Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

GMail w trybie IMAP z usługą Push Mail

• Please log in to reply
28 replies to this topic

#1 DJopek

DJopek
  • 19 posts

Posted 03 March 2010 - 08:53

Witam Jak zrobić coś takiego? Czy w ogóle się da na koncie GMail? Skonfigurowałem sobie konto gmail jako poczta MS Exchange, wszystko ładnie działa, push mail także. Jednak brakuje mi funkcjonalności konta IMAP, mimo iż takie mam włączone w ustawieniach poczty google to nie działa... Czy rozwiązaniem będzie skonfigurowanie poczty w iPhone jako normalnej GMail (zamiast MS Exchange) i wtedy w jakiś sposób uruchomienie PushMaila? Czy może będzie on już wtedy aktywny?

#2 lobotommy

lobotommy
  • 554 posts
  • SkądGliwice

Posted 03 March 2010 - 09:27

IMAP push na iP chyba nie jest obsługiwany w normalny sposób, info z wiki o yahoo i mobile me (zero słowa o google): "Although they are both based on IMAP, the Yahoo Mail and MobileMe push email services for iPhone do not use a standard form of P-IMAP. Yahoo Mail uses a special SMS message to trigger an email synchronization, while Apple Inc.'s MobileMe uses a server within Apple that maintains a persistent IP connection to each iPhone." więc sorry ale bez MS exchange Gmail na iPhonie bedzie bez pusha

#3 DJopek

DJopek
  • 19 posts

Posted 03 March 2010 - 10:12

IMAP push na iP chyba nie jest obsługiwany w normalny sposób, info z wiki o yahoo i mobile me (zero słowa o google):
"Although they are both based on IMAP, the Yahoo Mail and MobileMe push email services for iPhone do not use a standard form of P-IMAP. Yahoo Mail uses a special SMS message to trigger an email synchronization, while Apple Inc.'s MobileMe uses a server within Apple that maintains a persistent IP connection to each iPhone."

więc sorry ale bez MS exchange Gmail na iPhonie bedzie bez pusha

No to nie ciekawie... Lepiej chyba w moim wypadku skonfigurować sobie iPhone'a z normalnym kontem GMail, i po prostu pobierać pocztę w trybie Fetch... Szkoda.

#4 overture

overture
  • 1 posts

Posted 09 March 2010 - 21:03

Aplikacje do Push maila Jeżeli chcesz dostawać informację o przychodzących mailach jako push, to najlepiej użyć dodatkowej aplikacji. Zazwyczaj można używać takich aplikacji z więcej niż jedną skrzynką pocztową. Ja np. mam przekierowania z gmail, hotmaila i interii. Jest kilka dobrych i prostych aplikacji. Do niedawna używałem PushMail, ale ostatnio pojawiła się iGetPush z polskim interfejsem, więc się przerzuciłem. Pzdr:)

#5 weed

weed
  • 23 posts

Posted 09 March 2010 - 22:15

ani yahoo ani gmail, nie dzialaja imap. jedynie udalo mi sie skonfigorwac exchange

#6 DJopek

DJopek
  • 19 posts

Posted 10 March 2010 - 15:23

ani yahoo ani gmail, nie dzialaja imap.
jedynie udalo mi sie skonfigorwac exchange

A dziś mail w iPhone zachowuje się jakby był IMAP i PUSH jednocześnie.
Sprawdzcie u siebie :-)

Czyżby google zmieniło i dodało funkcjonalność konta IMAP? :-)

#7 Kruszek

Kruszek
  • 72 posts

Posted 10 March 2010 - 18:03

mi nie działa niestety więc może to złudzenie... chyba Google by się pochwalił

#8 simonek

simonek
  • 284 posts
  • SkądSzczecin

Posted 10 March 2010 - 18:16

Mi push w google imap działa bez problemu, nawet lepiej i szybciej niż w systemowym mail'u na macbook'u z 10.6. więc może to tylko kwestia Waszych ustawień. Proponuję usunąć konto i dodać je jeszcze raz i oczywiście włączyć push w iPhone

#9 Kruszek

Kruszek
  • 72 posts

Posted 10 March 2010 - 18:31

no właśnie konfigurowalnym wszystko od nowa i nie działa :( działa :) tylko skonfigurowane przez exchange

#10 weed

weed
  • 23 posts

Posted 10 March 2010 - 19:36

ja te konta usuwałem kilka razy, tworzylem nowe konta na yahoo i gmail. nawet zrobilem restore i nic nie pomoglo :) szkoda tylko ze yahoo i apple chwalą sie obsluga imap w Iphone bulshit

#11 Kruszek

Kruszek
  • 72 posts

Posted 10 March 2010 - 19:59

skonfigurowałem przez exchange pocztę gmail, pod którą podpiąłem pocztę wp i powiem że hula :)

#12 weed

weed
  • 23 posts

Posted 11 March 2010 - 07:56

Kruszek przekierowales wp na gmaila?

#13 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 March 2010 - 09:53

mi dziala imap dla kont na gazeta.pl. gmail i yahoo. Cos robicie zle i nie jest to wina sprzetu.

#14 Kruszek

Kruszek
  • 72 posts

Posted 11 March 2010 - 14:23

weed - tak przekierowałem, fajnie działa sprawdza pocztę tak co 15-30 minut i ściąga na gmaila, ten w ułamku sekundy daje to na iPhona. Ogólnie muszę się z poczty wp wypisać, za karę że zlali moje 3 e-maile z pytaniem kwestii technicznej. A jestem użytkownikiem PRO czyli coś tam płacę.

#15 weed

weed
  • 23 posts

Posted 11 March 2010 - 22:12

grzes_l napisz jak ty konfigurujesz yahoo albo gmail

#16 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 March 2010 - 22:59

Normalnie idąc krok po kroku wybieram opcje dla kont. Czyli dla gmaila opcje gmail dla Yahoo tak samo. Teraz nie pozwala mi skonfigurowac konta bo zgłasza duplikat wiec krok po kroku Wam nie opisze. Musicie być pewni, ze gdzieś po drodze na pewno wybraliscie imap jeśli domyslnie nie było. Edit Az stworzylem sobie konto na AOLu zeby sprawdzic. No i wystarczy na pierwszym screenie wybrac AOL (albo gmail albo yahoo) i dla AOLa wystarczyla poprawna nazwa uzytkownika (z rozszerzeniem @aol.com) i haslo i konto ustawione samo. W nic nie wnikalem. Automatycznie iphone autoryzowal i ustawil. Nie wiem czy dla gmaila nie pytal czy pop czy imap po zautoryzowaniu i czy to nie byla jedyna roznica...

#17 weed

weed
  • 23 posts

Posted 12 March 2010 - 08:04

robie identycznie i nie dziala. chodz przypominam sobie ze przy pierwszej proie połaczenia z yahoo wystail blad z połączneiem z serverm imap yahoo dopiro po wybraniu ponow sie polaczyl, moze skoinfigurwoany jest tak ze przy braku polaczenia z imap laczy sie z jakims innym protokolem. Juz nie mam sily do tego :) przekierowalem yahoo na gmail i skonfigurowalem exchange. btw ktos wie jak ustawic ip aby imap dziala na wifi przy uspionym urzadzeniu? Nie posiadam JB.

#18 grzegorzsobotka

grzegorzsobotka
  • 116 posts

Posted 12 March 2010 - 08:16

pamiętaj że push tak czy inaczej opierałby się na bardzo częstym fech to już chyba gdzieś było na tym forum.

#19 DJopek

DJopek
  • 19 posts

Posted 12 March 2010 - 11:23

grzes_l napisz jak ty konfigurujesz yahoo albo gmail

Ja nie konfigutowałem gmaila jako gmaila a MS Exchange, i konto w tej chwili (od paru dni) zachowuje się jak konto IMAP z PUSHem.

#20 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 12 March 2010 - 11:45

Bo exchange ma PUSH po prostu. Co wiecej mozna sobie sympatycznie zsynchronizowac kalendarz. Edit: @weed: Nie kazdy IMAP na iPhone pokazuje PUSH, na przyklad gazeta.pl (oparta na gmailu) u mnie w ogole nie pokazuje tej mozliwosci w ustawieniach poczty z jakiegos powodu. Yahoo pokazuje i gmail jak jeszcze mialem na imapie tez pokazywal z tego co pamietam... Nie wiem czy w opcjach poczty (poprzez www na przyklad) nie jest potrzebna jakas odpowiednia konfiguracja.

#21 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 posts

Posted 12 March 2010 - 12:09

konfiguracja konta gmail z push jest na stronach google jak ktoś jeszcze nie znalazł na forum... aktualnie sprawa wygląda tak, że zakładając konto poprzez Exchange mamy i push i imap ;) Pozdrawiam

#22 halojano

halojano
  • 75 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 March 2010 - 13:01

może TO w czymś pomoże :)

#23 weed

weed
  • 23 posts

Posted 12 March 2010 - 15:36

grzes_l tak Yahoo pokazuje PUSH tylko ze nie dziala :( edit: skonfigurowałem konto gmail tak jak w linku powyzej. IMAP dziala bez zarzutu ale nie dziala PUSH ktos ma sposób na imap +push dla yahoo?

#24 tasmaniec

tasmaniec
  • 585 posts

Posted 12 March 2010 - 21:26

lecicie wg tego (nazwę konta wpisujecie taką jaką używacie, @gmail.com lub @googlemail.com) włączacie PUSH w iP-kach i nie ma bata żeby nie chodziło...

#25 weed

weed
  • 23 posts

Posted 13 March 2010 - 23:59

Tasmaniec w tym sposobie działa tylko push bez imap Mnie się marzy gmail z imap+push

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users