Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#751 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 marca 2012 - 14:35

No nie był bym tego taki pewien :)

#752 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 10 marca 2012 - 14:42

Tu jest pokazany z tylu nie ma szczelin i nie ma w nim wiatrakow ale nadal twierdzisz ze kurz moze sie pojawic???? :D
MONITOR APPLE Cinema LED Display 27 Thunderbolt (2196902322) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#753 Color.

Color.
  • 122 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 marca 2012 - 15:52

No i pojawił się kurz w imacu 27" z połowy 2011.

#754 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 10 marca 2012 - 16:30

To juz wiemy ze model 2011 ma plamy teraz tylko kwestia czy model 2012 będzie poprawiony czy dalej olewka ze strony Apple:D

#755 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 10 marca 2012 - 21:44

Tego się dowiemy jak już będzie w sklepie, a tym którzy wymieniają matryce i nie maja już gwarancji każdy sposób zabezpieczenia matrycy polecam. Ja niebawem wymieniam i namowie serwis na zabezpieczenie bo mi się już wozić go do serwisu nie chce, tam i z powrotem co 3 miechy.

#756 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 10 marca 2012 - 21:57

W ispot galeria mokotów, ispot złote terazy, mediamarkt bemowo i saturn arkadia usłyszałem na pytanie o matryce tę samą śpiewkę - taki problem był ale obecna seria już go nie ma. Heheh

#757 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 10 marca 2012 - 21:58

Oni ci powiedzą to co chciałbyś usłyszeć ;)

#758 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 marca 2012 - 10:37

Świetnie, wczoraj zauważyłem plamy i artefakty graficzne w grze (simsy 3)...

#759 karol_ek86

karol_ek86
  • 4 postów
  • SkądLagos, Nigeria // Kuźnia Raciborska, Polska

Napisano 11 marca 2012 - 13:27

Dla wszystkich którzy maja Imaca plamistego, zachęcam do wzięcia udziału w akcji: [url=http://www.dirty-screen.com]dirty-screen.com : Votre écran est malade ?! Parlons-en... Is your display sick ?! Let s talk about it...[/url] i [url]http://imacscreenfault.solidwebhost.com[/url]
[url=http://twitter.com/#!/imacscreenfault]Twitter[/url]

#760 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 11 marca 2012 - 13:55

Oni ci powiedzą to co chciałbyś usłyszeć ;)

Ale to zwykłe oszóstwo oszustwo! Rozumiem się tym nie chwalić ale jeżeli się klient o to pyta to kłamstwo wydaje się być przestępstwem? W końcu sprzedawca wprowadza klienta w błąd.
Tyle, że na to jest tylko niezgodność z umową więc jak już ktoś przyjdzie z plamami to naprawią albo wymienią no iprzecież problemu nie ma..

#761 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 11 marca 2012 - 17:37

Dla wszystkich którzy maja Imaca plamistego, zachęcam do wzięcia udziału w akcji: dirty-screen.com : Votre écran est malade ?! Parlons-en... Is your display sick ?! Let s talk about it... i http://imacscreenfau...olidwebhost.com
Twitter

Jeden z komentarzy mnie uspokoil

"Bertrand dit :
Donc après 1 semaine chez le dépanneur agrée. J’ai reçu un devis par mail et Apple prends entièrement en charge le remplacement de la dalle (ouf !).
Pour info: Imac27 hors garantie (Avril 2010) et sans Apple Care."

uff

#762 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 11 marca 2012 - 19:22

Ale to zwykłe oszóstwo oszustwo! Rozumiem się tym nie chwalić ale jeżeli się klient o to pyta to kłamstwo wydaje się być przestępstwem? W końcu sprzedawca wprowadza klienta w błąd.
Tyle, że na to jest tylko niezgodność z umową więc jak już ktoś przyjdzie z plamami to naprawią albo wymienią no iprzecież problemu nie ma..

Ty chyba nie w temacie. Polecam przeczytać ten temat to byś wiedział że plamy wracają jak bumerang

#763 Radd

Radd
  • 6 postów

Napisano 12 marca 2012 - 20:33

Mam w planach zakup Imaca 21,5", nie wiem czy jest sens z taką matrycą :/ Jakieś rady ? Dziekuje i pozdrawiam !

#764 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 marca 2012 - 20:43

Mam w planach zakup Imaca 21,5", nie wiem czy jest sens z taką matrycą :/
Jakieś rady ?

Dziekuje i pozdrawiam !

Jak przeczytasz ten wątek to zobaczysz że niektorzy opiszą Ci iż plamy predzej czy pozniej wystapią. Ja mam iMaca takiego jak w podpisie od ponad pol roku i plam nie mam. Pewnie powinna czekać aż wystąpią.

#765 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów

Napisano 12 marca 2012 - 21:41

Ty chyba nie w temacie. Polecam przeczytać ten temat to byś wiedział że plamy wracają jak bumerang

Jestem bardziej w temacie niż Ci się wydaje. Wiem, że wracają, bo w służbowym imacu mam wymienianą matryce średnio co 6 miesięcy. Nie zmienia to jedna faktu, że sprzedawcy oszukują nadal udając, że problemu nie ma.

#766 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 marca 2012 - 22:04

Lokria, mój ma dziesięć miesięcy i mam piękne plamy...

#767 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 12 marca 2012 - 23:36

Radd bierz Maca Mini i do tego monitor ,to samo co iMac a mniej stresu i czekania az sie plamy wysypia na ekranie :(

#768 marek.mdproject

marek.mdproject
  • 21 postów

Napisano 13 marca 2012 - 00:26

Jakieś rady ?

Dziekuje i pozdrawiam !

Jeśli nie masz nic przeciwko regularnym wizytom Twojego komputera na serwisie co kilka miesięcy to możesz kupić.. Ale ja osobiście odradzam. Możesz przeczytać jeden z moich wątków odnośnie iMaca i obsługi Apple.

#769 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 13 marca 2012 - 02:15

Jakieś rady ?

Dziekuje i pozdrawiam !

Sprawa wygląda dość prosto bo teoretycznie wykupisz sobie rozszerzenie gwarancji do 3 lat, i przed końcem tego okresu można się komputera pozbyć. Jeżeli założymy że nie jesteś jakimś bardzo wymagającym użytkownikiem to matryca powinna wytrzymać jakieś minimum 4 miesiące. Można do tego dodać okoliczność łagodzącą że Apple po 3 awariach wymieni Ci komputer na nowy z tą samą wadą.

Tylko patrząc na to od 2giej strony, jaka jest satysfakcja z pracy na komputerze który od pierwszego dnia ma przesądzone iż cyklicznie będzie odwiedzał serwis? Fakt iMac jest bardzo ładny ale cykliczne awarie szybko odbijają się na psychice i ma człowiek tego sprzętu dość. Fakt ja jestem osobą gdzie komputer tak na prawdę jest dla mnie jednocześnie narzędziem pracy, maszyną biurową (studia), aż do oglądania filmów, muzykę po kontakt z znajomymi itd. Ktoś może powiedzieć że przecież masz telefon, tablet starego ipoda + 2 inne komputery w domu, cóż powiedzmy sobie prawdę nie da się tak (co najmniej w moim przypadku), żaden nawet inny komputer będący w innym pokoju nie pozwoli mi zastąpić mojego własnego w sensie ustawień, dostępu do moich aplikacji, moich plików itd ... Poza tym ciągłe robienie kopi a następnie odtwarzanie ich po powrocie z serwisu zajmuje troszkę czasu, nie chodzi tutaj że na komputerze mam jakieś bardzo cenne informacje ale po co jakiś serwisant by miał przeglądać moje zdjęcia, rozmowy z komunikatorów czy inne osobiste rzeczy dlatego dysk oddaje zazwyczaj całkowicie pusty :)

#770 Gerwazy

Gerwazy
  • 52 postów

Napisano 13 marca 2012 - 07:12

Moze imac mini + ATD. Zyskujesz większy ekran i masz stacjonarnego kompa. Osobiscie problem plam powstrzymaje mnie przed kupnem iMaca.

#771 marek.mdproject

marek.mdproject
  • 21 postów

Napisano 13 marca 2012 - 10:14

(...) Apple po 3 awariach wymieni Ci komputer na nowy z tą samą wadą.(...)

Czy ktoś tego doświadczył, że Apple wymieniło wadliwy model na nowy?

#772 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 13 marca 2012 - 10:57

Czy ktoś tego doświadczył, że Apple wymieniło wadliwy model na nowy?

Ja :) Kosztowało mnie to kupę nerwów ale dostałem nowy egzemplarz a przy okazji ciut lepszą konfiguracje :)

#773 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 13 marca 2012 - 12:27

Panowie - wciąż nie mam żadnych problemów z iMakiem. Żadnego problemu z kurzem, plamami.

Nie prawdą jest, że każdy Imac po 3-4 miesiącach. Nie mam żadnych tego typu problemów. Komputer włączony jest czaem przez kilka dni non-stop, obciążony zawsze PS-em, LR, Transmit, Br, FC, iTunes, Safari (kilka do kilkunastu otwartych stron), Mail, iCal, 1Password, Pages, Skype, File Synchronization, Dropbox, NewsBar i masa innych drobiazgów. Do iMaca podłączony jest drugi monitor, więc to też ma wpływ na obciążenie karty graficznej.

Jeśli nie masz nic przeciwko regularnym wizytom Twojego komputera na serwisie co kilka miesięcy to możesz kupić.. Ale ja osobiście odradzam. Możesz przeczytać jeden z moich wątków odnośnie iMaca i obsługi Apple.

Ale Ty nie założyłeś żadnego wątku... Jaki masz inny nick?
Mam wrażenie, że wiele osób "biorących udział" w tej ankiecie to alter ego już zarejestrowanych użytkowników. Mam wrażenie, że problem z plamami jest realnie marginalny.
Mam też wrażenie, że problemy te wyolbrzymiają osoby (i pozakładane przez nich "lewe" nicki" - spójrzcie na charakterystyczny staż i ilość postów, osób które opisują swoje problemy), które zajmują się instalowaniem osx-a na składakach.

Ponadto, jeśli rozważacie zakup komputera i decydujecie czy to ma być mini czy iMac - to należy zwrócić uwagę, że dobrze wyposażony mini kosztuje często więcej niż najmniejszy iMac.

Jest kilka bardzo aktywnych osób na forum, które zajmują się budowaniem PC i instalowaniem na nich odpowiednio przygotowanego OSX-a. Każdy, kto śledzi to forum, wie, że wypowiedzi tych osob charakteryzują się:
1. krytyką OSX 10.7
2. wskazywaniem potencjalnych problemów z iMacami
3. narzekaniem, że Apple rzekomo kończy swoją przygodą z rynkiem profesjonalnym.

Moje doświadczenia są zupełnie inne. Nigdy nie miałem większych problemów z makami (a pracuję na nich od początku lat 90-tych). Nie miałem też problemów z gadżetami apple-a, które po prostu lubię. Czasem wkurzają mnie jakiś decyzje Apple, ale po prostu wtedy nie kupuję tego softu czy hardware. Znam, bo sam doświadczyłem, lub widziałem u znajomych, niemal wszystkie usterki, jakie pojawiały się w makach (miękkie obudowy powerbooków, pękające obudowy MB white i black, wadliwe karty graficzne w mb pro, etc).

Każdy, kto będzie czytać ten wątek, powinien zwrócić uwagę na to, kto pisze swoje opinie, jak jest aktywny, co wcześniej pisał, czym się zajmuje, na czym zarabia…

pozdr

#774 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 13 marca 2012 - 13:27

Mam też wrażenie, że problemy te wyolbrzymiają osoby (i pozakładane przez nich "lewe" nicki" - spójrzcie na charakterystyczny staż i ilość postów, osób które opisują swoje problemy), które zajmują się instalowaniem osx-a na składakach.

Chyba sobie jaja robisz:D Problem nie jest marginalny co pokazuje nie tylko to forum ale i forum discussions.apple.com czy też często komentarze pod newsami o Apple na Engadget.

EDIT
patrz co za zbieg okoliczności. Dzisiaj na Flickr dodałem do obserwowanych kobietę która zajmuje się fotografią mody. I tak przeglądam jej fotki i nagle trafiam na zdjęcie jej iMaka. Zgadnij co ma na matrycy?:> http://www.flickr.co...ova/6642896041/ oraz http://www.flickr.co...ova/6642894367/

#775 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 13 marca 2012 - 13:56

stare iMaci czy najnowsze?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych