Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#151 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 18 maja 2010 - 23:15

Najlepsze jest to że taka plama pojawia się nagle i tak na prawde w jeden dzien jej nie ma a na następny już jest, no ale może tym razem się nie pojawi zbyt szybko :) Swoją drogą teraz jak siedze na laptopie DELL z win7 na pokładzie doceniam to czego się nie widzi przy normalnej pracy na maku od kilku lat. Niby lapek oki, win7 niczego sobie ale jednak czegoś brakuje, klawiatura już nie ta, laptop jest zdecydowanie głośniejszy ekran znacznie słabszy itd ... , z jednej strony mam już takie nerwy na to wszystko że rozpierdzielił bym całe apple w cholere, a jak dojde do windy to męczy mnie praca na kompie nie moge się tutaj na niczym skupić po napisaniu jednego posta na myapple czuje się jak po 2 wykładach z statystyki. Nie wiem czy to psychika czy na tyle wskoczyłem w apple że nie jestem w stanie przejść na coś innego, pisałem na forum setki razy że system operacyjny nie ma znaczenia dla mnie bo znam podstawy obsługi OSX, windowsa czy linuxa i na prawde nie mam z nimi problemu ale nie wyobrażam sobie żeby win7 był domyślnym systemem na moim kompie bo nawet drukarki nie udało mu się zainstalować.

#152 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 maja 2010 - 19:04

No i dzisiaj mój iMac dostał nowoą szybe i w poniedziałek wyjazd z serwisu, zapowiada się świetnie. :D

#153 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 maja 2010 - 09:05

No i dzisiaj komputer wrócił do domu, nowa szyba - wszystko czyściutkie jednym słowem pełna satysfakcja z serwisu.

http://www.mik.radom.pl/ <- Gorąco polecam

#154 marcinko

marcinko
  • 111 postów

Napisano 25 maja 2010 - 18:52

@seb235: a tak narzekałeś :)
oby teraz już wszystko było w jak najlepszym porządku :)

#155 ssak

ssak
  • 91 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 maja 2010 - 21:17

No i dzisiaj komputer wrócił do domu, nowa szyba - wszystko czyściutkie jednym słowem pełna satysfakcja z serwisu.

Autoryzowany Serwis MIK RADOM: Philips, Apple, Samsung, Sony, Toshiba, Sharp, JVC, Panasonic <- Gorąco polecam

Chyba się zgubiłem. To gdzie w końcu naprawiali Ci ten komputer, w Cortlandzie czy w tym serwisie?

#156 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 26 maja 2010 - 14:23

MIK <- oni rozwiązali problem z komputerem że nadaje się on do użycia i wygląda praktycznie jak nówka. Ja już komputera do cortlandu nie wyśle no chyba że po zwrot kasy.

#157 greggogo

greggogo
  • 8 postów

Napisano 07 czerwca 2010 - 00:32

Ja mam ten sam problem na Cinema Led 24. W lewej części ekranu pojawily się plamy jasnobrązowe. Jak sobie poradziłeś z tym problemem?

#158 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 czerwca 2010 - 00:34

Serwis, nic innego w stanie zrobić nie jesteś bo nawet jak byś chciał to naprawa polega na wymianie matrycy. Wybrór serwisu należy do ciebie :)

#159 Tip

Tip
  • 39 postów
  • SkądPolska/Holandia

Napisano 21 czerwca 2010 - 22:11

kupilem imaca w Holandii ... jak wyglada ewentualna reklamacja w Polsce?? Czy gwarancja jest wazna rowniez na terenie naszego kraju??? czy tez bede musial reklamowac komputer w Holandii???

#160 JasioS

JasioS
  • 69 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 czerwca 2010 - 13:41

@up Gwarancje masz międzynarodową.

#161 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 19:57

@Tip - szkoda że Ci się nie chce forum przeszukać zamiast po raz n-ty zadawać to samo pytanie do znudzenia, poświęcić dosłownie 2 min. i byś znał odpowiedź. Tak kurde gwarancja jest międzynarodowa.

#162 ssak

ssak
  • 91 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 czerwca 2010 - 22:06

A ja szczerze mówiąc nie bardzo wiem co myśleć. Cortland trzymał mój komputer 2,5 tygodnia i napisał, że wymienił matrycę. A ja po włączeniu widzę dokładnie to samo co widziałem przed wysłaniem do serwisu - dolna 1/4 jest lekko przyżółcona, najlepiej widać to na szarym, choć i na białym również. Patrząc na jego idealny stan po powrocie zastanawiam się czy oni aby na pewno mu cokolwiek wymienili.... :)

#163 martiso

martiso
  • 185 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 07:26

to jest wina samych matyc które wkładaja do imacków - niestety ja dostałem dwa nowiutkie prosto z fabryki i jeden był gorszy od drugiego oczywiście jeżeli chodzi o matrycę i jej zażółcenia

#164 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 07:42

to jest wina samych matyc które wkładaja do imacków - niestety ja dostałem dwa nowiutkie prosto z fabryki i jeden był gorszy od drugiego oczywiście jeżeli chodzi o matrycę i jej zażółcenia

Potwierdzam.
W białych iMacach na matrycach robiły się plamy, w pierwszych alu ostro kurz się zbierał pod powierzchnią, a teraz żółkną.
Apple po prostu wkłada coraz gorsze komponenty.

#165 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 25 czerwca 2010 - 12:46

Chyba cos jednak w tym jest. Mi wymienili matryce w 27. Matryca jest powiedzmy ze ok, pod wzgledem jakis ciemniejszych pasow itp. jest idealnie czysta. Ma natomiast lekkie zolte przebarwienie (dolna czesc matrycy). Nie jest wielkie ale jednak... + gdy sie oglada film to na czarnym obrazie widac jasniejsze miejsca (zwlaszcza u gory matrycy i w prawym dolnym rogu). U gory wyglada to tak jakby slonce wychodzilo zza gornej ramki... nie wiem juz co z tym zrobic. Czy znowu reklamowac.

#166 ssak

ssak
  • 91 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 czerwca 2010 - 12:49

Chyba cos jednak w tym jest. Ma natomiast lekkie zolte przebarwienie (dolna czesc matrycy). Nie jest wielkie ale jednak... + gdy sie oglada film to na czarnym obrazie widac jasniejsze miejsca (zwlaszcza u gory matrycy i w prawym dolnym rogu). U gory wyglada to tak jakby slonce wychodzilo zza gornej ramki... nie wiem juz co z tym zrobic. Czy znowu reklamowac.

Dokładnie tak to u mnie wygląda, dolna część, do ok. 20-25% wysokości.

#167 Gramaton

Gramaton
  • 98 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 01 lipca 2010 - 19:29

Powiedzcie mi Panowie. Na ile realne jest odzyskanie pieniędzy od Appla za sprzęt ? Mój iMac 21,5" był w serwisie ze względu na ciemne plamy na matrycy, później od razu ze względu na kurz i popalcowaną nową matrycę i po miesiącu ponownie zaczęły się pojawiać te same plamy na matrycy. W tym samym miejscu - lewy górny kwadrat ekranu - wygląda to na jakąś wadę konstrukcyjną. Szczerze mówiąc nie bawi mnie wysyłka sprzętu co 2 miesiące do serwisu - sprzęt posiadam od lutego a już tam dwa razy witał i teraz pojedzie trzeci. Chciałbym odzyskać pieniądze ze sprzęt i kupić coś innego - mniej wadliwego.

#168 ssak

ssak
  • 91 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipca 2010 - 23:52

Od Apple to nic nie dostaniesz, bo to nie Apple sprzedało Ci komputer, tylko sprzedawca. Teoretycznie sprzedawcę wiąże z Tobą rękojmia, aczkolwiek przepisy o tejże mówią, że jeśli sprzedawca usunie wadę, to nie przysługuje wymiana na nowy egzemplarz, ani tym bardziej zwrot pieniędzy. To, do czego masz prawo przede wszystkim to wymiana sprzętu na nowy, także gwarancja to przewiduje w określonych okolicznościach. Moim zdaniem, aby dochodzić zwrotu pieniędzy należałoby kilka razy odbyć litanię wysyłania komputera do serwisu, choć przypuszczam, że sprzedawca i tak nie będzie chciał oddać pieniędzy. Sensownie jestz wrócić się do rzecznika ochrony konsumentów w sytuacji jeśli faktycznie kilka razy komputer był naprawiany, a problem jak był tak jest.

#169 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 04 lipca 2010 - 22:59

No i Panowie problem wraca na matrycy już widać lekkie przebarwienia co zbytnio mi się nie podoba.

#170 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 05 lipca 2010 - 18:34

Mi jak sie zaczną pojawiać ponownie to pójdę na wojnę. Jak trzeba będzie to i sądownie. Bo jeżeli skończy mi się gwarancja? I po miesiącu pojawią się plamy? Apple Care jest możliwością, nie powinno być tak że jest koniecznością. A co po 3 latach? Do piwnicy komputer z plamami na matrycy?

#171 Gramaton

Gramaton
  • 98 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 05 lipca 2010 - 20:23

Mi jak sie zaczną pojawiać ponownie to pójdę na wojnę. Jak trzeba będzie to i sądownie. Bo jeżeli skończy mi się gwarancja? I po miesiącu pojawią się plamy? Apple Care jest możliwością, nie powinno być tak że jest koniecznością. A co po 3 latach? Do piwnicy komputer z plamami na matrycy?

To ewidentnie problem konstrukcyjny - bo nie jest chyba przypadkiem, że w nowej matrycy plamy pojawiają się w tym samym miejscu. Będzie to trzeba im udowodnić w sądzie najprawdopodobniej.

#172 martiso

martiso
  • 185 postów

Napisano 05 lipca 2010 - 21:38

od apple dostaniesz nowy komputer spokojnie - wiem bo sam od nich dostałem, więc nie panikujcie wykupcie sobie apple care i naprawiajcie :) jedyną metodą pozbycia się bubla pod nazwą imac jest wymiana go na nowy (szybka sprzedaż) lub zwrot gotówki - powodzenia szczęśliwy posiadacz maca pro :D

#173 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 lipca 2010 - 21:42

Ale to nie chodzi tutaj o nowy komputer chodzi o to że mogą mi dać 10 iMaców i co mi z tego skoro każdy będzie miał dokładnie ten sam problem ? Nawet jeżeli go sprzedam to co mam sobie kupić ? Mini ? Dać 10k za Mac Pro ? PC z OSX ? W tym ostatnim przypadku przynajmniej gwarancja długa i sprzęt mocniejszy. Ale tak na prawde każde z nich jest o du** rozbić bo nie mam narzędzia które potrzebuje, mam straty, zamrożoną kasę.

#174 ssak

ssak
  • 91 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipca 2010 - 21:43

Dożywotnie gwarancje to tylko Parker na wieczne pióra daje, a i to pod warunkiem, że jest się pierwszym właścicielem. :) Po upływie gwarancji zawsze można dochodzić swego na mocy rękojmi, która trwa 2 lata. Jeśli kupisz telewizor i po gwarancji strzeli Ci matryca, to też albo musisz kupić nowy, albo zapłacić za naprawę po gwarancyjną. A jeśli problem pojawia Ci się w trakcie gwarancji to masz czas żeby się dotłuc swego...

#175 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 05 lipca 2010 - 23:17

To ewidentnie problem konstrukcyjny - bo nie jest chyba przypadkiem, że w nowej matrycy plamy pojawiają się w tym samym miejscu. Będzie to trzeba im udowodnić w sądzie najprawdopodobniej.

Nie. Mi sie pojawily po prawej stronie, na wysokosci SuperDrive. Innym osobom tutaj pojawialy sie po lewej.
Nie wiem czy to wina komputera czy samych matryc. Te zolte przebarwienia to na 99% wina tylko i wylacznie matryc. A plamy... to dla mnie zagadka. Ktos pisal ze od wysokich tmp sie po jakims czasie pojawiaja. Kwestia taka ze moj iMak pracuje tylko i wylacznie z CS4, nic nie renderuje, nie oblicza... nie pamietam aby przekroczyl kiedys 50 stopni (na ogol zatrzymuje sie na 39-41). Ogolnie ja naprawde uwielbiam ten komputer. Gdyby nie ten problem z matryca to uznalbym go za bliski idealu. Mi nic wiecej nie potrzeba (tym bardziej MacPro odpada). Teraz jednak, znajac co sie dzieje z iMakami, kupilbym chyba miniaka (chociaz zalezalo mi na szybkim procesorze + duzej ilosci ramu).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych