Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#901 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 18:09

, życzę powodzenia i wytrwałości w poszukiwaniu matrycy bez plamy :). PS. Jeśli chcesz porządnej matrycy skorzystaj z oferty EIZO. Komputer to tylko narzędzie pracy.

Każdy monitor dostępny na rynku będzie miał matryce bez plam :)

#902 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 21:55

, życzę powodzenia i wytrwałości w poszukiwaniu matrycy bez plamy :). PS. Jeśli chcesz porządnej matrycy skorzystaj z oferty EIZO. Komputer to tylko narzędzie pracy.

Ja miałem już dziesiątki monitorów LCD. Sprzedałem ich też sporo i tylko w produktach Apple takie plamy widziałem. Więc nie koniecznie trzeba EIZO.

---------- Wpis dodano o 20:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:54 ----------

Użytkuję iMaca 21,5 od 2 lat. Po 3 miesiącach pojawiła się plama na matrycy o wymiarach 5x3 cm. Nie reklamowałem sprzętu bo jest mi niezbędny do pracy. Ogólna jakość wykonania, i komfort pracy na Macu wynagradza feler matrycy.

Właśnie takie zachowania powodują, że Apple nie będzie myśleć o zmianie konstrukcji.

#903 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 23 sierpnia 2012 - 21:58

To ATD i ACD też mają plamy? Bo iMac to komputer cały i musiałbyś porównywać do dziesiątek asusów et2700 czy innych all-in-one a nie do zwykłych monitorów LCD...

#904 bartek_ql

bartek_ql
  • 29 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 13:52

No to żeby nie było, że na forum piszą tylko niezadowoleni. Mój przypadek - standardowe "zakurzenie" wewnątrz matrycy (opisane 3 strony wcześniej w tym wątku). Idąc za radą forumowiczów zadzwoniłem na infolinię Apple. Bardzo miła i kompetentna obsługa. Mimo usilnych starań nie udało mi się "wyżebrać" polecenia naprawy. Pani nie chciała oglądać zdjęć uszkodzenia tłumacząc (całkiem zresztą rozsądnie), że na tej podstawie i tak nie może jednoznacznie stwierdzić co jest na rzeczy. Poleciła mi oddać komputer do serwisu Cortland'a (nie pobierają żadnych opłat za samą diagnozę). Serwis bardzo szybko ocenił, że konieczna jest wymiana matrycy a problem nie wystąpił z winy użytkownika i taką diagnozę przekazał do Apple. Apple potrzebowało niecałych 3 tygodni na ustosunkowanie się do tej sytuacji. Równo trzy tygodnie po oddaniu komputera do serwisu odebrałem iMaca z wymienioną matrycą :) Dodam, że komputer był ponad pół roku po gwarancji (tej rocznej, applowskiej). Trzy tygodnie bez kompa było ciężko, ale w sumie jestem usatysfakcjonowany. Miło, sympatycznie i co najważniejsze matryca wymieniona po gwarancji bez słowa. Teraz muszę się poważnie zastanowić czy sprzedawać póki matryca bez zarzutów (nie mam właściwie wątpliwości, że problem w końcu powróci) :)

#905 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 24 sierpnia 2012 - 14:12

Poważnie? Sprzedać:)

#906 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 25 sierpnia 2012 - 18:39

Poważnie? Sprzedać:)

A na co ma czekać?
Aż mu znów plamy wyskoczą?
Ja też wiedziałem, że są problemy z grafikami w MBP 15.4, ale przez ostatnie pół roku nic się nie stało. Aż tu pewnego dnia grafa padła po raz piąty. Wymieniłem sobie na nową z 2011 i sprzedałem dziada. Bo już miałem dosyć problemów z grafiką.
I właściwie wszyscy moi znajomi tuż po wymianie matrycy (czasem kilkukrotnej) opchnęli swoje iMaki idąc za przykładem założyciela tematu.

#907 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 26 sierpnia 2012 - 11:23

No to mu piszę aby sprzedał. Ja po kolejnej wymianie matrycy sprzedałem.

#908 Michasss8

Michasss8
  • 1 515 postów
  • SkądLeszno

Napisano 28 sierpnia 2012 - 23:54

Mnie zastanawia czy jest znacznie mniejsza szansa na plamy, gdy mam w domu rekuperację? Kurz praktycznie ograniczony do zera. Pozdrawiam

#909 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 29 sierpnia 2012 - 07:33

Mnie zastanawia czy jest znacznie mniejsza szansa na plamy, gdy mam w domu rekuperację? Kurz praktycznie ograniczony do zera.

Wydaje mi się, że utrzymywanie porządku na stanowisku pracy naprawdę może zapobiegać niektórym problemom z matrycą - dbam o to, aby na biurku i sprzęcie, który na nim stoi nie było grama kurzu - od dwóch lat żadnych problemów z matrycą w moim iMacu. Pytanie tylko na ile to kwestia przypadku, na ile jakiegoś wyjątkowo dobrego egzemplarza, a na ile faktycznie jest to rezultat mojego dbania o porządek :D

#910 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 29 sierpnia 2012 - 16:59

Mam reku w domu nie pale fajek,plamy sie pojawily -teraz po wymianie matryca zabezpieczona oklejona szczelnie ,czekam jak wyjdą znowu wymieniam i sprzedaje "dziada" :wink:

#911 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 29 sierpnia 2012 - 19:42

Plamy to wada konstrukcyjna, defekt powstaje przez wysoką temperaturę, radzę dotknąć prawego górnego rogu podczas poważniejszej pracy. W moim poprzednim iMacu 27'' i7 3.4GHz był strasznie gorący. Kurz zbiera się pod szybą i łatwo go wyczyścić. Ogólnie jest to także w pewnym stopniu loteria, na wersji 27'' 2011 i5 3.1GHz pomimo lekkiej pracy przebarwienia się pojawiły z kolei na wersji także 27'' 2011 i7 3.4GHz nie, choć był katowany w gry :) Ogólnie iMac to sprzęt dla odważnych z wolnym czasem. Warto dokupić jakiegoś MBP na zastępstwo jak iMac będzie w serwisie :)

#912 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 01 września 2012 - 20:30

Zaryzykowalem, jednak jeśli iMac odwiedzi choć jeden raz serwis, sprzedaje i kupuję MacBooka :)

---------- Wpis dodano o 21:30 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:47 ----------

[CIACH]

Twój wpis został usunięty jako zupełnie niezwiązany z tematem wątku. Proszę znaleźć wątek traktujący o Twoim problemie i w nim zadać pytanie. renqien

#913 Maciek219410

Maciek219410
  • 127 postów
  • SkądKTW.

Napisano 09 września 2012 - 16:00

Witam. Mam pytanie. Jak często pojawiają sie te problemy z matrycami ? Chodzi mi o to czy to ma KAŻDY model po pewnym czasie lub dłuższej pracy czy to po prostu loteria tak jak z wadliwymi iP ? Pytam bo nie chce wyrzucać kilku tys zł by potem męczyć się :(

#914 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 09 września 2012 - 17:44

Maćku, używam iMaca co dziennie po parę godzin, i po roku moja matryca ma się wyśmienicie, bez żadnego problemu. Zależy jak trafisz.

#915 citanek

citanek
  • 582 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 09 września 2012 - 17:54

Wygląda na to, że mój iMac powoli szykuje się na 2. wymianę matrycy. Na razie są delikatne cienie i jedna mała kropka. W podobnych miejscach jak poprzednio. 1 rok, jedna matryca.

#916 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 września 2012 - 17:55

Maćku, używam iMaca co dziennie po parę godzin, i po roku moja matryca ma się wyśmienicie, bez żadnego problemu. Zależy jak trafisz.

Tylko że kolego jesteś w mniejszości.
Wszyscy wierzymy, że ciebie i kilku innych, ten problem jeszcze nie dotknął.
Z tego forum wynika, że nawala ok 60% iMaków.
A na ogólnoświatowym widziałem liczbę 70% iMaków z tą usterką.
Osobiście nie znam nikogo, z moich znajomych, którzy by nie mieli plam. Co pozwala mi sądzić, że "wyjątki potwierdzają regułę.

#917 tomek03

tomek03
  • 23 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 września 2012 - 19:45

Imac 21,5 (mid 2011) - matryca wymieniana dwa razy. Ostatnio na chwilę przed upływem gwarancji producenta. Po wymianie przez kilka dni było ok. Było, bo znowu jest żółta. Byłem wczoraj w Ispot, aby zapytać jaki jest tryb przyjęcia komputera w ramach gwarancji konsumenckiej... I wiecie, co - odesłali mnie do serwisu, aby zareklamować usługę, a jak to nie wypali to najlepiej będzie, abym udał się do punktu, w którym kupowałem komputer. Najlepiej dla kogo?!? I co to w ogóle za odsyłanie?!? Może od razu wywiesić tabliczkę: klienci którzy coś już kupili nie będą obsługiwani...

#918 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 września 2012 - 22:42

Nie mam plam, komputer mam od maja ubiegłego roku.

#919 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 06 października 2012 - 01:05

iMac ma jakieś nie całe 1,5 miesiąca i się pojawiła mała biała plamka, widoczna tylko na jasnym tle.

Co to może być ?
Są jakieś 'domowe sposoby' ?
Oddać na gwarancję ?

http://fotoo.pl//out...00_img-4110.jpg

#920 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 października 2012 - 08:10

@MeGusta
To jest jakieś malutkie przebarwienie.
Co mają powiedzieć ludzie, którzy mają taką matrycę?

iMac 24"
[ATTACH]11864[/ATTACH]

iMac 27"
[ATTACH]11866[/ATTACH]

#921 zigi7

zigi7
  • 62 postów

Napisano 06 października 2012 - 11:19

ten wątek tylko upewnia żeby nie kupować starego i poczekać na nowego imaca.

#922 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 06 października 2012 - 13:05

Pewnie. Nowe plamy będą pojawiały się 20% szybciej i będą 10% ciemniejsze... ;)

#923 zigi7

zigi7
  • 62 postów

Napisano 06 października 2012 - 13:43

Ale w ogóle to są jakieś jaja żeby w tak drogim sprzęcie występowała tak miażdżąca usterka, nigdy poza mackiem nie spotkałem się z takim czymś jak żółte plamy na matrycy. ale apple zapewne nic sobie z tego nie robi, bo by przynajmniej coś napisali, przeprosili tak jak z mapami, a może już przeprosili?

#924 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 06 października 2012 - 13:55

Co mają mówić niby...? "Tak-zrobiliśmy wadliwą konstrukcję-jak kupicie nasz komputer to szybko będzie miał wady, ale i tak go kupujcie...?" W takich sytuacjach siedzi się cicho i wymienia na gwarancji... Weź pod uwagę, że nawet jak wyjdzie nowy model - to będziesz kupował go w ciemno, jako tester nowej konstrukcji - bez wiedzy jakie wady, kiedy mogą wyjść... Jeżeli zależy ci tylko na wyglądzie iMaca - to kupuj starego, czekaj... Jeżeli na macu samym w sobie - kup dopasionego mini albo MBP i dobry monitor do tego - lepiej wyjdziesz o wiele.

#925 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 06 października 2012 - 14:17

A co to może być ? to jest taka mała, biała kropka, robiłem test to na białym tle widać, na czerwonym lekko, na zielonym lekko, na niebieskim nie, i na czarnym też nie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych