Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro z kartą ethernet 1Gb/s-wolny transfer plików w sieci.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 kuprasz

kuprasz
  • 21 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 31 stycznia 2010 - 20:06

Witam wszystkich. Posiadam router Netgear WNDR3700 z czterema gigowymi portami lan oraz możliwością podpięcia dysku zewnętrznego na USB jako server plików. Chciałem zapytać czy transfer rzędu 13-15 MB/s z pendriva podpiętego pod router i dalej kablem ethernetowym kat.5e z routera do sieciówki MBP to nie za wolno jak na standard sieciowy 1Gb/s. Mówi się że transfer w takiej sieci powinien wahać się w granicach 35-80 MB/s. Kabel długości 2m, a odczyt z pendriva PatriorXT to ok. 30MB/s (sprawdzone praktycznie) dodam że kierunek kopiowania to pendrive - dysk wew MBP. Czy karta ethernet Marvell Yukon Gigabit Adapter 88E8055 w MBP może być przyczyną tak wolnej transmisji, a może coś jeszcze powinienem wziąć pod uwagę. Bardzo proszę osoby które posiadają u siebie sieć w standardzie 1Gb/s o sugestie, jak jest u was z transferami. W narzędziach sieciowych standard połączenia to 1Gb/s a więc ok. Próbowałem już wszystkich ustawień konfiguracji karty i najwyższy transfer jaki udało mi się osiągnąć to 15,7 MB/s Dziękuję i pozdrawiam.

#2 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 stycznia 2010 - 23:45

To zalezy jaki odczyt masz na pendrive. Jesli twoj pendrive ma max odczyt 14MB/s to nie dziw się Mam teraz podobna sytuacje, podpialem dysk SATAII przez adapter USB 2.0 puscilem go przez MacBooka dalej kablem i transfer byl 14MB/s prawdopodobnie USB mi ograniczylo albo system. Karta zla nie jest, polacz sie dwoma komputerami i sprobuj skopiowac co kolwiek z dysku na dysk ktory jest zainstalowany w komputerze zobaczysz inny transfer.

#3 kuprasz

kuprasz
  • 21 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 lutego 2010 - 00:41

Z pendriva mam odczyt 28-30 MB/s. Podłączałem też drugiego pena Sandisca Cruzera i transfery były identyczne. Bezpośrednio dwoma komputerami mogę się połączyć tyle że w drugim sieciówka jest w standardzie 100Mb/s czyli jakieś 7-10 MB/s w praktyce. Próbowałem też na Win 7 z najnowszymi sterownikami do karty Marvella i kopiowanie odbywało sie w identycznej prędkosci 13-15 MB/s czyli ograniczenie z powodu systemu odpada. Może kabel zmienić na kat.6 chociaż szczerze w to wątpię.

#4 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2010 - 01:03

zobacz czy router nie obcina transferu bandwith control moze masz taka opcje i sprawdz tryb pracy routera czy aby napewno 1000 jest wlaczone czasem darzaja sie rozne dziwne kwiatki wrzuc jakis dysk twardy do tego netgear-a sprawdz transfery, kolejna opcja moze byc USB w routerze, tam moze byc "cos" blokowane

#5 kuprasz

kuprasz
  • 21 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 01 lutego 2010 - 11:33

tomeczek43, dziękuję za zainteresowanie postaram się zdobyć jakiś dysk zew. i sprawdzę. Ustawień w routerze o jakich wspominasz bandwith control czy blokowanie transferu USB nie znalazłem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych