Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Filevault i Time Machine

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 laipuc

laipuc
  • 97 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2010 - 23:10

Witam, włączyłem sobie dzisiaj filevault. Do tej pory w każdej chwili poprzez zainstalowany Time Machine na zewnętrznym dysku mogłem cofać się w tył :) od momentu włączenia filevault w time machine widzę tylko teraźniejsze pliki... nie działa cofnięcie, mimo iż po prawej stronie na suwaku są różne daty... ktoś wie o co chodzi ?

#2 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 03 lutego 2010 - 23:20

Musisz się wylogować, by TM zaczęła działać przy File Vault włączonym.

#3 laipuc

laipuc
  • 97 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2010 - 23:49

no ale jak sie wyloguje to jak mam wejsc w tm ? :P

#4 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 03 lutego 2010 - 23:57

zrestartuj kompa po prostu i następnie wejdź

#5 laipuc

laipuc
  • 97 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lutego 2010 - 23:59

nie bardzo rozumiem... time machine uruchamiam za pomoca programu, ktory jest mozliwy do odpalenia tylko z moich programów... jesli go odpale to nie mam możliwości cofnięcia systemu do wcześniejszego stanu (strzałki są nieaktywne i okna findera nie przeskakuja). W jaki spoób go mam niby odpalic po restarcie ?

#6 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 04 lutego 2010 - 00:00

a jednak spróbuj po restarcie może coś się poprawi i daj znać

#7 laipuc

laipuc
  • 97 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lutego 2010 - 00:05

no robiłem tak i nic... ciągle jest to samo. Gdzies czytałem, ze time machine sie uruchami po wylogowaniu ale nie wiem jak go odpalić :D

#8 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 04 lutego 2010 - 06:59

"Uwaga: jeśli jest używany program FileVault, katalog domowy jest uwzględniany w kopii zapasowej tworzonej przez program Time Machine tylko w przypadku, gdy w czasie tworzenia tej kopii użytkownik jest wylogowany, a komputer Mac jest w trybie wybudzenia."

"Uwaga: w przypadku korzystania z programu FileVault nie można przeglądać pojedynczych elementów w katalogu domowym. Można jednak odtworzyć wszystkie pliki i katalogi, korzystając z funkcji Odtwórz system z kopii zapasowej w instalatorze systemu Mac OS X."

z:

Macintosh ? podstawy: program Time Machine

Wniosek: np. zrób drugiego użytkownika, wyloguj się z pierwszego i poczekaj na automatyczny backup TM. Nie musisz go odpalać ręcznie, sam robi się co godzinę. Być może tworzenie drugiego użytkownika nie jest konieczne i starczy zostawić komputer na ekranie logowania, nie wiem tego.

Pozdrawiam

#9 laipuc

laipuc
  • 97 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lutego 2010 - 10:26

skończyło się na tym, że wyłączyłem FileVault ... nie dość, że długo trwało wszystko i zmaulało mi kompa mimo nowe mbp i 4 gb ram .... poza tym minus jest tego taki, że nie można zaszyfrować tylko niektórych plików... szyfruje mi cały katalog itunes, iphoto ... trochę bez sensu.. mozna by się pobawić w przerzucenie itunes i iphoto na inna partycje, tylko mam bootcampa i nie mam możliwości zrobienia dodatkowej partycji na macu.... Apple jednak strasznie ogranicza albo ja nie znam pewnych rozwiązań.

#10 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 04 lutego 2010 - 10:29

Można stworzyć szyfrowany AES 128 lub 256 bit obraz dysku za pomocą narzędzia dyskowego i tam wrzucać kluczowe pliki. Może NASA by to złamało, ale tak to nie ma szans.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych