Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki router ?

• Please log in to reply
31 replies to this topic

#26 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 16 March 2010 - 14:07

Jeśli chcesz router z Dual-N-Band to oprócz AE BS (nowego) masz do wyboru praktycznie tylko Linksysa WRT610N. Na naszym rynku nic innego nie znalazłem. Tak naprawdę, jeśli choć jedno urządzenie podłączone do routera będzie pracowało w 802.11G to wszystkie urządzenia będą chodzić wolniej. Dlatego wybór jest prosty: albo WRT610N (jeśli masz konfigurację mieszaną 2.4/5GHz i G/N), WRT320N (jeśli masz głównie N a G wykorzystujesz rzadko - on ma dual band ale nie simultaneous dual-n-band) lub WRT54GL/GS jeśli wystarczy Ci G. Od razu mały update - jest na allegro też tańszy netgear wndr3700 z simultaneous dual band i jego cena niewiele przekracza Twój budżet.

#27 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 16 March 2010 - 14:13

to kup sobie lepiej mikrotika i do tego karte 300 mW dla N :D

#28 michalkic

michalkic
  • 117 posts
  • SkądRadom

Posted 16 March 2010 - 14:46

A ja mam takie może podstawowe pytanko które od dłuższego czasu mnie męczy. Co tak naprawdę daje sieć w standardzie N ? Czy wpływa to na szybkość wysyłanego sygnału internetowego, tzn czy jeżeli wchodzi do mnie sieć o prędkości 8 Mb/s to router w standardzie g mi ją ogranicza ?

#29 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 16 March 2010 - 15:12

Może się lekko podepnę pod temat bo bardzo podobny... Skoro macie tyle propozycji to co byście zamontowali, żeby połączyć dwa bloki. Teraz jest: Linksys WRT54GS -> antenka kierunkowa <-> antenka kierunkowa -> router (jakiś) pracujący jako klient. Szczerze mówiąc połączenie nie jest zadowalające i też myślimy o N, tylko jaki sprzęt w to wpiąć pod antenki po obu stronach? Komputery z kartami odpadają oczywiście.

#30 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 March 2010 - 18:40

A ja mam takie może podstawowe pytanko które od dłuższego czasu mnie męczy. Co tak naprawdę daje sieć w standardzie N ? Czy wpływa to na szybkość wysyłanego sygnału internetowego, tzn czy jeżeli wchodzi do mnie sieć o prędkości 8 Mb/s to router w standardzie g mi ją ogranicza ?

tak faktycznie o standarcie wifi n dowiesz się ciut pod niżej wymienionym linkiem
Technologie stosowane w sieciach 802.11n: NetWorld

ciekawie opisane chodz nie dokońca troszeczkę się zgadzam... ale z braku laku sam mam router obsługujący standart n.... gdyż innego obecnie nie było w ispocie

---- Dodano 16-03-2010 o godzinie 18:47 ----
jedynie dodam...
Linksys jest dobrą firmą mimo że korzenie swoje ma tak niecalkiem czytelne.
Ale obecnie jakbym miał wybierać router to bym brał pod uwage następująco:
1. linksys
2. d-link
i teraz bym patrzył na dostępną kasę oraz faktycznie zastosowanie.
czemu piszę o zastosowaniu?
gdyż czasami jak czytam o sieciach i konfiguracjach które ktoś chce utworzyć to aż się nasuwa pytanie.... a po co tak gmatwać?

#31 michalkic

michalkic
  • 117 posts
  • SkądRadom

Posted 16 March 2010 - 19:17

Technologie stosowane w sieciach 802.11n: NetWorld

Dzięki ale nie znalazłem tam odp na moje pytanie. Interesuje mnie czy poczuję różnicę w czasie przeglągania internetu między n i g ? Rozumiem że dzięki N mam większy zasięg ale jeżeli sygnał rozsyłam na jakieś 70 m2 to jest sens ?

#32 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 17 March 2010 - 10:00

U mnie starcza spokojnie, a co by było mało, Linksys działa na jednej antence i do tego jest to kierunkowa wywalona za okno. W najdalszym kącie mieszkania Speedtest.net na iPhone pokazuje 12Mbps/2Mbps i 65ms ping... moim zdaniem G starczy, chyba, że byś chciał większe pliki przesyłać tym, to N mogło by mieć*sens wtedy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users