Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[3.1.2/3.1.3][2G/3G/3GS][Mac/Windows] Odblokowanie i aktywacja [redsn0w]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
588 odpowiedzi w tym temacie

#451 llumn

llumn
  • 1 postów

Napisano 11 maja 2011 - 20:34

Witam,

Mam Iphone 3g który został przywieziony z Danii. Do tej pory działał w swojej macierzystej sieci na oryginalnym iOS 4.2.1.
Pamiętając działanie mojego 2g z 3.1.3 postanowiłem wrócić do tej wersji systemu.

Postępując wg instrukcji znalezionych na forum:

1. Wgrałem, przy pomocy iTunes (10.2.2.14) oryginalny system 3.1.3 posiłkując się po drodze iREB-r4
2. Przy pomocy redsn0w 0.9.4 spreparowałem i wgrałem nowy soft (przy użyciu 3.1.2)
3. Następnie zainstalowałem ultrasn0w z repo666 z cydii (było trochę zabawy z uruchomieniem samej cydii)
4. Wynikowo powinienem uzyskać pozbawionego simlocka, zjailbreakowanego i działającego 3g z softem 3.1.3, jednak...

Po włożeniu karty ( Era, abonament, pin-wyłączony) Iphone cały czas szuka sieci (sprawdzałem wpisując *3001#12345#* GSM Cell Env -> GSM Cell Info -> GSM Serving Cell i wszystko mam unknown), reszta funkcji działa bez problemu, zarówno programy jak i wifi.
Doczytałem, że ultrasn0w nie działa dla basebandu 05.15.04 (a takowy, dzięki wcześniejszemu systemowi, jest aktualnie w systemie).
Próbowałem przy pomocy Fuzzyband obniżyć baseband do wersji akceptowalnej przez ultrasn0w, jednak...
Okazuje się że nie jest to możliwe z moim bootloaderem czyli 06.02... i w zasadzie tu utknąłem.

Po tym krótkim wstępie moje pytania:

1. Czy aktualnie ziemska technologia umożliwia obniżenie basebandu z 05.15.04 przy bootloaderze 06.02 na iphonie 3g?
2. Czy w ogóle zmierzam w dobrym kierunku, tzn. po obniżeniu basebandu zacznie działać (usunie simlock) ultrasn0w?
3. Czy, jeśli stracę już ostatecznie cierpliwośc, płatne serwisy wspominane na forum i zajmujące się zdejmowaniem simlocków poradzą sobie z odblokowaniem telefonu z moimi parametrami?
4. Czy może isnieje alternatywna droga uruchomienia mojego iPka jako telefonu a nie jedynie ipoda?

Aktualnie:

iPhone 3g, iOS 3.1.3, baseband 05.15.04, bootloader 06.02, itunes 10.2.2.14,

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

#452 granat

granat
  • 222 postów
  • SkądPoznań

Napisano 31 maja 2011 - 15:52

Po przeczytaniu tego: "GOLDEN RULE: jeśli iTunes proponuje aktualizację, a Ty posiadasz odblokowane oprogramowanie - ODMÓW. Na ogół każda aktualizacja oprogramowania dla iPhone'a 3G i iPhone'a 3GS obejmuje także aktualizację basebandu (wewnętrznych komponentów odpowiedzialnych za wykonywanie połączeń i dostęp do internetu), a to oznacza, że po takiej aktualizacji utracicie możliwość ominięcia blokady SIM i jednocześnie nie będziecie mieli możliwości cofnięcia oprogramowania do poprzedniej wersji. Oczywiście aktualizacja wiąże się także z utratą jailbreaka. Oczywiście problem z powracająca blokadą SIM nie dotyczy użytkowników iPhone’a 3G i iPhone’a 3GS bez blokady (np. z sieci Era), użytkowników używających iPhone’ów w sieciach macierzystych i użytkowników pierwszego modelu iPhone’a." Rozumiem, że jak zaktualizuję normalnie przez iTunes mojego zjeilbreakowanego iPhonea 2G z systemem 3.0.1 to nadal będę miał zdjętego simlocka tak? Właśnie to zrobiłem, oczywiście telefon się zablokował i nie szło go uaktywnić normalnie, dopiero redsnow naprawił ten cały problem

#453 Adamoon

Adamoon
  • 4 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 17 czerwca 2011 - 18:50

Witam, ja natomiast mam problem taki:
Na tel nie było żadnego softa chyba, nie wiem. Przez iT weszłem i dałem SHITF + PRZYWRÓC, i przywróciło do 3.1.2, taki jaki owarłem plik. Następnie zrobiłem JB tak jak jest opisane w poradniku i wszystko się udało. Natomiast nie czyta kart sim (chyba jest sim lock).

Więc jak go zdjąc ? Wpisać w Cydii to co jest na początku opisane ?

iPhone'a 3G i iPhone'a 3GS nie da się w pełni odblokować. Istnieją jednak narzędzia, które umożliwiają „ominięcie” blokady SIM, np. blacksn0w. Aby ominąć blokadę, po wgraniu zmodyfikowanego oprogramowania do iPhone’a (iPhone OS 3.1.2) należy uruchomić Cydię, dodać repozytorium „blackra1n.com” (Manage -> Sources) i zainstalować blacksn0w. Po instalacji, iPhone będzie w stanie współpracować z dowolną kartą SIM.

#454 MiXCode

MiXCode
  • 88 postów
  • SkądChorzów, PL

Napisano 17 czerwca 2011 - 19:10

Adamoon, jeżeli chcesz ominąć SIM-Locka to wystarczy zainstalować ultrasn0w, jego repo jest domyślnie dodane do Cydii. Jednak, polecałbym Ci update i jailbreak (bez podnoszenia basebandu) do iOS 4.1 lub wyżej. Osobiście aktualizowałbym do 4.3.3 Jak to zrobic znajdziesz tutaj:
iBREAK
i tutaj:
http://myapple.pl/ip...ich-uzywac.html

Aby nie podnieść basebandu(wytłumaczone w FAQ) polecam użyć pwnageTool lub Sn0wbreeze. Instalacja ultrasn0w jest banalna. Uruchamiamy Cydię po Jailbreaku, wchodzimy w Manage -> Sources -> repo666.ultrasn0w.com -> ultrasn0w i klikamy na install. Po instalacji telefon będzie omijał Sim-locka ;p

A teraz z innej strony: Jak iPhone miał być bez softu ? Może to dokładniej opiszesz zanim wykonasz to co podałem wyżej. I czy po przywróceniu mogłeś aktywować telefon przed JB ?

#455 Adamoon

Adamoon
  • 4 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 18 czerwca 2011 - 06:40

"Bez softu" bo dostałem iPone 3 od kolegi, a on sam nie wiedział jaki jest tam soft i była tylko ikona z iT. Więc spróbowałem z tym 3.1.2 i się udalo. Przed przywróceniem telefon mial tylko ikone z iTunes i gdy przywróciłem go do 3.1.2 działały tylko numery na 112 itp. Więc wgrałem wszystko tak jak jest opisane w poradniku i smiga, tylko że polskich operatorów nie czyta. Więc spróbuje tego co napisałeś :) A jak chce zainstalować tego repo666.ultrasn0w.com w Cydii, to potrzebujeę Wi-Fi ? Z trudem udało mi sie tego 3.1.2 wgrać a boję się, że z tym iOS 4.1 bedzie ciężej. Najpierw spróbuje tego ultrasn0w a jak się nie uda z tym SIM-lockem, to zrobie tego 4.1 tak jak mówisz ;) dziękuje, za pomoc.

#456 MiXCode

MiXCode
  • 88 postów
  • SkądChorzów, PL

Napisano 18 czerwca 2011 - 08:45

Repozytorium ultrasn0w powinieneś mieć domyślnie w Cydii w Manage -> Sources, jeśli nie ma to dodajesz przez kliknięcie Edit -> Add tam, wpisujesz po http:// repo666.ultrasn0w.com, gdy się doda klikasz Done i wchodzisz w nie. Tam będzie ultrasn0w, który instalujesz. Radziłbym też przeczytać FAQ z tych dwóch linków, ktre podałem Ci w poprzednim poście.

#457 Adamoon

Adamoon
  • 4 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 18 czerwca 2011 - 13:50

ook. Zrobiłem w Cydii to co miałem zrobić i śmiga :) dzięki Ci za pomoc. Powiedz mi tylko, co musze w Cydii pobrać, żeby móc gry sobie wrzucać itp ?

#458 MiXCode

MiXCode
  • 88 postów
  • SkądChorzów, PL

Napisano 18 czerwca 2011 - 14:42

Gry kupujesz przez App Store(masz to w iPhonie), muzykę, filmy itp. możesz wrzucić przez iTunes albo kupić przez iTunes Store(w Polsce niedostępne, ale można założyć konto np. Amerykańskie i podpiąć konto PayPal)

#459 Mortimus

Mortimus
  • 8 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 23:25

Witam, mam do was pytanie, bo przeczytałem z 10 stron i nadal nie wiem czy będę mógł zdjąć sim'a czy nie. Chcę zainstalować iOs 3.1.3 i zdjąć simlocka. Czy będę mógł to zrobić? Telefon to : iPhone 2G 3.1.2 by RedSn0w

#460 MiXCode

MiXCode
  • 88 postów
  • SkądChorzów, PL

Napisano 18 czerwca 2011 - 23:51

Tak będziesz mógł, tylko użyj do tego celu ultrasn0w. Poczytaj komentarze na tej stronie, znajdziesz opis skąd wziąśc ultrasn0w

#461 kuki4

kuki4
  • 7 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 czerwca 2011 - 20:19

Witam koledzy pomożcie próbuje zrobić JB na iphone 2G i jak uruchamiam redsn0w klikam browse wybieram firmware3.1.3 klikam OK i dalej d... nie mogę nic zrobić przycisk next jest nie aktywny - o co chodzi?

#462 uho

uho
  • 207 postów
  • SkądŁuków, PL

Napisano 20 czerwca 2011 - 21:38

zaktualizuj tel do 3.1.3 a do JB wskaż w rednow 3.1.2

#463 MiXCode

MiXCode
  • 88 postów
  • SkądChorzów, PL

Napisano 21 czerwca 2011 - 16:44

Albo ściągnij redsn0w w wersji 0.9.4 lub wyżej.

#464 kuki4

kuki4
  • 7 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 czerwca 2011 - 21:12

zaktuaizowałe, pobrałem nowsze redsn0w i dalej nic próbuje też wgrać firmware whited00 i nic. w redsn0w nie aktywny klawisz "next" a w iTunes trwa przygotowanie iPhona do odtworzenia i później błąd 1601, 1600 lub 1604

#465 MiXCode

MiXCode
  • 88 postów
  • SkądChorzów, PL

Napisano 21 czerwca 2011 - 22:23

zaktuaizowałe, pobrałem nowsze redsn0w i dalej nic próbuje też wgrać firmware whited00 i nic.
w redsn0w nie aktywny klawisz "next"
a w iTunes trwa przygotowanie iPhona do odtworzenia i później błąd 1601, 1600 lub 1604

Ściągnąłeś tego redsn0w'a:
Windows
Mac

Jeśli tak i nadal klawisz next nie działa, to oznacza, że posiadasz zły soft, tutaj masz prawidłowy: Klik

Pozdrawiam i zapraszam na bloga ;)

#466 kuki4

kuki4
  • 7 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 czerwca 2011 - 22:55

pobrałem tlo co wskazałeś ale dalej nic klawisz next nie aktywny

#467 MiXCode

MiXCode
  • 88 postów
  • SkądChorzów, PL

Napisano 21 czerwca 2011 - 23:12

Dziwne, spróbuj po wybraniu softu odczekać, możliwe, że chwilę to zajmie.

#468 Kudłaty_WWL

Kudłaty_WWL
  • 3 postów

Napisano 05 lipca 2011 - 21:43

Szanowni Użytkownicy, mam iPhona 3 przywiezionego ze stanów, niestety zaktualizowałem oprogramowanie przez iTunesa (pewnie do najnowszego) i telefon zablokował mi się zupełnie, po podłączeniu do komputera prosi o włożenie macierzystej karty operatora, której oczywiście nie posiadam.. Jedyne co mogę zrobić to wykonać połączenie awaryjne, nie moge nawet sprawdzić wersji oprogramowania za pomocą kodów z klawiatury.. Czy jest jakiś sposób na "naprawę" iPhona? w punktach serwisowych mówią ze tak i wyceniają usługę na 100-350zł (za całkowite zdjęcie simlocka). Pytanie czy oprócz simlocka trzeba coś więcej naprawić w oprogramowaniu i czy telefon będzie poprawnie działał z siecią Orange, z góry dziękuję za pomoc. Kudłaty

#469 Super_Cancer

Super_Cancer
  • 1 postów

Napisano 06 lipca 2011 - 00:01

Kolego kudlaty. Przede wszystkim - bez paniki. Ja po moich doswiadczeniach z iphonem przekonalem sie ze troche cierpliwosci odkreci kazdy problem z nim. Ale do rzeczy. najpierw zrod tak: -podlacz iphone do kompa, zaktualizuj do najnowszej wersjii za pomoca i tunes (tak tak,zaraz zaczna plakac ze sobie iphone zablokujesz,ale niewierz w to bo to sciema). -sciagnij sobie program redsn0w_win_0.9.6rc16 i do tego soft iPhone2,1_4.3.3_8J2_Restore (v 4.3.3 i firmware 06.15.00). - odpal aplikacje redsnow, kliknij browse, wybierz plik softu jaki sciagnales (4.3.3) i postepuj zgodnie z zaleceniami na ekranie (jailbreak) -po resecie iphone wlacz jeszcze raz redsnowe i wybierz jeszcze raz soft iPhone2,1_4.3.3_8J2_Restore tym razem w seksji gdzie zaznaczona jest cydia odznacz ja i zaznacz 'instal iPad baseband' i kliknij dalej i niech sie samo robi. -wejdz do cydii, z dolnego menu wybierz Manage -> Sources ->Edit -> Add repo666.ultrasn0w.com , potem nalezy wybrac aplikacje ultrasn0w -> install i niech sie robi, potem reset fona. powinno zadzialac od razu, jak by cos sie dzialo to pisz

#470 Kudłaty_WWL

Kudłaty_WWL
  • 3 postów

Napisano 06 lipca 2011 - 09:36

Pobrałem redsnow i soft. iPhona podłączyłem do kompa, jest wyłączony odpaliłem redsnow, wybrałem soft, i instalowanie cydii.. i tu zaczynają się schody.. iPhone jest wyłączony a redsnow odlicza po kilka sekund i czeka na włączenie iPhona a jak zamknę to okno to w redsnow jest następujący komunikat "Please wait while your device is being processed" i "Waiting for reboot"... Czekam i nic sie nie dzieje???

#471 tomekvolt

tomekvolt
  • 1 postów

Napisano 25 sierpnia 2011 - 18:49

Witam.
Dostałem iPhona 3GS 16GB. Brat wyciągnął swoją karte SIM i wysłał mi bez niej, więc nie mam nawet jak sprawdzić wersji oprogramowania na nim. Jak go uruchomię to standardowy komunikat No SIM card installed.
Korzystając z poradnika na pierwszej stronie ściągnąłem redsn0w, a także wersję oprogramowania 3.12. Po przejściu w stan Recovery rozpoczyna się instalacja która trwa może 2 sekundy, po czym wyświetla się komunikat żeby zreebotować sprzęt. Gdzieś przeczytałem żeby włożyć do innego USB i to powinno pomóc i faktycznie - niby pomaga, ale od razu wyświetla się napis Done a na iphonie nic sie nie zmienia podczas całego procesu. Wyłączam go ręcznie uruchamiam ponownie i żadnych zmian. Co mam robić? Jeżeli ktoś podobnie odblokowywał takiego samego iPhona , proszę o kontakt.[COLOR="Silver"]

#472 Borcia

Borcia
  • 21 postów

Napisano 26 sierpnia 2011 - 12:26

No to jest: Pobrałam aplikacje forecast i wszyło: Baseband: 05.15.04 Bootloader: 5.9_M3S2 Model: MB489 JBrekable: YES Unlockable: Upgrade to iPad BB Czy ktoś może mnie pokierować jakoś dalej? Chcę zdjąć simlocka orange i zrobić JB. Czy ktoś może pomóc kompletnie zielonej ?

#473 MiniX

MiniX
  • 135 postów
  • SkądPolska

Napisano 20 września 2011 - 23:49

do punktu 7 idzie wszyskto gładko, pokazuje się dysk : Downloading Jailbrek Data i kręci się kółeczko, lecz nie pokazuje się ananas tylko po ok 5 minutach telefon się restartuje i pojawia się kionka iTunes z kabelkiem. podłączam do iTunes i wyskakuje informacja źe nie moźna połączyć się z serwerem aktualizacja iphone/ipod. tel to iPhone 2g. Co mam zrobić w takim przypadku?

#474 gresh

gresh
  • 255 postów

Napisano 29 września 2011 - 18:30

witam po zrobieniu wszystkiego jak należy dalej mam no service w górnym lewym rogu. wgrałem bl 39 i bl 46. co mam zrobic - straszna ze mnie ofiara :)

#475 iSmerf

iSmerf
  • 2 postów
  • SkądNS City ;]

Napisano 02 października 2011 - 16:48

Wszystko śmiga ;) Pozdrawiam Łukasz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Bing (1)