Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Planowanie i zarządzanie projektami z Project Planner

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5 535 postów

Napisano 04 marca 2010 - 00:09

[newshuge]http://farm5.static.flickr.com/4037/4405197396_3d0c4733de_o.png[/newshuge]
Do App Store trafiła właśnie wersja 2.2 polskiego programu Project Planner autorstwa poznańskiej firmy Peritum.Net. Jest to aplikacja typu MS Project - program ułatwiającym planowanie i zarządzanie projektami.

Dołączona grafika

Do jego unikalnych cech należy możliwość obejrzenia bezpośrednio na ekranie iPhone wykresu Gantta, a także obsługa eksportu oraz importu danych z darmowej aplikacji Gantt Project dostępnej na OSX / Windows i Linux. Program zadebiutował w AppStore w grudniu 2009, i w związku z dobrym przyjęciem przeżywa cały czas intensywny rozwój.

Jak twierdzi autor programu, Tomasz Wojtkowiak (na forum MyApple znany jako [nick]wojtkow[/nick]) głównym celem jest zbudowanie aplikacji jak najbardziej zbliżonej funkcjonalnie do MS Project ale działającej w wygodny sposób na iPhone i w przyszłości na iPadzie.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Główne funkcje programu to:
* zarządzanie wieloma zadaniami
* podgląd zadań jako lista oraz wykres Gantta
* równoczesny podgląd wielu projektów na wykresie Gantta
* edycja zadań bezpośrednio z wykresu Gantta
* edytowanie dostępne w trybie pionowym i poziomym
* edytowanie postępu zadań dla kontroli wykonania
* tworzenie zależności pomiędzy zadaniami
* eksport danych formacie .gan (obsługiwanym przez program Gantt Project dostępny na OSX, Windows oraz Linux)
* eksport raportu w formacie PDF
* importowanie projektów w formacie .gan
* definiowanie własnych kalendarzy dla projektów

Dołączona grafika Dołączona grafika

Project Planner można pobrać z App Store iTunes Store
Aktualna cena programu to 2,99$, jest to jedna cena promocyjna, która w przyszłym tygodniu zostanie podniesiona do 4,99$.

Uwaga! Specjalnie dla MyApple autor aplikacji przekazał 5 kodów promocyjnych do US App Store. Zostaną one rozlosowane wśród osób, które napiszą pod artykułem najciekawsze komentarze dotyczące projektów i planowania. Losowanie zostanie przeprowadzone 8 marca.
[newsindexhuge]http://farm3.static.flickr.com/2749/4405197458_6150b7518c_o.png[/newsindexhuge]
[newsindexsmall]http://farm3.static.flickr.com/2770/4404433819_6e28dd3407_o.png[/newsindexsmall]

#2 nixon123

nixon123
  • 486 postów
  • SkądGliwice

Napisano 04 marca 2010 - 00:49

Program godny uwagi, ale ja i tak uważam, że przy planowaniu i projektowaniu najlepiej zacząć od kartki i ołówka, a dobrze jest mieć gdzie to poukładać i kontrolować, gdyż za pomocą kartki i ołówka wymaga to większego nakładu czasu i nie lada doświadczenia.

#3 jankor

jankor
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 marca 2010 - 00:56

Zaledwie kilka dni temu interesowalem sie taka aplikacja dla iPhone. Pamietam jeszcze MS Project, wersje 98. nixon123 - fakt, kartka i olowek dzialaja swietnie. Tylko przy wiekszych planach zaczyna brakowac gumki :P . Gratulacje pomyslu i realizacji.

#4 MBorowiec

MBorowiec
  • 255 postów
  • SkądSiemianowice Śląskie

Napisano 04 marca 2010 - 02:26

Hmm co tu dużo mówić/pisać... wykres Ganta w przypadku freelancera o podstawa, bez tego nie widzę głębszego sensu w bawienie się w wolnego strzelca... Dlaczego warto planować swoje poczynania? Jest kilka powodów, jednym z nich może być (a wierzcie mi, że może być ich setki) przykład dość prozaiczny, posiadamy na stole kreślarskim 3 zlecenia, wiedząc że mamy do skończenia 2 w mniej niż tydzień i 1 w 14 dni, możemy nie rozplanować tego w sposób ergonomiczny. Ergonomiczny, czyli w sposób wygodny dla nas, skoro jesteśmy zleceniobiorcami, to musimy sobie zadać pytanie: "na ile możemy sobie pozwolić w tym czasie", "czy możemy zająć się jeszcze tym projektem". Wielu z Nas, borykało się z tym problemem, nieraz odmawiając sobie, lub innym tego czy owego. Planowanie, ma ogromny wpływ na to, co może nastąpić zaraz po czynności którą obecnie wykonujemy. Jeżeli zaplanujemy sobie np. ugotowanie obiadu, krok po kroku, nie będziemy mieć problemu, z tym czy do wody najpierw idzie mięso, czy jarzyny, czy najpierw smażymy schabowego czy go panierujemy, i w końcu czy ważniejsza jest sałatka czy mięso/ziemniaki... Planowanie odgrywa ogromną rolę, oczywiście można działać spontanicznie, co z resztą czasami sam robię, ma to swoje zalety w postaci świeżych pomysłów itp, ale na dłuższą metę, możemy się pogubić w swoich myślach, projektach, zobowiązaniach... Nie możemy cały czas polegać na swoim instynkcie, jeżeli zaplanujemy nasze zadania, określimy ich osie czasowe, będzie nam łatwiej w samym życiu, nie będziemy mieli problemu z tym, jak określać ile nam dana czynność może zająć czasu. Za ile wrócisz ze sklepu. Kiedy skończysz malować. Kiedy mogę liczyć na Twoją pomoc. Te zdania nie dodadzą nam już więcej pieprzu do życia w postaci problemów, bo jeżeli mamy zaplanowane zakupy po malowaniu, a malowanie po pomocy znajomemu, wszystko mamy jasno określone, mamy ramy czasowe, np. zakupy mają potrwać od 20 do 30 minut amalowanie od 30-50 minut, i nie ważne co by się działo, mam zarezerwowane ok. 20 min dla kolegi... przyjmując wartości najwyższe, można stwierdzić że będę wolny za godzinę i 4 minut, bo wcześniej mam ZAPLANOWANIE inne działania. Czas za jaki będę wolny nie musi być wcale dokładny, a jedynie w przyblżeniu, ale ważne jest to ile JA SAM myśle, że będę go potrzebował na wykonanie danych czynności...

#5 mediakon

mediakon
  • 214 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 marca 2010 - 08:03

Program zapowiada się bardzo ciekawie, a w związku z tym iż mam na głowie wiele projektów chętnie go kupię i porównam z innymi rozwiązaniami tego typu ;)

#6 e-marketing

e-marketing
  • 580 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 marca 2010 - 08:29

super pomysł chętnie go przetestuje , sam mam problem z ustawieniem pracy grupie osób i mam nadzieje że program mi pomoże rozwiązać chociaż częściowo ten problem.

#7 maciek01

maciek01
  • 67 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 04 marca 2010 - 09:56

Pomysł na nagrodę za najlepszy komentarz trafiony w 10 :)

#8 misz

misz
  • 5 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 04 marca 2010 - 10:03

MS Project to najmniej intuicyjny i przyjazny soft do zarzadzania jaki znam, nie wiem czy to jest dobra droga wzorawac sie na tej kobyle. Znacznie ciekawsze by bylo znalezienie wlasnego rozwiazania troche bardziej w stylu apple - prosto, czytelnie bez zbednych elementow.

#9 sqr

sqr
  • 21 postów

Napisano 04 marca 2010 - 10:18

Można podsumować to tak... w końcu!

#10 bogdan840

bogdan840
  • 80 postów

Napisano 04 marca 2010 - 10:44

Kilka ciekawostek dot. zarządzania projektami: - większość projektów kończy się niepowodzeniem - ponad 50% kosztuje więcej niż zakładano - ponad 40% nie spełnia oczekiwanych kryteriów jakości Taki soft jest potrzebny :)

#11 tra

tra
  • 1 postów

Napisano 04 marca 2010 - 12:52

Poza samym planowaniem działań i ustalaniem kamieni milowych w projekcie bardzo ważne jest praktyczne rozliczanie godzin spędzonych nad każdym etapem pracy. Ciekaw jestem jak to jest rozwiązane w tej aplikacji. Chodzi mi o taki zegar jakiego używają gracze w szachy. Tu moglibyśmy "pyknąć w ekran" by uruchomić licznik i "pyknąć" żeby licznik stanął dopisując czas faktycznie spędzony na wykonywaniu zadania. Na końcu dostalibyśmy wydruk godzin podzielony na zadania - w sam raz do faktury. Bardzo często jest tak, że freelancer (jeśli rozlicza się na godziny) mimo wcześniejszych planów musi siedzieć po nocach nad jakimś etapem pracy, żeby zmieścić się w terminie bo nie może go przekroczyć. Wtedy rozliczenie na podstawie średnich 8 godzin dziennie jest niemiarodajne. Jeśli aplikacja ma coś takiego zaimplementowane to chętnie kupię nawet bez promocyjnej ceny ;)

#12 krisk233

krisk233
  • 21 postów

Napisano 04 marca 2010 - 15:16

Projekt trzeba realizować a planu sie trzymać...

#13 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 04 marca 2010 - 17:09

Planowanie i zarzadzanie proejektami na iPhonie? Chyba nie bardzo. Ewentulanie można to być dodatek do jakiegos stacjonarnego programu jak np. Project management, collaboration, and task software: Basecamp

#14 buzu

buzu
  • 50 postów

Napisano 04 marca 2010 - 17:55

"Aktualna cena programu to 2,99$, jest to jedna cena promocyjna, która w przyszłym tygodniu zostanie podniesiona do 4,99$. Uwaga! Specjalnie dla MyApple autor aplikacji przekazał 5 kodów promocyjnych do US App Store" Pytanie mam, które mi chodzi po głowie od pewnego czasu. Dlaczego podajecie ceny z amerykańskiego appstore a nie naszego europejskiego? Przecież na amerykańskim appstore nie można płacić polskimi kartami. Dlaczego nagrody w konkursach przyznajecie na amerykański appstore? Ja czegoś nie rozumiem? Mieszkam w polsce, mam konto w iTunes zarejestrowane na polskę, kupuję płacąc polska kartą a się dowiaduje, że cała polska społeczność iphona kupie w sklepie za oceanem. O co chodzi?

#15 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 04 marca 2010 - 18:02

"

Uwaga! Specjalnie dla MyApple autor aplikacji przekazał 5 kodów promocyjnych do US App Store"

Tylko w US App Store są kody promocyjne?

#16 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 04 marca 2010 - 18:45

Tak jak napisał NiePyta nie mam możliwości przyznania kodów na inny AppStore niż amerykański - nawet Japończycy czy Brytyjczycy muszą korzystać w tym celu z AppStore amerykańskiego. Co do używania programu stacjonarnego - Project Planner wymienia pliki z Gantt Project, darmowym plannerem dostępnym na OS X, Windows i Linux. Co do rozliczania czasu pracy to niestety nie planuję funkcjonalności stopera - jest to raczej planner niż aplikacja do zarządzania czasem wykonania zadania.

#17 Jemiol

Jemiol
  • 37 postów

Napisano 04 marca 2010 - 18:52

Bomba-program by mi się bardzo przydał, bo akurat zostałem liderem dwóch dużych projektów na uczelni, gdzie obowiązkowo muszę wspomagać się*jakimś softem do zarządzania. Program być może zwiększyłby moje szanse na sukces - jak się dzisiaj dowiedziałem jedynie 5% rozpoczętych projektów informatycznych kończy swój żywot jako poprawnie funkcjonujące aplikacje.

#18 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 04 marca 2010 - 19:22

Jedną z moich największych wad (z którą walczę na różne sposoby) jest niepunktualność - objawia się ona tym, że dość często wydaje mi się, że dana czynność zajmie np. godzinę po czym okazuje się, że zajmuje dwie. Z tego powodu program ten stałby się jedną z ważniejszych aplikacji w moim ipadzie mini, gdyż mógłbym nie popełniać wielokrotnie tego samego błędu (gdyż wiedziałbym ile konkretna powtarzalna czynność zajmuje) Biorąc pod uwagę także fakt, iż niebawem wracam do pracy jako grafik (najchętniej w formie freelancera) byłby przydatny także w pracy.

#19 lupowilk-4d485847d8

lupowilk-4d485847d8
  • 606 postów

Napisano 04 marca 2010 - 19:42

Jesli chodzi o wagę planowania czegokolwiek, to myślę że zacytuje Biblie: "Gdzie nie ma wizji , tam naród się psuje".(Zobacz Księgę Przysłów 29, 18) Żeby wizje wdrożyć potrzeba planu, czyli trzeba planować. Żeby planować trzeba mieć narzędzia do planowania. Ten program to właśnie takie narzędzie. Ciesze się bardzo z tego faktu, że w kraju, w którym standardowy styl planowania to "POSPOLITE RUSZENIE" stworzono narzędzie do metodologicznego planowania pracy przy wykorzystaniu czasu, ludzi i zasobów :) Gratuluje serdecznie.

#20 mediakon

mediakon
  • 214 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 marca 2010 - 19:49

Pytanko do Wojtkow, czy u Ciebie Gantt Project gubi polskie znaki? Mam tutaj na mysli wersje stacjonarną (Windows XP), musze zobaczyć na mac`u możliwe, że tam nie będzie problemu.

#21 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 04 marca 2010 - 19:59

Ja makowiec jestem i problemów z PL znakami nie mam, na XP (które mam pod VMware) do tej pory nie używałem polskich znaków (bo testy robię na ogół w języku angielski). Ale teraz sprawdziłem i dokumenty zapisuje się prawidłowo i prawidłowo przenosi do iPhone. Jedyny problem to brak polskich znaków w menu programu Gantt project

#22 lesotho

lesotho
  • 42 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 04 marca 2010 - 20:29

Tworzenia rozbudowanych planów nie umiem sobie na iPhonie/iPodzie wyobrazić. Ale to świetna aplikacja do: - edycji planów, gdy się jest daleko od kompa, - podglądu projektu.

#23 iSiskin

iSiskin
  • 152 postów
  • SkądWisła

Napisano 05 marca 2010 - 09:41

A znacie może taką aplikację na maca?

#24 malpka

malpka
  • 19 postów

Napisano 05 marca 2010 - 09:50

Program bardzo interesujący. Wyobrażam sobie że sprawdzał by się świetnie w architekturze klient serwer, gdzie dane z telefonu (lub innego urządzenia) synchronizowałyby się z głównym serwerem, umożliwiając współdzielenie harmonogramu pomiędzy pracowników.

Z bardziej przydatnych i funkcjonalnych programów, dostępnych wieloplatformowo, oprócz wspomnianego w poście GanttProjecta mogę polecić:
  • OpenProj - również napisany w Javie, interfejs niesamowicie zbliżony do MS Project
  • DotProject - aplikacja www, umożliwia współpracę wielu użytkownikom, oprócz wykresów Gantta oferuje podział na kilka projektów, forum dyskusyjne i kalendarz powiązany z zadaniami.

#25 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 05 marca 2010 - 10:47

@iSiskin na Maka masz między innymi GanttProject (z którym współpracuje mój program) i OpenProject (z któym może będzie współpracował :D)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych