Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook a MacBook Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cocon

Cocon
  • 2 postów

Napisano 07 marca 2010 - 10:57

Witam, jestem właśnie przed zakupem nowego laptopa, już zdecydowałe, że będzie to mój pierwszy Mac. Byłem nastawiony na MacBook`a Pro 13 cali ale przeglądałem sobie informacje o MacBooku i jego dane techniczne są identyczne jak MacBooka Pro tylko, że bez podświetlanej klawiatury i paru innych rzeczy. Bo procesor, kartę graficzną, którą tak się reklamuje w MacBooku Pro mają tą samą. Różnica cenowa jest bo o całe 800 zł. Proszę o doradzenie który zakupić i dlaczego, pozdrawiam. :roll:

#2 sowalski

sowalski
  • 299 postów
  • SkądLegnica, PL

Napisano 07 marca 2010 - 12:12

pro ma : lepsza matryca, aluminium, można wsadzić więcej ramu (max 4gb w zwyklym, a w Pro do 8 gb ) i z tego co pamiętam to ma jeszcze gniazdo na karty sd

#3 twec

twec
  • 175 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 marca 2010 - 12:25

Jak wyżej, plus ma jeszcze FireWire. Plusem jest także to, że nie pęka, jak opisywane tutaj na forum plastiki. Podobnie jest z rysowaniem się plastiku. Jeżeli masz możliwość, to warto dopłacić do Pro. Nie będziesz żałował tych paru stówek.

#4 Gryniu

Gryniu
  • 207 postów
  • SkądChojnice / Gdańsk

Napisano 07 marca 2010 - 12:37

Dodatkowo Pro ma port podczerwieni do obsługi Remote'a.

#5 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 07 marca 2010 - 12:48

Pro i białas maja raczej taka sama matryce, tylko pro ma szybe a bialas plastik. Bialas nie ma IR na pilota, nie ma firewire, nie ma zewnetrznego wskaznika naladowania baterii, nie ma podswietlanej klawiatury.

#6 Sw1ety

Sw1ety
  • 7 postów
  • SkądPoznan, Poland

Napisano 07 marca 2010 - 13:45

Witam! Mam do was pytanie, tylko nie wiedziałem gdzie je wsadzić, a nie bede nowego tematu byle gdzie dawał ;P Otóż planuje kupić Macbook-a lub Macbooka Pro będzie to moj pierwszy mac w zyciu, ale mialem okazje pracowac juz na OS X (rewelacja). Ale nie o tu chodzi, otóż za kilka miesiecy wyberam się do Hong Kongu i tam mam zamiar kupić sprzet. Stąd pytanie: - Czy nie ma problemów z jezykiem systemowym ( czy wszystkie wersje OS X mają multi language)? - Czy jeśli kupie tam mac'a to po przyjeździe do Polski mam go nadal na gwarancji? - Co warto by bylo dokupić ze sprzetu appla będąc w HKG?? Pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc :)

#7 1fajny1

1fajny1
  • 79 postów

Napisano 07 marca 2010 - 13:48

- Czy nie ma problemów z jezykiem systemowym ( czy wszystkie wersje OS X mają multi language)?
- Czy jeśli kupie tam mac'a to po przyjeździe do Polski mam go nadal na gwarancji?
- Co warto by bylo dokupić ze sprzetu appla będąc w HKG??

-z jezykiem raczej problemow nie bedzie
-gwarancja jest miedzynarodowa
-bedac w hkg nie wiem czy warto cos dokupic, predzej w polsce zasilacz i klawiature ;]

pozdro

#8 sowalski

sowalski
  • 299 postów
  • SkądLegnica, PL

Napisano 07 marca 2010 - 14:08

Sw1ety, nie wiem czy w Hong Kongu można kupić wersje z klawiaturą US chyba że zależy ci na takiej z układem chińskim.

#9 caldoran

caldoran
  • 112 postów

Napisano 07 marca 2010 - 14:13

Po pierwsze, RAMu można wrzucić dokładnie tyle samo, mimo tego, co wypisuje Apple (4 w White i 8 w Pro). Już wielokrotnie było to opisane na tym forum więc chwytanie się tej różnicy jest błędem. Różnice w matrycach między Pro a zwykłym widoczne są w jasności i doskonałości odzwierciedlenia koloru. Jeśli nie zajmujesz się obróbką zdjęć czy grafiką to nie zwrócisz na to uwagi.. Plastik nie pęka sam z siebie, ja sam posiadam Unibody Macbook White i nie narzekam na wspomniane w innym wątku pęknięcia przy zawiasach, dlatego stwierdzam, że jak się dba tak się ma. Co do pozostałych różnic to sam zdecyduj co potrzebujesz:) Pozdrawiam.

#10 Sw1ety

Sw1ety
  • 7 postów
  • SkądPoznan, Poland

Napisano 07 marca 2010 - 14:24

Sw1ety, nie wiem czy w Hong Kongu można kupić wersje z klawiaturą US chyba że zależy ci na takiej z układem chińskim.

Nie mam pojecia, nawet o tym nie pomyslałem :P Wydaje mi sie ze powinna byc z ukladem US , w duzo turystow tam kupuje sprzet, wiec powinni chyba zadbac i o taki drobiazg ... Mam nadzieje ze zadbali :D
Ale dzięki za pomoc :D
Mam jeszcze jedno pytanko:
- Czy jest jeszcze mozliwość kupienia czarnego Macbook'a? Bo nigdzie juz nie widzialem , same sniezynki lezaly :P
p.s.
Jak pytalem sie w ispocie goscia apropo gwarancji to jakims pakiecie zaczol mi nawijac, ze bedac tam musial bym wykupic, bo inaczej gwarancja niczego nie obejmuje :P

#11 Foucault

Foucault
  • 197 postów

Napisano 07 marca 2010 - 15:20

Nie ma nowego macbooka unibody czarnego. Masz możliwość kupna z klawiaturą US ale może się okazać że to towar na zamówienie i trzeba czekać - kwestia sklepu i zaopatrzenia. Idź i podotykaj obu. Mnie Pro przekonał obudową (biały naprawdę się mocno brudzi, a aluminium naprawdę się nie rysuje). Później przekonał mnie także podświetlaną klawiaturą. Obejrzyj oba i porównaj stosunek jakości i ceny.

#12 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 marca 2010 - 19:39

Ja miałem białego, co prawda nie unibody tego nowego, ale stroszkę starszego early 2008, a teraz jak mam MB Pro to mam porównanie i bym w życiu już nic innego jak pro nie kupił z macbooków.

#13 Jedi Seven

Jedi Seven
  • 95 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 07 marca 2010 - 20:29

A co jeśli chodzi o MB aluminiowego? Dużo go różni od wersji Pro?

#14 twec

twec
  • 175 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 marca 2010 - 21:23

Kilka szczegółów, jak np. brak czytnika SD czy FireWire.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych