Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sens kupna iPada z 3G - karty micro sim

• Zamknięty Temat jest zamknięty
55 odpowiedzi w tym temacie

#26 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 06 kwietnia 2010 - 07:48

Teck ma racje, plug GSM jako pierwszy wprowadził u sima, ja swojego pierwszego dostałem ok 3-4 lata temu do nokii 9300i. A dzisiaj wszyscy operatorzy dają u sim, karta u sim działa w starszych telefonach bez problemu, a co do przycinania to sam przycinalem kilka kart do dual sima i rzezcywiscie elektronika siedzi pod chipem, ramka plastikowa może być calkowicie odcieta.

#27 Remik

Remik
  • 758 postów
  • SkądDortmund/Germany

Napisano 06 kwietnia 2010 - 11:27

Nie moge sie doczekac czy to prawda z tym przycinaniem bo jestem w niemieckiej o2 i mam 2 karty z tym samym numerem specjalnie do usb sticka do internetu wiec ciekawi mnie ten temat. Jesli sie tak rzeczywiscie da to fantastycznie. Nie moge sie doczekac premiery iPada 3g chociazby z tego wzgledu czy przycinanie naszych europejskich kart zadziala.

#28 Neuron

Neuron
  • 489 postów
  • SkądWarschau, Poland

Napisano 06 kwietnia 2010 - 12:41

Tak czytam Wasze wypowiedzi i muszę się zgodzić - możliwość wepchania karty SIM bezpośrednio do iPada wydaje mi się sprawą kluczową. Gdybym decydował się na kupno takiego sprzętu (sieć mam z czopka PLAY) to pomysł z podpinaniem czopa do iPada byłby dla mnie co najmniej bezsensowny. I tak już konieczność wpinania czopa do MacBooka White mnie wnerwia - a co dopiero podpinanie go do iPada - czysty absurd.

#29 Damiankossek

Damiankossek
  • 142 postów
  • SkądBiałogard

Napisano 06 kwietnia 2010 - 12:46

Mi kiedyś karta pękła w okolicach chipa, rozwaliła się na dwie części :) Wsadziłem te dwie części obok siebie żeby karta nie latała i działa ... Więc z przycinaniem raczej problemu nie będzie (Chip oczywiście nie pękł)

#30 arthaus

arthaus
  • 22 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 13:52

Po co to wszystko Czy nie lepiej byłoby, gdyby iPada zpiąć z iPhonem jako modemem, jak w przypadku MacBooków? Pewnie tak nie da rady co jest grubą rysą na mojej prawie niezmąconej miłości do Appla. Ich mieszanie w kompatybilnościach jest nieznośne

#31 wikal1910

wikal1910
  • 501 postów
  • SkądRadom

Napisano 28 kwietnia 2010 - 14:52

Czy nie lepiej byłoby, gdyby iPada zpiąć z iPhonem jako modemem, jak w przypadku MacBooków?
Pewnie tak nie da rady co jest grubą rysą na mojej prawie niezmąconej miłości do Appla.
Ich mieszanie w kompatybilnościach jest nieznośne

oczywiście że masz rację i zresztą Steve odpowiadał na maile typu ''NO'' czy będzie można taką operacje wykonać. Ale wiesz cała ta polityka skłania Amerykanów do drugiego abonamentu w AT&T. Grunt do pieniądź. Mi się wydaję że bez problemu można przyciąć karte SIM wkońcu to tylko kawałek mniej plastiku a Chip jeden i ten sam. Ja i tak jestem zdecydowany na wersje z Wi-Fi, ale jakby ktoś potrzebował nagle internetu z modelem Wi-Fi to wychodzą modemy takie jak z Play do laptopów tyle że z transmisją Wi-Fi. Prędzej czy później muszą wprowadzić Micro Simy bo coraz więcej telefonów będzie takiego czegoś wymagało. Zresztą warto poczekać bo Orange chce wprowadzić do swej ofery iPada (może też 3G) i sprawa się wyjaśni.

#32 suprnowa

suprnowa
  • 664 postów
  • SkądRadom/Norway

Napisano 28 kwietnia 2010 - 17:02

A jak myslicie jest sense zakupu modemu Huawei E5830 I uzywania go z iPadem?Czy lepiej kupic wersje 3G? Obecnie posiadam wersje WiFi

#33 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 28 kwietnia 2010 - 20:15

Wersja 3G = większa wygoda. Ale dodatkowy modem może udostępniać neta nie tylko dla ipada. Więc musisz się zdecydować co sam wolisz. iPad w wersji 3G ma być ponoć w Plusie, Orange i podejrzewam, że w Erze również

#34 mtomi

mtomi
  • 74 postów

Napisano 01 maja 2010 - 08:42

A jak myslicie jest sense zakupu modemu Huawei E5830 I uzywania go z iPadem?Czy lepiej kupic wersje 3G?
Obecnie posiadam wersje WiFi

Ja kupilem E5830 i póki co jestem zadowolony. I wychodzi duuuuuużo taniej niż iPad 3G nie mówiac o zamianie używanego iPada WiFi na model 3G...

#35 dortmund76

dortmund76
  • 24 postów

Napisano 01 maja 2010 - 13:00

Ja stosuje MyWi na iphonie+ipad: łacze stabilne / a w kieszeni zostanie 130 baksów

#36 Remik

Remik
  • 758 postów
  • SkądDortmund/Germany

Napisano 01 maja 2010 - 20:27

I wszystko juz jasne. Da sie przycinac i dziala z polskimi kartami.
Blog – iPod, iPad, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS – informacje …

#37 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 07 maja 2010 - 19:57

I wszystko juz jasne. Da sie przycinac i dziala z polskimi kartami.
Blog – iPod, iPad, iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS – informacje …

Potwierdzam. Działa bez problemów po przycięciu karty SIM z Aster, łączy się wówczas z siecią Orange (3G). Szkoda tylko, że nazwa sieci w lewym górnym rogu jest przycięta do „Oran...” ;)

Co ciekawe, po włożeniu karty i podaniu wszystkich danych (APN, użytkownik, hasło) Internet nie chciał działać od razu, konieczne było wyłączenie iPada i uruchomienie go ponownie. Od tego momentu jest OK.

#38 3d_new_B

3d_new_B
  • 62 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maja 2010 - 06:40

Wg mnie nie ma większego sensu kupowanie ipada z 3g. To spore urządzenie i zazwyczaj i tak nosi się przy sobie telefon. A jeśli tak, to wystarczy kupić program pod Symbian OS lub WindowsMobile zamieniający telefon w router wifi. Oczywiście trzeba mieć telefon z 3g i wifi z którymś ze wspomnianych systemów. Sam używam tego rozwiązania pod Windows Mobile z ipodem touch i działa jak należy. Wkrótce zmieniam telefon na jakąś nokię z symbianem - na tę platformę też jest odpowiedni soft (od około 10$)

#39 peper

peper
  • 105 postów

Napisano 12 maja 2010 - 07:27

Przetestowałem z prepaidową kartą Playa - działa spoko, nie trzeba nawet edytować ustawień APN w iPadzie

#40 radkowski

radkowski
  • 146 postów
  • SkądPRA

Napisano 13 maja 2010 - 23:31

Na stronie niemieckiego T-Mobile są już specjalne taryfy pod ipada i karty micro. Istnieje prawdopodobieństwo, że tak samo będzie w erze.

#41 Vault Boy

Vault Boy
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 maja 2010 - 13:01

Czy taka karta Orange przycięta, będzie działać w iPadzie?
Telefony kom
I czemu do tego są jakieś cenniki połączeń czy smsów?
A i jak doładowywać, bo przez zdrapki to się raczej nie da (nr nie można wybrać), a przez internet jest wymagany oczywiście nr telefonu. Czyli taka karta w iPadzie miałaby swój nr telefonu?

#42 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 maja 2010 - 13:56

Cennik połączenia jest podany bo taką kartę możesz instalować w telefonie, co do smsów to ja na PC omeg wysyłać z poziomu programu BEverywhere, nie wiem jak to będzie w iPadzie (jeszcze nie wiem, czekam na swojego). Każda karta SIM ma swój numer, możesz ładować poprzez net, bankomaty lub przelew z banku.

#43 Vault Boy

Vault Boy
  • 49 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 maja 2010 - 15:51

Dzięki za pomoc :)

#44 johnny11

johnny11
  • 8 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 06:46

Potwierdzam. Przyciąłem kartę z Plusa (SimData iPlus) i wszystko śmiga jak należy. W ustawieniach wpisałem tylko nazwę APN (nie wiem czy to było konieczne). Reszta bez zmian i jest ok.

#45 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2010 - 13:29

To i ja się zapytam o coś. Mam okazję kupić iPada (USA) i męczy mnie jedna rzecz. Czy wersja 3G to tylko ulepszenia w postaci 3G, i jak jest z zasięgiem 3G w Polsce? Bo nie chcę wydać 100 czy 200$ za samo 3G, które nic mi w naszym kraju nie da :D

#46 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 13:33

Wersja 3G posiada jeszcze GPS. A zasięg jest taki, jak sieci komórkowych.

#47 speedave

speedave
  • 352 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 20 czerwca 2010 - 13:42

Wersja 3G posiada jeszcze GPS. A zasięg jest taki, jak sieci komórkowych.

Mylisz się.

#48 seula

seula
  • 105 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 13:53

W czym się mylę? Różnica między wersją wifi only a wersją 3G jest taka, że 3G oprócz wbudowanego 3G posiada jeszcze moduł GPS. A odpowiadając na drugie pytanie Fifty-50, piszę że z internetu po 3G można korzystać tam, gdzie jest zasięg sieci komórkowej.

#49 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 13:58

CHodzi o to ze zasieg 3G jest znacznie mniejszy niż zasięg sieci.

#50 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 20 czerwca 2010 - 14:09

to ipad ma tylko 3g ? Nie działa na sieciach edge/gprs ??

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych