Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#1 ziemo

ziemo
  • 20 postów

Napisano 13 marca 2010 - 18:10

Pozbyłem się to znaczy się - sprzedałem MacBooka i kusi mnie zakup MacBooka Air. Tyle, że mam pewne wątpliwości czy warto go kupić. Czy cena ponad 5 tysięcy jest warta tego sprzętu? Zastanawia mnie też fakt wewnetrznej baterii i co w przypadku, gdy się ona zużyje? Proszę o jakieś wypowiedzi, czy warto inwestować w MB Air.

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 marca 2010 - 18:26

Ja wybrałem MacBooka Pro, inni wybierają AIR, jak niby chcesz żeby ci odpowiedzieć? Mamy znać Twoje preferencje odnośnie komputera? A bateria no to wymienisz w serwisie i już, albo może nawet pewnie samemu można, ale tego nie wiem. MBP też ma chyba baterię na stałe.

#3 Alex007

Alex007
  • 820 postów

Napisano 13 marca 2010 - 19:00

Ma baterię na stałe.(Jeżeli mowa o 2009)

#4 ziemo

ziemo
  • 20 postów

Napisano 13 marca 2010 - 19:52

Preferencje nie sa wygorowane. Nic specjalnego na laptopie nie robie. Ogladam filmy, przechowuje i przerabiam zdjecia, mam biblioteki z muzyka, pisze dokumenty i czasami robie prezentacje. No i oczywiscie korzystam z internetu. Typowe preferencje studenta ;) Chodzi mi o to zeby sprzeta zajmowal jak najmniej miejsca i dlatego wlasnie pomyslalem o Air.

#5 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 13 marca 2010 - 20:00

Jak Air to tylko z SSD. Nie bierz ze zwykłym dyskiem bo ten dysk 4200rpm to pomyłka.

#6 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 13 marca 2010 - 20:02

No to co można powiedzieć, jak Ci się podoba to bierz, posłuchaj jeszcze tylko rady emigranta.

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 marca 2010 - 20:14

Air ma być z definicji dodatkowym komputerem więc jeżeli to ma być twój jedyny sprzęt to ja osobiście bym proponował Pro

#8 DzonLon

DzonLon
  • 403 postów

Napisano 13 marca 2010 - 22:20

Mój AIR doskonale pełni funkcję jedynekgo komputera. emigrant ma rację tylko ssd, ja zrobiłem błąd i mam ze zwykłym hdd. Nie przeskadza to specjanie, ale czasami jest głośno i wszystkie operacje związane w większym stopniu z dyskiem trwają długo. Wczoraj na allegro widziałem nowe airy za 5 z kawałkiem. Jedynym brakiem wg mnie to brak wejścia na mikrofon.

#9 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 13 marca 2010 - 23:50

Głowną funkcją AIRa jest bycie nieznośnie lekkim i cienkim. Moja Pani zwariowała na punkcjie AIRa i zawsze nosi go w torebce. Bo jest lekki i lekki a potem lekki. Wieczorem szczególnie.

Trzeba tylko uważać, aby nie wyrzucić AIRa razm ze stertą starych gazet.
Jeżeli waga i rozmiary nie są dla Ciebie najważniejsze, to weż MacBooka albo MBP

#10 sowalski

sowalski
  • 299 postów
  • SkądLegnica, PL

Napisano 14 marca 2010 - 09:53

Głowną funkcją AIRa jest bycie nieznośnie lekkim i cienkim. Moja Pani zwariowała na punkcjie AIRa i zawsze nosi go w torebce. Bo jest lekki i lekki a potem lekki. Wieczorem szczególnie.

Trzeba tylko uważać, aby nie wyrzucić AIRa razm ze stertą starych gazet.
Jeżeli waga i rozmiary nie są dla Ciebie najważniejsze, to weż MacBooka albo MBP

Kokos złaozyciel tematu sprzedał MacBooka więc po co miał by go brać jeszcze raz ?? Moim zdaniem Air do zastosowań biurowych to bardzo dobre rozwiązanie.

#11 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 14 marca 2010 - 10:57

Tak naprawde najbardziej przeszkadza chyba motyw z ta wysuwana klapka z portami(hmm..portem) USB,trudno tam cokolwiek wpiąć na żywca,no i jednak spodziewałbym się ,ze bateria trochę dłużej wytrzyma niż te 5h.Co do braku napędu to już zależy od posiadacza. PS.Tak jak ktoś wyżej napisał-jeśli air to tylko z ssd,inaczej to trageeeedia.

#12 ziemo

ziemo
  • 20 postów

Napisano 14 marca 2010 - 20:29

Kokos złaozyciel tematu sprzedał MacBooka więc po co miał by go brać jeszcze raz ?? Moim zdaniem Air do zastosowań biurowych to bardzo dobre rozwiązanie.

Sprzedalem, bo byl juz stary i mial pewne defekty wynikajace z jego uzytkowania. Myslalem zeby kupic nowego MacBooka unibody, ale caly czas sie waham miedzy nim a Air'em.

---- Dodano 15-03-2010 o godzinie 01:38 ----
jeszcze mam takie pytanie, jak to jest z klawiatura w Air albo w Pro. chodzi mi o to, ze oba maja czarna klawiature, a mi bardzo niewygodnie pracuje sie na takiej, taka mam w netbooku, wiec wiem co mowie. ale z tego co czytalem Air i Pro maja podswietlana i czy zdaje to egzamin czy jednak nie bardzo?

#13 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 15 marca 2010 - 12:44

Klawiatura w mb bynajmniej pro to jest coś cudownego ;)...Podświetlenie naprawdę pomaga wieczorem gdy się coś pisze czy cokolwiek robi,świetna rzecz.

#14 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 marca 2010 - 12:51

Dodam że to podświetlanie sprawdza się również u piszących "bezwzrokowo", zwłaszcza przy klawiszach mniej uzywanych jak %&^{}[]\| itp

#15 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 15 marca 2010 - 14:11

To i ja dodam swoje pytanko bo się aktualnie też zastanawiam pomiędzy VAIO TT, a Macbookiem Air (Maksymalnie mobilny musi być). 1. Czy jak podłączam pendriva do Aira i kopiuje plik excela, a potem podłączam tego samego pendriva do kompa z windowsem to da się plik skopiować ? Mam zarchiwizowane dane na przenośnym dysku twardym, czy mogę je potem wgrać na Aira ? 2. Czy Leopard ma dobry program pocztowy w którym mogę zarządzać kilkoma kontami, RSSami, kalendarzem, itp. ? Czy MS Outlook 2007 dla Mac Os jest ok ? 3. Jak z współpracą z routerami WIFI, drukarkami, skanerami, itp ? 4. Rozumiem że nie ma wyjącia VGA, więc monitor odpada ? 5. Klawiatura jest podświetlana ? Jeśli ktoś może odpowiedzieć to dzięki :) pozdr. kostek

#16 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 marca 2010 - 14:38

1. bez problemu pod warunkiem ze masz pendrive sformatowany w systemie fat. Jesli w NTFS - musisz miec do OS'X dograny plugin. 2. W Leopardzie do tego wszystkiego standardowo masz kazdy program oddzielnie: Poczta i rss - Mail, Kalendarz - iCal...w Office dla Mac'a masz Encourtia czy jakos tak, zamiast outlooka, ale czytałem że nową wersję Offica piszą już z Outlookiem 3. u mnie nie ma problemów z niczym co podłączałem 4. nie wiem 5. nie. tylko macbooki pro mają podswietlana klawiaturę. no chyba ze nowy air ktorego na oczy nie widzialem jeszcze :)

#17 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 15 marca 2010 - 15:07

Każdy Air ma podświetlaną klawiaturę, nawet ten najstarszy czyli pierwszy model rev.A.

#18 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 15 marca 2010 - 16:08

Kurcze, chyba wezmę Najmocniejszego Aira, 2.13 + 128 SSD, nawet program księgowa Hansaworld jest do tego...

#19 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 15 marca 2010 - 18:07

To ja ci jeszcze dpowiem na wczesniejsze watpliwosci: -Mozesz przenosic pliki miedzy mac a windows ,wystarczy ze zainstalujesz na maca mala nakladke -wszystkie airy maja podswietlana klawiature -Standardowo jest program mail,kalendarz cos w stylu iphona -Super wspolpraca z drukarkami(mam w domu canona nawet nie pamietam modelu i mac od razu sobie zainstalowal sterowniki bez zadnej zabawy-fajna sprawa) -W mb air jest minidisplay port wiec mozna sobie sprawic przejsciowke na vga,dvi,hdmi i podlaczyc monitorek ;) -

#20 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 17 marca 2010 - 15:01

Dzięki z pomoc ! Dylemat nadal jednak pozostaje. Od poniedziałku jest do wzięcia Sony Vaio Z11X9E/B. Niezłe 13" sprzętu, jeśli mogę to tak określić, ssd szaleje, grafika ok, podświetlana klawiatura, lekki. No nic, w ciągu najbliższych kilku dni wszystko się wyjaśni. czego bym nie kupił, zdam relację, jeśli to kogoś obchodzi ;)

pozdr.
kostek

---- Dodano 17-03-2010 o godzinie 15:17 ----
A tak przy okazji, że zacytuję jakiś setny test który przeczytałem, jak to się stało, że Sony potrafiło upchnąć 2 porty USB, złącze VGA, czytnik kart MS i SD, gniazdo ethernet w tak samo cienkiej ale mniejszej obudowie...;)

#21 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 marca 2010 - 16:24

mniej otworów w obudowie ....... mniej kurzu w kompie (żart). ja też kiedyś jak pasjonowałem się windowsem (prawie 15 lat) to chodziło mi po głowie przez ostani rok tylko sony vaio. syn mi dopiero pokazał na swoim macbooku jak to cacko chodzi. Miałem ten sam dylemat w zeszłym roku we wrześniu czy wybrać macpro czy air. wybrałem macpro.... chodź czasami czuję patrząc do czego obecnie wykorzystuje macpro że tak faktycznie air też by był dobrym zakupem... teraz czekam na iPada.... który jak sądzę wyprze z rynku air-a. macpro w dmu + ipad jako urządzenie mobilne..... powinno być ok

#22 DzonLon

DzonLon
  • 403 postów

Napisano 18 marca 2010 - 21:00

Wątpie, aby iPad wyparł Air'a. MacBook jest dobrą konstrukcją i dobrze się sprzedaje, głupim posunięciem byłoby wycofywanie go.

#23 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 18 marca 2010 - 21:44

iPad raczej nie da rady zastapic mb air,swoją drogą ciekawe czy będą odświeżać te macbooki,i co ewentualnie moga w nich zmienic ?..szybszy procesor i ram-nic więcej ?? A swoja droga,ktos wie jak to jest z zawiasami w tych nowszych wersjach(procki 1,86+nvidia 9400) czy dalej pekaja ?

#24 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 18 marca 2010 - 21:44

Jak taczka wyprze widły to wtedy iPad wyprze Aira. W ogóle to skąd tak głupie pomysły żeby tablet wyparł komputer.

#25 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 19 marca 2010 - 10:37

Jak taczka wyprze widły to wtedy iPad wyprze Aira. W ogóle to skąd tak głupie pomysły żeby tablet wyparł komputer.

LOL nic dodać nic ująć :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych