, swieci pomaranczowa dioda, piosenki sie wgra, ale ich wogole nie widac i nie da rade ich potem usunac..Rejstr wyczyszczony, stale polaczenie w Windowsie jest, ale i tak go iTunes nie widzi..Problemy z USB?? Prosze o pomoc!!..

#21 sandrea

sandrea
  • 5 postów

Napisano 15 sierpnia 2008 - 14:05

bez obrazy ale to ipody z apple to jakis badziew:-( kupilam dwa miesiace temu dzialal dzialal dzialal podlaczam go do kompa w celu naladowania i nic zwykly kawal blachy zawsze jak sie go podlaczala byl wszedzie w itunsie urzadzeniu magazynujacym i jesze w moim komputzerze widoczny a teraz cos mu odwalilo i wogle nie chce
nigdzie sie pokazywac naszczescie po 2 godzinnym meczneniu sie podlaczylam go do tylnego USB i odpalil tylko nie wiem co mam teraz myslec o tym po 2 miesiacach znowu sie zepsuje:confused:

czytalam jeszcze ze oprocz muzyki trzeba na niego jakies oprogramowania wgrywac softy i inne pierdoly;/ ale skad ja mam to wziac i co to wogle jest? i jak to wgrac moze najlepiej odrazu za nim znowu cos mu odwali i nie bedzie widoczny po podlaczeniu do kompa dostalam plyte do niego ale wszystko otwiera sie w photosopie;/ i za duzo zabawy z tym jest na plycie jest cos takiego uporzadkowane w folderach: broszury, filmy,instrukcje i akcesoria,instrukcje ipod,instrukcje Mac,instrukcje oprogramowanie,prezent kasiazki audio,prezent muzyka,software do ipoda i wez tu sie polap co gdzie jak prawie wszystko w photosopie sie otwiera albo w notatniku w jezyku chinskim;/

---- Dodano 15-08-2008 o godzinie 15:26 ----
Chyba najlepiej kupic sobie jakis odtwarzacz z firmy krzak!!!! moje klozeanki tak zrobily i wszystko dziala im bez zarzutu a ja tylko przegladam forum i chaty bo zawsze cos sie w nim spieprzy!!a tu czlowiek zrobi inaczej bo chce dobry z dobrej firmy przeplaci i co ?? psuje sie szybciej niz te inne krzaczory a za te pieniadze moze miec 2 odtwarzacze(bo jak na zwykly ipod bez ekranika to ten shuffle 2 sporo kosztuje;/) nadodatek jak sie uslyszy o tych wszystkich foramtowaniach jakis softach i programach ktore trzeba na niego wgrywac to lepiej se radio wlaczyc;/

#22 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów

Napisano 15 sierpnia 2008 - 18:54

Po pierwsze, jakiego systemu używasz? Windows czy Mac os? Każdego iPoda przed wyciągnięciem kabla trzeba odłączyć (wysunąć) w iTunes specjalnym przyciskiem. Nie trzeba na niego nic dodatkowego wgrywać. Obsługujesz go za pomocą iTunes. Problem otwierania plików z płyty w niewłaściwej aplikacji jest spowodowany złymi ustawieniami systemu. To nie wina iPoda. Kliknij prawym przyciskiem na pliku i wybierz "otwórz za pomocą" a następnie odpowiednią aplikację. Co do odtwarzaczy "krzak" to one są widziane w systemie jako zwykły nośnik pamięci, nie możesz wtedy skorzystać z iTunes.

#23 sandrea

sandrea
  • 5 postów

Napisano 15 sierpnia 2008 - 20:22

Jaki system o co ty mnie wogle pytasz:) jak wlaczam kompa pisze windows xp i juz nawet nie wiem gdzie to sprawdzic po drugie moze czasami zdarzało mi sie nie wysunac tego ipoda z iTunsa ale zawsze korzystalam z bezpiecznego usuwania sprzeu nigdy na chama go nie wyrywalam a co do tych krzakow co z tego ze do nich nie uzywa sie iTunsa no i bardzo dobrze wazne ze graja i nie ma zadnych problemow mi iTuns do szczescia nie jest potrzebny to byl wymysl producentow tych odtwarzaczy ze trzeba program sciagac zamiast normalnie muzyke przerzucac a jesli chodzi o te pliki to wiem ale chyba windows media player tego nie odtworze probowalam wszystkie jakie tam mi sie wyswietliy i tylko w photosopie da sie odpalic ale trzeba to zapisywac i duzo zabawy z tym jest;/

#24 mikemaj

mikemaj
  • 769 postów

Napisano 15 sierpnia 2008 - 21:31

Hehe, widzę że mamy doczynienia z bardzo zaawansowaną użytkowniczką ;) (bez urazy oczywiście) To właśnie co opisujesz mogło stać się przez to że iPod nie zawsze jest wysuwany w iTunes. IMO iTunes jest bardzo wygodnym menedżerem muzyki i wolę mieć muzykę w jednej aplikacji niż porozrzucaną po dysku. iTunes jest właśnie jedną z największych zalet iPodów. Co do odtwarzaczy "krzak" - miałem kilka w rękach i po 5 sekundach obsługi miałem ochotę rozwalić je na ścianie. Serio ;) No, ale co kto lubi. Co do plików na płycie, napisz jakie mają rozszerzenia (to te trzy ostatnie litery po kropce w nazwie) to powiem ci czym je otworzyć.

#25 sandrea

sandrea
  • 5 postów

Napisano 15 sierpnia 2008 - 23:08

Mozgiem komputerowym moze nie jestem bo nie mam do tego cierpliwosci:) jak podlaczylam dzisiaj tego ipoda a on sie nie chcial ladowac to myslalam ze spadne z krzesla:) a te pliki nie maja ani jednej kropki a co za tym idzie po tej rzekomej kropce nie ma zadnych trzech liter np jak otwieram folder ten ostatni on sie nazywa software do ipoda to potem jest kolejny folder ktory sie nazywa iTunes v7,5 jak otwieram ten folder to potem sa dwa nastepne foldery i jeden jest podpisany dla komputerow Mac a drugi dla PC windows otwieram pierwszy oooooooo!;D w tym dla Mac jest iTunes7.5.dmg o to chodzilo? a w folderze PC windows jest iTunessetup to chyba instalka iTunsa i wogle niektóre rzeczy juz tam zgory maja ikonke photosopa tego ipoda da sie ladowac inaczej niz tylko w kompie bo jak on ma sie tak co 2 miesiac rozkraczac to ja wejsc USB nie nastarcze??

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych