Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Hamachi - wirtualne sieci lokalne za darmo

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 10 December 2006 - 12:26

Ten wpis jest już dawno przeterminowany. Rozwiązaniem na miarę „naszych czasów” może być HamaciX:
HamachiX - The Mac OS X frontend for hamachi

Co to jest Hamachi?
Jest to program typu VPN (Virtual Private Network). Hamachi pozwala tworzyć wirtualne sieci typu LAN, każdy może stworzyć swoją własną, prywatną sieć. Każdy użytkownik Hamachi dostaje dodatkowy adres IP. Jeżeli dwóch lub więcej użytkowników Hamachi znajdzie się w jednej sieci (można je utworzyć z poziomu programu, dosłownie dwa kliknięcia) to uzyskują połączenie bezpośrednie. Dzięki programowi można uzyskać połączenie p2p między komputerami znajdującymi się za NAT'em!

Zastosowania Hamachi
Na pewno wielu z was jest w typowej sieci lokalnej, ma prywatne, nie publiczne IP i brak przekierowanego portu. Program Hamachi to lekarstwo na tą dolegliwość! Dzięki niemu prywatny adres IP działa jak PUBLICZNY! Przykład: Chcemy zagrać z kolegą z innej sieci, który też nie ma publicznego IP, w jakąś grę. Niestety, nie możecie się połączyć przez NAT, ale dzięki Hamachi możecie grać razem! Jeden z was postawi serwer gry a drugi bez problemu się z nim połączy, wystarczy, że oboje będziecie w jednej sieci Hamachi. Można mieć i należeć do nieograniczonej ilości sieci. W momencie, gdy zobaczmy w oknie Hamachi naszego kolegę i jego adres IP Hamachi, możemy się z nim łączyć poprzez to IP, widzicie się w LAN'ie. Hamachi to również świetny program do wymiany plików. Jedna osoba stawia serwer FTP i inni posiadacze Hamachi, będący w tej samej sieci, mogą się z nim połączyć.

Źródłem wstępu to strona Hamachi.pl.
Dalej piszę na podstawie pliku ReadMe dołączonego do programu i własnych doświadczeń.

Przygotowanie do instalacji Hamachi:

1.) Wchodzimy na stronkę Hamachi - Oficjalne Polskie Wsparcie - Hamachi.pl - Indeks i pobieramy najnowszą wersję dla OSX. Teraz jest to hamachi-0.9.9.9-20-osx.tar.gz
2.) Pobieramy "tun/tap driver" - sterownik potrzebny do działania Hamachi. Najlepiej, żeby to była instalka. Wersja dla: Pantery, Tygrsa na PPC, Tygrysa na Intelu.
3.) Dwuklik na obu plikach pozwoli je rozpakować. Dla wygody warto rozpakowane foldery przenieść do teczki domowej (Home). Nazwę teczki z Hamachi warto też zmienić na krótszą, np "Hamachi".
4.) Instalujemy sterownik - w tym celu najlepiej uruchomić "tuntap_installer.mpkg" i postępować zgodnie z zalecanymi krokami (zwykła OSX'owa instalka).
5.) Do instalacji Hamachi potrzebujesz konta roota. Jeśli nie masz go aktywowanego, to przeczytaj ten poradnik.
6.) Uruchom Terminal (Applications -> Utilities -> Terminal) - jest to wiersz poleceń Mac OS X'a.
7.) Zakładam, że teczkę Hamachi masz w katalogu domowym. Przejź do niej, wpisując cd Hamachi.

Instalacja Hamachi:

1.) Wszystko odbywa się oczywiście w Terminalu. Zaloguj się na konto roota wpisująć su i podając hasło.
2.) Instalacja polega na wpisaniu ./install, a potem tuncfg.
3.) Zamknij okno Terminala, klikając na czerwony przycisk, a potem otwórz nowe (File -> New Shell). Zauważ, że jesteś spowrotem na swoim zwykłym koncie, a nie roota. Hamachi jest już zainstalowane, więc właściwie możesz już usunąć jego folder instalacyjny. Od teraz komendy dotyczące Hamahci możesz wydawać z dowolnego miejsca (używając Terminala oczywiście).
4.) Wpisz hamachi-init - pozwoli Ci to używać Hamachi na tym koncie. Jeśli chcesz go używać także na innym, to zaloguj się do niego i ponownie wydaj to polecenie.

Używanie Hamachi:

* hamachi start / hamachi stop - uruchamia/wyłącza Hamachi
* hamachi login - pozwala utworzyć konto lub zalogować się na istniejące. Podaj po prostu wybrany login i hasło (Hamachi poinformuje Cię, jeśli będą zajęte). Aby się wylgować, zamień login na logout.
* hamachi set-nick - standardowo przedstawiasz się w sieci swoim IP, które dostarcza Ci Hamachi. Możesz jednak ustalić sobie pseudonim, dzięki któremu inni łatwiej będą mogli Cię poznać.

* hamachi join - pozwala Ci się podłączyć do danej sieci (oczywiście pomiń przy wpisywaniu nawiasy). Będziesz zmuszony podać hasło. Zapraszam do sieci myapple o takim samym haśle.
* hamachi go-online / hamachi go-offline - pozwala Ci się zalogować/wylogować do/z wybranej sieci.
* hamachi list - pokazuje Ci listę serwerów, do których jesteś podłączony. Te, w których jesteś obecny (online), oznaczone są gwiazdką (*). Poniżej nich są IP innych osób obecnych w sieci.
* hamachi get-nicks - na liście serwerów będziesz miał nie tylko IP, ale także pseudonimy osób.

* hamachi create - podaj nazwę i hasło, a utworzysz własną sieć. Nie zapomnij się do niej zalogować (go-online).
* hamachi evict - w ten sposób wywalasz nieporządane osoby z Twojej sieci.
* hamachi delete - pozwoli Ci usunąć założoną przez Ciebie sieć.

No to tyle! Szkoda, że trzeba bawić z Terminalem - mam nadzieję, że wyjdzie wersja z GUI dla OSX.
Cały ten poradnik został napisany na podstawie pliku ReadMe dostarczonego z Hamachi, więc jak ktoś zna trochę angielski, okazuje się, że nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

Chętnie z kimś przetestuję działanie tego programu!
Zapraszam do sieci myapple o takim samym haśle. Mam włączone udostępnianie, więc czekam aż ktoś mi coś wrzuci do teczki Drop Box :D Mam nadzieję, że to działa tak, że będziemy się widzieć w obrębie "Network -> My Network", czyli poprzez AppleTalka, na tej samej zasadzie, co widzę PB taty w sieci lokalnej :D

Jeśli będziecie mieli jakieś problemy, to zapraszam do pisania na forum lub bezpośrednio do mnie na mejla lub iChata.

Pozdr.
  • Kain likes this

#2 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 10 December 2006 - 13:55

Extra, wielkei dzieki za opis i fatyge. Brzmi to fajnie i wyglada mi na cos, czego potrzebowalem od pewnego czasu. Ze wzgledu na stara nienawisc do wszelkich terminali i command line (w szkole mnie unieszczesliwiano i przymuszano do DOSa), poczekam jednak na az ktos dopisze GUI.

#3 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 10 December 2006 - 14:18

To się możesz nie doczekać tego GUI... działanie programu na prawdę jest proste - to tylko wygląda, że tego jest dużo, ale później używa się raptem 3 komendy na zmianę i to raz dziennie ;) Właśnie testuję progsa z jedną osobą i widzimy się w sieci, ale na razie mamy problem, żeby coś przesłać - może to wina tego, że ta osoba używa teraz Windows? Utworzyłem dwie sieci: myapple i macdadanetwork Hasła są takie same jak nazwy. Zapraszam! EDIT: Spróbujcie wejść na moje konto po FTP. user: gosc hasło: gosc port: 21 Powiedzcie, czy się udało...
  • present_day likes this

#4 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 10 December 2006 - 16:59

Eeee, to wlasnie chodzi o to,zeby dzialalo z windowsiarzami. Czyli znowuz trzeba czekac :)

#5 present_day

present_day
  • 975 posts

Posted 10 December 2006 - 19:47

a czy ktoś próbował już się bawić klientem HamachiX? może byłoby łatwiej ? ;)

#6 mpukacz

mpukacz
  • 216 posts
  • SkądLublin,Poland

Posted 11 December 2006 - 11:18

Ja instalowałem hamachi by pograć w Warcrafta III. Komputery na różnych systemach widziały się bez problemu - Linux - MacOs X - WindowsXP. Jedynym problemem było to że tylko 3 osoby mogły grać i wyglądało to na problem z hamachi.

#7 mariannSS

mariannSS
  • 547 posts
  • SkądGdynia

Posted 23 February 2007 - 16:21

ja polecam hamachiX u mnie działa i nie trzeba sie walić w terminalu. EDIT: Nie mozna sie połączyć z siecią myapple bo juz jest max userów, da się coś z tym zrobić?? Moznaby sie troche powymieniac ciekawym softem ;)

#8 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 23 February 2007 - 16:24

hamachi dobre do fify2006 jesli ktos lubi pilke. ja gralem z moim kumplem i normalnie 0 pingow bardzo dobry soft

#9 mekintosz

mekintosz
  • 964 posts

Posted 29 March 2007 - 17:53

Wlasnie gram w Quake'a i jestem Ci dozgonnie wdzieczny MacDada. Kurde tyle razy jezdze przez IŁże do Wawy, chyba bede musial Ci piwo postawic ;)

#10 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 03 April 2007 - 07:43

HamachiX także polecam - działa bez większych problemów, a program ma ładną instalkę i GUI ;)

Jak się wymieniać plikami? Podłączamy się do sieci, klikamy prawy przyciskiem myszy na osobę na liście i wybieramy sposób komunikacji (AFP/FTP/SMB).

Działa ładnie, ale Hamachi ma małą wadę - bezpłatnie dostęp do danej sieci ma ograniczona liczba osób, więc najlepiej umawiać się z konkretną osobą i zakładać własne sieci na bieżąco...

Może ktoś wie, czemu jeszcze nie działa współdzielenie muzyki w iTunes przez Hamachi? Chodzi mi o tę możliwość słuchania muzyki z czyjegoś iT kiedy jest się razem w sieci...

---- Dodano 03-04-2007 o godzinie 08:44 ----
mekintosz, soczek wystarczy ;)

#11 mekintosz

mekintosz
  • 964 posts

Posted 03 April 2007 - 19:27

Co do iT Ci nie pomoge, ale soczek bedzie (najprawdopodobniej na jakims zlocie :D), ale wlasnej roboty. Rocznik 2000 moze byc :?: P.S. To moj ostatni post bo smietnik sie zrobi :)

#12 jedru

jedru
  • 61 posts

Posted 06 November 2007 - 18:09

Czesc, Mam pytanie czy ktos wie co moze byc przyczyna ze prawidlowo zainstalowane hamachi - to z konsoli - jednym pokazuje ze jestem OK, innnym ze jestem niedostepny. Mam modem Novatel Wireless XU870 - czy to moze byc problem? pzdr

#13 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 07 November 2007 - 18:30

Daruj sobie konsolę - HamachiX wymiata ;)

#14 szafir

szafir
  • 63 posts

Posted 14 November 2007 - 23:54

Daruj sobie konsolę - HamachiX wymiata ;)

nie dziala mi na leopardzie -> wszystkie ikonki mam nieaktywne ;/ nic nie moge zrobic

Probowalem zainstalowac tego konsolowego,ale bez skutecznie. tun/tap`a nie moge/nie umiem

instaluje ta paczke .pkg wszystko fajnie.
wchodze do konsoli by odpalic hamachi:

"
szafirs-MacBook-Pro:~ apple$ hamachi start
14 23:48:15.544 [ 0] [ 236] tap: connect() failed 2 (No such file or directory)
szafirs-MacBook-Pro:~ apple$
"

- pomozcie, potrzebuje to do pracy ;(

#15 LaSkA

LaSkA
  • 302 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 December 2007 - 11:53

Mam bardzo dziwny problem. Zainstalowałem Hamachi na moim iMacu w domu i na komputerze brata z Windowsem XP. Oba komputery znajdują się w jednej sieci. Hamachi chcę używać do połączenia przez VNC aby móc podłączyć się do swojego iMaca z pracy. Po sieci lokalnej wszystko śmiga rewelacyjnie. Windows XP łączy się do OS X (Leopard) bez problemu. Problem pojawia się przy próbie podłączenia z pracy. Korzystam również z Windowsa XP w korporacyjnej sieci. Niestety mój iMac jest ciągle widoczny jako żółta kropeczka i nie ma możliwości podłączenia do niego. Pingi nie wracają. I tu ciekawostka. Z pracy do komputera brata łącze się bez problemu. Zgłupiałem całkowicie bo nie wiem co się dzieje. W sieci lokalnej wszystko śmiga. Z pracy mogę się dostać tylko na Windowsa XP a na iMaca znajdującego się w tej samej sieci już nie nie... Macie jakieś pomysły? Korzystam z HamachiX

#16 Bagieta

Bagieta
  • 67 posts
  • SkądWwa

Posted 03 December 2007 - 18:22

Ja natomiast z innym problemem. Da sie odpalic Hamachi na starej, dobrej Panterze?

#17 zioper

zioper
  • 261 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 13 April 2009 - 10:10

A wie ktos czy HamachiX bedzie mi działało z udostepnianiem pulpitu na dwoch leosiach ? Sory za odgrzewanie ale nie chcialem nowego topicu zakladac xD

#18 DzonLon

DzonLon
  • 403 posts

Posted 13 December 2009 - 01:15

Zainstalowałem hamachi sposobem z 1 postu używając terminala, teraz przerzuciłem się na hamachix. Jak mogę usunąć te hamachi z terminala?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users