Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Uruchamianie z DVD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#26 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 marca 2010 - 15:31

ale czy bootmanager nie powinien pojawić się tak czy siak? co prawda płytki by do wyboru nie było, tylko dysk komputera bo płytka do BM niepotrzebna ;] z dysku USB np. też normalnie zbootuje - nie musi być żadnej płytki w napędzie

#27 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 13 marca 2010 - 15:39

Skoro z jakichś powodów autor chce uruchomić system z płyty - to na co mu w takim przypadku samo "pojawienie się" bm ? Nawet biorac pod uwagę dysk USB (lub inny nośnik tego typu) - musi mieć na nim przecież zapisany działajacy bootowalny obraz systemu. Nie można przecież uruchomić czegoś czego po prostu nie ma. :) Tak więc reasumując: płytki systemowe są jednak potrzebne, a przynajmniej ich zawartość - niejednokrotnie się już o tym przekonałem osobiście.

#28 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 marca 2010 - 16:08

pierwszym problemem jest tutaj uruchomienie BM (skąd ma być wiadomo czy to problem z płytką, napędem czy czymś jeszcze skoro w ogóle nie może zbootować z zewn. źródła?) dopiero potem start z odpowiedniego nośnika no i wybór nośnika przy pomocy BM nie ogranicza się przecież jedynie do płytek systemowych - więc ani one, ani ich zawartość nie są do tego potrzebne

#29 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 13 marca 2010 - 17:09

Nie chcę się spierać w kwestii sposobu "dotarcia" do BootManagera - bo nie o to mi chodzi - tylko o to, że start z odpowiedniego nośnika bez potrzebnej zawartości (systemu) to dość ciekawy przypadek. Z pustego to nawet Salomon nie naleje. :D

#30 bogdanh

bogdanh
  • 484 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marca 2010 - 08:07

CZESCIOWO wyjasnione Dzieki dyskusji wyjasnilo sie czesc rzeczy. 1) Naciskanie ALT musi byc w odpowiednim momencie (pod sam koniec gongu) i klawisz musi byc trzymany do czasu pojawienia sie BM. Przyznaje, ze dosc upierdliwa metoda (co ma zrobic osoba nieslyszaca?). Jednak lepiej bylo by zaznaczyc w BIOS (gdyby istnial) odpowiednie medium i po sprawie. W Apple chyba wziela gore mania separacji od pomyslow dla PC. 2) Klawisz moze po prosu jak u mnie nie stykac - poprzedni wlasciciel iMaca nie czyscil klawiatury. To jest model z wysokimi klawiszami obudowany od spodu pleksa. Po wyczyszczeniu (blat biurka + odkurzacz) ALT zaczal dzialac. Samo przedmuchanie moze nie starczyc, bo z bokow klawisze oslania tworzywo. Mam metode przejata z PC - na biurko klade recznik, odwracam klawiature i ... :) 3) Jak pisali przedmowcy BM pokaze tylko nosnik(i) z autobutujacym systemem. Podobnie jak Preferencje systemowe/Dysk startowy. Choc co ciekawe po wlozeniu tej mojej plytki Preferencje ja pokazywaly. 4) Nie wiem jak to sprawdzic ale plytka z Leopardem nagrana z dmg (po przekonwertowaniu na ISO) zapewne nie jest butujaca - czyli kolejne pytanie w nowym watku. P.S. Z pilota (przynajmniej u mnie) nie da rady uaktywnic BM. Moze za stary model iMac. Dziekuje za dyskusje i rady.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych