Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#801 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 21 marca 2012 - 16:13

http://www.uokik.gov.pl/

#802 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 marca 2012 - 16:28

3) Czy warto zwracać się do UOKiK? (jestem klientem indywidualnym)

Zdecydowanie nie bo oni nic nie pomogą. Ich rola to wstawianie się w naszym imieniu przy kontaktach z firmą ale skoro apple naprawia tzn wymienia matryce to do zwrotu pieniędzy zmusić ich nie mogą. To tak samo jak w kościele na spowiedzi.

UOKiK może pomóc skierować sprawę do sądu itd ... ja byłem w tej samej sytuacji wniosek 4500zł na komputer to za mała suma aby był sens iść z nią do sądu ot tyle :)

#803 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2012 - 16:31

http://www.uokik.gov.pl/

Tak wiem, dzięki, ale daj szansę ludziom napisać o swoich doświadczenbiach i odczuciach.

---------- Wpis dodano o 16:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:29 ----------

ja byłem w tej samej sytuacji wniosek 4500zł na komputer to za mała suma aby był sens iść z nią do sądu ot tyle :)

Dla mnie duża.

#804 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 21 marca 2012 - 16:53

Dla mnie duża.

Nie chodziło mi o fakt że 4500zł to dla mnie pestka i sobie darowałem, ale o fakt że koszty sprawy itd ... będą zdecydowanie większe :)

#805 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2012 - 17:17

Nie chodziło mi o fakt że 4500zł to dla mnie pestka i sobie darowałem, ale o fakt że koszty sprawy itd ... będą zdecydowanie większe :)

Popytam znajomych prawników.

Plamy: http://flic.kr/p/brWECj

#806 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 21 marca 2012 - 19:45

Takie plamy widziałem w iPadzie 2 - porażka :( Jak ci naprawią/wymienią to jak najszybciej go sprzedaj i problem z głowy. No chyba, że masz chęci i czas na zabawę w "sądy".

#807 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2012 - 19:50

Trafiliśmy z problemem na główną stronę Wykopu.
Wykop Czuje sie oszukany przez Apple | Flickr - Photo Sharing!

Dziękuję wszystkim za wsparcie. Kto jeszcze nie wsparł, proszę o wykopy, lajki i tweety.

Jeśli chcesz mi pomóc jednym kliknięciem, wykop powyższy opis na Wykopie: Zobacz: Czuję się oszukany przez Apple - Wykop.pl
Podaj dalej lub zalajkuj na Fejsie: http://www.facebook....omasz.cislowski
lub twitnij: https://twitter.com/#!/ThomasPercy

Może to jest jakiś początek, by poszkodowani przez Apple, zebrali się wokół jakiegoś pozwu zbiorowego za te nasze iMaki? Jak myślicie?

#808 sluchambolubie

sluchambolubie
  • 30 postów

Napisano 21 marca 2012 - 19:53

Tak. Wszyscy zjednoczymy się przeciwko Apple, bo Twój monitor ma plamy.

#809 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 21 marca 2012 - 19:54

Dziwie się, że Apple nic z tym nie zrobiło, bo przecież takich osób jak Ty jest dużo. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że w Stanach nikt nie robił jakiegoś "protestu" czy czegoś na ten temat.

Tak. Wszyscy zjednoczymy się przeciwko Apple, bo Twój monitor ma plamy.

Nie chodzi tylko o jego monitor, w końcu nie bez powodu ten wątek ma 81 stron, a na zagranicznych forach znacznie więcej.

#810 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2012 - 19:59

Dziwie się, że Apple nic z tym nie zrobiło, bo przecież takich osób jak Ty jest dużo. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że w Stanach nikt nie robił jakiegoś "protestu" czy czegoś na ten temat.

Nie chodzi tylko o jego monitor, w końcu nie bez powodu ten wątek ma 81 stron, a na zagranicznych forach znacznie więcej.

Oczywiście, już poprawiłem - nie chodzi o mnie jednego. Chodzi mi pozew zbiorowy osób, które czują się oszukane przez Apple tymi iMakami.

#811 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 21 marca 2012 - 20:01

Jestem po kolejnej wymianie matrycy, mimo moich starań by serwis zabezpieczył matryce nie udało się im tego zrobić. Potwierdzili że sami są w trakcie testowania nowej technologi zabezpieczania tych matryc i przy kolejnym razie gdy będę u nich wymieniał matryce zastosują tą technikę jak tylko przyniesie ona pozytywne skutki bym już do nich nie wracał.

#812 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 21 marca 2012 - 20:49

W Stanach problem został zauważony i podjęto pewne kroki...

https://discussions....tart=0&tstart=0

Apple iMac (Late 2009) Issues
http://www.change.or...2009-2011-imacs

Judge Dismisses Class Action Lawsuit Over iMac Screen Issues - Mac Rumors
Class-Action Lawsuit Over iMac Display Problems | Cult of Mac

#813 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2012 - 21:30

W Stanach problem został zauważony i podjęto pewne kroki...

https://discussions....tart=0&tstart=0

Apple iMac (Late 2009) Issues
http://www.change.or...2009-2011-imacs

Judge Dismisses Class Action Lawsuit Over iMac Screen Issues - Mac Rumors
Class-Action Lawsuit Over iMac Display Problems | Cult of Mac

Dzięki.
Poczytałem i okazuje się, że "flickering dispaly" też mam, tylko nie robiłem z tego problemu.

#814 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 21 marca 2012 - 21:34

Stare te pozwy/tematy. Coś przyniosły? Chyba nie.

#815 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 21 marca 2012 - 23:32

Znalazłem nowsze informacje (w tym wątku)...

Kolega karol_ek86 wrzucił to wcześniej, ale przeszło bez echa.
Dwie strony imacscreenfault oraz dirty-screen połączyły siły w walce z Apple.
Bardzo ciekawa lektura...
Ponad 60% 27" iMaców trafia do serwisów z wadami matryc, zaraz na drugim miejscu znajduje się 24".
Podobno Apple rozpoczęło w marcu specjalny "program", mający na celu przyjrzenie się tematowi matryc w iMacach...

https://twitter.com/#!/imacscreenfault
http://imacscreenfau...ault/index.html
dirty-screen.com : Votre écran est malade ?! Parlons-en... Is your display sick ?! Let s talk about it...

#816 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 21 marca 2012 - 23:46

Znalazłem nowsze informacje (w tym wątku)...

Kolega karol_ek86 wrzucił to wcześniej, ale przeszło bez echa.
Dwie strony imacscreenfault oraz dirty-screen połączyły siły w walce z Apple.
Bardzo ciekawa lektura...
Ponad 60% 27" iMaców trafia do serwisów z wadami matryc, zaraz na drugim miejscu znajduje się 24".
Podobno Apple rozpoczęło w marcu specjalny "program", mający na celu przyjrzenie się tematowi matryc w iMacach...

https://twitter.com/#!/imacscreenfault
The iMac is a significant investment for any home-user or Small business and an inordinate number of people have experienced or are experiencing major problems with "grey/black dark patches/smudges" on iMac displays. If you have this problem please t
dirty-screen.com : Votre écran est malade ?! Parlons-en... Is your display sick ?! Let s talk about it...

60% !!!
A jak to wklejał, to pamiętam było 55%. Czyli ciągle rośnie.

#817 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 21 marca 2012 - 23:57

Przyglądać to oni się mogą... jakby plam nie widzieli :D Już to gdzieś dzisiaj pisałem. Będzie jak z iPodami, za sześć lat będą wymieniać wadliwe egzemplarze. Jak zabraknie odpowiednich refurbów, to na nowe modele. Kupujcie, za kilka lat nowy iMac jak znalazł. To żart oczywiście ;) Iro, swoją drogą, Ty masz jakiś dzwonek nastawiony na "matryca iMac"? Cały dzień może Cie nie być na forum, a jak ktoś tylko słowem wspomni o matrycy w iMacu, to się pojawiasz :D

#818 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 22 marca 2012 - 00:11

...
Iro, swoją drogą, Ty masz jakiś dzwonek nastawiony na "matryca iMac"? Cały dzień może Cie nie być na forum, a jak ktoś tylko słowem wspomni o matrycy w iMacu, to się pojawiasz :D

Po prostu co przychodzi człowiek do serwisu, to mówi, że ma z tym problem. A najgorsze jest to, że wcześniej o tym nie wiedział.
A to przecież już chyba piąta generacja iMaków plamistych.

Czy zdajecie sobie sprawę, że ten wątek na temat problemu, którego oficjalnie nie ma niedługo dobije do 100 000 (stu tysięcy) osłon?

#819 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 22 marca 2012 - 13:58

Tak problemu nie ma he he,ja tylko pytam z ciekawosci czy zna ktos jakis sposob na zabezpieczenie matrycy przed ponownymi plamami? Apple nawet jak sie poczuje do winy i swojego bubla ,musi opracowac jakąs pomoc servisową zeby iMac trafil raz na wymiane i juz ponownie nie wracal bo innego scenariusza sobie nie wyobrazam (wymiany komputerow itd.) konstrukcja jest wadliwa to wiemy i tego w naszych juz iMakach się nie da zmienic ,to moze cos z tą samą matrycą dalo by się zrobic uszczelnic tylko jak?pytam glownie ludzi ktorzy servisują iMaki czy jest taka mozliwosc i czy probowali to robic?

#820 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 23 marca 2012 - 10:24

Tak problemu nie ma he he,ja tylko pytam z ciekawosci czy zna ktos jakis sposob na zabezpieczenie matrycy przed ponownymi plamami?
Apple nawet jak sie poczuje do winy i swojego bubla ,musi opracowac jakąs pomoc servisową zeby iMac trafil raz na wymiane i juz ponownie nie wracal bo innego scenariusza sobie nie wyobrazam (wymiany komputerow itd.) konstrukcja jest wadliwa to wiemy i tego w naszych juz iMakach się nie da zmienic ,to moze cos z tą samą matrycą dalo by się zrobic uszczelnic tylko jak?pytam glownie ludzi ktorzy servisują iMaki czy jest taka mozliwosc i czy probowali to robic?

Wszystko, cokolwiek się zrobi będzie miało na celu jedynie opóźnienie nieuchronnego. Podobnie było z gumkami, które wymyśliłem do pękająch macbooków.

Ponieważ sama matryca się nagrzewa taśma z folii plastikowej może nie wystarczyć. Najlepsza by była taśma aluminiowa, którą oklejane są matryce.
Kurz wchodzi poprzez drobne szczeliny i dostaje się pomiędzy przekładki. Ale nie jest to kwestia kurzu, tylko podciśnienia pochodzącego z wiatraków. W obudowie jest to źle rozwiązane.

#821 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 23 marca 2012 - 13:40

Szybkie pytanie, iMac w grudniu 2011 skończył rok (a zarazem gwarancję), czy mam jeszcze jakieś szanse z iSpotem w sprawie matrycy (plamy lekkie lewy górny róg, od dołu pożółknięty pasek) w trybie niezgodności towaru z umową sprzedaży?

#822 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 23 marca 2012 - 13:57

Możesz. Jeśli udowodnisz, że wada wystąpiła przed upływem pół roku od daty zakupu (oddawałeś sprzęt do naprawy na tą samą usterkę), to nawet po upływie roku możesz zgłaszać sprzedawcy roszczenie. Co więcej, jeśli dobrze rozumiem zapis:

art. 363
§ 1. Naprawienie szkody powinno nastąpić, według wyboru poszkodowanego, bądź przez przywrócenie stanu poprzedniego, bądź przez zapłatę odpowiedniej sumy pieniężnej. Jednakże gdyby przywrócenie stanu poprzedniego było niemożliwe albo gdyby pociągało za sobą dla zobowiązanego nadmierne trudności lub koszty, roszczenie poszkodowanego ogranicza się do świadczenia w pieniądzu.
art. 365
§ 1. Jeżeli dłużnik jest zobowiązany w ten sposób, że wykonanie zobowiązania może nastąpić przez spełnienie jednego z kilku świadczeń (zobowiązanie przemienne), wybór świadczenia należy do dłużnika, chyba że z czynności prawnej, z ustawy lub z okoliczności wynika, iż uprawnionym do wyboru jest wierzyciel lub osoba trzecia.

masz prawo wyboru, czy chcesz naprawy, czy wymiany na nowy. W wypadku wymiany (nie odnowiony) przysługuje Ci nowy czas 24 miesięcy odpowiedzialności sprzedawcy. Ale, jak mówię, nie jestem tego na 100% pewien, więc musisz skonsultować się z prawnikiem lub Federacją Konsumenta.

#823 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 23 marca 2012 - 14:02

Kwestia, że do tej pory nic w tej kwestii nie robiłem... :/ Mogę jedynie próbować udowodnić że istniała od początku, np. poprzez to, że nie byłem jego użytkownikiem a osoba, która go używała jest laikiem i jej to nie przeszkadzało, czy jakoś tak się wytłumaczyć.

#824 DanielF

DanielF
  • 5 744 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 23 marca 2012 - 14:30

A czy przypadkiem niezgodność nie należy się TYLKO i wyłącznie pierwszej osobie, która kupiła dany towar? Z Tobą ispot nie zawierał żadnej umowy tylko z pierwszym właścicielem.

#825 czaku

czaku
  • 285 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 23 marca 2012 - 14:40

Ja jestem pierwszym posiadaczem prpbuje cos wymyslic na to ze szkoda istniala od poczatku...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych