Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple udostępniło dziś Mac OSX 10.6.3 i Security Update

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#101 dmk1

dmk1
  • 5 postów

Napisano 31 marca 2010 - 19:59

gesty Nie zauważyłem w informacji o wydaniu, czy poprawili w końcu wyłączające się gesty w macbookach? Lub czy ominęło mnie rozwiązanie tej kwestii?

#102 klub13

klub13
  • 18 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 10:40

zwis za zwisem od wczoraj co godzinę ! nie pomagają żadne naprawy uprawnień ! nic ! cos mi to przypomina... jak wrócić do poprzedniej wersji ??? z góry dziekuję za pomoc !

#103 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 01 kwietnia 2010 - 10:54

By wrocic do poprzedniej wersji trzeba postawic system od nowa i szukac comba do wersji poprzedniej. Napisalbys jaki masz komp, bo to raczej nietypowe by byly jakies zwisy.

#104 klub13

klub13
  • 18 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 12:51

iMac 2 Ghz Intel Core 2 Duo 4 gb RAM late 07 już 4 razy zblokowany nic nie pomagało a 3 razy ekran raz biały raz zielony a raz czarny....

#105 Mr D

Mr D
  • 85 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 13:30

Jak do jutra nie zwiększą się Wasze problemy to zaryzykuje :) Ostatnio robiłem reinstalacje i próbowałem odtworzyć wszystko z TM i daje to radę ;) gdyby co.

#106 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 13:51

Sprawdźcie, czy macie wszystkie poprawki dla waszych komputerów dograne.
Apple - Downloads - Mac OS X - Firmware & Hardware

#107 czarny_kot

czarny_kot
  • 67 postów
  • SkądBytom

Napisano 01 kwietnia 2010 - 15:40

U mnie update przebiegł ok, wszystko śmiga poza jedną rzeczą, która nie działa mi zresztą odkąd zainstalowałem Snow Leoparda. Mianowicie chodzi o automatyczne usypianie komputera, które możemy ustawić w preferencjach systemowych w zakładce 'oszczędzanie energii'. Dosyć mnie to irytuje, gdyż wcześniej korzystałem z tej funkcji, a teraz jak chcę uśpić komputer, muszę to zrobić za każdym razem ręcznie. Wie ktoś może co może być tego przyczyną albo jak to naprawić?

#108 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2010 - 16:44

czarny_kot - może być jakiś program, który działa w tle i nie pozwala się uśpić i tak zapewne jest.
ktoś np. tak miał z jakimś widgetem w dashboard (chyba jakimś od sms'ów), słyszałem też że ktoś tak miał przy korzystaniu z Firefoxa... musisz sprawdzić samemu
wyłączyć wszystkie programy i widgety, w tym te działające tylko w tle i sprawdzić czy wtedy maczek się usypia.

#109 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 16:50

Tak, z firefoxem kiedyś tak miałem, był nawet jakiś myk dla niego, ale nie pamiętam jak to szło. Ale to było jeszcze na 10.5. Pozamykaj wszystkie programy i zobacz czy sie usypia wtedy, pozamykaj też wszystko się uruchamia przy starcie systemu jeśli coś masz w Preferencje systemowe=>konta=>startowe to powyłaczaj. Albo zobacz najlepiej na czystym nowym koncie użytkownika.

#110 Sekal

Sekal
  • 369 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 kwietnia 2010 - 18:08

Ktoś mi może powiedzieć czy odblokowali Atomy ?

#111 alik

alik
  • 26 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 kwietnia 2010 - 18:12

u mnie pojawił się pewien problem, z tym, że nie wiem czy jest to związane bezpośrednio z update'em: a mianowicie Mail ma tendencję do zjadania pamięci - aktualnie pożera 2,83 GB (!) pamięci (z 4 GB dostępnych), więc to chyba jednak jakaś mała przesada. Mam podłaczone do Maila: 6 kont IMAP (2 z Gmaila i 4 inne), kilka RSSów, które obserwuję w skrzynce, parę skrzynek inteligentnych, kilka reguł. Wcześniej nie zauważyłem nic takiego... Czy ktoś ma podobnie? Al

#112 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 01 kwietnia 2010 - 18:22

A naprawiales przywileje po updatecie?

#113 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2010 - 19:21

akurat przywileje/uprawnienia nie mają nic do tego (no bo jak?) proponuję przeczyścić cache i ustawienia

#114 alik

alik
  • 26 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 kwietnia 2010 - 19:39

@roberto: jaki cache, jakie ustawienia? w Mailu?

@chris.zurada: tak.

---- Dodano 01-04-2010 o godzinie 20:50 ----
Ponowne sprawdzenie i naprawa uprawnień ujawnia następujące błedy:

Naprawiam uprawnienia na „Macintosh HD”
Nieprawidłowe uprawnienia na „usr/share/derby”. Oczekiwane: drwxr-xr-x . Faktyczne: lrwxr-xr-x .
Naprawiono „usr/share/derby”.
Uwaga: plik SUID „System/Library/CoreServices/RemoteManagement/ARDAgent.app/Contents/MacOS/ARDAgent” był modyfikowany i nie zostanie naprawiony.
Nieprawidłowe uprawnienia na „Library/Application Support/Apple/ParentalControls”. Oczekiwane: drwxrwxr-x . Faktyczne: drwxr-xr-x .
Naprawiono „Library/Application Support/Apple/ParentalControls”.
Nieprawidłowe uprawnienia na „Library/Application Support/Apple/ParentalControls/ALRHelperJobs”. Oczekiwane: drwxrwxr-x . Faktyczne: drwxr-xr-x .
Naprawiono „Library/Application Support/Apple/ParentalControls/ALRHelperJobs”.

Naprawa uprawnień zakończona

Chyba nic szczególnie groźnego z tego, co czytałem. Część była wcześniej (ArdaAgent).

Update: po zrestartowaniu kompa mail nie zjada pamięci na kolację - (na razie) - jest OK. Może miało to związek z wcześniejszą tego dnia próbą drukowania z inteligentnego folderu do PDF-a kolekcji ca. 450 e-maili. Próba była nieudana, dopiero wyszukanie tych samych maili w folderze macierzystym pozwoliło na ich wydrukowanie. Może to było przyczyną zwisu i dziwnego zachowania?

#115 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 01 kwietnia 2010 - 20:33

mi się po tym upade cholernie zwiększył kontrast, ale to nic strasznego (sekunda w preferencjach)

#116 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 22:20

a mi też komputer nie chce spać :( wszystkie programy/ dashboard wyłączone a on dalej nie śpi :( wczesniej też tak miewał ale czasami, a teraz za każdym razem...

#117 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 09:00

Update nareszcie przyspieszył animacje expose i w pasku Cmd+Tab (przy zamykaniu aplikacji). Wcześniej gruchotało gorzej niż na 10.5 na Miniaku..

#118 bwx

bwx
  • 32 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 14:52

Uwaga po update nie ma możliwości zainstalowania Wirelessmouseuapdate 1.0 do magic Maouse. Pojawia się błąd ERROR_VOLUME obszedłem to tak, że zainstalowałem na nowo sn.leparda upddate do 6.2 instalka update do myszy update do 6.3 i odtworzenie danych z TM.

#119 digest

digest
  • 126 postów

Napisano 02 kwietnia 2010 - 15:05

Profil systemu -> Oprogramowanie -> Programy - Nie znaleziono informacji. Też tak macie po tym update?

#120 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 02 kwietnia 2010 - 15:10

Nie.

#121 trehala

trehala
  • 1 postów

Napisano 03 kwietnia 2010 - 20:13

Jedyna od razu widoczna zmiana na moim MBP to wyrównanie defaultowego wyświetlania kolorów pomiędzy obiema kartami graficznymi (w słabszej 9400m były wyraźnie chłodniejsze - teraz wyglądają tak samo jak na 9600m gt).

#122 unique|tom

unique|tom
  • 64 postów
  • Skądz drugiego piętra

Napisano 04 kwietnia 2010 - 23:09

Kwestia problemów z CS3 + 10.6.3 jest już oficjalna.
Czy autor może dopisać P.S. do głównego postu?
Mozna w ten sposób zaoszczędzić komuś problemów i reinstalki systemu od zera...
Macintoshe posiadające więcej niż 12 znaków w serialu są zagrożone tym bugiem.

Poniżej wątki oficjalne:
Adobe CS3 applications crash at launch on Mac OS 10.6.3 if system serial number is greater than 12 characters
John Nack on Adobe: Tech note regarding CS3 apps crashing on 10.6.3

#123 Pan Rafał

Pan Rafał
  • 79 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 kwietnia 2010 - 16:58

Czy pojawiło się jakieś rozwiązanie problemu z automatycznym zasypianiem kompa? Dzisiaj zauważyłem, że i mnie ta przypadłość dotknęła.

---- Dodano 06-04-2010 o godzinie 18:26 ----
Zabawne. Pomógł zwykły restart

#124 canonier

canonier
  • 7 postów

Napisano 04 maja 2010 - 08:46

Ja mam dwa problemy, a że nie wychwyciłem ich zaraz po upgrade, więc nie moge na 100% powiedzieć, że to aktualizacja systemu jest przyczyną. Przestała mi działać kamerka wbudowana iSight, wszystkie programy (Photo Booth, Skype...) na początku niby widzą kamerkę, ale jest czarny obraz, a po wyłączeniu i ponownym włączeniu funkcji kamery, jest info, że inny program używa tego sprzętu. A druga rzecz, to dostęp do dysków sieciowych (Samba na Linuxie) pisze komunikat: "Nie można ukończyć czynności, ponieważ nie masz uprawnień dostępu do niektórych rzeczy." Robiłem przez pół weekendu naprawy uprawnień w systemie i różne testy i naprawy za pomocą Tech Tool Pro 5 i nic nie pomogło. Cały czas to samo. Czy ktoś ma jakiś pomysł? _______ MacBook Pro 15" 2.8 GHz Intel Core 2 Duo

#125 sebax

sebax
  • 113 postów

Napisano 04 maja 2010 - 08:55

Ja mam dwa problemy, a że nie wychwyciłem ich zaraz po upgrade, więc nie moge na 100% powiedzieć, że to aktualizacja systemu jest przyczyną.

Przestała mi działać kamerka wbudowana iSight, wszystkie programy (Photo Booth, Skype...) na początku niby widzą kamerkę, ale jest czarny obraz, a po wyłączeniu i ponownym włączeniu funkcji kamery, jest info, że inny program używa tego sprzętu.

A druga rzecz, to dostęp do dysków sieciowych (Samba na Linuxie) pisze komunikat:
"Nie można ukończyć czynności, ponieważ nie masz uprawnień dostępu do niektórych rzeczy."

Robiłem przez pół weekendu naprawy uprawnień w systemie i różne testy i naprawy za pomocą Tech Tool Pro 5 i nic nie pomogło.
Cały czas to samo.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Nic Ci nie da ja sprawdzałem na kilka sposobów, wszystkie dyski sieciowe leżą zakaz zapisu dla plików takich jak ( jpg, pdf, itp. jest tylko jeden sposób pakować zipem) Z tego co zauważyłem poprawili siec dla WINDY, a nam uwalili zewnętrzne peryferia ( dyski i nośniki) U mnie niemożliwy zapis na 4 dyskach w tym główne kopie zapasowe.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych