Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Spadek udziałów Apple na rynku smartfonów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 06 kwietnia 2010 - 14:45

[newshuge]http://img58.imageshack.us/img58/4981/62338349ie7.jpg[/newshuge]
Firma analityczna Comscore opublikowała najnowsze dane dotyczące udziału w rynku smartfonów w USA. Wyniki obejmują okres od grudnia 2009 do lutego bieżącego roku. Na pierwszym miejscu znajduje się wciąż RIM, a na ostatnim - Palm.

RIM zanotował wzrost o 1,3 punktu procentowego w stosunku do listopada 2009 roku, osiągając wynik 42,1% udziału w rynku amerykańskim. Za nim uplasowało się Apple z wynikiem 25,4% (spadek o 0,1 p.p.). Największy spadek zanotował Microsoft, którego udział w rynku wynosi teraz 15,1%, tracąc tym samym 4 p.p. od listopada. Google natomiast wciąż idzie w górę: w ciągu tylko 3 miesięcy firma zanotowała wzrost o 5,2 p.p. osiągając 9-procentowy udział. Palm wciąż traci - jego udział w rynku wynosi 5,4%.

Szczegółowe dane w poniższej tabelce:

Dołączona grafika

Źródło: Comscore
[newsindexhuge]http://img149.imageshack.us/img149/2260/38530474ey3.jpg[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://img66.imageshack.us/img66/5417/malenasgfa6.jpg[/newsindexsmall]

#2 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:06

Te wyniki nie zaskakują, można było się tego spodziewać. Jeśli Apple technologicznie nie podgoni konkurencji, trend spadkowy będzie się utrzymywał :)

#3 weiss

weiss
  • 299 postów
  • SkądSkarszewy

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:08

Hmm... wydaje się, że paradoksalnie dla nas użytkowników jest to bardzo dobra wiadomosc. Jeszcze kilka procent spadku a doczekamy sie prawdziwych rewolucyjnych rozwiązań w Iphone.

#4 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:20

[*] :D
zarówno goodboy25 jak i weiss macie rację... Widząc takie rzeczy Apple powinno się za siebie wziąć i ucywilizować iPhone'a...
A poza tym dzięki spadku udziałów zapewne będą zniżki

#5 halojano

halojano
  • 75 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:23

a czy nie jest tak, że ten spadek podyktowany jest faktem zbliżającej się premiery nowego modelu - zamiast kupować teraz klienci wstrzymują się do wakacji?

#6 lucar

lucar
  • 104 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 kwietnia 2010 - 15:45

Poza tym mimo wyraźnego apetytu nie udało im się wykroić nawet najmniejszego kawałka tortu z najbardziej lukratywnego rynku użytkowników korporacyjnych. Tutaj nadal króluje RIM ze swoim świetnie dopasowanym do sieci korporacyjnych systemem, co ma wpływ na statystyki. I co więcej, nie widać, by coś tu się miało zmienić w najbliższym czasie.

#7 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:19

Apple jest taką*firmą, że albo ktoś*kocha albo nie. W Ameryce Apple nie jest postrzegane jak u nas jako jakoś strasznie droga firma. Bardziej jako awangarda IT, za którą trzeba odrobinę więcej zapłacić. Tam Ci co chceszli iPhona już*go dawno mają. Teraz jest pytanie co Apple takiego zrobi by przekonać*posiadaczy 3G/3GS by kupili 4G. Albo OS 4 będzie tylko do 4G, albo musi być to coś*fantastycznego...hmm na użytkowników Apple wystarczy chyba kamerka z przodu ;) Wymuścili pierwszego iPhona z takim opóźnieniem, że każda byle podstawowa funcja to "achy i ochy" jakie to innowacyjne nie jest. Więc teraz kamerka i świat szaleje a karawana jedzie dalej. Chociaż mam nadzieję*że się*mylę bo co nowość*to bubel.

#8 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:37

@halojano prawdopodobnie tak, po premierze nowego softu i iPhone zacznie się kupowanie. W zeszłym roku ceny z 3G skakały jak oszalałem na 3 tygodnie przed WWDC i później. Przed i po WDDC cena miała niezły rozrzut. @wieslawo bo w PL ciągle najważniejszy jest stosunek cena/jakość, z tym, że ta "jakość" w rozumieniu Polaczków to ciągle jak najwyższe podzespoły, upakowane w byle co i najczęściej z win (do darmowego linux'a też się przekonali, czy komputerów bez OS, bo to zawsze taniej). A szkoda przecież TYLKO za jabłko na obudowie dopłacać ;)

#9 rafaello87

rafaello87
  • 403 postów
  • SkądBielsko - Biała

Napisano 06 kwietnia 2010 - 17:04

Jeśli macie 10 kulek zielonych i 10 czerwonych to one dzielą po 50% "rynek". Jeśli ktoś wyprodukuje żółte kulki i będzie ich 2 sztuki na rynku to rynek nie będzie dalej wynosił 20 kulek tylko 22. Zatem automatycznie spada procent udziału kulek zielonych i czerwonych. Tą "żółtą kulką" był Nexus One. Nowe, oczekiwanie urządzenie, także to nie dziwi, że w jakiejs tam odczuwalnej ilości się sprzedał. Ale biorąc pod uwagę, że Apple ma dalej niemal identyczny udział oznacza ni mniej ni więcej, że dalej się dobrze sprzedaje mimo wprowadzania nowych urządzeń na rynek. Pozdrawiam

#10 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 17:28

Android rośnie w siłę. Dziś czytałem o pierwszym telewizorze z Androidem. Apple ze swoją polityką niech się schowa. Spadek był do przewidzenia.

#11 eviltomek

eviltomek
  • 780 postów
  • SkądDębica

Napisano 06 kwietnia 2010 - 17:29

Niech dadza nowe iphony 3g po 800zl to szybko akcje poleca do gory

#12 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 06 kwietnia 2010 - 18:36

Jeśli macie 10 kulek zielonych i 10 czerwonych to one dzielą po 50% "rynek". Jeśli ktoś wyprodukuje żółte kulki i będzie ich 2 sztuki na rynku to rynek nie będzie dalej wynosił 20 kulek tylko 22. Zatem automatycznie spada procent udziału kulek zielonych i czerwonych.

Tą "żółtą kulką" był Nexus One. Nowe, oczekiwanie urządzenie, także to nie dziwi, że w jakiejs tam odczuwalnej ilości się sprzedał. Ale biorąc pod uwagę, że Apple ma dalej niemal identyczny udział oznacza ni mniej ni więcej, że dalej się dobrze sprzedaje mimo wprowadzania nowych urządzeń na rynek.

Pozdrawiam

Racja, ale Nexus One to najwyżej błąd statystyczny. Taką żółtą kulką może być Motorola Droid.

#13 Rodziu

Rodziu
  • 140 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 kwietnia 2010 - 19:05

Mnie się tam Windows Mobile zupełnie nie podoba. iPhone OS... Jakby nie patrzeć od lat taki sam. Apple powinno wprowadzić coś nowego w samym aparacie iPhone. A nie czarujmy się, choćby Apple w tym rankingu spadło na sam dół, iPhone'a kupować i tak będą, bo jest fajny i fajnie jest mieć iPhone i w ogóle ładny jest i sobie kupię... A co do ceny no to pomogłoby firmie gdyby obniżyli cenę iP. Ooooj wzrosłaby naprawdę znacznie liczba kupujących o kilka razy. Ale co za tym idzie - cudowny iPhone by się nadzwyczajnie przejadł. Nie wiem czy fajnie będzie oglądać, jak co druga osoba na ulicy lata z jabłkiem. Z resztą... Już prawie tak jest... Z modelu na model nie zauważyliśmy chyba jeszcze żadnej rewolucji, która by nami wstrząsnęła, zaskoczyła nas i wręcz podbiła rynek. iPhone - po pierwszym modelu Jobs zmienił tylko obudowę tylną, dodał GPS'a, potem jeszcze polepszył aparat i dał baaardzo przydatny i niezbędny kompas. No cudnie. Mi tam osobiście wciąż podoba się iPhone i nie powinien mi się ''przejeść''. Lubię tą Applowską prostota i staranność. Bez żadnych wymysłów klapeczek, naklejeczek bajerków. Zwykła cegła o jednym kolorze z jabłkiem na plecach. Dla mnie bomba ;)

#14 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 20:30

Tak się przez chwilę zastanawiałem i jakoś nie bardzo widzę zastosowanie systemu Android w TV... :] Co do telefonów z tymże systemem nie zauważyłem by były jakoś mocno dostępne ani specjalnie reklamowane w ofercie naszych rodzimych operatorów, więc póki co słaba to alternatywa.

#15 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 492 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 kwietnia 2010 - 21:10

Tak się przez chwilę zastanawiałem i jakoś nie bardzo widzę zastosowanie systemu Android w TV... :] Co do telefonów z tymże systemem nie zauważyłem by były jakoś mocno dostępne ani specjalnie reklamowane w ofercie naszych rodzimych operatorów, więc póki co słaba to alternatywa.

Pierwszy telewizor na systemie Android
Również uważam, że to nie ma sensu :)

#16 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 21:33

ja tam YT w TV bym nie pogardził:D

#17 PaOs

PaOs
  • 288 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 21:49

O jeeju, 0.1 % - co to jest :D Jestem pewien,że gdy pojawi się nowy iPhone to znowu udziały Apple w amerykańskim rynku wzrosną,więc nie ma się co martwić i załamywać :P

#18 nixon123

nixon123
  • 486 postów
  • SkądGliwice

Napisano 06 kwietnia 2010 - 22:02

Jeżeli iphone nie będzie miał nowej odsłony wizualnej, jakiegoś boom będzie dalej spadać. Mnie się już wygląd tego telefonu znudził - to takie moje prywatne zdanie. Inna sprawa, że rynek jest rozepchany i konkurencja jeszcze dorzuca.

#19 simonek

simonek
  • 284 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 kwietnia 2010 - 22:18

Niewiele rzeczy bawi mnie tak bardzo jak te pseudo wróżby pseudo proroków na myapple i nie tylko... co jeden to większy Nostradamus:)

#20 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 01:24

A bo to tylko na myapple tacy? Wystarczy przejrzeć kilka gazetek i przeczytać opinie analityków finansowych sprzed 'kryzysu' ;) Zawsze są jakieś oczekiwania, przewidywania, spekulacje itp. To naturalne, że każdy by chciał mieć rację, a apple publicznie wydaje mało informacji. Zakładam, ze zbiera informacje przedstawiane przez użytkowników, ale ostateczna wersja softu i tak nie będzie zgodna z oczekiwaniami. Patrząc jeszcze na ten spadek z perspektywy inwestorów, to obecnie apple jest na zielono, ale spadek nawet o 0,001 (dlatego np. waluty podawane są do 4 miejsca po przecinku) może okazać się sporą stratą ;)

#21 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 07 kwietnia 2010 - 01:43

ja tam YT w TV bym nie pogardził:D

Mam w Philips'ie, wierz mi nic nadzwyczajnego, to jeszcze nie ten czas :)

#22 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 01:55

Mam w Philips'ie, wierz mi nic nadzwyczajnego, to jeszcze nie ten czas :)

niewygodne użytkowanie?

#23 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 07 kwietnia 2010 - 02:00

Niewygodne i wolne ! Az czasami szlag czlowieka trafia bo niestety nie mozna nic przyspieszyc, sytuacji nie poprawia fakt ze leci to po WiFi a nie po kablu. Musze znalesc troche czasu i sprobowac podlaczyc neta kablem, ale duzej rewolucji sie nie spodziewam :)

#24 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 07 kwietnia 2010 - 02:01

Ciekawe czy podobnie to wygląda w TV innych firm ;)

#25 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 07 kwietnia 2010 - 02:05

Szczerze mowiac, nie wiem. Z YT na TV pierwszy raz sie spotykam, a mam jeszcze Pioneer'a i Sharp'a. Tego kupilem skuszony reklama w TV, oraz akcja sprzedazy "kupuj bez VAT'u" w sklepie "nie dla idiotow" :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych