Nie jestem pewien czy ciekawość to pierwszy stopień do piekła, ale w przypadku testowych wersji oprogramowania jest ona z pewnością pierwszym stopniem do problemów. Użytkownicy, którzy zainstalowali pierwszą betę iOS 11 skarżą się na liczne problemy związane z tym systemem – na szczęście mogą oni powrócić do iOS 10.3.2.

System iOS 11 znajduje się w fazie testów. Oznacza to, że niektóre aplikacje nie są z nim kompatybilne, czas pracy na baterii znacząco się zmniejszył, a błędy pojawiają się w niemal każdym obszarze tego oprogramowania. Bety są udostępniane przede wszystkim po to, aby deweloperzy mieli czas na dostosowanie swoich programów do nowego systemu, a dziennikarze mogli opisać dla swoich czytelników wszystkie nowości.

Niestety, jak co roku spora liczba użytkowników nie umiała pohamować swojej ciekawości i zainstalowała system iOS 11 na swoim urządzeniu. Często wykorzystując zresztą pliki IPSW niewiadomego pochodzenia. Poniżej zamieszczam wskazówki dotyczące tego, jak wrócić z testowego oprogramowania do stabilnej wersji systemu iOS czyli 10.3.2.

Z pierwszej instrukcji mogą skorzystać użytkownicy, którzy wykonali kopię zapasową swojego urządzenia przed instalacją iOS 11. W ich przypadku sprawa będzie prosta (choć stracą dane, które wygenerowali od czasu instalacji iOS 11 – na przykład nowe wiadomości). Druga instrukcja jest zaś zarezerwowana dla nieszczęśników, którzy kopii zapasowej nie zrobili i niestety muszą się liczyć z konsekwencjami tych działań.

Mam kopię zapasową iOS 10.3.2

  1. Sprawdź czy na pewno masz kopię zapasową. Przejdź do preferencji iTunes i w zakładce urządzenia zobacz listę zapisanych danych w lewej kolumnie.
  2. Podłącz iPhone'a lub iPada do komputera i otwórz menu urządzenia w iTunes.
  3. Kliknij na Odtwórz iPhone'a/iPada.
  4. Podaj hasło, poczekaj aż iTunes pobierze niezbędne pliki i przejdź przez całą procedurę instalacji.
  5. Przywróć kopię zapasową wybierając ją z menu, poczekaj na weryfikację przez iTunes i instalację.
  6. W ustawieniach ogólnych systemu iOS należy przejść do zakładki Profil i usunąć profil iOS 11.

Nie mam kopii zapasowej iOS 10.3.2

Wykonując poniższą instrukcję trzeba mieć świadomość, że z iPhone'a lub iPada zostaną usunięte wszystkie dane. Aplikacje, kontakty, wiadomości, spisy połączeń, nagrania wideo, muzyka itd. Przywrócić będzie można jedynie dane, które znajdują się w iCloud, czyli kontakty, zakładki Safari, pliki w iCloud Drive, książki iBooks, dane wybranych programów, piosenki z Apple Music itd. Część rzeczy będzie można zainstalować manualnie, jak na przykład aplikacje z App Store. Reszta zniknie zaś raz na zawsze.

  1. Sprawdź czy na pewno masz kopię zapasową. Przejdź do preferencji iTunes i w zakładce urządzenia zobacz listę zapisanych danych w lewej kolumnie.
  2. Podłącz iPhone'a do komputera i otwórz menu urządzenia w iTunes.
  3. Kliknij na Odtwórz iPhone'a.
  4. Podaj hasło, poczekaj aż iTunes pobierze niezbędne pliki i przejdź przez całą procedurę instalacji.
  5. Skonfiguruj iPhone'a jako nowe urządzenie – zaloguj się do App Store, iCloud, poczty.
  6. W App Store przejdź do Moje zakupy i pobierz wszystkie aplikacje, który znajdowały się na Twoim iPhonie.
  7. Dostosuj układ ikon, ustawienia oraz inne elementy systemu iOS pod siebie.

Dla czytelników MyApple.pl nasz sklep przygotował promocję na wszystkie akcesoria do najnowszych telefonów iPhone. Przy składaniu zamówienia wystarczy wpisać kod: iPhone11 w polu Posiadam kupon rabatowy znajdujący się w koszyku. 

Produkty objęte promocją:

10% kupon ważny jest do 31.10.2019