Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#51 hi.duke

hi.duke
  • 46 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 marca 2010 - 22:31

Chcesz mieć dobry komputer kup Vaio, dobry system kup Maka. Kupując Maka i instalując na nim Windows będziesz miał badziewiasty system na badziewiastym komputerze.

#52 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 22 marca 2010 - 07:34

Nie no, Paralells potrzebuję tylko do programu sprzedażowo księgowego bo Books od Hansaworld mi nie pasuje, ściągnąłem demo i jest strasznie "drewniany" w porównaniu do np. prostego Elfina. Generalnie planowałem pracować na Mac OS, głównie World, Excel, e-mail, internet.
Moje wahanie odnośnie sprzętu bierze się głównie z dużego wyczulenia na design i jakość i tutaj Mac bije wszystko co do tej pory widziałem, może poza Vaio X, ale on jest nędzny sprzętowo. Bawiłem się jakimś Vaio Z w Saturnie i powiem szczerze że plastik rodem z zabawek mojego syna. Potem poszedłem do iSpotu i jak zobaczyłem Macbook Pro to kopara mi opadła. Tak solidnego komputera chyba jeszcze nie dotykałem, jeden minus to to, że jak na 13" jest pierońsko ciężki.

pozdr.
kostek

---- Dodano 22-03-2010 o godzinie 16:07 ----

1. bez problemu pod warunkiem ze masz pendrive sformatowany w systemie fat. Jesli w NTFS - musisz miec do OS'X dograny plugin.

2. W Leopardzie do tego wszystkiego standardowo masz kazdy program oddzielnie: Poczta i rss - Mail, Kalendarz - iCal...w Office dla Mac'a masz Encourtia czy jakos tak, zamiast outlooka, ale czytałem że nową wersję Offica piszą już z Outlookiem

3. u mnie nie ma problemów z niczym co podłączałem

4. nie wiem

5. nie. tylko macbooki pro mają podswietlana klawiaturę. no chyba ze nowy air ktorego na oczy nie widzialem jeszcze :)

A jak dysk przenośny lub pendrive jest sformatowany w FAT32 to też jest ok ?

pozdr.
kostek

#53 ziemo

ziemo
  • 20 postów

Napisano 22 marca 2010 - 23:22

Jednak kupilem nowego MacBooka unibody. Tak stałem nad Air'em i Pro, ale w końcu padło na MB. Jeśli idzie o mobilność to mam netbooka, wprawdzie PeCet, no ale na takie zabieranie go gdzieś to fajny, czytnik kart SD też mi niepotrzebny bo mam w netbooku, więc wziałem MB. Zresztą wizualnie podobał mi sie bardziej niż Pro. Mam nadzieję, że po jakimś czasie użytkowania dalej będę zadowolony ;)

#54 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 24 marca 2010 - 07:46

Wziąłem MBP 13", ten mocniejszy model. Teraz na bootcampie postawie Win XP, anyway skłaniałem się ku Vaio, ale jak porównałem jakość wykonania to MBP wydaje się niezniszczalny, przynajmniej jeśli chodzi o obudowę. Magnezową obudowę Vaio czuć niestety jak tanią chińską zabawkę. Bałbym się, że przy byle okazji wszystko by sie połamało. pozdr. kostek

#55 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 marca 2010 - 10:07

A ja właśnie zamówiłem nowego MBA z SSD - już się nie mogę doczekać :)) Kal

#56 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 24 marca 2010 - 10:29

A ja właśnie zamówiłem nowego MBA z SSD - już się nie mogę doczekać :))

Kal

No to jak popracujesz chwile to daj znac jak tam wszystko chodzi ;)

#57 OzzyMac

OzzyMac
  • 324 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marca 2010 - 10:30

Parallelsa można kupić tanio wraz z innymi programami
MacUpdate Promo Spring Bundle 2010 - 10 Great Apps for $49.99

#58 rafaus

rafaus
  • 39 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 marca 2010 - 11:39

Do mnie wczoraj przyjechał MBA 2.13 z SSD. Jak na razie wydaje się szybszy od White unibody - pewnie dzięki dyskowi. Do tego jest śliczny, cichy, zagrzał się jedynie podczas indeksowania plików, ale wyłączyłem i od tamtej pory cisza i obudowa ledwie ciepła. Ogólnie wrażenia jak najbardziej pozytywne, tylko White mnie przyzwyczaił, że bateria działa i działa i działa, a tu... jedynie 4 i pół godziny.

#59 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 marca 2010 - 12:24

Do mnie wczoraj przyjechał MBA 2.13 z SSD. Jak na razie wydaje się szybszy od White unibody - pewnie dzięki dyskowi. Do tego jest śliczny, cichy, zagrzał się jedynie podczas indeksowania plików, ale wyłączyłem i od tamtej pory cisza i obudowa ledwie ciepła. Ogólnie wrażenia jak najbardziej pozytywne, tylko White mnie przyzwyczaił, że bateria działa i działa i działa, a tu... jedynie 4 i pół godziny.

Dżizas!!! 4,5 h.... u mnie w Dellu najwyżej 2h i to przy dobrych lotach. 4,5h to miałem w wielkim jak stodoła F-S Amilo....

Kal

#60 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 24 marca 2010 - 13:14

no to prawda ze trzeba czasu zeby sie przestawic (ja z pro gdzie 7h spokojnie bateria trzymala na white gdzie 4h jest :)

#61 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 26 marca 2010 - 22:19

Wziąłem w końcu MBP 13" (2.53 mhz, 250GB), generalnie jestem zadowolony narazie, sam gładzik to mistrzostwo świata. Bateria, po pierwszych 2 naładowaniach starcza na 4.5 godziny. Nie jest źle ! Teraz głównie uczę się systemu, skrótów klawiszowych - przyzwyczajenia z Windowsa... pozdr. kostek

#62 wishu

wishu
  • 198 postów

Napisano 26 marca 2010 - 22:24

a ta bateria zbliży się w ogole do tych sugerowanych 7h? Bo szczerze przyznam, że bardzo by mi to pasowało jakby trzymał przy włączonym wifi ok. 6-7h na uczelni na wykladach. A jutro podejmuje ostateczną decyzję dlatego chce wiedziec co wy o tym myslicie? Bede kupował MBP 13 ale tego słabszego, ta bateria wytrzyma mi w granicach 6-7h czy nie bardzo?

#63 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 26 marca 2010 - 22:28

No ja na swoim przykładzie powiem ,że tak-swoim mb pro miałem tak ,że 96% żywotności i z zegarkiem w ręku przy działaniach jak strony www(ale nie youtube ani inne flashowe) czy czytanie pdf-ów ,wytrzymywał mi spokojnie po 6h a przy ściemnieniu ekranu do 1/4 to nawet i dłużej.

#64 wishu

wishu
  • 198 postów

Napisano 26 marca 2010 - 22:39

to własnie o takie cos mi chodzi, plus oczywiscie pisanie wykładow ;) teoretycznie to "najgorszy" dzien w tym semestrze to dla maczka byłby piatek od 7 do 10 wyklady, poltorej godziny laborek z infy wiec wiadomo ze lapa nie bede odpalal i jeszcze od 12 do 13:30... wiec jakies 4.5h dzialania ale nie chce zeby to działało tak na styk bo ta bateria i dlugosc dzialania jest jednym z powodów zakupu mbp :)

#65 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 26 marca 2010 - 22:51

@Kostek - podjąłeś decyzję. Skoczyłeś bez trzymanki. Szacunek. Witamy na pokładzie.

#66 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 26 marca 2010 - 23:23

dzięki kokos, aktualnie masa nauki przede mną, dzisiaj miałem przeboje z rar'ami i zip'ami ale dało rade ;)

#67 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 26 marca 2010 - 23:33

Pamietaj, że tu zawsze znajdziesz pomocną radę. Razem pokonamy całe zło :wink:

#68 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 marca 2010 - 12:57

a ta bateria zbliży się w ogole do tych sugerowanych 7h?

Trzyma spokojnie ok. 6 godz. u mnie (nawet troszkę ponad), tyle że podstawa to click2flash do safari, bez tego to się nie dziwię że 4 h max.

#69 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 27 marca 2010 - 21:27

ok, kokos uważaj :) - Jak w folderze posortować pliki i subfoldery jednocześnie wg. nazwy i rodzaju ? Stare przyzwyczajenie z Windy, gdzie od góry miałem foldery a poniżej pliki alfabetycznie. pozdr. kostek

#70 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 marca 2010 - 21:51

Spróbuj wg tego:
Make Finder sort by type with Folders at top

#71 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 27 marca 2010 - 22:22

dzięki macieks, ale w ostatnim kroku niestety nie mogłem zapisać pliku w edytorze txt...

#72 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 28 marca 2010 - 07:46

Nadpisz go po prostu i wpisz hasło admina, jeśli Cię o nie zapyta.

#73 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 marca 2010 - 12:37

tak jak jak wyżej i jeszcze jak masz system po polsku to weź katalog pl.lproj zamiast en.lproj, pewnie na to wpadłeś sam, ale wole uprzedzić ;)

#74 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 28 marca 2010 - 15:33

Panowie, ale w sumie ta opcja, sortowania wg. rodzaju jest wbudowana (widok->uporządkuj wg->rodzj. Mi natomiast chodzi o sortowanie takie aby na górze były foldery alfabetycznie a poniżej zwykłe pliki alfabetycznie, bo tak jak oferuje to przeróbka to po prostu sortowanie wg. rodzaju, ale nie wg.alfabetu :) pozdr. kostek

#75 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 marca 2010 - 15:40

Tak, wiadomo o co chodzi, ale nie da się zrobić dokładnie tego w Finderze jak jest w Windows. A to z tej stronki to jest taki tylko zamiennik do podobnej funkcjonalności, która niestety nie jest identyczna. Ale powiem Ci że można się przyzwyczaić, a jeśli nie dasz rady to pozostają ci inne menadżery plików, jak np. muCommander, PathFinder, Forklift. A Finder jest jaki jest i nic z tym nie zrobisz. No i kwestia co kto woli, ja wole wg rodzaju mieć sortowane, wtedy mam wszystkie pliki jpg koło siebie, wszystkie html koło siebie itd.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych