Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki wybrać samochód dla rodziny?

• This topic is locked This topic is locked
212 replies to this topic

#76 franek_k

franek_k
  • 86 posts

Posted 21 February 2010 - 23:49

Sam myslalem o hybrydzie..ale chyba jakis kajdan mam umysłowy -- najbardziej sobie cenie benzynowe silniki bez turbodoladowania...im prosciej tym lepiej...- moze to blad i kiedys zmienie zdanie - poki co takie jest moje stanowisko

#77 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 February 2010 - 00:02

Ja polecam autko ,ktore sam posiadam VW Touran 1.9 TDI i automatyczna skrzynie biegow DSG! Typowo rodzinne ... (mama,tata i dwojka bąmbli,mega bagaznik) :)

#78 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 22 February 2010 - 00:40

Fajne jest Mini Colorado.

Dlaczego cena to żart ? Za kombi w klasie średniej wyższej ( DE ) nie znajdziesz nic tańszego.

Superb to klasa średnia tak jak Passat i Insignia.
Do BMW 5, Hondy Legend czy Jaguara XF sporo im brakuje.

#79 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 23 February 2010 - 00:45

Fajne jest Mini Colorado.

Superb to klasa średnia tak jak Passat i Insignia.
Do BMW 5, Hondy Legend czy Jaguara XF sporo im brakuje.

Dokładnie i pomimo tego, że Opel z Insignią czy VW z Passatem CC próbuje ludziom wmawiać coś innego to nadal są auta z klasy średniej, ocierające się o klasę średnią wyższą :)

#80 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 February 2010 - 00:50

Dokładnie i pomimo tego, że Opel z Insignią czy VW z Passatem CC próbuje ludziom wmawiać coś innego to nadal są auta z klasy średniej, ocierające się o klasę średnią wyższą :)

ale tylko wtedy jak taki passat się otrze o merola ;)

#81 pkobierecki

pkobierecki
  • 1239 posts

Posted 23 February 2010 - 20:45

tylko nie Mitsubishi Outlander, niby mieści się w budżecie, ale pod względem technicznym i jakościowym jest do niczego. Mamy w firmie, i żałujemy, że go kupiliśmy.

#82 Alex007

Alex007
  • 820 posts

Posted 24 February 2010 - 22:40

Czy ktoś odpowie mi co lepiej wybrć hybryde czy benzyne? A co do Outlandera wiedziałem od kolegi.

#83 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 26 February 2010 - 00:40

Czy ktoś odpowie mi co lepiej wybrć hybryde czy benzyne?

Jeśli Lexusa to hybrydę,
A jak Audi to 3.0 V6 TDI.

#84 Thomaszek

Thomaszek
  • 220 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 26 February 2010 - 19:23

To jak wytłumaczycie mniejszą o kilkanaście KM moc w BMW M5 wyprodukowanej na rynek USA? Jak wytłumaczycie gibające się zawieszenie na prostej drodze? To, że wygląda tak samo, nie znaczy, że jest identycznie zestrojone. Niektórych rzeczy w komputerze nie przeprogramujesz. Niektóre tak, ale za sporą opłatą. Tu tysiąc na programowanie, tam 2 tyś na lampy i się uzbiera różnica. Do tego wspomniany brak gwarancji, niechęć serwisów, problem z nr VIN itd. Ja bym nie sprowadzał. Chytry dwa razy traci jak to mówią. Touran - super pomysł. A co do przesiadki z Leona na Audi A6 o 10 lat starsze to trochę nie pojmuję. Różnica wieku katastrofalna moim zdaniem. Choć trzeba przyznać, że wybierasz najlepszą wersję z tamtego okresu (silnik + wyposażenie).

#85 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 26 February 2010 - 19:30

To jak wytłumaczycie mniejszą o kilkanaście KM moc w BMW M5 wyprodukowanej na rynek USA?

Mniejszą liczbą oktanową paliwa.

#86 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 February 2010 - 20:19

A co do przesiadki z Leona na Audi A6 o 10 lat starsze to trochę nie pojmuję. Różnica wieku katastrofalna moim zdaniem. Choć trzeba przyznać, że wybierasz najlepszą wersję z tamtego okresu (silnik + wyposażenie).

powiem tak. Nie zależy mi na tym aby samochód był nowy. Nie przywiązuję się. Ma być wygodny i się nie psuć. A A6 jest dużo bardziej komfortowe od Leona i przestronniejsze (zwłaszcza że to kombi) Sylwetka rocznika 97 jeszcze się nie zestarzała na tyle aby się czegoś wstydzić. Jakbym się uparł i naprawił swoją BMW 750i E32 z 90 roku to też bym pojeździł :) Ale spalanie nie na moją kieszeń. Buba idzie do "żyda"

Poza tym ten samochód będzie mi służył jedynie wtedy, gdy będę przewoził swoją rodzinkę oraz w zimie.

Jak będzie ciepło zamierzam do pracy bujać się na rowerze a za sezon lub dwa kupuję od kolegi BMW R1200R :)

#87 Thomaszek

Thomaszek
  • 220 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 26 February 2010 - 23:24

...a za sezon lub dwa kupuję od kolegi BMW R1200R :)

Popieram :)

A co do wcześniejszego, to wstydzić się można, jak się kupuje nowe BMW i montuje do tego instalację gazową. A potem stoisz za takim i śmierdzi, aż się na wymioty zbiera.
A6 fajne autko niezależnie od modelu (tylko te pierwsze wyglądające jak 100 są już przestarzałe właściwie).

#88 franek_k

franek_k
  • 86 posts

Posted 26 February 2010 - 23:44

Popieram :)

A co do wcześniejszego, to wstydzić się można, jak się kupuje nowe BMW i montuje do tego instalację gazową. A potem stoisz za takim i śmierdzi, aż się na wymioty zbiera.

Bzdury opowiadasz az glowa boli.
Mam duży silnik benzynowy,nie mam lpg ale absoluntie nie ujmuje nikomu jej posiadanie..Jezeli chcesz miec kulture silnika benzynowego,moc czy cokolwiek innego a dodatkowo nizsze(tansze) spalanie to czemu nie zamontowac sobie lpg?..w Holandii montuja je do wspomnianych bmw juz w salonie.

Słucham czasami tych petro-purystów i smiac mi sie chce..

#89 Thomaszek

Thomaszek
  • 220 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 27 February 2010 - 19:26

Nie mam benzyniaka, więc nie musisz mnie obrażać. Setki razy stałem na światłach za samochodem z LPG i wyraźnie było czuć smród przypominający zgniłe jajka. Nie jest to tylko mój wymysł, ale i tysięcy użytkowników dróg. Nie stać Cię na jazdę autem palącym 25l bezołowiowej na setkę to po co udajesz, że jest inaczej? I nie porównuj mi Polski do Holandii, bo to tak jakbym mówił o drogach tu i tam. Wracając do tematu: dziś widziałem spot Superba kombi. Zgadzam się z hasłem reklamowym "bardziej Superb" :) Wersja na reklamie to oczywiście tzw. full wypas, ale nie trzeba od razu kupować wszystkiego co tylko wymyślili.

#90 Alex007

Alex007
  • 820 posts

Posted 27 February 2010 - 22:52

Tylko że podstawa kosztuje 90.000zl. to jest dużo.Co do auta rozmawiałem w serwisie i powiedziel, że Lexusy mają 3 lata.Więc jak ten model skończyli produkować w 2008 to mało ma gwarancji. Touran żonie się nie podoba. Różnica na Lexusach to od około 6 do 20tys.

#91 franek_k

franek_k
  • 86 posts

Posted 28 February 2010 - 01:11

Nie mam benzyniaka, więc nie musisz mnie obrażać.

Setki razy stałem na światłach za samochodem z LPG i wyraźnie było czuć smród przypominający zgniłe jajka. Nie jest to tylko mój wymysł, ale i tysięcy użytkowników dróg.

Nie stać Cię na jazdę autem palącym 25l bezołowiowej na setkę to po co udajesz, że jest inaczej?

I nie porównuj mi Polski do Holandii, bo to tak jakbym mówił o drogach tu i tam.

miales kiedys chlopcze samochod z lpg,ze jestes takim zagorzalym przeciwnikiem?Czy może wujek mial i mówił,ze mu sie nie podobało?
Typowy Polak - "kolega ma a8 ale "zagazowane",wiec wole swoja astre niz błaznowac z lpg..."

Rozumiem,ze "smród przypominajacy zgniłe jajka" skutecznie odstrasza cie od posiadania instalacji gazowej??:lol:

Nie rozumiem porownywania drog do lpg...mamy gorsze drogi to nie powinnismy uzywac lpg?!
Mamy tez mniejsze pkb,to znaczy,ze powinnismy mieszkac w szałasach i jesc korzonki?

#92 Thomaszek

Thomaszek
  • 220 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 28 February 2010 - 21:32

Franek_k - Miałem LPG i to nawet 2 samochody. Nie wspominam ich najlepiej. Akurat takie były to nie mogłem nic poradzić. Wujki akurat jeżdżą dieslami :P. Alex007 - A co powiesz o takim autku jak Mazda CX7?

#93 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 28 February 2010 - 21:43

Moja rodzinka wozi się takim Mitsubishi Outlanderem i jesteśmy suoer zadowoleni :D
Mitsubishi Outlander 4x4 SPORT, 2003r., 2000cm3, 135KM - otoMoto
Nie wiem czy ta propozycja już padła, ale na prawdę! ŚWIETNE AUTO! :) My mamy ten stary model, co w linku, ale są oczywiście te nowe:
Nowy Outlander - wyposażony jak nigdy dotąd!

#94 Thomaszek

Thomaszek
  • 220 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 28 February 2010 - 23:13

Te stare są ok, ale w tych nowych to już bardziej zeszpecić przodu nie mogli dorzucając nos Lancera.

#95 Alex007

Alex007
  • 820 posts

Posted 01 March 2010 - 21:15

Cx7 wygląda fajnie jednak jutro powiem więcej jedziemy z żoną do salonu. Jaki silnik w tym aucie jest najlepszy? Co do lexusa mam cztery na oku. Outlander nie przypadł do gustu szczególnie ten "nos". ------------------------------------------------------------------------------ Myślałem żeby kupić Audi S6 to z silnikiem od Lamborghini i je "zagazować" żeby było oszczędniejsze.

#96 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 01 March 2010 - 22:49

Cx7 wygląda fajnie jednak jutro powiem więcej jedziemy z żoną do salonu. Jaki silnik w tym aucie jest najlepszy?

Lepszy jest benzynowy z turbo, ale oszczędniejszy będzie diesel.

Myślałem żeby kupić Audi S6 to z silnikiem od Lamborghini i je "zagazować" żeby było oszczędniejsze.

Zagazować V10?
Czyba padłeś na głowę.

Już lepiej popatrz na BMW X6 ActiveHybrid oraz X6 xDrive35d.

#97 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 02 March 2010 - 16:30

Tylko że podstawa kosztuje 90.000zl. to jest dużo.Co do auta rozmawiałem w serwisie i powiedziel, że Lexusy mają 3 lata.Więc jak ten model skończyli produkować w 2008 to mało ma gwarancji.
Touran żonie się nie podoba.
Różnica na Lexusach to od około 6 do 20tys.

Już lepiej popatrz na BMW X6 ActiveHybrid oraz X6 xDrive35d

Ja nie kumam...to w koncu do jakiej kwoty sie zastanawiasz? Chyba,ze kazdy tu wypisuje od tak zajebiste auta nie patrzac na kwote ?

#98 Alex007

Alex007
  • 820 posts

Posted 02 March 2010 - 19:31

Z tym audi żartowałem ale rzymianin wziął to do serca. Kwota do 100000 zl. Mazda była fajna ale to nie to.

#99 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 March 2010 - 19:56

ja cały czas piszę - kup superb kombi 1.8TSI w podstawowej wersji. Możesz wtedy dodać sobie napęd 4x4 i lakier metalic i będzie OK. I zmieścisz się (prawie) w 100000 zł. A zapewne jak płacisz gotówką to coś utargujesz. Podstawa nie jest zła - klima jest :)

#100 JARIK

JARIK
  • 323 posts

Posted 02 March 2010 - 20:10

Najlepsze za 100.00 zł jest Volvo XC60. Dokładasz tylko 70.00 zł z kredytu i masz najbezpieczniejszy samochód na świecie a przy okazji wogóle całkiem niezły. No i maluch bezpieczny

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users