Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sens kupna iPada z 3G - karty micro sim

• Zamknięty Temat jest zamknięty
55 odpowiedzi w tym temacie

#1 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 30 stycznia 2010 - 08:39

jw. czy jest sens kupowania iPada z 3G? Czy w ogóle te karty micro sim są popularne w Polsce, czy może nikt o nich nie słyszał, bo na stronie np. Ery nie ma żadnego info :/.

#2 _HajeQ_

_HajeQ_
  • 2 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 09:33

wydaje mi się, że wystarczy przyciąć standardową kartę mini SIM

[url=http://en.wikipedia.org/wiki/File:GSM_Micro_SIM_Card_vs._GSM_Mini_Sim_Card.svg]File:GSM Micro SIM Card vs. GSM Mini Sim Card.svg - Wikipedia, the free encyclopedia[/url]

na obrazku widać, że micro SIM, to głównie sam ten chip. Jeśli by tak było to kupujesz kartę z Play, przycinasz, kupujesz pakiety do neta i do boju :P

No, ale czy rzeczywiście będzie się tak dało zrobić, czas pokaże.

#3 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 postów
  • SkądKraków 

Napisano 30 stycznia 2010 - 09:49

na polskim apple.pl jest juz opis ipada ale nie wiem czy w ogole bedzie w polsce ten z 3g.

#4 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 30 stycznia 2010 - 09:54

To jest poważne pytanie, kto i jak wprowadzi micro SIM w Polsce dla iPada.

Chyba jakieś plany są ponieważ iSpot oferuje przedsprzedaż modeli z 3G:

Sklep internetowy iSpot - komputery Apple Mac, akcesoria komputerowe, iPod, iPhone, akcesoria iPod oraz iPhone, oprogramowanie.

ps. Fajnie by było gdyby mini SIM można było przycinać bez uszkadzania karty - wtedy luzik.

Pozdrawiam

#5 Teck

Teck
  • 237 postów

Napisano 31 stycznia 2010 - 17:28

na polskim apple.pl jest juz opis ipada ale nie wiem czy w ogole bedzie w polsce ten z 3g.

cytat z apple.pl:

* Modele Wi-Fi trafią do sprzedaży
pod koniec marca.
* Modele 3G trafią do sprzedaży w kwietniu.
* Ceny dla Polski zostaną podane w późniejszym terminie.

#6 szulcu

szulcu
  • 76 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 02 lutego 2010 - 14:07

Zwykla karte sim mozna bez problemu przyciac do form factor micro sim. jedyny powazniejszy problem to: napiecie zasilania. typowe karty sim pracuja na napieciu 3,3v nowe kart usim (tzw karty sim 3g juz na napieciu 1.8v czyli takim samym jak micro sim) czyli: zwykla karte sim nawet jak przytniemy, nie ma opcji zeby dzialala. za male napiecie ale karta usim, 1,8v po przycieciu teoretycznie powinna dzialac. kartami usim powinny byc np karty play online :)

#7 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 postów
  • SkądKraków 

Napisano 02 lutego 2010 - 14:14

Zwykla karte sim mozna bez problemu przyciac do form factor micro sim.

jedyny powazniejszy problem to: napiecie zasilania.

typowe karty sim pracuja na napieciu 3,3v
nowe kart usim (tzw karty sim 3g juz na napieciu 1.8v czyli takim samym jak micro sim)

czyli: zwykla karte sim nawet jak przytniemy, nie ma opcji zeby dzialala. za male napiecie

ale karta usim, 1,8v po przycieciu teoretycznie powinna dzialac.

kartami usim powinny byc np karty play online :)

skąd ty to wiesz?!
dzieki za info. teraz juz jestem zdecydowany.:)

#8 szulcu

szulcu
  • 76 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 02 lutego 2010 - 14:18

Pracuje w serwisie gsm ;) to co powiedzialem to jest w sumie troche teoria. bo nie wiem czy te karty nie beda mialy jakiegos innego formatu zapisu danych czy cos... ale rozmawialem z kilkoma znajomymi i powinno byc ok. tylko trzeba szukac kart usim (3g)

#9 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 postów
  • SkądKraków 

Napisano 02 lutego 2010 - 14:31

a jak sie to sprawdza?

#10 szulcu

szulcu
  • 76 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 02 lutego 2010 - 14:35

hmmm metoda prob i bledow :) bo nie zdarza sie sie raczej zeby byly jakos opisane konkretnie... no moze czasem zagraniczne. bo widzialem kiedys opisana w ten sposob :)

#11 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 postów
  • SkądKraków 

Napisano 02 lutego 2010 - 15:26

a play online sa usim?

#12 AiQi

AiQi
  • 99 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 lutego 2010 - 17:21

a play online sa usim?

Nie wiem czy sa dostepne. Ja mam Play Online na karte i dostalem zwykla SIM.

#13 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 postów
  • SkądKraków 

Napisano 02 lutego 2010 - 17:41

jakbys przeczytal caly watek to bys wiedzialo co chodzi... karty usim to to samo tylko ma inne napiecie i najprawdopodobniej jak ja sie przytnie bedzie dzialac, a jak przytniesz zwykla sim to nie bedzie dzialac. przynajmniej ja to tak zrozumialem.

#14 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 02 lutego 2010 - 17:43

We're offering a special on a SIM to Micro-SIM conversion kit for iPad | 9 to 5 Mac

micro-SIM - Wikipedia, the free encyclopedia

rozmontowalem wlasnie zwyklego sima i wyglada na to ze cala elektronika siedzi na obszarze ograniczonym widocznymi metalowymi elementami wiec mozna sie nic nie bac i uje*ac nie wiem tylko jak z tymi napieciami

#15 AiQi

AiQi
  • 99 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 lutego 2010 - 23:27

Karta micro SIM to ściema? | SIMblog

Zerknijcie tutaj. Wygląda na to że faktycznie przycięcie może działać. Trzeba by było to sprawdzić.

#16 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 02 lutego 2010 - 23:59

Z tego co pisze tutaj: Karta Micro SIM – z czym się to je? | SIMblog micro SIM mają większą pamięć itd., itp. - oraz nie są kompatybilne z urządzeniami, które są dostępne obecnie na rynku. Więc jeżeli w iPadzie będzie "gniazdo" obsługujące tylko i wyłącznie nowe karty, to stare (dotychczasowe) będzie sobie można co najwyżej przerobić na kolczyki.

#17 szulcu

szulcu
  • 76 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 03 lutego 2010 - 20:40

Z tego co pisze tutaj: Karta Micro SIM – z czym się to je? | SIMblog micro SIM mają większą pamięć itd., itp. - oraz nie są kompatybilne z urządzeniami, które są dostępne obecnie na rynku. Więc jeżeli w iPadzie będzie "gniazdo" obsługujące tylko i wyłącznie nowe karty, to stare (dotychczasowe) będzie sobie można co najwyżej przerobić na kolczyki.

No fakt... jest napisane, ze nie sa. ale nie ma z jakiego powodu :) moga byc niekompatybilne tylko z powodu mniejszego form factor... a nie ze nie beda odczytane prawidlowo... wiec?

Dajcie mi tylko jakis sprzet na micro sim to sprawdze 10 minut :D dopoki nie sprawdzimy organoleptycznie, wiedziec nie bedziemy

#18 szulcu

szulcu
  • 76 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 12 lutego 2010 - 12:35

Dzwonilem do play: ich startery play onlone to karty usim (3g) tak wiec dzialaja na 1,8v :)

#19 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 12 lutego 2010 - 12:42

No to będzie cięcie kart!!! Fajnie :-)

#20 Ulyyses

Ulyyses
  • 19 postów

Napisano 12 lutego 2010 - 17:21

a moim zdaniem razem z wejściem iPada do Polski, operatorzy w tym samym czasie wprowadzą te karty ; ) Bo jaki byłby sens wprowadzanie modela produktu, którego główna różniąca funkcja nie będzie działać ? Moim zdaniem przynajmniej Orange i Era wprowadzą usimy ; )

#21 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 12 lutego 2010 - 17:36

a moim zdaniem razem z wejściem iPada do Polski, operatorzy w tym samym czasie wprowadzą te karty ; ) Bo jaki byłby sens wprowadzanie modela produktu, którego główna różniąca funkcja nie będzie działać ? Moim zdaniem przynajmniej Orange i Era wprowadzą usimy ; )

Kto powiedział, że operatorzy będą mieli w tym w ogóle jakiś biznes?! Może w przyszłości jak na rynek wejdzie więcej urządzeń obsługujących tego typu karty to je wprowadzą (chyba, że to naprawdę ściema :)).

#22 Ulyyses

Ulyyses
  • 19 postów

Napisano 13 lutego 2010 - 13:43

Jeśli nie ma z tego zysku, to z wprowadzenia takowego urządzenia na rynek (bynajmniej Polski) też nie ma sensu ; )

#23 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 14 lutego 2010 - 18:42

myślę że karty będzie można przycinać, zatem wiele osób tak też zrobi, i nie będą naciskać operatorów żeby coś takiego wprowadzili - nie ma potrzeby = operatorzy nie wprowadzą tego aaaalbo, operatorzy będą sprzedawać iPada wraz z 24 miesięczną umową na internet (tak jak robią to teraz z laptopami) i tym samym zarobią

#24 Teck

Teck
  • 237 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 00:32

ludzie... Wszystkie karty SIM oferowane obecnie przez polskich operatorów to karty USIM! Dlaczego? Skad to wiadomo? To proste: Zwykla karta SIM wyszla z uzycia wraz z upowszechnieniem sie sieci 3G w Polsce. Przeciez kazda obecnie karte mozna wlozyc do terminala 2G i 3G i w obu przypadkach dziala. Gdyby obecnie oferowane karty byly zwyklymi SIMami to po przelozeniu do telefonu 3G nie byloby lacznosci.. Pierwsze karty USIM pojawily sie w Plusie (ta siec pierwsza postawila komercyjne nadajniki 3G). A wszystkie sieci zaczely dawac je klientom wraz z pojawieniem sie terminali 3G i zupelnie wyparly z rynku stare simy.

#25 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 06 kwietnia 2010 - 06:25

Dobra brzmi to sensownie. A da się przyciąć i wsadzić do iPada, no i by działało?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych